icon

Peniaze za pracovný mobilný telefón

deltaa
12. jan 2018

Chcela by som sa spytat ci sa niekto uz stretol v praci s tym ze od neho zamestnavatel pytal peniaze za to ze podal vypoved a mobil sa este splacal u operatora?

Strana
z2
alenah31
12. jan 2018

mobil je majetkom firmy, ak ostáva majetkom firmy aj naďalej (ak ti ho firma nebude odpredávať) tak zamestnávateľ nemôže žiadať peniaze. Ono tiež záleží čo máte napísané v protokole keď ste mobil preberali (či nebudete pri výpovedi platiť nejakú alikvótnu časť za tzv. opotrebenie - áno niektorým zamestnávateľom vie riadne šibať) - ale v podstate ani tam nebude platné nič čo je nad rámec ZP.

fokuska
12. jan 2018

@deltaa Nie. Ved mobil si pri odchode z prace odovzdala, ci nie? Vies, co si podpisala pri prevzati telefonu? A pri jeho odovzdani?

deltaa
autor
12. jan 2018

@alenah31 ked som nastupila do prace tak mi bolo povedane ze musim mat telefon aby som mohla pracovat a zriadili mi mobil u mobilneho operatora a nic som ohladom mobilu nepodpisovala ziadny protokol ani dohodu. Po rokoch uz moj mobil dosluhuje a teda som povedala zamestnavatelovi ze potrebujem novy mobil a teda mi povedali aby som si mobil vybrala ktory a teda som dala vediet. Kolegyna mi povedala ze ten mobil mi daju za podmienku ze v pripade ze by som behom 24 mesiacov dala vypoved tak si ho daju doplatit z vlastneho. A este mi dodala zevraj je toto bezne v spolocnostiach. No tak sa chcem spytat ci takyto "mores" je vporiadku.

alenah31
12. jan 2018

@deltaa nie nie je to v poriadku...jedine v tom prípade ak ti mobil odpredajú....doplatíš rozdiel ceny a je tvoj. V opačnom prípade neplatíš nič, max. ak si volala z firemného mobilu súkromne - to ti môžu dať zaplatiť. Vôbec to nie je bežné, popravde toto počujem prvý krát. Ja robím v nadnárodnej spoločnosti, mobil mám nový každý rok bez toho, aby som ho púýtala. Ktokoľvek s kolegov odchádza odovzdá mobil na personálnom a dostane ho potom jeho nástupca.

fokuska
12. jan 2018

@deltaa Nie celkom rozumiem - aby si mohla vykonovat pracu, tak si potreboval telefon, ten si mala vlastny, ktore si vyuzivala na sluzobne ucely? Ale kedze ti uz dosluhoval tak si si vybrala novy - oni ho kupili a len tak ti ho dali do ruky?
A teraz ho teda mas stale alebo si ho vratila?

Ak si nic nepodpisala, tak nic neplat. Ale over si, ci to nebolo v zmluve spomenute, v nejakych smerniciach internych a pod.

deltaa
autor
12. jan 2018

@fokuska ja stale pracujem ale mam chybny telefon ale novy mi chcu dat iba s dohodou ktoru som predtym nepodpisala ani nic podobne, mam iba pracovnu zmluvu a v nej sa o tomto nepise.problem ked nebudem dos

deltaa
autor
12. jan 2018

@fokuska telefon je firemny a aby som bola na "drote" koli zakaznikom a aj koli zamestnancom mi kupila firma mobil na zaciatku pracovneho pomeru ale nic som ohladom toho nepodpisovala. Ked mi dosluhuje tak som oznamila ze uz odchadza a ze teda potrebujem novy lebo sa mi vypina po nabijani, zamrza mi a ukazuje ze je vybity hoc po restarovani ukaze 43% percent.
Smernice nemame ziadne. Ja teoreticky ani mobil ziadny nechcem len ked bude problem ze nebubudem dostupna tak to koli tomu telefonu.

fokuska
12. jan 2018

@deltaa Ak od teba zamestnavatel chce, aby si bola stale dostupna, tak ti ma zabezpecit telefon. Vacsinou sa podpise preberaci protokol, kde za neho preberas hmotnu zodpovednost.
Ale ziadne platenie.
Tu dohodu si uz videla co presne sa v nej pise, ci si o nej len pocula od kolegyne?

