icon

Plat učiteľov

12. feb 2022

Koľko skutočne zarobí učiteľ? Viem, že sú dve skupiny ľudí, jedna čo tvrdí, že učitelia si nezaslúžia väčšie platy a že majú príliš veľa dovolenky. A potom tá druhá, ktorá si myslí, že zarábajú málo. Prosím vás, ako to v skutočnosti je? Naozaj majú učitelia toľko voľna? Viem, že majú tabuľkový plat, ale nevyznám sa to tej tabuľky

zuzanockamt
12. feb 2022

@sasa1983 So súkromnou sférou nemám skúsenosť.

marca12
12. feb 2022

@ukulela tiez mam pracu,kde sa neustale musim vzdelavat,chodit na skusky a nie su to skusky zadarmo. Nechapem,preco ste to vsetky zobrali ako utok. Ja som len napisala,ze kazdy potrebuje dovolenku.

sorciera24
12. feb 2022

@zuzanockamt cez EDU tento rok....ale mam aj papierove, lebo nie vsetky skoly su v systeme...

janka1011
12. feb 2022

@sorciera24 nemusíš sa báť, nikto ti nič nezávidí, aspoň teda ja nie..len hovorím, že učiteĺ nie je jediný v tomto štáte, kto má určené čerpanie dovolenky, lebo z predchádzajúcich príspevkov mi to prišlo, že si to učiteľky myslia. Aj v iných zamestnaniach je to tak, navyše s oveľa nižším počtom dní dovolenky. Takže sťažovanie sa na nedostatok voľna fakt nie je na mieste.

marca12
12. feb 2022

@pribinak ale ved ja som nikde nenapisala,ze to ma ucitel lahke,tak naco mi to tu vykladas?

nominativ
12. feb 2022

@zuzanockamt áno, je iné brániť sa útokom. Nikde to nie je ideálne. Všetko má plusy, mínusy, človek by mal pracovať tam, kde mu to z nejakých dôvodov vyhovuje, ideálne napĺňa. Vždy je čo zlepšovať.

Ja by som si nedovolila útočiť na povolanie iného v zmysle: na úrade len sedí na riti, ten sa len vozí v aute, tá len pípa tovar na pokladni, tá sa hrá s deťmi, tamten si len šéfuje a chodí po kaviarňach, doktor počas nočných spí, sestričky kašlú na pacientov pijú kávičku a behajú fajčiť, kaderníčka zarobí 40€ za hodinu atď atď atď, všetky tie krčmové reči. 🙂

Ale z mojho okolia vidím, že ľudia sa predbiehajú v sťažovaní na čokoľvek.

pribinak
12. feb 2022

@marca12 to smerovalo k tvojej poznámke o komunistických učiteľkach

miskakyska
12. feb 2022

Kriste na nebi..za tie zničené nervy by som Vám dala aj 100 dni dovolenky...
Že musíte mať pri dnešnej mládeži nervy zo železa,to nevidí nikto...
Mohli by mi núkať aj 1/2 roka prázdnin a neviem aký plat....🤨

sasa1983
12. feb 2022

@sella38 len sa pýtam. .či majú učitelia lepšie podmienky. Teda kam idú peniaze rodičov, mali by mať lepšie aj finančné ohodnotenie učitelia na platených školách

vinetuu
12. feb 2022

mam skusenosti aj s ucenim na skolach aj s pracou vo firmach, mozem povedat, ze ucitela moze robit len clovek, ktory to berie ako poslanie, alebo nema inu moznost. To neustale psychicke vypatie, natlak zo strany rodicov ... hladas chvilu kedy sa najest .... hromada byrokatickej prace a hodiny priprav doma .... tak to je ina makacka. Nie je to ani zdaleka zaplatena praca, ak ju clovek vykonava riadne. V sukromnych skolach ani nehovorim, to je od rana do 16h plus nasledne porady, pisanie reportov, vyplnanie x tlaciv, konzultacie, tvorenie planov, vyhodnocovanie, plus organizacne veci a doma priprava na dalsi den. Po dvoch rokoch si burn out. Obdivujem tych, co to davaju.

sorciera24
12. feb 2022

@janka1011 ok, ved ja sa ani nestazujem....len som ta poopravila, ze to nie je tolko dni, že vsetky prazdniny...inak ok

martul
12. feb 2022

@pribinak no..... vôbec to tak nie je, ale že vooobec. Stále platí veľa ľudí hotovosťou a to sú tisíce eur denne. Práca s ľuďmi, to je niečo nenormálne či si dovoľujú, to je ako s tymi rodičmi.
Preto píšem, že každá robota je iná a dôležitá, toto je záležitosť čo sa nedá porovnávať.

