Paragrafy počas tehotenstva
Ahoj
som tehotná, svoje tehotenstvo som zamestnávateľovi oznámila písomne. 7 paragrafov som vyčerpala.
Personalista mi vrátil už 2 paragrafi z 3 s poznamkou že podľa zákona je nevyhnutná len poradňa a uznaná len pečiatka od gynekológa.
1.Musí mi zamestnávateľ uznať paragrafi aj vtedy ak mám vypísaný paragraf kôli nevoľnosti?
2. Ako môžem riešiť ak som pod dohľadom endokrinologa koli tehotenstvu pod častejšou kontrolou každé 4 týždne? (Tieto "péčka" mi tiež vracajú mam si vziať dovolenku)
Prosim o radu niekoho kto stým ma reálne skúsenosti alebo sa stým stretol v zákonníku práce. Ja som hľadala ale nepodarilo sa mi nájsť presne informácie alebo som im nerozumela v správnom zmysle.
Ďakujem
Zakonnik prace hovori jasne. Preventivne prehliadky v tehotenstve su nad ramec tych 7 dni. Je nevolnost preventivna prehliadka? Pozerala si si Zakonnik prace? Je to tam napisane. Okrem toho, ty ked vycerpas 7 platenych dni, dalsie navstevy lekara mat mozes, ale budu neplatene. Informuj sa u zamestnavatela pisomne, napr. e-mailom, nech Ti exaktne odpovie na otazky ohladom tychto veci.
Zakonnik prace hovori jasne. Preventivne prehliadky v tehotenstve su nad ramec tych 7 dni. Je nevolnost preventivna prehliadka? Pozerala si si Zakonnik prace? Je to tam napisane. Okrem toho, ty ked vycerpas 7 platenych dni, dalsie navstevy lekara mat mozes, ale budu neplatene. Informuj sa u zamestnavatela pisomne, napr. e-mailom, nech Ti exaktne odpovie na otazky ohladom tychto veci.
@muchotrafka298 niekoľko krát som sa dožadovala informácií a však bezvýsledne.
Som zvedavá ako sa ti vyjadria keďže ty už máš vyčerpaný svoj nárok paragrafov na tento rok
@buberova vycerpanych koli častejším kontrolám hlavne u endokrinologa. Aj ja som zvedavá 🙂
ako si napisala zamestnavatrl ti uzna nad 7 vycerpanych dni len gynekologa, inak uz nemas narok na pcko. treba to vykryt dovolenkou, neplatenim urcite nie, to si musis platit odbody
Prekážky v práci – návšteva lekára, ošetrenie/vyšetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
V súlade s § 141 ods. 2 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z dôvodu vyšetrenia alebo ošetrenia v zdravotníckom zariadení, a to nasledovne:
najviac 7 dní v kalendárnom roku – pracovné voľno s náhradou mzdy v sume priemerného zárobku, ak vyšetrenie/ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
ďalšie pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas – bez náhrady mzdy,
pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
Ja neviem ako to tam mate, ale u nas som mala pocas tehotenstva ale len pocas tehotenstva neobmedzene mnozstvo paragrafov. Nasa perso mi vravela ze tehotne maju nato narok 🤷🏻♀️
Ja neviem ako to tam mate, ale u nas som mala pocas tehotenstva ale len pocas tehotenstva neobmedzene mnozstvo paragrafov. Nasa perso mi vravela ze tehotne maju nato narok 🤷🏻♀️
Ja tiež presne ako píše @14petulka88 len mi tam vždy dr napísal že šlo o vyšetrenie súvisiace s tehotenstvom
@14petulka88 ja tiez takto, a samozrejme tiez som kvoli tehotenstvu chodila aj na endokrinologiu a repro imunologiu. Vysetrenie suvisiacie s tehotenstvom nie je len gynekolog.
suvisiace s tehotenstvom tj aj endokrinolog diabetolog zubar atd len nech to tam napise na priepustku
mne uznali normálne aj od gyn celodenný paragraf alebo ak máš vyčerpane máš nárok na neobmedzwny počet priepustiek tj ideš na poradňu a spať do roboty. ale ja som si chcela minút paragrafy takže som toto nevyužila, všetky pecka mi akceptovali- a to som dávala normálne celodenné za poradne
prepac ale nevolnost? 🙏
@14petulka88 neobmedzene? to pochybujem. skor dalsich 7 dni si mala na mysli
@balerina2025 nevyhnutne potrebny cas na preventivne prehliadky pocas tehotenstva, takze tam nie je ziadny pocet dni urceny.
@balerina2025 nevyhnutne potrebny cas na preventivne prehliadky pocas tehotenstva, takze tam nie je ziadny pocet dni urceny.
@muchotrafka298 ok tak zas tie nemas kazdy tyzden chapem
prepac ale nevolnost? 🙏
@balerina2025 a co sa ti na nevolnosti nezda? ranne grcky, stavy na odpadnutie ti nic nehovoria?
@muchotrafka298 ok tak zas tie nemas kazdy tyzden chapem
@balerina2025 zalezi od konkretneho zamestnavatela, ze ako to bude robit. Lebo v Zakonniku prace nie je exaktne napisane, ze napriklad od akeho lekara to mozes mat a od akeho nie. A je to len na nevyhnutny cas. U nas s tym napriklad problem nie je, ale viem, ze su zamestnavatelia, u ktorych to proste problem je.
@balerina2025 a co sa ti na nevolnosti nezda? ranne grcky, stavy na odpadnutie ti nic nehovoria?