fokuska
12. jan 2018

@deltaa Smernice musite mat 🙂 mozes napisat aka je to pozicia a kde to pracujes?

deltaa
autor
12. jan 2018

@alenah31 ja o ten ich telefon nestojim, skor mi vadi ze mam 2 (svoj a firemny) no ked mi bude tento stary haprovat sa bojim ze mi vynadaju ze ho vypinam a nekomunikujem. Ak by som aj skoncila tak im vsetko vratim a nic od nich nechcem. Vadi mi to ze na jednej strane mam im byt k dispozicii a na druhej mi nechce 24 mesiacov splacat po 5 eur, a argument ze co s tym telefonom ked odidem ze budu mat naklady ma ako zamestnanca vobec netrapia. Ci ho daju novej alebo si ho povesia na okno ma nezaujima.

cammille
12. jan 2018

@deltaa nechapem. Ved ked z firmy odchadzas, telefon im odovzdas. Tym oadom im nemas za co platit.
Ale pokial by si si ho chcela nechat a oni budu suhlasit, tak vtedy ano - maju pravo pozadovat a ty moralnu povinnost doplatit ten zvysok.

deltaa
autor
12. jan 2018

@fokuska sefka povedala ze nemame smernice, sme tu iba 4. Ked sme si chceli kupit opierky na kancelareske kreslo tak nam povedali ze setria tak nic take nebude, ved ked neobjednaju kanc. tovar koli 7 euram cestovneho tak tazko sa s nimi nejako o tom rozpravat. Ja som rozhodnuta nic nepodpisovat a teda aj ten telefon odmietnem a budem robit s takym "crepom".

lula313
12. jan 2018

@deltaa no skôr je bežne telefon odovzdať pri odchode z prace, ale inak je zaujímavé, že si môžete vybrať telefon, aký chcete. Bežne je, že zamestnanci dostanú tie najlacnejšie telefóny a nie napr. Najnovší iPhone..

deltaa
autor
12. jan 2018

@fokuska nielen dostupna ale riesim aj upomienky a zatial som nevidela tu dohodu ci protokol. Cakala som ze mi povedia ze mi kupia nejaky za 1 euro ale toto som necakala.

fokuska
12. jan 2018

@deltaa Preto sa pytam na firmu a poziciu, lebo to teda posobi "podozrivo".
kazda firma musi mat interne smernice - aj ked uz len tykajuce sa BOZP a pod.

Oznam, ze telefon ktory mas je nefunkcny a teda nie si schopna dodrzat svoju povinnost byt stale dostupna. Bud ti daju novy, alebo nebudes dostupna.
Ziadne dohody nepodpisovat, maximalne tak preberaci protokol, ze preberas telefon do uzivania.
A ak ti budu nutit nejaku dohodu, tak si ju vezmi a povedz ze si ju potrebuejs prestudovat ale nepodpis ju - naskenuj nam ju alebo pravnikovi a porad sa.

deltaa
autor
12. jan 2018

@fokuska ok dakujem, urcite ak mi ju nechaju tak sa tu podelim o svoju skusenost aby si aj ostani davali na to pozor. Pracujem ako accountant u jedneho zahranicneho developera, ktory riadia z vacsej casti 2 slovaci

hettinka
12. jan 2018

@deltaa ja by som im nepodpísala žiadnu dohodu o tom, že telefón budem splácať ja v prípade skončenia PP. Navrhla by som, že ak by sa to stalo, mobil odovzdám, aj so SIM kartou.

