icon

Partner chce založiť živnosť na moje meno. Je to riziko?

27. dec 2020

Ahojte, moj partner by chcel založiť živnosť no na svoje meno nemoze kvôli poberaniu rodicovskeho na seba. Sme spolu 5 rokov ale nie sme zobrati a ja neviem nejak sa mi do toho moc nechce. Ja som nezamestnaná a som doma s malým ale nepoberám žiadne dávky. Môže to byt pre mna riziko ak by som mu s tým súhlasila? Mám mu s tým súhlasiť alebo nie? Aký je vás názor

spadnutaslivka
28. dec 2020

čo viem, tak podnikať na cudziu živnosť je vlastne aj nezákonné. jedine, keby si si založila podnikanie a on je tvoj oficiálny zamestnanec. a inak tu už písali baby, že by si išla do ohromného rizika

luxus10
28. dec 2020

a vy mate rovnake vzdelanie-teda v rovnakom odbore, zhodnes predmetom zivnosti?ci ako, ved ak ty nie si napr. elektrikar, nemozes mat zivnost na tkuto pracu, a on ju bude vykonava....o co sa teda jedna?

basska_b
28. dec 2020

To by ma zaujímalo, aký podnikateľsky nápad ma, že potrebuje do toho namočit niekoho ďalšieho. Teoreticky to môže byť, že ma v pracovnej zmluve nejako zakázané, aby mal popri práci živnosť.

linalinabizu
28. dec 2020

Este mi napadlo ze ak ide o novú SZČO (napr. začínajúceho živnostníka), ktorá má aj iného platiteľa poistného, teda je súčasne zamestnancom alebo poistencom štátu (napríklad študentom, invalidným dôchodcom, poberateľom materského či poberateľom rodičovského príspevku), situácia je odlišná. V prípadoch kombinácie platiteľov pri začatí podnikania sa na začínajúcu SZČO nevzťahuje minimálny základ, preto minimálne odvody platiť nemusí. Výšku preddavku je možné si určiť, a to aj v nulovej výške. Treba však rátať s tým, že v ročnom zúčtovaní môže vyjsť takémuto podnikateľovi vysoký nedoplatok, ktorý bude musieť po ročnom zúčtovaní naraz zaplatiť.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-... © Podnikajte.sk
I tak neviem akú vyhodu z toho budete mať?

katarinkaxx
28. dec 2020

@marca12 správne napísané 👌vždy sa majte na pozore aj keď je zatiaľ všetko ok. Do veľkých finančných problémov sa človek ľahko môže dostať. Potom bude neskoro plakať. Takých prípadov je veľa.

nyusika
28. dec 2020

Nemá v sebe toľko slušnosti, aby si ťa vzal za manželku.
Ale vystaviť ťa riziku, že prídeš o všetko, na to gule má.

elizabet173
28. dec 2020

@nyusika perfektny prispevok

blontimka
28. dec 2020

Je to riziko. Moze porobit všelijaké podvody....

natalienka12
28. dec 2020

Si si ista? Pri externom studiu odvody za teba neplati stat.

veronikastrickova
28. dec 2020

Nie, nikdy

olivka84
28. dec 2020

Určite sa nedaj ukecat. Je to podozrive už na začiatku. Takéto veci dopadajú zle. Poznám také prípady ci už ide o živnosť alebo ručenie. Peniaze nerobia priateľov

momca
28. dec 2020

Určite by som do toho nešla, nech si zoberie na keď chce

nyusika
28. dec 2020

@natalienka12 do 26 rokov áno

klip0
28. dec 2020

@anonym uz si mu to povedala? Ako zareagoval?

brankarka
28. dec 2020

Ja by som do toho jednoznačne nešla. Sesternica tak urobila so svojím mužom. Teraz sú rozvedení a platí za neho dlhy. Netvrdím, že aj vám sa to môže stať, ale najlepšie je predchádzať takým zlým situáciám a nie to potom žehliť.
A presne. Popri rodičovskom pracovať môže. Aj ja som na rodičovskom do septembra a od februára sa vraciam do roboty a budem poberať aj rodičovský príspevok a aj normálnu výplatu.

