Partner chce založiť živnosť na moje meno. Je to riziko?
Ahojte, moj partner by chcel založiť živnosť no na svoje meno nemoze kvôli poberaniu rodicovskeho na seba. Sme spolu 5 rokov ale nie sme zobrati a ja neviem nejak sa mi do toho moc nechce. Ja som nezamestnaná a som doma s malým ale nepoberám žiadne dávky. Môže to byt pre mna riziko ak by som mu s tým súhlasila? Mám mu s tým súhlasiť alebo nie? Aký je vás názor
@deedol aj keď pracuje ?
ano. rodicovsky je len prispevok, moze popri nom robit.
Zivnost na teba? Aj peniaze budu chodit tebe? Odvody budes platit.....ja by som do toho nesla..
napr. tu strucne, ale je o tom vela na nete. https://www.pravneprerodica.sk/je-mozne-pracova...
Samozrejme aj ked pracuje. nikdy nezakladaj zivnost na cudzieho. Kazdy dlh budu vymahat od teba a nikdy nevies,co sa stane. Co je to aj za blbca,ktory ohrozi svoju partnerku
@deedol zalezi ci popri jeho praci moze mat aj zivnost.zalezi co ma v zmluve. Niektore pozicie maji osetrene v zmluve, ze nemoze v tom podnikat alebo robit zaroven pre konkurenciu atd...
@1aduliatko1 ano, to je pravda. nevieme vsak, ci ide o tento pripad, kedze autorka sa pyta na RP a nespomina nijake klauzuly v partnerovej zmluve.
Nie.. rucis celým svojím majetkom!!
@deedol jasne...vzdy je to ale risk.tiez to neodporucam...
On si zarobi ale pri danovom priznani vsetky odvody, dane, zdravotku budu ocakavat od teba. Nikdy nevies. Druha vec je - on chce robit na zivnostensky list na zenske meno? To co je? Snad keby zalozil zivnost na teba, tak aj ty ju musis vykonavat, nie?
Ani náhodou a môže sa hnevať koľko chce
Nesúhlasila by som, pokiaľ ste len priatelia.
špekulant... už by mi v hlave blikala kontrolka...😉
Ďakujem Vám 🙂 tiež sa mi do toho nechcelo a vysvetlila som mu že je to riziko aj pre mna aj pre neho keďže nie sme zobratí... ale stále ma presviedca že on nemoze lebo pracuje a je nanho aj rodicak
V žiadnom prípade, ruxis svojim majetkom, máš daňové a odvodové povinnosti, tebe teraz sľúbi, že to všetko bude platiť za teba, ale môže sa stať čokoľvek a dlhý sú tvoje, stále to bude spájané s tebou a veritelia budú kontaktovať teba, sú taki, ktorých nezaujíma pozadie, budú chcieť plnenie od teba, môže sa nedarit, ty to s platíš ale v budúcnosti keď budeš chcieť založiť živnosť, brat úver, čokoľvek sa stane už budeš nedôvery hodná. On zrejme vie, že podnikať môže, ale zrejme ma za ušami, niečím si už prešiel a nemôže alebo jednoducho nechce brat celú zodpovednosť na seba, nepríde mi to fér a dôveryhodné z jeho strany..
Rozhodne by som nesúhlasila. Uvedomuješ si, že budeš potom zodpovedná za všetky dlžoby, nedoplatky a prípadne v prípade smoly prídeš o celý svoj majetok?
Môže mať živnosť aj keď pracuje.
Za žiadných okolností nepodlahni... je to čisté peklo..
A je výhodnejšie mať živnosť popri práci, kvôli odvodom do ZP v prvom roku ... ty ak by si založila živnosť tak musíš platiť preddavky do ZP vo výške cca 76,44e od januára.
On ak založí popri zamestnaní alebo rodičovskej má preddavky do ZP vo výške 0 eur.
Ďakujem tak som sa už rozhodla 🙂 zajtra mu ppviem že nesúhlasím
Asi je to mimo temu, ale pokial si ty doma dietatom a on pracuje, mala by si rodicak poberat ty, nie on. Bolo by to voci tebe férové.
@modra_kolobezka ano, len on ho poberá kvôli tomu že ma nárok na ten vyšší. Ja nie
Asi Ti ale niečo tají, keď nechce mať živnosť na seba... aby o niečo neprišiel...alebo nebodaj aby nemusel niekde platiť...na niekoho). Vysvetli mu že živnosť si môže založit aj sam na seba popri tom čo má, a nech Ti vysvetlí prečo Ťa vťahuje do problemov... dobre vieš čo to znamena do budúcna...platiť minimálne odvody...a že môže ohroziť Tvoj majetok to uz ani písať nebudem... kamarat nekamarat...toto absolutne odmietaj.
A nemusis si ty platit tym padom zdravotku, ak si len tak doma a nie na rodicovskom? To potom uz taky rozdiel medzi tymi vasimi RP nie je.
@babovka2321 zrejme je na UP aby si zdravotku platiť nemusela. píše že je nezamestnaná
@zalka taka moznost ma nenapadla, ja som na up nebola nikdy ani jediny den. Lenze takto musi behat po pohovoroch a ked ju niekde vezmu, tak sa aj zamestnat, nie? Ako sa potom stara/bude starat o dieta? Urad prace predsa netoleruje len tak dobrovolne byt doma a nesnazit sa o robotu, ci?
@babovka2321
@babovka2321 nie som na UP, externe študujem VS a tam za mna odvody platí zdravotna a nemusím byt na úrade
Kludne popri zamestnaní môže mať aj živnosť . Určite ju neotvaraj na seba ,lebo ty budeš musieť platiť odvody,dane...rucis celým svojím majetkom.A ešte ďalšia vec ak ty budeš mať živnosť a on bude chcieť na ňu pracovať a náhodou to niekto nahlási alebo ti príde kontrola ty budeš mať z toho problem.,lebo po správnosti ty ako SZČO by si ho mala teda na svoju živnosť zamestnať na zmluvu a hradiť za neho odvody .On keď si otvorí vlastnú živnosť bude prvý rok oslobodený od platenia sociálky a ako zamestnanec bude platiť aj menšie odvody do zdravotnej a v prípade preplatku mu to aj vrátia.

popri rodicovskom moze mat zivnost.