Plat lekárky - neistota
Určite sa tu nájde niekto kto ma zdupe pod čiernu zem ale idem si vyliať srdce. Som nešťastna čo sa deje s tymto svetom, neskutočne ide všetko do sraciek, covid, vojna, energie a zachviľu tu bude uz fakt koniec sveta? Začnem poporiadku som mladá lekárka 4roky po škole (specializaciu teda este nemam hotovú) pracujem t.č prevažne na urgentom prijme v jednom krajskom meste, mesačne odrobim cca 220hodin! Dnes mi prišla vyplata 1340 eur a to ma už naozaj dorazilo... Ano poviete si ze vsak to nieje malo, ale za ten počet hodin je to cca 6eur na hodinu v cistom! Ako lekár co denne osetri desiatky pacientov, jednou nohou v base, spanok uplne naruseny s priatelom sa doma len obchadgyame, chceme kupovať byt, ceny astronóicke... Ani nevien co chcem počuť asi sa len vyplakať, obcas mam naozaj chut zdrhnjt za hranice za 3x taky velky plat, fungujúce nemocnice a dostatok materiálu, som asi vyhoreta a to som este poriadne ani nezavala.... Nic tu nefunguje nic velmi smutné kam sme sa ako tento štát dostali
Utekaj odtiaľto, kým si mladá a flexibilná. Ja som to urobila a neľutujem ani sekundu. Robím síce tiež viac ako 40 hodín týždenne a tiež čiastočne na urgente, ale zarobím 3x viac a nebojím sa budúcnosti. Môj zamestnávateľ ma posiela na kongresy, v nemocnici skvelé vybavenie a super kolektív. Na Slovensku to lepšie nebude.
Naš endokrinolog berie 10 eur za termin. Za 15 minut ma vybavi, takžr ma za hodinu 40 eur. + čo učtuje zdravotnej poistovni. 🙈😳
@lucka_ke pokiaľ nemáš špecializáciu, nemôžeš. A väčšinou na to, aby si si mohla robiť špecializáciu sa musíš upísať nejakej nemocnici, že tam 5 rokov po zložení špecializačnej skúšky musíš ostať, alebo zaplatiť pokutu (rádovo tisícky eur, je to veľmi variabilné, moja kamoška je zaviazaná za 12 000 eur napríklad).
@bambooolik píše, že je 4 roky po čiže ešte rok, dokončí špecializáciu a môže sa osamostatniť
teda poznám dosť lekárov a ani jeden nie je chudobný... v dobrom, je to ozaj ťažká práca
@lucka_ke plus ďalších 5 rokov alebo sa vyplatiť a na to treba mať. A nie vždy ťa pustia zaradiť sa do špecializačného štúdia hneď, keď treba chodiť na stáže na iné pracoviská tak s púšťaním tam je tiež väčšinou problém, málokto si dokončí špecializáciu za 5 rokov. A keďže je žena, aj nejaká materská by bola fajn.
@lucka_ke a koľko majú rokov tí, ktorých poznáš, že sa majú dobre?
Ktoré mesto?
@kajakamura26 krajské, pisem to tam... Nieje podstatne ktoré konkrétne, nejedna sa teda o maličkú nemocnicu v hornej dolnej
@bambooolik 😅😅možno 55+
ako keby to v iných povolaniach bolo ružové, ja si vážim prácu lekárov, ale keď sa už vypracujú tak sa ozaj nemajú zle, čo sa o iných povolaniach povedať nedá
Mozno naozaj bude vlastna ambulancia cesta. Moja zubarka mi hovorila, ze ked ona po skole povedala, ze chce ist rovno do vlastnej ambulancie, tak jej vsetci vraveli ci jej sibe...kazdy ju od toho odhovaral. Aj tak urobila po svojom, aj ked to bolo naozaj velmi narocne vybavit vsetko a ziskat povolenie, ale podarilo sa. A je to aj citit, ked k nej pridem, ze je v pohode, spokojna, citim sa tam dobre.
