Partner chce založiť živnosť na moje meno. Je to riziko?
Ahojte, moj partner by chcel založiť živnosť no na svoje meno nemoze kvôli poberaniu rodicovskeho na seba. Sme spolu 5 rokov ale nie sme zobrati a ja neviem nejak sa mi do toho moc nechce. Ja som nezamestnaná a som doma s malým ale nepoberám žiadne dávky. Môže to byt pre mna riziko ak by som mu s tým súhlasila? Mám mu s tým súhlasiť alebo nie? Aký je vás názor
V žiadnom prípade by som do toho nešla na tvojom mieste. Môže byť láska a dôvera teraz akákoľvek, ale môže sa to aj zmeniť. Áno nieje to romantická predstava, ale poznám x prípadov kedy sa ľudia rozišli a zmenili sa na nepriateľov a vedeli si robiť obrovské naprieky a svinstva. Takže som zástancom toho nech si každý rieši svoje vlastné finančné záväzky a neťahá do toho partnera.. Dokonca ani manzela/manželku.. Poznám babu co vzala na seba pôžičku na auto pre priateľa, lebo on nemohol.. Rozišli sa . on ma auto a ona ho spláca, lebo pôžička je na jej meno.. Poznám ďalšiu co bývala s priateľom v jeho byte a platila nielenže inkaso, co je ok.. Ale platila aj hypotéku, o 5 rokov sa rozišli ona šla bývať k rodičom a on si býva v bytíku ktorého hypo mu platila bývalá v dobrej vôli, lebo ved spolu žijú a byt je "spolocny".. No nie, nebol keďže on bol majiteľom.. Poznám ďalšiu co šla bývať tiež s priateľom do jeho bytu zdedeneho po babke a zo svojich úspor mu ona prerobila ten byt, lebo veď idú spolu žiť, plánujú svadbu a budúcnosť.. Rozišli sa po čase a ona od neho pýtala teda peniaze co investovala do bytu dostala odpoveď : "aké peniaze? Máš dôkaz, máš bločky?"... Samozrejme ze nemala, lebo veľká láska bola vtedy.. Poznám ďalšiu, čo spolu podnikali s mužom (veľká firma) a muž na jej meno začal robiť podvody s peniazmi.. Čiže ju priamo ohrozil, keby sa na to prišlo.. Atď atď... Netreba mať ružové okuliare co sa týka spoločných finančných záväzkov...treba rozdeľovať lásku a financie podľa mňa.. Netreba v tom hľadať, že niekoho menej ľúbiš, keď s ním nechceš zdieľať jeho finančné záväzky..
Urcite nie
A je výhodnejšie mať živnosť popri práci, kvôli odvodom do ZP v prvom roku ... ty ak by si založila živnosť tak musíš platiť preddavky do ZP vo výške cca 76,44e od januára.
On ak založí popri zamestnaní alebo rodičovskej má preddavky do ZP vo výške 0 eur.
@zalka ak mas pracu s normalnou tmluvou tak neplatis ziadne odvody za zivnost?
ano je to riziko rucis celym svojim majetkom, nerozumiem preco nechce znasat sam riziko preco na teba chce mat zivnost , je ta zivnost viazana , na to co robis,
@anonym_autor necitala som všetko ale ak nepracujes a nemas prijem z toco zijes? A tvoje dieta??

@nyusika presne tak, vystihla si to.