icon

Partner chce založiť živnosť na moje meno. Je to riziko?

27. dec 2020

Ahojte, moj partner by chcel založiť živnosť no na svoje meno nemoze kvôli poberaniu rodicovskeho na seba. Sme spolu 5 rokov ale nie sme zobrati a ja neviem nejak sa mi do toho moc nechce. Ja som nezamestnaná a som doma s malým ale nepoberám žiadne dávky. Môže to byt pre mna riziko ak by som mu s tým súhlasila? Mám mu s tým súhlasiť alebo nie? Aký je vás názor

babovka2321
27. dec 2020

Aha, ty teda asi mas menej ako 26 rokov, vsak?

autor
27. dec 2020
babovka2321
27. dec 2020

Kazdopadne dobre rozmyslas, v ziadnom pripade si nenechaj na seba otvorit zivnost.

autor
27. dec 2020

@kofilka33 dakujem toto mu poviem

jonnie
27. dec 2020

Urcite nie. A rodicak nebude brat naveky. Ako by si ho prinutila, keby narobil na tvoje meno dlhy z neplatenia odvodov a pride exekucia? pisem o horizonte cca 5 rokov? Nemala by si paky na neho. Ved si moze aj sro a zamestna sa v nej...nejde to? Inak mi to smrdi spekulantstvom...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
sonnenshein
27. dec 2020

Autorka, ja som mala zivnost aj popri materskej, a bez problemov mam trvaly pracovny pomer, zivnost, aj RP.
Co si vsak nie som ista je, ci sa nemylis so svojimi odvodmi, kedze si externa studentka, ako pises. Over si to.

zalka
27. dec 2020

@sonnenshein správna pripomienka ... píše sa okrem externej formy

Za poistenca štátu sa považuje:

nezaopatrené dieťa; za nezaopatrené dieťa sa na účely tohto zákona považuje aj fyzická osoba do dovŕšenia 30 roku veku, ktorá študuje na vysokej škole najdlhšie do získania vysokoškolského vzdelania druhého stupňa, okrem externej formy štúdia, 30) poistencom štátu je aj v období prázdnin až do vykonania štátnych záverečných skúšok alebo do zápisu na vysokoškolské štúdium druhého stupňa alebo tretieho stupňa v dennej forme štúdia, ak zápis na vysokoškolské štúdium druhého stupňa alebo tretieho stupňa bol vykonaný do konca kalendárneho roka, v ktorom bolo získané vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa alebo druhého stupňa v dennej forme štúdia,
https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...

trema
27. dec 2020

Ak studujes externe, stat ti neplati zdravotne poistenie

autor
27. dec 2020

@trema vravela som to na urade a oni na to že je to v poriadku len sa mám nahlásiť do mojej zdravotnej poisťovne... to som urobila a aj som sa pýtala či je teda všetko v poriadku a nemusím nič platiť ja. A vraj je.. tiež som sa čudovala ale uz som tak prihlásená druhý rok

oliva276
27. dec 2020

Štát platí zdrav. poistenie len za študentov denného štúdia - na pobočke máte zle informované pracovníčky, keď sa pri kontrole zistí, že toto obdobie nemáš pokryté poistením, budú vyžadovať doplatenie, bohužiaľ.

trema
27. dec 2020

Pracovnicky ti neporadili dobre, budes mat nedoplatok

zalka
27. dec 2020

Mna ešte napadlo, či nie je zadávateľka nahlásená ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov, ked jej partner pracuje tak on má odvody platené zo zamestnania, to že poberá RP to nie je podstatné.

autor
27. dec 2020

@oliva276 ale povedali mi to aj na úrade prace a aj v unione. To by potom bola ich “chyba” že ma neupozornili alebo dali zle info pretože ja som sa ich na to pýtala... či?

autor
27. dec 2020

@babovka2321 ďakujem upokojila si ma :D

babovka2321
27. dec 2020

Podla dostupnych informacii za externistov do 26r plati stat, za dennych aj potom. 🙂 Zbytocne ta stresuju.

daska58
27. dec 2020

@deti95060810 presne tak. Nech dá na svojich rodičov. Som zvedavá.co ti povie

kvetinka75
27. dec 2020

Nikdy

zuzanka.zuzu
27. dec 2020

autorka - všetko v pohode so ZP, do 26 platí štát aj na externistu 😉

ivana11155
27. dec 2020

Nešla by som do toho. Keď narobí dlhý, nebude platiť faktúry bude to tvoje maslo. A živnosť môže mať, je to len výhovorka. Mne je napr.cudne ze rodicak poberá on a nie ty.

jankapepe
27. dec 2020

1) aj keď berie rodicak môže mať živnosť! Blik blik
2) nikto nemôže založiť živnosť a podnikať na iného človeka. Blik blik
3) prečo rodicak neberieš ty ale on?

Riziko?
- rozidete sa a ty ostaneš sama, s dieťaťom, bez rodicaku, bez dávok s tisicovymi dlhmi so živnosti ak mu obchod nevyjde plus odvody budeš musieť doplatiť ak ich on nezaplatí.....teda áno riziko.mega.

taga
27. dec 2020

Ja nechapem, ze sa s nim o tom vobec bavis. Rp bude brat do 3 rokov, no ty so zivnostou budes mat robotu do konca zivnosti. A prosim ta, v com chce podnikat, ked chce mat zivnost na teba?

jarka26011
27. dec 2020

Čo sii, v tom niečo bude a to by si spravila veľku chybu davat na seba. Toto by som vlastnemu mužovi nedovolila a to už sme zobratí..ostražitosti nikdy nie je dosť

babydesire
28. dec 2020

No tiez by som do toho nesla a zvlast ked sa vyhovara na zamestnanie a rodicak co nijako zakon nezakazuje aby mohol taky clovek aj podnikat...zalezi ake ma zamestnanie a pracovnu zmluvu. Napriklad moja sestra je s priatrlom uz viac ako 10rokov,deti nemaju,niesu zobraty no podnikaju spolu v gastre pricom zivnost je nanu kedze on ako statny zamestnanec nemoze. Oni ale podnikaju spolu,,

mogaa
28. dec 2020

Samozrejme že tam je vždy riziko....za všetko zodpovedá ten na koho živnosť je..za dlhy či akýkolvek podvod....

simca06022011
28. dec 2020

Odkedy pri extrenom studiu plati stat odvody? to sa mi nezda...
No citala som diskusie v uctovnickej skupine, len velmi sa tomu ja nevenujem, a pracujucim muzom zacali zamietat materske ak pracuju. Zacalo vadit to ze realne sa o dieta nestaraju, nie su doma, ked pracuju. A hlavne netreba porovnavat RD matky a RD/matersku otca.... Rodicovsky ako taky moze porberat rodic aj ked pracuje, dieta nemusi byt ani doma... MD/RD otca je podmienene starostlivostou a pracovat sa nemohlo na rovnaku zmluvu (a teraz ak naozaj zacali zamietat MD, kvoli praci... to by bolo ale asi lepsie najsti si na to odbornejsiu stranku).

milanm_
28. dec 2020

Asi je policajt, alebo vojak. Tym sa ina zarobkova cinnost zakazuje.

konvalinka41
28. dec 2020

nešla by som do toho. nech sa stará sám o seba a aj o vás a nech nevymýšľa. toto nie je chlapské jednanie.

mpg
28. dec 2020

Ja poznám jedného zamestnanca Elektrárni (Západosl.distribučná) , tak tiež nesmú mať popri práci živnosť. Ale založiť si živnosť na priateľkine meno, to je riziko, lebo nevedieť, či nebude v podnikaní stratový.