@lucka_ke nevravím, mám rodičov z iných profesií, ale nikde som sa nestretla že si vazalom nejakého zamestnávateľa na takú dlhú dobu za také prachy. A sú aj profesie kde nemáš asi zďaleka toľko odpracovaných hodín a prachy oveľa vyššie.
Dokonci si specializaciu a budes mat iny plat. Co ti poradiť? Pojdes do sukromnej ambulancie a vybavene. Ordinačné hodiny od do, pacientov dosť. Nebudem ti radiť odísť, aj ked mozno by ti to finančne pomohlo, lebo lekárov tu potrebujeme ako soľ.
Uctujeme aj lekarov a ked maju dobre zmenezovanu ambulanciu, nemaju sa veru zle 😉
Pripadne sukromne polikliniky lekarov hladaju a tam si mzdu vieš vyjednat, lekárov je malo..
@autorka No ale čo poradiť, už asi nemáš špecializáciu ďaleko - tak vydrž. Alebo choď do zahraničia. Veľa iných možností aktuálne myslím že nemáš.
Mam 40, ucim na univerzite, mam titul pred menom, za menom, vediem bakalarske, diplomove prace. Tabulkovy plat, na ucet v cistom cca 1000€. Podme sa vsetci postazovat...
@selenka7 chápem ťa, tiež to nie je ok. A môžeme tu vymenovávať mnohé profesie. Btw, pred niekoľkými rokmi, keď som ešte neslúžila (t.j. práca počas víkendov, sviatkov, nočné) som mala v čistom nejakých 950.
Vsetky profesie u nas su viac menej podhodnotené. Vsetky potrebne. Managment kavickujuci sa ale ma fajn 😂
@simca06022011 presne tak. Vyjadrovala som sa síce k svojej profesii, ale nevyvyšujem nad iné, aj keď určite špecifiká má. Moja mama išla po 40 rokoch do dôchodku s tuším 900 v čistom, a áno, má VŠ vzdelanie ale inú profesiu ako ja.
@simca06022011 ja som na sucasne miesto nastupovala pred 8 rokmi a mala som v cistom mozno 600€. V tomto state je to proste mizeria. Ale ked mas svoju pracu aj domov rada a mas tu rodinne vazby, co s tym? Len strajkovat a aj tak skoro nic nevybojujeme. A Matovic potom v telke vyhlasi, ze co by chceli vysokoskolski ucitelia s ich trojtisicovymi platmi... tak mi tlak dvihol ze az
vydrž, máš LEN 4 roky po škole, aj u vás lekárov funguje nejaký kariérny postup... to nie je o lekároch, mám pocit že takmer všetci mladí očakávajú všetko hneď. o 10 rokov napíš 😉 (áno ja viem to už budeš stará 🙄 to si myslia všetci a potom zrazu zistia že v 40tke je to ešte aspoň 25rokov do dôchodku 🙈😂)
Tu treba len vydržať a urobiť aspoň prvú atestáciu a potom sa to rozbehne. Toto je ako väčšina povolaní, že nie hneď máš vysoký plat ale musíš si čosi najprv odmakat.
Napis mi spravu, nechcem verejne
@zuzanka.zuzu Možno na tom niečo je, že mladí chcú hneď pekný plat. Ale ono by som povedala, že tu nejde len o platy (č už pred špecializáciou alebo po nej), ale najmä o tie odpracované hodiny, resp. nadčasy. Tých menej nebude ani po špecializácii a takto fungovať roky rokúce je proste priveľa, bez ohľadu na to, aký plat za to človek dostane a bez ohľadu na profesiu (len únava pracovníkov je niektorej profesií viac a v niektorej menej významná a v tejto je veľmi významná).
Vydrz rok dva a bude ti hej. Lekari zarabaju slusne.

otvor si svoju ambulanciu a môžeš zarábať...