@matkahelka mala som, a grcala som v praci, este nieco? mozeme sa tu zas dohadovat na 10000 stran ked chces
Pocas tehotenstiev som u 2 roznych zamestnavatelov mala neobmedzeny pocet paragrafov. chodila som na endokrinoligiu, na hematologiu, na kardio. na kazdu priepustku mi lekar napisal "kontrola suvisiaca s graviditou." a mala som mnozstvo tehotnych kamosiek zamestnanych ci v sukromnom sektore, ci v statnej/verejnej sprave a mali to uplne rovnako.
@balerina2025 zalezi od konkretneho zamestnavatela, ze ako to bude robit. Lebo v Zakonniku prace nie je exaktne napisane, ze napriklad od akeho lekara to mozes mat a od akeho nie. A je to len na nevyhnutny cas. U nas s tym napriklad problem nie je, ale viem, ze su zamestnavatelia, u ktorych to proste problem je.
@muchotrafka298 vies co hodne zavisi ci robis u dakeho sukromnika, alebo niekde v korporate. v korporate u nas nikto tak neriesil ale u sukromnika? no to bolo nieco hrozne
ale ok ak zakon tak pise, mozu jej fukat praskovy cukor dakam...ona je chranena len asi naozaj na priepustke zmienit ze je to v ramci tehotenskej prevencie
@matkahelka mala som, a grcala som v praci, este nieco? mozeme sa tu zas dohadovat na 10000 stran ked chces
@balerina2025 nie kazdy tuzi v praci grcat, radsej zostane doma a odgrca si to doma. nabuduce nepis priblbe komentare so spinavymi rukami "prepac, nevolnosti." lebo su zeny, co sa rano nedokazu doplazit k toalete, nie aby sli do prace
prepac ale nevolnost? 🙏
@balerina2025 neviem či si si prežila aj ty takéto nevoľnosti ktoré ti spôsobujú v práci.
Pýtala som sa na realne skúsenosti alebo zakonik práce. Nie na dohady a nazory tych mam v práci dosť. Nakoľko mi nadriadený davaju prácu ktorú som myslela ze zvladnem no ohýbať sa a byť na kolenách sa 7,5 hodín vkuse mi neurobilo dobre mala som kŕče a následne som ako to tu niekto spomenul "grckala" ano je to premňa problém keďže zvládam nevoľnosti napriek tomu že mi vyrazne vadia pachy a pracovať chcem bohužiaľ počas dni kedy som dostala tento typ práce mi prišlo veľmi zle kľudne ti opíšem cely priebeh ak ti to pomôže pochopiť ma. Niesom typ ktorý maroduje pre každú drobnosť ani nechodim s každým "škrabnutim" k lekárom no toto bolo aj premňa prekvapením že mi mohlo prísť až takto zle.
Chcem pracovať ale zamestnávateľ sa ma snaží vyhnať na PN.
Takže odpoveď na tvoju otazku " prepac ale nevolnost? 🙏"
ÁNO nevoľnosť nie pravidelná ale prišla.
Pocas tehotenstiev som u 2 roznych zamestnavatelov mala neobmedzeny pocet paragrafov. chodila som na endokrinoligiu, na hematologiu, na kardio. na kazdu priepustku mi lekar napisal "kontrola suvisiaca s graviditou." a mala som mnozstvo tehotnych kamosiek zamestnanych ci v sukromnom sektore, ci v statnej/verejnej sprave a mali to uplne rovnako.
@matkahelka ďakujem za odpoveď skusim to takto no už mi dopredu vraveli že uznajú fakt len twn jeden paragraf kôli poradni. Tak či mam naozaj to právo ak áno budem to riešiť.
Kolko hodín to býva v mesiaci spolu? Priemerne? Neviem, v ktorom si mesiaci.
@billy_jean prave mi skončil 3 mesiac
@billy_jean nepočítala som to a nemám problém sa vrátiť do práce ak mi to cestovanie za lekarmi umožní časovo. Neviem čo stymi hodinami ktoré mi nechcu ani len uznať
Pracujem v štátnej správe a celé tehotenstvo mi zamestnávateľ akceptoval všetky P a to som okrem gyn. chodila aj 2 dni do mesiaca na odber krvi na hema ( z ktorého mi bolo zle a nemohla som sa vrátiť do práce) a kontrolu . Nikdy mi na P nemuseli písať súvisiace s tehotenstvom.
Ono ten zamestnavatel to pocita. A mala by si si aj ty, aby si ho mozno trochu chapala. Ak je to tak, ze sa vratis po vysetreni do prace, tak potom by k tomu tak mal pristupovat aj zamestnavatel, korektne. De iure - musi ti zo zakona uhradit vsetky navstevy lekara suvisiace s tehotenstvom.
Myslím, že je to zadefinované jasne- lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ja som chodila okrem gynekológa aj k hematologicke- nikdy zamestnávateľ nerobil prieky, pokial Ti na listok napíše, že vyšetrenie súviselo s tehotenstvom nechápem ako Ti to nemôže akceptovať . Ale je zasa pravda, že ja som nechodila nikdy na cely deň, buď som odbehla z roboty, alebo ak sa dalo vybavovala som si termín buď hneď zrana, alebo poobede.
@balerina2025 nie nemala som dalsich 7 dni na mysli

Som zvedavá ako sa ti vyjadria keďže ty už máš vyčerpaný svoj nárok paragrafov na tento rok