icon

Oznamujte tehotenstvo zamestnávateľovi písomne

veaaa
29. jún 2016

Aby ste nedopadli ako ja....

Tehotenstvo oznamujte zamestnavatelovi PISOMNE!!!som v 5.mesiaci,momentalne doma s vypovedou v rukach!nakolko som to nedala pisomne,vyuzili situaciu,ved tehotna zena je na pritaz🙂

ps pisomne oznamenie som dala az po vypovedi,tj.dnes,nakolko dr. robila az od obeda,mala som tusaka tak som to chcela dat aj oficial,no oni ma predbehli,kym mi ho manzel dorucil do prace.... a je mi vraj uz prd platné....som stastna a vy to berte ako upozornenie.

Strana
z4
evittam
30. jún 2016

@alex49 Ale chápeš, že ona už podpísala.....takže všetko je platné ale s dátumom, ktorý je na dohode o skončení prac.pomeru...

alex49
30. jún 2016

ved tak som to myslela, že teraz si ešte môže kludne robiť 😀

stastnablcha
1. júl 2016

@veaaa si na PN.. okrem toho, on tu dohodu mal podpisat prvy. prepac, ale nemozes spasit svet. teraz ide o tvoje babo a tvoje prachy. ci si na tom tak, ze si mozes dovolit prist o par stoviek? (nezabudni ze pocas MD mas narok na dovolenku, ktoru ti musi zamestnavatel preplatit okrem ineho. ked ti skonci MD a podjes na RD, mozes ist na podporu a manzel ist na RD.. je mnoho moznosti ako vdaka tomuto prilepsiet domacej kase. takze bohuzial, teraz mas zodpovednost za svoje deti a teta ma smolu.. sama robim zmluvy a je to zodpovednost a tlak, ale to je riziko povolania....

ekva
1. júl 2016

@veaaa, ak sa zamestnávateľ pomýlil v roku, čo sa týka výpovede, tak pozor, je to výhodné pre teba. Neviem, kedy Ti dal presne výpoveď, ale predpokladám, že 29.6.2017 (keďže sa pomýlil v roku), tak ty si aj naďalej zamestnancom, z čoho Ti plynú výhody. Ale pozor na toto. Keďže si ešte stále zamestnaná, tak nasledujúci deň, t.j. 30.6.2016 si mala byť v práci, resp. mať na tento deň nejakú priepustku resp. PN. Lebo ak nič nemáš, tak máš 30.6.2016 neospravedlnenú absenciu (A) a tiež predpokladám že dnes 1.7.2016 tiež. A za každý deň neospravedlnenej absencie sa Ti môže krátiť dovolenka max. 2 dni (to hovorí Zákonník práce-ZP). Moja rada pre Teba. Ja by som to urobila takto (aby som z toho vyťažila aj ja, keď zamestnávateľ je už taký hajzel). Na ten deň 30.6.2016 si daj potvrdiť priepustku, ale pozor, nech Ti tam doktor napíše celodenná, no a dnes 1.7.2016 sa daj na PN. To všetko doruč dnes osobne zamestnávateľovi. Nezabudni mu povedať, že máš skončenie PP predpokladám 29.6.2017 (že sa pomýlil). A uvidíš ako mu dnes "urobíš super náladičku". PN Ti bude platiť prvých 10 dní zamestnávateľ (na zadnú časť napíš číslo účtu + nezabudni sa podpísať, aby Ti ju nepozastavili) a od 11teho dňa platí Sociálna poisťovňa. Na MD sa daj 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu (lebo počas plynutia MD máš nárok aj na dovolenku - tú Ti bude musieť zamestnávateľ preplatiť). No a keď budeš prechádzať na RD (po uplynutí 34 týždňov resp. 43 - podľa počtu detí), tak nech o RD požiada manžel a Ty sa zaeviduj na NÚP a budeš mať nárok na podporu (6 mesiacov). Ale pozor, nárok na podporu máš myslím, že len do jedného roka od skončenia PP. (Nemôžeš poberať aj dávku v nezamestnanosti aj rodičovský príspevok). Takže by som to ja riešila takto.

nyusika
1. júl 2016

@ekva uplne paradne a velmi rozumne riesenie 🙂

simca06022011
1. júl 2016

Este si over ci ta pani pred dochodkom odhlasila zo SP a ZP a ku ktoremu datumu.. ;) ak v 2016 tak nabehni na socialku a ukaz, ze tebe konci PP az v 2017.

evittam
1. júl 2016

@veaaa A ešte taký bonus na prilepšenie - do 7.dní po skončení MD sa nechaj vypísať na PN - a budeš dostávať aj PN aj RD - dá sa tak prilepšiť na pár mesiacov a až potom stačí vybrať podporu. 😉

tajomna21
1. júl 2016

@veaaa aby si mohla dostat vypoved z porusenia pracovnej disiplin, musia byt splnene nejake postupy ... musis byt 2x pisomne upozornena na porusenie discipliny ... takze si sa nechala dobehnut .... obratila by som sa na inspektorat prace, popisala celu situaciu ...

