Plat muž verzus žena
Vadilo by vám, keby váš muž zarábal oveľa menej?
Vadilo, nakolko by sme to teda veľmi pocítili čo sa týka financií , nakoľko muž zarobí cca 3x viac ako ja
ak by manzel zarabal minimalnu mzdu a nesnazil sa tuto situaciu nijako riesit ano vadilo 🙂 ak by manzel zarabal 2000 a ja 5000 a o nase potreby by bolo adekvatne postarane a obaja by sme boli v praci spokojni, nie nevadilo
Záleží od situácie. Keby začal teraz zrazu zarábať minimálku, vadilo. Keby ten rozdiel bol spôsobený tým, že mne by zvýšili plat napríklad na trojnásobok 😃, tak nevadilo.
Záležalo by od okolnosti, keby ja zarobím 3500 a on 2000 nie, 1500 k 600 áno.
Zalezi co robi
Ak je muz povolanim napr. kuchar tak nikdy nezarobi tolko, ako ty - manazerka v automobilovom priemysle (priklad). Vychadza to zo samontneho ohodnotenia danych profesii.
Tam by som vobec do uvahy nebrala, ze zaraba menej, vzdy by mi islo o to, ci sa snazi a je dobry vo svojej profesii a ci nam to (moj a jeho plat dokopi) staci na slusny zivot.
ja zarábam viac ako moj muz, ale zasa naše platy sa pohybuju od 2000 a vyššie oboch. vadilo by mi, keby nema motivaciu, keby nepracuje tak, ako ja (cielavedomo, vela a zodpovedne) lebo inak by sme si nerozumeli. takto je všetko v rovnovahe.
Velmi vseobecna otazka. Aj lekar pred atestom by teraz zarabal menej ako ja, co je asi potrebnejsia pozicia ako moja 🤔 a to uz nehovorim o uciteloch, vysokoskolskych pedagogoch a roznych inych poziciach, o ktorych nemozem povedat ze ,,mali sa lepsie ucit, mohli sa mat lepsie".
Ak je to mužove oveľa menej stále viac ako to, čo potrebujeme počas materskej, tak nech zarába aj menej ako ja. Pre mňa je dôležité aby sa vedel postarať, keď ja nemám prijem a starám sa o naše deti.
Zaraba menej ako ja, nevadi mi to.
@terry658 poznam pary, kde presne pre toto isiel na matersku muz, zena zarabala niekolkonasobne viac…(ja si to neviem predstavit, ale u nas ani nehrozi, ja zarobim menej)
Tak každého poteší, keď sa zarobí pre rodinu čo najviac, alebo?
Dôležité je, aby mala rodina spolu dosť na vyžitie a aj na výlety atď...a nemuseli obaja chodiť do práce a rátať každé euro.
A čo by si s tým akože autorka spravila, keby tvoj manžel zarába menej???
Nespravis s tým vôbec nič!!!
@lelelienka pre zdravý vývoj dieťaťa je potrebná práve matka a nie otec prvé roky. Otec nikdy nevie dať dieťaťu to, čo matka. Nevravím, že nie je pre dieťa dôležitá osoba ale prioritne to má byť matka kto je s dieťaťom. Chápem, že je to nemoderný názor ale psychológmi potvrdený.
Je smutné, že kvôli peniazom je celý svet naopak.
@julish muž sa nikdy nebude o dieťa starať tak ako žena, aj keď dokáže byť citlivý na dieťa.
To že dieťa nebude mať až také poškodenie pri vývoji, keď bude mať pevnú vzťahovú väzbu je fakt, ale neznamená to, že sa z neho vyvinie jedinec bez poškodení. Bola robená štúdia aj na deťoch homosexuálnych párov a nedopadla vôbec dobre. (dokonca ani v prípade lesbičiek), čím sa potvrdilo, že pre zdravý vývoj potrebuje dieťa otca aj matku.
@terry658 vravim ze nic pre mna, ale zober si to tak, ze niekde je materska par tyzdnov a potom ide dieta do jasli, tak to urcite je lepsie ked sa postara otec. Jasne ze otec nie je na materskej od prveho tyzdna, ale po niekolkych mesiacoch, ak to niekomu vyhovuje, preco nie. Neviem a ani ma nezaujima co tvrdia psychologovia (ti uz toho natarali), ale aj deti co nemali matky (napriklad zomreli) a vychovaval ich niekto iny (otec, babicka…) su uplne v pohode, potrebuju len niekoho blizkeho pri sebe, to len matky si rady namyslaju (uplne to samozrejme chapem, aj ja presne taka budem) ze to musia byt prave ony.
@banderaska29 presne toto👏
@lelelienka to, že si niekto z vonku myslí že niekto iný je v poriadku, neznamená, že to tak je. Poznám zopár smaovrahov z okolia, o ktorých nikto netušil, že nie sú ok.
Pri výskumoch sa nehodnotí ako sa daný jedinci vnímajú, ale aj ako sa im darí v živote, či majú stabilitu, vzdelanie, rodinu, pevné vzťahy a podobne.
@petamich áno, stále mám pocit že to finančne taham hlavne ja niekedy až nad moje limity. On je spoko veď prečo by sa snažil .
@anjelicek26 on ma pozíciu kde by vedel v inej firme zarobiť viac resp.v tejto mu ponúkli vyššiu pozíciu, lenže on odmietol, lebo chce mat pokoj👌
@terry658 muz sa moze postarat dokonca aj lepsie ako zena, napriklad konkretne nasi priatelia kde otec isiel na matersku, on sa v tom uplne vyzival, uzival si, mama vobec nebola mamickovsky typ, vecer prisla domov, co robia deti? Spia? Aha tak ich nebudem rusit, ani sa nesla pozriet napriklad. Jedine co nedokazal, bolo kojenie, takze tak…Ja netvrdim ze je to v kazdom pripade, ale rozhodne su aj taki.
A uvedomuje si, aky tlak a usilie musis ty vynalozit, aby si mala taky plat?
Ako je na tom s domacnostou, detmi, pomocou, starostlivostou o vsetko okolo seba...? Vyssia pozicia je sice "pekny napad", ale casto ma proste pravdu a za ten stres tych par eur navyse nestoji. Zalezi, ako ste na tom financne. Ak na tom nie ste dobre, tak suhlasim, ze nemal "pravo" si to zjednodusit...
no tak to je potom problem, lebo ak idete nad limity, tak to by mi vadilo obzvlast ak moznosti ma a motivuje ho lenivost 🙂

Nie. Momentálne je to u nás opačne. Manžel zarába takmer ,3000€ ja ledva 800. Nikdy mi nedal pocítiť, že som niečo menej ako on, alebo, žeby to boli jeho peniaze.
Mali sme aj naopak na začiatku vzťahu, keď ja som zarábala 1000€ a on cca 800€ a tiež som to nijako neriešila. Nikdy a to od prvého dňa čo spolu bývame máme spoločnú kasu