martul
12. feb 2022

@miskakyska ja tiež hovorím na rodičovskom učiteľke, že ju obdivujem, ja by som už mala basu odsedenu minimálne že ublíženie na zdraví.

heleninamama
12. feb 2022

@sasa1983 Peniaze idú na učiteľov aj na deti. Mám jedno dieťa na súkromnej škole a majú to tam oproti štátnej škole inak: V triede je ich max. 20 a to sa ešte niekedy delia na polovicu, aby ich lepšie odkontrolovali. Na jednej hodine sú naraz často 2 učiteľky, škola je anglická a deti slovenské aj cudzinci, tak je tam zároveň slovenská učiteľka aj anglický lektor a tých ľudí treba zaplatiť.
Na štátnej škole dajú do triedy aj 30 detí a jednu učiteľku. A môže sa aj zblázniť.

mauduska
12. feb 2022

No ženy, ja som robila v terne, v DMke a v škole.
V terne sa ku mne často správali ako k handre, niektorí zákazníci otrasní, vrieskal po mne niekto skoro každý deň. Bola som tam na brigáde za 4€ na hodinu (v BB kraji, čiže na lokalitu exkluzívny plat na brigáde).
V DMke som bola na TPP na 52% úväzok, väčšina zákazníkov v pohode, výplata super (okolo 480€ v hrubom) + stravné lístky (nejakých 70€), na hodinu bez straváčaov okolo 4,80€. V oboch týchto prácach to bola robota s ľuďmi, ale stačilo že sa človek obrní, pošomre v sklade a ide ďalej. Keď som prišla domov, bola som doma, nemusela som sa báť, že mi bude nejaký zákazník volať alebo písať.
Teraz robím učiteľku ako brigádnička, mám 8,50€ na vyučovaciu hodinu. Keďže doma trávim plno času prípravami, opravovaním, konzultovaním s rodičmi / žiakmi, zapisovaním známok, hľadaním zaujímavých cvičení, tak v priemere sa na jednu vyučovaciu hodinu chystám doma ďalšiu hodinu. To je na hodinu okolo 4,25€, keď to rozložím medzi prácu z domu a v škole.
Najhoršie som teda platená v školstve.

Aj v obchode robíš s ľuďmi, ale práca s tovarom je manuálna práca, kde takmer vôbec nezaťažujete mozog, je to taký reset po tej časti s ľuďmi. Manko som ani raz nemala a ľudia sa mi za týždeň poskladali tými pár centami, čo sem tam nechali, niekedy aj 10€. Navyše za manko si zodpovedá sama predavačka, čo do kasy vloží / zoberie, je na jej hlavu. Rovnako, ak niečo (bežné) rozbije, zničí, ... tak sa to jednoducho v sklade odpíše a nemá zodpovednosť. Jediné, na čo si má dať pozor, je krádež.
Keď robím v škole a mám dozor, tak mám zodpovednosť za 70 detí naraz. Ak sa niekomu z nich niečo stane, môžem mať z toho veľký prúser. A je jedno, koľkokrát poviete piatakom, nech sa nemečujú pravítkami, nech sa nehojdajú na stoličkách, nech nelezú na okná, parapety, nech nebežia po chodbe, nech sa nenaháňajú. Aj tak sa nájde niekto, kto spadne zo stoličky, z okna, udrie sa o lavicu, vybije si zub atď.. A to je to najmenej. Som zodpovedná za ich vzdelanie, za ich výchovu. To je veľká zodpovednosť. A každý deň ma niekto vytočí, buď dieťa, rodič alebo niekto, kto si myslí, že učitelia pracujú 4 hodiny denne a majú 2 roky prázdnin.

Zobuďte sa. Byť učiteľ nie je sranda ani odmena. Keby bola, tak si školy vyberajú učiteľa, a nie učitelia školu.

danusa63
12. feb 2022

Ja som robila aj v školstve aj v kancelárii vo firme. Školstvo som milovala, tie deti ma tak nejako vždy vedeli rozosmiať, ale neznášala som kolegov, jedna polka zborovne bola každú prestávku na fajčiarskej, kde aké pripravovanie sa na hodiny, druhá to boli ti "mladí, noví " ktorých to ešte bavilo, ti sme sa pripravovali. Ja som s deckami cez prestávky drilovala násobilku, vybrane slová, kým moje kolegyne pili kávu, že načo som iniciatívny blbec!!! Nepaušalizujem učiteľov, ale nepoznám žiadnu učiteľku, ktorá by odišla zo školstva dobrovoľne, že jej tam bolo strašneeeee zle.