Telefóny za 1€ neexistujú a ani nikdy neexistovali. Vždy to bolo tak, že bol človek viazaný na dva roky a ak zmluvu skončil skôr, telefón musel zaplatiť cely. Momentálne už sní toto nefunguje, skôr dávajú bonusy ak má firma viac telefónov, ale si v desiatkach EUR, pričom telefóny sú drahšie.

dominika6
12. jan 2018

@deltaa ak ti poskytol mobil na pracobne ucely tak mu ho pekne vrat..on ma ako firma zmluvu s operatorom a je to jeho problem aky drahy typ vzal..jedine co ti moze dat k nahrade su prevolane minuty nad ramec pausalu

natalienka12
12. jan 2018

Odporúčam ti napísať im písomne, že mobilný telefón sa kazí, sám sa vypína atď a dať to oproti podpisu tvojmu nadriadenému, Ty nepýtaj žiadny nový mobil lebo to vyzerá, že to hovoríš len kvôli tomu, aby ti kúpili nový. Len si kry chrbát, napíš im písomne čo je s telefónom a už je na nich, či ho dajú do opravy, alebo kúpia nový alebo nech robia čo chcú.

simca06022011
12. jan 2018

V prípade že by ti po ukončení PP telefón ostal tak môžu žiadať úhradu zvyšnej kúpnej ceny. Ale bez preberacieho protokolu, hmotnej zodpovednosti, dohode to nepojde. Zrážky zo mzdy ti nemôžu svojvoľne sťahovať, čiže nebudú to mať z čoho uhradiť ak si ho nebudeš chcieť nechať. My to robíme tak, že takúto techniku ( mobily, tablety, notebooky) dávame zamestnancom na základe dohody o hmotnej zodpovednosti a neriešime. Po odchode sa nám vrátia alebo si ich odkúpia ak chcu za nejakú zostatkovu cenu... Veď aj tak nám to ide do nákladov, po čase treba vymeniť za novšie všetky "vymoženosti". Fluktuanti a noví ľudia dostanú "recyklovaný tovar", overeným a stálym ľuďom nie je problém kúpiť. Veď by ma porazilo keby sa mi pri hovoroch s klientmi telefón vybijal:D a nič v zlom, ale keď nemajú 100-200 eur na telefón tak nech to zabalia :D

dzina007
12. jan 2018

Inak neviem preco sa neopytas vedenia ako to je. Ale kolegina povedala tak to musi byt pravda. A ak je najskor jw to myslene ze by si ho doplatila v pripade zeby si si ho chcela nechat. Lebo v pripade ze podas vypoved ci ked ta prepustia tak mobil ostava spolocnosti a dostane ho aj s tvojim cislom kolegina co nastupi po tebe aby klienti nestratili kontakt.

loginexistuje
12. jan 2018

Urcite to bolo myslelne tak ze doplatis jedine ak si ho budes chciet nechat tak sa to robi bezne ja si teraz tak nechavam notebook za 20 eur zostatkovu hodnotu co pouzivam lebo uz mam novy v praci telefon je bezne tak ze ti daju sumu doplatku do akej si mozes vybrat zadara ak chces viac doplatis si a potom ak by si odisla vezmes si ho a volania a net mas zasa bez obmedzeni aj na sukromne ucely

Ak mas pochybnosti spytaj sa vedenia a nielen kolegyne

dzina007
12. jan 2018

Boze teraz po sebe citam... to aku pravopisnu chybu som ja urobila.. ach hanba mi... 😣🔫

cecilia68
12. jan 2018

@dzina007 To je nič 😉 Niekedy mi je do plaču, keď čítam niektoré, do očí bijúce "perličky" 😝

deltaa
autor
13. jan 2018

dakujem vsetkym za rady, mobil uz mam a nic som nepodpisovala, jedna zo sefok ktora sa o tom so mou bavila sa robila dolezitou (ona mas svoje psychicke problemy, citi sa nepotrebnou) a kedze ju asi vytocilo ze som to snou najprv neriesila (nevedela som doteraz ze sefka ktora ma na starosti ekonomicku cast mam s nou riesit uplne vsetko) ale sal som rovno za konatelko kedze len ta to moze vybavit mi nedala ziadne instrukcie aky telefon si mam vybrat iba mi povedala ze si mam vybrat nejaky. Ten telefon je este lacnejsi nez ho ma nova kolegyna, ktora si tak isto tiez vybrala podla svojho. Zas som ale nic nepodpisovala ale odovzdam im ten stary a napisem si k tomu pre seba list ze som ho odovzdala aby mi nemohli povedat ze som sa obohatila a nechala si ten stary pre seba. Cela tato firma je jedno velke divadlo a fiasko pretoze 2 sefky ktore maju nad sebou svojich zahranicnych sefov maju svoje zauzivate zvyky zo svojich firiem ktore ale nedokazu pevne stanovat v tejto firme a tak nikto nevie za kym ma ist a skym co riesit a ked to riesim tak len dostanem trapne poucovania ako keby som teraz skoncila skolu a v zivote som nic nerobila. Tak ale v kazdej firme sa najdu cierne ovce a ludia co davaju najavo svoju dolezitost hoc ich nik neakceptuje.

