icon

Oplatí sa študovať na pedagogickej fakulte iba jeden učiteľský predmet?

noorzade
4. máj 2017

Milé pani ucitelky alebo pani ucitelia 🙂
Vedel by mi niekto poradit ako to ma ucitel s hladanim prace ak vystudoval iba jeden ucitelský predmet?
Prihlasila som sa na externe studium anglictina-nemcina kombinovane studium, a potom este extra anglictina a extra nemcina ako jednopredmetove keby ma nahodou nevzali na kombinovane studium nakolko by som bola rada ucitelka oboch predmetov.
Znama ma vsak strasi, ze ako ucitelka iba jednoho predmetu to aj ked je to cudzi jazyk to budem mat tazke s hladanim si prace ucitelky.
Trosku som sa zlakla priznam sa a chcela by som sa poinformovat ci to naozaj tak je, popripade je moznost ak by som aj v bakalarskom programe vystudovala napriklad iba anglictinu tak mohla si pribrat v magisterskom este jeden predmet navyse aby som mala predsa len 2 ucitelske predmety? Ako to je? Vedel by mi niekto poradit? Budem velmi vdacna za kazdu info 🙂

Strana
z2
laurika25
6. máj 2017

Ja mam vystudovanu Anj -Tv a uz 3. rok ucim len Anj, zalezi od okolnosti, co dana skola prave potrebuje. U nas v skole ucia anglictinarky len Anj, nic naviac. Kokegynky s inymi predmetami maju k uvazku na pokrytie este napr. obciansku, regionalnu, techniku. Anj sa este da ako jednoodborova, ale s Nej, Ruj je to uz tazsie.

noorzade
autor
6. máj 2017

@zuzana76
to urcite...ono je to tazke s tym vyberom...ono tento rok to uz necham tak,uvidime ci ma zoberu na to kombi lebo ucit anglictinu nemcinu chcem aj kvoli tomu ze anglicky viem velmi dobre a v nemecku som zila 4 roky cize tiez to nie je spatne a viem ze jazykarov je na Slovensku nedostatok,teda pocula som o tom a kedze nastastie externy program tuto kombinaciu ponukal tak som si podala prihlasku,ale beru iba 15tich takze sa uvidi...potom ma napadlo,ze vela ludi,ktory su jazykovo zdatny idu radsej ucit do jazykovky alebo di nejakej zahranicnej firmy takze ma tiez napadlo,ze by sa v tom skolstve mohlo najst miesto pre nemcuuro-anglictinarku 😅...ale ocividne sa mylim a nie vzdy to je jednoduche asi...ale tak zase po skole by sa dalo este dorobit si nejaku aprobaciu cize predmet navyse nie? Trva to tusim 2 a pol roka...zase nechcem studovat 9,5 roka 😂...

jm1988
6. máj 2017

@noorzade to ze chces ist externe som si nevsimla. Na filozofickych sa normalne studuje ucitelstvo, pre priklad http://www.ff.umb.sk/uchadzaci/ponuka-studia-20... externe v BB nie, neviem ako ostatne školy. A presne ako tu pisu ak budes mat vystudovany len anglicky jazyk a to externe po 7 rokoch co hadam vies, na mensej skole nesplnis plny uvazok. Na mojej byvalej zš maju momentalne po 1 triede z kazdeho rocnika, anglictinarka ma nastastie kombinaciu AJ a telesnu,cize uci aj to +uci aj obciansku. Pre riaditela skoly je zaujimavejsi ucitel s kobinaciou. A dalsia vec zalezi aj na tom ci chces ucit zš alebo napr na gympli. Kamosky z gympla preferovali filozoficke fakulty, kedze je tam aj to tlmocnictvo...myslim ze je tam vyssia uroven ako na pedagogickych. A mam susedu co ma tlmocnictvo a uci na zš, len si musela spravit aj nieco navyse,to neviem presne ci staci ped.minimum alebo nieco viac.

zuju2
6. máj 2017

@zuzana76 To je pravda. My sme práve dedinská kola, v ktorej je len jedna trieda v ročníku a naplní, lebo angličtina je tuším trikrát do týždňa.