ava11
12. feb 2022

Môj plat je na bratislavské pomery smiešny, resp skôr na zaplakanie, nie je to ani 700€ Prikázanú dovolenku máme v lete 4 týždne, zvyšok je otvorené (MŠ). Ostatné prázdniny je zväčša tiež otvorené, nás sa žiadne jarné a polročné a neviemaké netýkajú tak ako školákov. Pre mňa je hlavnou výhodou pracovný čas, stíham sa pekne venovať vlastným deťom. Ale keby nemal muž slušne platenú prácu, nemohla by som si dovoliť toto robiť, nie je šanca sa uživiť. Mimochodom aktuálne sobota poobede si chystám pomôcky na pondelkové valentínske tvorenie 🤷🏻‍♀️ Takmer denne musí byť aj domáca príprava, v práci pri deťoch to nestíham. Inak je moja práca skvelá, deti sú zväčša fajn, rodičia ako ktorí 😂 Mám 22 štvorročných detí, celú pracovnú dobu som s nimi sama, tak by som to niektorým diskutujúcim dala vyskúšať na dve hodky 😂

pribinak
12. feb 2022

@zuzanockamt aj učiteľky majú doma deti, či myslíš že im niekto robí servis?

xckaret
12. feb 2022

@zuzanockamt prepac, co robis ten 1. julovy tyzden a posledny augustovy, mam kamosku ucitelku. Povedala mi, ze musime tam byt aspon 4 hod.aby sa nepovedalo. A o tom volne tiez pomlcim napr. Pred vianocami uz ste aj tri dni doma, lebo napr. riaditelske volno a o distancnom ani nehovorim. Denne 3-4 hodiny. A keby som dceru nedoucovala ja, tak je to o nicom....

zuzanockamt
12. feb 2022

@xckaret prečítaj si v diskusii, už som to písala...počas dištančného učím plný zásah...RV mávame medzi sviatkami občas

sasa1983
12. feb 2022

@heleninamama ja mam tiež dieťa na súkromnej škole..preto sa pýtam, učitelia pôsobia spokojne. Deti máme v triede 19

sorciera24
12. feb 2022

@xckaret ja ti napisem...pocas distancneho ucim naplno, aktualne ucim naraz aj prezencne, aj distancne aj hybridne.....mimo toho sa presuvam medzi budavami a dozorujem.....
pred Vianocami sme doma 1 den...cize 23.12. si beriem dovolenku alebo NV....prvy tyzden v juli mame min. 2 dni porady, zvysok dopisujem katalogy + ine papiere k mojim funkciam (lebo vacsina ucitelov okrem ucenia ma este neico navyse + roznych koordinatorov, veducich pk, ci vych. poradcov....
v auguste mame vzdy nejake skolenie 2- 3 dni, pripravim triedu, papiere a este mi chyba nejaky cas vacsinou na dokoncenie....
ja neviem, kde ucia ti ucitelia, kt. nic nerovbia...prosím...dajte ma an taku školu...... (resp. chcela by som byt na takej skole?...teiz to asi bude hovorit o jej celkovej urovni...)

xckaret
12. feb 2022

@zuzanockamt ja som mala stastie vidiet zopar onlinne hodin mojej dcery 7. roc., konkr. Dejepis. Ucitelke poza chrbat behali jej vlastne deti, za take vysvetlovanie by som sa hambila. Hodina trvala 25 min a potom im napise do spravy, ze samostudium. Hovorim, ze keby som jej nepomahala v niektorych predmetoch , vyucba je o nicom. A uz to aj o niecom svedci, ked mi dieta povie, ze ty mi to vysvetlis lepsie ako nasa ucitelka.

autor
12. feb 2022

Ďakujem vám všetkým za vysvetlenie. Vidím, že niektoré platy učiteľov sú naozaj také zlé, ako som si myslela. Ja osobne nechápem, prečo učitelia vôbec môžu zarábať pod 1000€. Potom sa ani nedivím, že sú v školstve aj hnusní zakomplexovaní komunistickí učitelia, však väčšina mladých ambicióznych ľudí pôjde radšej robiť inde za lepšie peniaze a menej zodpovednosti :(

heni79
12. feb 2022

@ukulela Učitelia majú 45 dní dovolenky, ak to vyjednajú odborári. A inak 40 dní.

xckaret
12. feb 2022

Och, to su silne slova, co pises.....aki zakomplexovani komunisticki ucitelia, mas dievca vysoku mienku o sebe.....

zuzanockamt
12. feb 2022

@xckaret Ja dištančne učím zo školy, presúvam sa teda na pracovisko, vlastné deti si musím poriešiť. Učím to, čo mám v rozvrhu. Hodina trvá 40 minút, potom nás Zoom vypne. Ešte niečo?

sasa1983
12. feb 2022

@ava11 prečo nejdete robiť inde???šialené nízky plat.

autor
12. feb 2022

@xckaret povedala som, že učia AJ takí a sama som ich mala hneď niekoľko. Nauč sa čítať

heni79
12. feb 2022

@luliu A skús ešte spočítať dni prázdnin!