deltaa
autor
13. jan 2018

@dzina007 zial vedenie nemozem kontaktovat mozem iba tieto 2 osoby, jedna je sefka ekonomickeho useku a druha je konatelka firmy. Je to nieco ako politici ak si viete predstavit ze fico je hlavny panak, jeho riadia mafiani a la Basternak a ini, Kalinak je jeho prava ruka a Danka pribrali k sebe a prenechali mu pieskovisko na ktorom sa moze hrajkat a urcovat si pravidla. Takto podobne to funguje aj tu. Hlavne ta z ekonomickeho je strasna hanba lebo nevie jednat s ludmi, prekruca slovicka a poucuje a porovnava, keby som je povedala ze ona ma 20 rocnu prax, vysoku skolu a aj vek no ale nevie komukovat s podriadenymi a preto by nemala byt na tejto pozicii a hlavne nema ziadnu prax na pozicii sefa ci managera. Potom to takto vyzera ako sa stalo mne a dokonca sa vam ani neospravedlnia ze chyba bola na ich strane a za to ze sa mi vyhrazala lebo ja to povazujem za vyhrazku ze si to budem platit zo svojho. Priemerny telefon za 145 eur bez dph ktory ked odrataju zlavu ich to vynde na 6 eur mesacne po 2 roky je pre nich neskutocny naklad pre cloveka co tam robi viac ako 3 roky.

basska_b
13. jan 2018

U nás toto neriešia. Nemáme to v zmluve a preto nemajú na základe čoho to pýtať. Ale pri služobnom aute podpisovali kolegovia zmluvu, že ak dajú výpoveď, musia túto škodu zaplatiť (leasing).

domculik
13. jan 2018

@deltaa ahoj taketo spravanie urcite nie je bezne a kedze si nic nepodpisovala tak nemaju narok od teba nic vymahat. vratis telefon a hotovo.

blanchettka
30. máj 2018

V aprili som od zamestnavatela dostala novy firemny mobil v hodnote cca 650€ sa hybe na trhu. Mobil mi bol odcudzeny 23.5.2018 respektive som ho zabudla na umyvadle na wc na umyvadle v obchodnom dome. Nahlasene je trestne oznamenie. Tento novy huaewei sluzil ako propagacny na dobu 12mesiacov s tym ze ak skor odidem ho posuniem dalsiemu ambasadorovi ako sa uvadza v preberacom protokole. Ide o to ze majitel odomna pozaduje taky isty mobil aj z bazaru pretoze v oktobri odchadzam na matersku. No skoda mu nevznikla nakolko ich obdrzal od spolocnosti Huawei CZ ako prezentacne pre zamestnancov na dobu 12mesiacov za ucelom propagacie. Vie mi niekto takto poradit ? v protokole sa nic neuvadza v pripade straty,kradeze iba v pripade reklamacie kontaktovat huawei CZ na uvedenom cisle. No chcem sa nato popytat pravnika aj nakolko mi odmieta preplatit staru dovolenku a nechce ani aby som ju cerpala kedze nema dostatok zamestnancov. Ze az pri ukonceni mi ju preplati no zmluvu mam na neurcito takze zrejme cca po 3 rokoch. Predchadzajuci mobil sluzobny bol po 1roku moj za 1€ no pri nafasovani noveho ho pytal spät ze ho posunie novym ludom tak sme mu ho vratili.

blanchettka
30. máj 2018

ten prvy mobil som pouzivala 2a pol roka. Ďakujem vopred za kazdu radu a nazor

Strana
z2