petulda333
1. júl 2016

Zienky mna len zaujima ze ked mam oznamit tehotensyvo ako to robite?no viete poslem list a v ruke mam trebars listok ze som posielala ale to este stale nedokaxuje ze som firme oznamila tehotenstvo.chapete co myslim?inak moze firma oponovat ze som im poslala nieco ine

tajomna21
1. júl 2016

@petulda333 a co ine? vsak to by museli dokladovat pri spore ... okrem toho, mozes to odovzdat aj oproti podpisu, potvrdia tvoju kopiu datumom a podpisom, peciatkou

medovka14
1. júl 2016

@petulda333 ja som mala dve potvrdenia a druhe mi podpísala šéfka, ze ho prebrala 🙂 šla som na istotu a to som robila vo veľkej firme a mali sme super vzťah 🙂

petulda333
2. júl 2016

@tajomna21 ved sa len pytam,pretoze ja ked som svojmu veducemu prevadzky oznamila tehu tak mi povedal ze radsej nech idem na pn lebo oni si najdu dovod ako ma dostat z firmy,lebo ako tehu som tam zbytocna a nik mi platit napr dovolenku nebude,preto sa pytam ze ako sa da poistit,lebo ked len tak odosldm tak prd im dokaxem ze o tom vedeli
@medovka14 tak takto to je najlepsie,len ja keby som chcela ist za a sefom,tak to mam pekne daleko...uz sa ma to netyka,len ma to zaujimalo...
Dakujem vam obom

tajomna21
2. júl 2016

@petulda333 vsak ked posles do firmy doporucene, tak si vies skontrolovat, ci prezali zasielku .... vies, zamestnavatel väcsinou len zastrasuje, dava "vyhodne" ponuky, ale jedine pre neho ... a spolieha sa na to, ze ten zamestnanec sa nebude branit ... a preto to tolkym vychadza aj

petulda333
2. júl 2016

@tajomna21 mne nejde o to ze ci budem vediet ze prevzali,ale ze poslem a keby doslo nato ze to treba dokazat tak ako dokazem ze som poslala prave oznamenie o tehu a nie nieco ine,ved na pod.listok nepisem obsah listu..tak strasia,ale tam kde som ja robila sa jednej zbytocnej osoby zbavili,zevraj ukradla par veci..a ja som tak skoncit nechcela a kedze som aj tak mala na dobu urcitu tak som sla na pn a potom mi pomer skoncil,nepotrebovala som pre par tyzdnov problemy

levuscik
20. júl 2016

@veaaa Nasla som to!!!!!
Zákonník práce s komentárom a judikatúrou platný od 1.1.2013 str.211. pod §176 je doplnok ze:
Z judikatúry: R.č.74/1967 - Skončenie pracovného pomeru výpoveďou v čase, keď je zamestnankyňa tehotná, je právne neúčinné, a to bez ohľadu na to, či zamestnávateľ o tehotenstve zamestnankyne vedel.

simca06022011
20. júl 2016

@petulda333 nepoistis to nijak, proste si odloz kopiu, pricapnu si k tomu podaci listok ze to islo.. oni musia dokazat ze im prislo nieco ine s cim sa natahovat nebudu, ver mi 🙂

levuscik
20. júl 2016

Aj keď §40 bod.6 hovorí, že: tehotná zamestnankyňa na účely tohto zákon je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie... to v zmysle, že ak chceš "čerpať výhody" zo svojho stavu t.j. bezpočet lekárskych prehladok, preradenie na prácu vhodnú pre tehotné, nechces robiť nadčas atd., ale judikatúra pod § 176 jasne hovorí, že je zákaz výpovede pre tehotnú,ci o tvojom tehu vedia, ci nie... proste ked ti dávaju výpoved a ty oznámis, ze si tehoná majú smolu... ono by sa to dalo mozno aj spatne riesiť... ako neplatnosť výpovede, ale myslím ze to by nemalo význam.... no len aby ste zeny vedeli a nabudúce sa bránili.... a otrieskat im zákonník práce o hlavu!!!!!!!!

stastnablcha
20. júl 2016

@levuscik ty ja som bola doteraz v tom, ze § 176 ZP riesi lekarske preventivne prehliadky vo vztahu k praci...

okrem toho, na ucely tohoto zakona (ZP) si "chranene zvieratko" (tehotna) az ked to oznamis.. necitala som cele znenie rozsudku, ale v 1966 kedy sa sudny spor konal bolo ine znenie zakonov... odvtedy sa cosi aj pomenilo.. nehovorim ze mam pravdu, ale myslim si ze odvolavka na pripad co sa udial pred vyse 40 rokmi za uplne inej legislatívy je blbost...

ak uz je papier s vypovedou v ruke, mozem oznamit cokolvek..

simca06022011
20. júl 2016

@stastnablcha my sme pred par rokmi toto mali.. kolegyna bola tehotna vsetci to vedeli ale neoznamila to... nevyzadovala nic. Vyhodit ju nemohli lebo bola tehotna... aj ked si vlastne neplnila povinnosti, lebo prakticky nevladala... Ked mala nieco ziadat a riesit s personalnym supla sa na PNku.

stastnablcha
20. júl 2016

@simca06022011 tak to bol ustretovy zamestnavatel.. alebo len nevedel ze moze 🙂 ... a mozno nechel vyhodit lebo bola predtym sikovna.. PN v tehotenstve poriesi vela...

levuscik
Odpoveď bola odstránená
levuscik
Odpoveď bola odstránená
nelca0510
11. sep 2023

@veaaa autorka,viem že je toto stara diskusia,ale ako si napokon dopadla? Normlane trvala zmluva do roku 2017?

veaaa
autor
12. sep 2023

@nelca0510 ako myslis? Vypoved-pn-materska...neprisla som o nic 😉

nelca0510
12. sep 2023

@veaaa mňa len zaujímalo,keď výpoveď bola až na rok 2017 a nie 2016,či sa to nejako opravovalo

Strana
z4