icon

Otvorenie vlastnej reštaurácie - rady a skúsenosti

15. júl 2025

Ahojte
Uvažujem nad tým že si otvorím vlastnú reštauráciu a bola by som veľmi vďačná za akékoľvek rady, tipy alebo skúsenosti. Ak ste si tým prešli, alebo poznáte niekoho, kto áno, budem rada za každú pomoc. Ďakujem

avatar
balerina2025
15. júl 2025

mozem sa opytat, si vyuceny kuchar a mas management ? ja som v gastre robila.
v prvom rademusis mat jasno, kde chce spodnikat - miesto

restauracia je typu klasika od 11 do 23.00 ci tak alebo vydajna jedla od 11 do 14.00?
ve;mi vela robi to co som hore napisala, takisto kapacita miesta a vybavenie kuchyne.
urcite v nedposlednom rade stastie na dobreho skuseneho kuchara a pomocne sily, mat dobre casnicky, dobry registracny system...
predstava o tom , ake menu by si chcela robit? ci iba tackaren co obmiena 2-3-4 jedla denne?
iba jedlo alebo aj napoje a zakusky kava atd?

je strasne vela otazok. a info, co k radam chyba

avatar
balerina2025
15. júl 2025

este sledovat, konkurenciu. to je jasne.

anonym_7a1a24
15. júl 2025
@balerina2025

mozem sa opytat, si vyuceny kuchar a mas management ? ja som v gastre robila.
v prvom rademusis mat jasno, kde chce spodnikat - miesto

restauracia je typu klasika od 11 do 23.00 ci tak alebo vydajna jedla od 11 do 14.00?
ve;mi vela robi to co som hore napisala, takisto kapacita miesta a vybavenie kuchyne.
urcite v nedposlednom rade stastie na dobreho skuseneho kuchara a pomocne sily, mat dobre casnicky, dobry registracny system...
predstava o tom , ake menu by si chcela robit? ci iba tackaren co obmiena 2-3-4 jedla denne?
iba jedlo alebo aj napoje a zakusky kava atd?

je strasne vela otazok. a info, co k radam chyba

@balerina2025 a v druhom rade riadny kapitál. Mzdy, dane, odvody, zariadenie, nájom, problém nájsť poriadnych zamestnancov, kontroly všemožných úradov, obdivujem každého, kto do toho ide. A bez skúseností alebo aspoň patričného vzdelania do toho ide len blázon.
Potom to vyzerá ako v relácii Na nože.

avatar
spongebob1
15. júl 2025

@anonym_autor Neuraz sa, ale iba blazon by si chcel v dnesnej dobe otvorit restauraciu.

avatar
balerina2025
15. júl 2025
@anonym_7a1a24

@balerina2025 a v druhom rade riadny kapitál. Mzdy, dane, odvody, zariadenie, nájom, problém nájsť poriadnych zamestnancov, kontroly všemožných úradov, obdivujem každého, kto do toho ide. A bez skúseností alebo aspoň patričného vzdelania do toho ide len blázon.
Potom to vyzerá ako v relácii Na nože.

@anonym_7a1a24 tak kapital je jasny, to som snad pisat nemusela. presne, ludia co nemaju ani potuuchy co to obnasa, ani neodporucam ist podnikat v gastre. uprimne, sranda to nie je. a toboz clovek, co ani nema potuchy o vareni a podnikani. varenie je vasen, varenie treba milovat, mat vztah k jedlu aj k ludom. a vediet naozaj pozerat na vsetky strany. tam ej taaak strasne vela uskali ze az. o hygiene ani nehovoriac. a hlavne, dnes najst kuchara co to naozaj robi z passie , je malo.

avatar
lejllamt
15. júl 2025

@anonym_autor moja prvá rada je nerob to. Vyzerá to možno lákavo ale je s tým naozaj veľa práce a hlavne ak nemáš skúsenosti. Ak na tom trváš tak potrebuješ peniaze, výborného kuchára, peniaze, ďalších spoľahlivých! zamestnancov ako pomocné sily, upratovanie a obsluha, ďalšie peniaze, trpezlivosť na prácu s ľuďmi aj vybavovanie povolení, peniaze, znalosť zákonov z oblasti hygieny a na prevádzkovanie reštaurácie, peniaze, priestory čo budú spĺňať požiadavky, lebo ak nie budeš potrebovať ešte viac peňazí na prerábku, vybavenie priestorov, vyriešiť dodávateľov a zásobovanie = ďalšie peniaze, povolenie na predaj alkoholu....je toho kopa a to ešte ani neotvoríš....pozeráš reláciu Na 🔪🔪🔪?....neodradilo ťa to? Tam je podľa mňa celkom pekne vidno, že reštauráciu nemôže mať každý a pre mnohých je to o tom, aby nejako každý mesiac vôbec nejako prežili.

