Plat predavačiek
Chcem sa opýtať je to pravda, že štát nedokáže nijako pomôcť predavačkám? Napríklad pokiaľ ide o Coop Jednotu. Ak ich napríklad nútia ťahať 12tky a porušujú aj zákonník práce? Proste pracujú do vyčerpania. A nie sú ani adekvátne ohodnotené. Podnik im nedá primeranú mzdu. Môžu sa vôbec nejako brániť? Problém je, že to ticho trpia a nevzbúria sa. Inflácia sa týka aj ich. A podnik im nepridá nič.
nemas za co, prezradis nam teda ako porusuju zakonnik prace? :DD budes aj ty taka mila? 🙂
@simca06022011 Už som napísala vyššie. Jednoducho šetria na zamestnancoch. Hľadali sme aj brigádničku a nikto nechce robiť. Lebo robíš od nevidím do nevidím a výplatu tiež nevidím. Všetko zvýšili ale zamestnancom nezvýšili platy.
Jednota ma špeciálne výberové konanie: predavačky nášmu zdravit, poprosiť, poďakovať a nesmú byť ochotné.
Vieš, ale to je všade.Ja som pracovala v škôlke jedna vypadla a bola som tam celý deň.Detto kuchárky v škôlke u nás v dedine si kuchárka zlomila nohu nikto sa nehlásil na inzerát bolo to na úrade práce, na x miestach inzerovane, až prišlo k tomu, že sa strava zvýšila a dovážala z mesta, pokým kuchárka nebola schopná práce.Su to práce, kde sa ľudia narobia za nízky plat, problémy s chrbticou, buzerácia z hora, limity...
Dobre ale prečo v Lidli predavačky zarobia viac? Neberieme si vôbec príklad od Nemecka. V čechách to tiež funguje. Len tu sme v tomto pozadu.
Vysvetli mi ako sa ma ten "stat" postarat aby vam zvysili plat? O zvysenie platu mate poziadat, ak vam nie je vyhovene, mozte si hladat pracu inde. Ak si inde pracu nechcete hladat, tak suhlasite s platovymi podmienkami. Fond pracovneho casu mate stanoveny v zmluve, nadcasy mate mad preplatene alebo mate narok na nahradne volno. Ak vam nadcasy nepreplacaju, nemate nahradne volno, treba sa ozvat. Ak nebude zjednana naprava mozte sa obratit na Inspektorat prace aby vase staznosti na porusenie ZP presetril.
@autor
Štát vám asi žiadno nepomôže,nepomáha sa totiž nikomu,pomohlo sa doktorom aspoň čo viem a pomáhajú hlavne sebe. Jediné možné východisko je asi PN,keď ešte spomínaš operáciu,na PN môžeš byť rok ak sa nič nezmenilo a potom skúsiť na invalidný. Áno viem že to nie je vždy jednoduché dať výpoveď a je mi tých ľudí ľúto hlavne v tých hladových dolinách a naviac ešte keď máte na krku tie vaše slávne hypotéky. Určite má iné možnosti predavačka v BA ako v Rožňave. Ale to také Blavácke pipky nikdy nepochopia. Čo sa týka tých 12 hodinových služieb,to je úplne normálne,na záchranke som bežne robil 24-ky hlavne cez víkend. Keď sme sa odhlásili,že to je protizákonné,tak potom sme pracovali už len 12 hodín a druhých 12 hodín sme mali akože hotovosť na pracovisku a v konečnom dôsledku sme na to doplatili iba mi čo sa týka financií. Veď nakoniec tá záchranná služba aj tak dopadla,keď tam nerobili len lekári s ukrajinským prízvukom,ale aj vodiči. Bohužiaľ ľudia chýbajú všade,momentálne čo viem na Považí tak chýbajú vodiči autobusov,že chlapi už tri dni robia a jeden deň voľna. A to po tých deninach robí od rána napr 3:30 do večera 23:30 pokiaľ nedovezie posledný spoj. A tiež sú tam aj chlapi pred dôchodkom,len kam pôjdu. Iné východisko asi nemáš ani ty,buď vydržať tých šesť rokov ako píšeš,alebo sa na to vykašľať,oželieť peniaze a ostať doma.
