Plat predavačiek
Chcem sa opýtať je to pravda, že štát nedokáže nijako pomôcť predavačkám? Napríklad pokiaľ ide o Coop Jednotu. Ak ich napríklad nútia ťahať 12tky a porušujú aj zákonník práce? Proste pracujú do vyčerpania. A nie sú ani adekvátne ohodnotené. Podnik im nedá primeranú mzdu. Môžu sa vôbec nejako brániť? Problém je, že to ticho trpia a nevzbúria sa. Inflácia sa týka aj ich. A podnik im nepridá nič.
Lebo v Lidli sa narobia o 1000x viac ako v jednote. Však si to vyskúšaj. Neverím že vydržis
@danielinaa áno jasné 3 dni po sebe 12tky je podľqa zákona v poriadku.
Toľko odborníčok na všetko sa tu našlo.
@sisa_s potrebovala sa vykričať no 🤣
Ja sa ťa pýtam normálne. Robím v Lidli a ty by si tam veru nevydržala ani 2 týždne
autorka nie som právnik, ale podľa mňa sú v poriadku. Napríklad predavačky v butikoch, čašníčky robia dlhý a krátky týždeň a jeden týždeň robia 12tky streda a štvrtok, druhý v pondelok a utorok a potom piatok, sobota, nedeľa-teda 3 dni.
@klarissa25 To čo vydržím nechaj láskavo na mňa. Chodila som na brigády do Nemecka. Som zvyknutá pracovať. Podľa mňa by sa ale dala zvýšiť minimálna mzda. Potom by bol podnik nútený dať viac.
@klarissa25 vidíš a ja preto zase robím v jednote a nie v lidli, že sa menej narobím ako v lidli a staci mi tých 800 eur, co zarobím.
Áno, je to v poriadku. Robila som 13rokov 12tky. Pondelok, utorok 12tky, streda, štvrtok voľno, piatok, sobota nedeľa 12tky. Potom pondelok utorok voľno, streda štvrtok v robote, piatok sobota nedeľa voľno. Alebo keď trebalo zastupovať, tak voľno len dva dni nie tri. Ale mala som to zaplatené. A peniaze sa zišli.
@danielinaa no veď jasné ,to je už o prioritach a pod. Zase ja mám skôr rada frmol radšej robím v tempe z pod resp neviem či sa dobre vyjadrujem ale mám rada pracu kde sa "nespí" tým nechcem zľahčovať prácu v jednote ale pre mňa by to bola nuda .
My dostávame viac ako je minimálna mzda. Ze Vam to nedá Vaša Coopka, je problém Vašej Coopky a nie štátu.
Nie sme odborníčky. Ale stále neodpovedáš na otázky, kde je to porušenie zákonníka? Že sa tebe nepáči že máš malý príjem. Ale sedí výplata aj hodiny s pracovnou zmluvou a páskou?
Ale prosím ťa v jednote je viac ako minimalna mzda ale zase ak robís v malej jednote o pár M2 nemôžes čakať neviem čo na výplate
@klarissa25 a KOľKO JE 600 EUR maximálne. Skús ešte platiť s toho byt, lieky, elektriku. Hlavne ak mám len jeden príjem.
@klarissa25 u nás aj predavačky malých predajni majú približne toľko, čo my. Ale každé okresné mesto má vlastnú coopku a vlastne pravidlá. Tak inde to zas je iné.
@tosomja Celý čas to píšem, že mi tak všetko nedajú. Na čo mám podľa zmluvy nárok.
@danielinaa to je pravda všade je to iné ale neviem o tom že by robili 12 a aj keby zase také strašné to nie je v jednote
@klarissa25 my robíme 1x za 2 týždne sobotu 12stku. Aby sme tu druhu mohli mat voľno.
Ak sa ti zda,ze je poruseny zakon,podaj anonymne podnet na inspektorat prace. Bohuzial malokomu zvysili plat v tejto dobe. Kazdy zamestnavatel hrabe pre seba,to je vacsinou vsade tak. Jednota je cela prehnita. Ja nechapem ako tam moze niekto nakupovat. Vsetko predrazene a vecne odtial vidim odchadzat dochodcov. To ti dochodcovia nevidia letaky,ze inde by nakupili lacnejsie?
Ak máš a núti tak si nájdi lepšie platenú prácu. Čo ti v tom bráni ?
@klarissa25 Jasné musela som robiť aj chorá. Nevyležala som ani jednu chorobu. Mám úplne odpísanú štítnu žľazu. Aj od srdca užívam lieky. A ty napíšeš nájdi si lepšie platenú prácu. A kto zoberie chorého človeka. Ktorý má navyše pár rokov pred dúchodkom.
Tak prečo sa sťažujete ? Veď v jednote sa naozaj nenarobite veľa. Treba si aj trochu vážiť svoju prácu. A nemôžete porovnávať jednotu a Lidl...
@danielinaa A keby som bola PN tak koľko by som dostala? Vedela by si s toho zaplatiť nájom? A to nehovorím o strave a iných veciach. Nie vždy má človek na výber.
Nie, nemusela si robit chorá, ty si to chcela. Nikto ti nezakaze byt pn. Ideš k doktorovi, vypíše sa a je.
Však jasné. Len aby si sa s týmto prístupom toho dôchodku aj dožila. To len vtedy uvidíš, kto sa ti postará o toho chorého syna, ked sa ti niečo stane.
@danielinaa Kolegyňa tak špekulovala, že jej maternica vychádzala. Išla ku ženskej a tá, že jej dala niečo na to. A maternica sa jej vcucla.

Poznám xy báb čo robia v jednote ale teda 12 tky neťahá ani jedna. Každopádne keď vidím to ich tempo tam tak by ani nepocítila že robí 12h