Zdravím viete mi poradiť tomto smere, budem Vám veľmi povďačna. Mám ukončenú filozofickú fakultu odbor Manažment kultúry a turizmu plus štátnu skúšku z nemeckého jazyka a chcela by som vykonávať prácu pedagogického asistenta. Na vysokej škole, kde som sa informovala mi bolo povedané, že nie možné podľa novej vyhlášky z roku 2020 si spraviť pedagogické minimum a vykonávať prácu asistenta, len učít štátnicove predmety na strednej škole hotelovej. Je možné ešte si dorobiť externé pomaturitne štúdium dvojročné vtedy by som mohla robiť učiteľku v MŠ, vychovávateľka a tiež asistentku na ZŠ. Len problém je v tom ,že v mojom okolí sa hlási cca 150 a berú 35 a skúšky sú talentové a ja nemám hudobný sluch. A na výkon práce pedagogického asistenta, ktorý bude asistovať na slovenčine,matematike atď toto vôbec nie je potrebné aby človek krásne spieval a kreslil ako Picasso. Ja v škôlke učit nechcem. Nemáte niekto s týmto skúsenosť?
@dianalysayova každý, kto je kvalifikovaný ako učiteľ - čohokoľvek kdekoľvek, ja kvalifikovaný aj ako pg. asistent... Takže ak by vás prijali na štúdium DPŠ na vašej pôvodnej VŠ a získali by ste pg. spôsobilosť učiteľa, automaticky máte spôsobilosť aj na asistenta - opačne to ale už neplatí - ak máte pg.spôsobilosť na iba na asistenta, nemôžete automaticky aj učiť...
Tu dávam odkaz na tú UMB : https://www.umb.sk/studium/absolvent/celozivotn... preklikajte si to, a skúste napísať na uvedený kontakt - pani L. Čellárová - je veľmi milá a určite poradí, alebo aspoň odporučí na koho sa obrátiť, alebo 2. typ: IPV v Žiline : https://www.ipvza.sk/avada_portfolio/pedagogick... oni spolupracujú navzájom s UMB a vedia tam všeličo vyzistiť a vybaviť - aj keby ste sa ohlásili len ako potencionálny záujemca o štúdium s prosbou o radu, či by to pri vašom vzdelaní išlo
@dianalysayova ako to nie je možné? ak máte neučiteľský smer plus dorobíte DPŠ budete kvalifikovaná pre prácu asistenta
tá nová vyhláška je niečo strašné. Podľa nej môže asistenta robiť ktokoľvek s hocakou strednou pedagogickou školou a vysokou školou pedagogického zamerania, stačí bakalár. No DPŠ stačí na učiteľa, no nie na asistenta!!! DPŠ rozdelili na dva moduly, základný pre všetkých 1 rok a potom sú rôzne rozširujúce moduly. Pre učiteľa, vychovávateľa, asistenta a majstra odbornej prípravy - ďalší rok. Dúfam, že pre tých, čo majú klasické dvojročné DPŠ stačí urobiť rozširujúci modul a nie všetko odznova.
@kacena4 čítala som tie podmienky na asistenta učiteľa a teda neviem, či sa niečo menilo, ale známa si urobila 2 ročne pomaturitné štúdium pre MS a pracuje ako vychovávateľka ( deti s autizmom) a dali jej aj úväzok asistent učiteľa. Dakujem
@dianalysayova ahoj, prosim ta ako si to doriesila? Tiez si chcem spravit DPŠ (mam vš nepedagogicku, 2.st.skonceny) a tiez by som chcela robit asistenta okrem ineho (pripadne aj ucit tie odborne predmety potom). Da sa to robit s DPŠ asistenta? Dakujem za info
@dianalysayova Ahoj, ako sa ti podarilo doriešiť?
@vavaska Ahoj,prosim ta,citam,ze si absolvovala dps-v BB pre pedag.asistentov.Kamarat akurat teraz toto zacal studovat.Prosim ta,bola by si taka dobra,poskytla by si mi nejake info ku skuskam,resp.nejake materialy,co by mu pomohlo?Bola by som vdacna.Maju teraz 6 skusok a bude to dost zaberak.Mozes aj sukr.spravu.Dakujem moc vopred.
@dianalysayova mne sa to nejako nezdá...podľa mňa ide o nesprávny výklad zákona, všimla som si, že pátrate na viacerých fórach, skúste sa obrátiť na tú UMB v BB, ak by vám to nebolo ďaleko, podľa mňa by vás tam prijali...