A tým, že nechcú prijať nikoho, resp.nikto tam nechce ísť, že robíš od vidím do nevidím (predpokladám, že hodiny sedia) , že výplatu máš tiež podľa zmluvy, to je porušenie zákonníka? Ja tam porušenie nevidím, len nespokojnu zamestnankyňu, ktorá má stále na výber.
Ak zamestnávateľ porušuje zákonník práce - je potrebné napísať na inspektorat práce podnet. Štát nemôže pomáhať ak nemá informácie.
Čo sa tyka inflácie - keďže nežijeme v komunizme, trh je voľný a nemôže prinútiť zamestnávateľa zvýšiť plat - ak neplatí pod minimálnu mzdu
Celkom nechápem, poznám predavačky coop (3 z rôznych predajní aj potraviny aj supermarket) a robia skoro denne, ale 5 až 8 hodinové zmeny. No ak niekto vypadne, nadčasy sú všade, je to normálne. A ty prosím kde chceš nájsť brigádničku, čo bude na povrázku? Aby bola doma napríklad 3 mesiace ak budete plný počet dobrovoľne nezamestnaná a platila si ešte zdravotnú mesačne 75 eur a potom odrobila napríklad 20 dní za mesiac, potom 3 za mesiac, potom nula? Alebo ak budete plný počet tak jej dáte svoje hodiny a potom nesplníte mesačný počet hodín a budete spokojné s nižšou výplatou? Proste to nejde, všade sa ťahá ak niekto vypadne.
@nepic Dakujem za slušnú reakciu a pochopenie. Chcela som len na to poukázať. Pomáhajú len svojim ľudom smutné.
Najhošie ale je, že mám chorého syna. Nedokáže sa nikde zamestnať. Nemá žiaden príjem.
Syn nema invalidny dôchodok?
@catherinah Bohu žiaľ nemá. Nemal by zrejme ani nárok. Nemá totiž odpracované nič. A bojím sa čo s ním bude.
Keď tak zavidis supermarketom daj sa preradiť a nezavid. Coopka bežné preradzuje zamestnancov na inú predajňu, ked o to poziadaju. U nás je niekoľko predavaviek preradenych z malých predajmi k nám lebo si dali ziadost a ked tam niekto ochorie, ide niekto od nás na výpomoc do malych predajni. A poviem ti to tak ako to je, ak si myslis, že vo vašej malej predajni mate veľa prace, v supermarkete je jej desaťnásobne. Aby ti potom tie ružové okuliare nespadli z oci. A coop si dáva sakra pozor aby sa dodržiaval zákonník práce. Robit dvanastky, neni porušenie zakonnika prace. Okrem toho male predajne majú v nedeľu zavreté, aj v sobotu len doobeda. Nemajú otvorené nonstop ako supermarkety. Tak neviem, čo sa sťažujes.
Aj si si zisťovala či má na niečo nárok a na čo máš nárok ty ak sa o neho staráš?
Ked ešte spomínaš ten lidl, prečo tam teda nejdeš robiť? Lebo mudrovat na internete a závidieť je najľahšie, ale daco preto urobiť, to nie. Len ci by si zvládla ten frmol. Tam vydrzia len tie, co sú velmi
rychle manuálne, ostatne to nedajú. Nejaký čas dozadu tu kocka co robí v lidli spomínala, že ráno keď príde do prace, ju čaká 6 paliet zeleniny, ktoré musí vyložiť, kým otvoria a je na to sama. Takže ak máš ešte stále pocit, že si urobená nech sa páči.
Ak je chory mozno by mal narok na invaliditu z mladosti aj ked nema odpracovane roky. Ak nema diagnozu z detstva, tak potom ano, musi mat odpracovane. Ale to, ze vy ste si nezistovali ci ma narok na ID nie je chyba statu. To si musite vybavovat vy. Tak isto ak ty potrebujes ist na operaciu, tak mas narok na PN a ak tvoj zdravotna stav nebude umoznovat pracovat, tiez mozes poziadat o ID. Ked mate podozrenie na porusovanie zakonov zamestnavatelom, to tiez musite riesit iba vy, zamestnanci, nebude to nikto riesit za vas. Vies ako sa hovori, najlepsia pomoc, ktorej sa dockas je na konci tvojej ruky. Treba sa zacat starat a nie len stazovat.