avatar
mirokub
Odpoveď bola odstránená
avatar
kvietok1233
15. júl 2025

@anonym_autor ja by som do gastra nešla...ak nemáš faakt veľa peňazí a nevieš čo s nimi. Je to zrac peňazí. Vecné problém s personálom. A večne nejaké problémy. Roky som robila v gastre aj v lepších podnikoch aj v horších a všade plakali ako im to finančne nevychádza.

avatar
iwesska
15. júl 2025

Najdolezitejsi je koncept restauracie. Lebo darmo budes mat vsetko ostatne tip top,ked budes len dalsia v poradi predavat hamburgery,pizzu,vysmazeny syr s hranolkami a rezne. Na dovolenke sme sa cely tyzden stravovali po restikach a teda ze som ich vygooglila vyse 30 a len v 7 sa dalo dobre najest. A tie recenzie ostatnych na zaplakanie - prihrievane polotovary,bujony 😛 Dufam,ze sa odlisujes uz teraz od konkurencie, inak si bez sance.

avatar
tenerifka
15. júl 2025

@anonym_autor napis k tomu viac-miesto, koncept, velkost.....
Z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze cim mensia restauracia a cim viac prace si urobis sama, tym vacsia sanca na uspech, mensie naklady a vacsi zisk.Ty si majitelka, ty musis mat kontakt s klientmi, lebo ziadny zamestnanec to za obycajny plat neurobi s takym odhodlanim, ako ty. Potrebujes dobreho, spolahliveho a dobre zaplateneho kuchara. Potrebujes podnikatelsky plan, a to vsetko zavisi od okolnosti, ktore som spomenula v prvej vete. Najvacsi bolehlav pri podnikani su zamestnanci, to viem po dlhych rokoch podnikania. Teraz som len ja, manzel a jeden kuchar, a nikdy to nebolo lepsie

anonym_ece7cc
15. júl 2025

@anonym_autor za mna... ked sa musis pytat na MK, tak sa na to vykasli... ak je to tvoj sen, zameztnaj za v nejakej a odkukaj vsetko. Gastro podla mna nie je vec, ktora sa da zacat "lebo chcem"... musis mat brutal skusenosti a aj to nie je zarukou...

avatar
colsami
15. júl 2025

Nerob to. V najblizsej rodine mame velku restauraciu, ale keby sa dal vratit cas... 🙂
Kapital musis mat velky, mesacne ide obrovske mnozstvo penazi na zamestnancov. Zohnat dobreho kuchara, casnika, je skoro umenie. Nehovoriac o fluktuacii tychto zamestnancov. Niekedy mas problem zohnat aj pomocnu silu do kuchyne (a ze je malo prace a vela nezamestnanych...). Zakaznici extremne narocni, dnes kazdy spekuluje, no a samozrejme, najlepsie aby vsetko stalo "5 korun".
Ak navyse nemas gastro vzdelanie a prehlad na trhu, tak si stratena co sa tyka objednavania atd (a spolahnut sa v tomto na cudzich ludi, velakrat Ta krasne okaslu).
Ale ak riesis naozaj "vacsiu" restiku, tj nie ze si tam sami s manzelom budete varit obsluhovat, naozaj najhorsie zo vsetkeho je to riadenie zamestnancov, na ktorych sa poriadne nemozes ani spolahnut.

Ano, urcite takyto plan za urcitych okolnosti moze byt aj uspesny, moze to byt Tvoj celozivotny sen. Ale... Ak je to "len napad", radim Ti, kasli na to.

avatar
wagea
15. júl 2025

Účtujem gastro prevádzky (jedno z našich zameraní), napíš mi správu, ak máš v tomto smere otázky. Je tam veľká fluktuácia tzv. brigádnikov, problémy s evidenciou tržieb a správnou DPH...