zuzana76
6. máj 2017

@zuju2 uci aj na nizsom stupni, lebo ani tak mi to nevychadza, 5., 6., 7.,8.,9. rocnik po tri hodiny je 15 hodin , po 4 hodiny je to 20 hodin a ucitel Zs ma uvazok 23 hodin, takze uci aj na nizsom stupni, kde teda uci nekvalifikovane

hettinka
6. máj 2017

@noorzade no ako kde je jazykárov nedostatok. V Bratislave možno, ale inde je s prácou učiteľa problém.
Naša mladá kolegynka má NJ - GEO a nemá poriadnu prácu, učí na pol úväzku, aj to len preto, že máme niekoho na MD, takže GEO ma len do marca garantovanú a nemčiny je málo. Učí aj nekvalifikovane 2 hodiny, aby vôbec mala nejakú úväzok, pre ktorý sa oplatí dochádzať.
K nám dochádza cez 30km, prevezie 60 eur do mesiaca a nezarobí ani 300. Láta to ešte jazykovkami, doučovaním, ale to je o ničom, keby šla napr. na MD, tak malinko dostane a stále ani nemá zmluvu na neurčito. Rozoslané má životopisy 3 čo 4 roky a stále nič poriadne, ak jej zavolajú, je to len zástup, alebo čiastočný úväzok. Šla by aj na ZŠ, ale tam su zabetónované staré dôchodkyne, čo budu učiť, kým ich hadam z tej školy nevynesú...
Externe sa dajú drobiť predmety, ale trvá to 4 roky, pokiaľ viem. bčas je nejaká ponuka, ako ta anglina cez MPC, ale to je také ... no neviem, to musí mať človek fakt odvahu, že sa potom postaví pred triedu, ked to poriadne neovláda...

noorzade
autor
6. máj 2017

No tu v BA kraji vidim celkom dost ponuk pre jazykarov...asi nechcu ucit v skolach lebo jazykovky im zaplatia omnoho viac...a co sa tyka tych kurzov cez MPC...moj nazor je taky,ze pokial niekto jazyk dobre ovlada lebo bol napriklad v zahranici a pod.,tak moze ucit a naucit daleko lepsie nez pedagog,ktory sice 5 rokov ten jazyk studoval ale komunikacna uroven na bode mrazu-poznam takych...kamen urazu je vsak prave ten ucitelsky diplom...ktory dotycny lektor potrebuje ked chce ucit, v takom pripade rychlejsia varianta formou MPC je vyhodna.

hettinka
6. máj 2017

@noorzade na druhej strane, poznám ludí, ktorí vedia super jazyk, ale nevedia to vysvetliť a podať, nevedia, na čo sa treba koncentrovať, nepoznajú metódy, a preto pedagogické štúdium nie je len "o papieri". Ale určite, učiteľ musí byť na tom dobre aj jazykovo, inak ho deti vľmi trýchlo "preskočia", najmä v angličtine. Ja mám tiež žiakov, ktorí majú aj lepšiu slovnú zásobu čo sa týka hovorového jazyka ako ja, keď denne trávia cele hodiny pri PC hrách, komunikujú v AJ, pozerajú nekonečné seriály ... na to ja už nemám ani čas, ani náladu. No ked otvorím učebnicu, nemusím si celé články prekladať ... a poznám aj také učky. Občas si musím dohľadať slovíčko, lebo som sa s ním ešte nestretla ... jazyk sa učí človek celý život.

noorzade
autor
6. máj 2017

@hettinka
No to je pravda s tym suhlasim,ze nie kazdy vie dobre ucit. No uvidime...uvidime ako ti bude...mozno ma zoberu na to kombinovane a v takom pripade by som mala 2 jazyky a bude to v poriadku...a ked nie co ja viem...neviem,uvidim o mesiac...drzte mi palce aby ma zobrali 😋

tranquillo
6. máj 2017

@noorzade ono to je ako v každom povolaní, tak ako existuje dobrý učiteľ a zlý učiteľ, tak je to aj s lekármi, právnikmi atď. A je veľký rozdiel, kde človek učí. Na takom gympli rieši jazykár iný typ problémov, ako v učňovkárskej triede SOŠ. Mne osobne tie kurzy z MPC nejak nerežú. To už potom mám pocit, že o chvíľu budú môcť fakt všetky profesie vykonávať s hocijakým kurzom, alebo šoférovať bez vodičáku, veď načo papier keď viem šoférovať. Tak ale to je môj názor, možno preto, že som mala tú ťažšiu cestu, lebo čo sa týka kvality učenia, je pravda aj čo písala
@noorzade. No držím palce nech ťa zoberú 😉

Strana
z2