Tak dá sa aj anonymne podať podnet a ak máš 6 rokov ešte odpracovať nevidím problém v tom že by ťa nikde nezobrali. Vo väčších supermarketoch bezne pracujú aj starší ľudia práve kvôli tomu, že ponúkajú lepšie pracovné podmienky ako nejaký obchod v hornej dolnej. Ale zas na druhú stranu neviem, o čo ide. Pracovať 12 hodinovú smenu nie je protizákonné a v tom obchode vážne nepotiš krv že by sa to nedalo vydržať. Pokiaľ je teda dodržany počet odpracovaných dní za sebou.
Inak aby som nebola k tebe len zla, mam kamarátku s cukrovkou od malička, ktorá v živote nikde nerobila, len šla po skončení školy hneď na invalidný. Tak určite je to možné, aj keď nemá syn nič odpracované.
to ze je vas malo, nie je ziadne porusenie. CO je porusenie, ak robite viac ako je stanoveny tyzdenny pracovny cas. AK to nedodrzuju, treba to nahlasit. Mzdu tiez musis mat podla zakona stanovenu. A hlavne, kontroly ked chodia nezvyknu vraviet z kade im prisiel podnet... a kontroluju dost vela veci naraz, cize ani sa neda povedat, ze prisli kvoli tej a tej osobe a tej a tej veci.
@danielinaa DOBRE A TY SI MYSLIS ZE JEE TO NORMALNE???BOZE TUPE SLIEPKY...tu su take zeny ktore keby su na tom riadiacom poste tak dakujem teda..presne sa nato hodite s bicikom nad ludmi...nie aby sme ako ludia hovorili ze je to dostroboty na zenu a cloveka ale nie tieto tupe slovenske zeny povedia este ze ked sa ti n elubi mozes ist do inej p revadzky kde budes robit este viac..otras potom sa necudujem ze si tu sikmaci dovolia oznakovat zeny s nejakymi paskami vraj ako nejaky dobytok kedmaju menzes ked slovaci a este k t omu zeny by povedali ved to je ok...
Moja svokra bola kedysi dávno vedúca v jedných potravinách, viem že tam mali zložité situácie a naozaj veľmi veľa pracovala.. mala na sebe veľkú zodpovednosť a často bývala v práci aj 16h denne.. nakoniec to dopadlo tak, že jej zdravie z prepracovanosti ju zradilo a odvtedy ani nemôže pracovať.. ja si stále myslím, že staršia generácia sa často boji niečo povedať, ešte stále majú v sebe minulý režim keď sa za každé "povstanie" trestalo.. dnes to ale tak nefunguje, resp. Funguje to tak len tam kde sa zamestnanci boja.. myslím že keď je človek nespokojný, musí skúsiť s tým niečo urobiť. Či už zmenu, alebo nahlásenie..
@angelinja Ale no. Hladkať jej ego, ze ju utlacaju, aj keď to tak nieje, je v poriadku? No určite. Sú predavačky, co sa narobia oveľa viac a nebiadkaju. Ked sa jej nepáči, môže odísť, nik ju tam nenúti pracovať.
@jana_eyre_2 vidíš a u nás vedúca ťahala, lebo niečo nestíhala, a z podniku jej volali, co ešte robí v práci, ked ma pracovny rozpis do 13:00, že ma ísť domov. 😀 Nebolo to nič vážne, co jej bolo treba urobiť, len ona je typ, co musí mať urobene všetko hneď, aj keď to má čas. :D
Places na nespravnom hrobe. Ako ti ma pomoct stat? Ked u Vas v praci porusuju Zakonnik prace, tak podajte podnet, budu musiet sa tym zaoberat. Bohuzial nizka mzda je dohoda medzi tebou a zamestnavatelom, s tym stat nic nema, predpokladam, ze zarabas aspon minimalnu mzdu. Je to smutne, aj preto ani v Jednote nenakupujem, nechcem ich podporovat.

Inspektorat prace je ta stana institucia, ktora chrani zaujmy zamestnancov. Ak dochadza k poruseniu zmluvy, Zakonnika prace, treba podat na IP podnet na presetrenie. Podat podnet je pravo kazdeho zamestnanca, takze toto pravo treba vyuzit a nie cakat, ze nejaky "stat" sa pride postarat o vase zemestnencke prava a presetrovat podmienky, za ktorych robite. Ak to nespravite, nikto sa o to starat nebude. Vsetko je iba a len vo vasich rukach.