icon

Oplatí sa začať podnikať v súčasnej situácii?

17. dec 2025

Vec sa má tak že moja mama má svoju firmu, roky bola na plnom ID ale popri tom podnikala. Teraz má 70 a chce prestať, kvôli zdravotným problémom, zmenám a konsolidácii atď. Ja som jej posledné roky pomáhala popri práci aj100- 200 € sa nám zišlo. Tržbu mala tento rok do 5-6k.
Mám deti. Popri práci nemám čas ani energiu na viac klientov ako je teraz. Keď spočítam plné odvody,dane, a ostatné výdavky som v pluse pár €. Nevidím zmysel nechať fixnú prácu, keď vidím aký je trh reálne. A keby aj musela by som si prenajať priestory, kúpiť zariadenia a som tam kde som nechcela

anonym_2b7233
17. dec 2025

Pri takej tržbe sa ti to neoplatí to je zabitý čas o ktorý ukrátiš svoju rodinu.
Z tej tržby aký jej vyšiel čistý zisk?
Lebo počítaj že by si platila minimálny sociálny odvod 1576,08€ ročne.

babina_33
17. dec 2025

Podla mna si si rovno aj odpovedala. Skus si to po sebe precitat 🙂

januska12323
17. dec 2025

Zisk pár eur a ty nad tým uvažuješ?

anonym_24ca62
17. dec 2025

Neviem v akom odvetví podnikáte. Každopádne, podnikateľské prostredie na SK je momentálne v tak katastrofálnom stave, že firmy s aj oveľa väčším ziskom radšej zatvárajú. Viem, o čom hovorím.
Kým sa tlaky od úradov, daňovo-odvodové zaťaženie a byrokracia nezníži, nevidím to ružovo.

anonym_b5842d
17. dec 2025

tie mikrodvody popri ttp by vraj mali upravit uvidíme
za mna začat teraz podnikat aj ked máš zázemie a klientov no nešla by som do toho
maximalne popri zamestnani , poznám ako sa rozpočtu 100-200 € mesačne zíde
ak ostane mikroodvod nema vyznam, normálne by som to pozastavila a počkala kym tam hore im dopne čo vymysleli
že transkačnu dan zrušia , tak to je na dve veci ked vyrubu mikroodvod
chápem mikroodvod pri niekom kto ma len živnost, tam je to namieste bez vyhrad alebo pracuje na živnost vo fabrike - tam maju zaujímavy model v česku teraz im pristrihli kridelka a zabralo to
ale mikroodvod pri ttp je likvidačny aj u mna, stopujem živnost , tak bude matroš na sklade neriešim ležat

martinka13
17. dec 2025

Pri tejto vláde by som určite nezačínala. Ked zrušia nezmysly ako transakčná daň, daňová licencia, odvody aj ked nič nenarobíš, tak potom by som uvažovala