blackcat8885
28. dec 2020

Môj manžel vtedy priateľ tiež mal živnosť na moje meno 4roky peniaze chodili na môj druhý účet/firemný
Teraz už má na svoje meno lebo už môže vtedy bol vojak a nemohol mať živnosť
Nikdy som s tým nemala problém všetko okolo živnosti faktúry, daňové atď riešil on

nnnuuunnn
28. dec 2020

Keby nemohol mat na seba, bolo by to ine, hlavne ak by ste boli manzelia, ale toto skor zavana klamstvom z jeho strany, pretoze nema ziadnu prekazku mat zivnost na seba, aspon nie taku, o ktorej by Ti povedal. Podla mna je dobre vychcany a ktovie co zamysla. Ked uz chce podnikat a zlyhava na takychto zakladnych informaciach, tak zrejme bude aj sprosty a teda na podnikanie nevhodny, lebo toto si vie zistit aj skolak na internete, ze moze mat zivnost popri praci, aj popri rodicaku.

rik01lulaka
29. dec 2020

Ja som s mužom 9rokov a živnosť by som mu na moje meno nedovolila...v niektorých veciach sme názoru, že KAŽDÝ ZA SEBA...

rik01lulaka
29. dec 2020

externe som študovala počas evidencie na úrade práce a odvody za mňa platil štát. Počas pracovného pomeru zamestnávateľ.

leskovael
29. dec 2020

Chce zakladať živnosť a nemá pojem o základných info a to tých, že popri rp aj tpp môže mať živnosť? Pokial nieje vojak ci policajt, čo predpokladám ze nieje, lebo nepíšeš že ju vyslovene mať nemôže koli svojmu zamestnaniu.. Ste len frajeri a nie manželia (ani mužovi by som to nedovolila) ty stále externa študentka a si doma bez akéhokoľvek príjmu a on chce podnikať na tvoje meno? Nikdy by som to nedovolila.. Neviem prečo, ale mne tu niečo nehrá... Buď nemá chalan absolútne prehľad ani len nevie kedy môže/nemôže založiť živnosť sam na seba čo je dosť blbé, alebo má niečo za ľuďom a niečo tají.... dlhy a pod.. Každopádne by som s týmto nesúhlasila nikdy.

andraska
29. dec 2020

No poviem ti to tak ,živnosť na meno ručia celým svojím majetkom.Partner buď nemá informácie ,alebo to s radosťou celú zodpovednosť hádže na teba.Ako poviem ti nebola by si prvá a ani posledná, ktorá bude znášať rizika podnikania svojho partnera, dokonca aj splácajú dlžoby zaňho .Takže dobre robíš že sa ti do toho nechce a nenechaj sa do toho vtiahnuť.

malinoismum
29. dec 2020

Som jediná zvedavá na reakciu priateľa?? 😊

kubkovamama
29. dec 2020

Ako asi pôjde vybaviť živnostenský list na cudzieho človeka v podstate to nechápem.Zivnost môžeš založiť jedine sama na seba.Predkladas občiansky.Musel by mať splnomocnenie.Ja mám živnosť už 17r.Bezi popri zamestnaní,popri tehotenstve,materskej aj rodičovskej.Takze prečo by nemohol?A ako chce fakturovať,že na priateľku?A čo,výkopové práce?😃Nech si naštuduje základné info.Ak spolu,tak spolu-tzn.s.r.o.,kde budeš konateľ.Napriklad.

babovka2321
29. dec 2020

@kubkovamama staci, ze ma novy obciansky a citacku, teraz sa tieto veci robia cez tu hnusnu slovensku aplikaciu, ktora nikdy nefunguje 🙂 takze teoreticky by to mozno vedel spravit dokonca aj bez jej vedomia, ak ma doklady len tak pohodene doma.

zalka
29. dec 2020

@babovka2321 teoreticky by musel vedieť jej bok kep a zep... čo samozrejme ona by mala mať schované , aby sa nedostalo do nepovolaných rúk. a bez toho jemu jej občiansky a čítačka je na tri veci ...

babovka2321
29. dec 2020

@zalka jasne, na toto som aj zabudla, ze sa tam aj tie cisla zadavaju... 🙂 Tak nech si ich strazi😁

milanak
29. dec 2020

@oliva276 ja ked som studovala externe a platila si zdravotne odvody tak mi ich vratili kvoli externemu studiu

andraska
29. dec 2020

Môžeš byť dobrovoľne neplatič soc.odvodov a tiež dobrovoľný platic.Ak si na materskej, a rodičovskej do 3r.veku dieťaťa a nebol ti prerušený prác.pomer tak ťa poisťuje štát , tiež ak si na rodičovskom po dobu 6r.veku dieťaťa,z dôvodu nepriaznivého zdravot.stavu ale nepoberas rodičovský tak tiež za teba v Tom čase platí štát.

amelia000
29. dec 2020

No ako nato zareagoval priatel? Sme zvedave na pokracovanie.

katjas8
29. dec 2020

Ked si si nie istá, tak to nerob proti svojej vôli. Máš právo povedať nie, a tvoje nie má byť rešpektované.