Platy v školstve
Ucitelia roky ziadaju zvysenie platov. V roku 2021 bol priemerny hruby plat zaokruhlene 1200 eur. V cistom to moze byt priblizne 914 eur (cista mzda sa moze individualne odlisovat). Kolko by podla vas - rodicov mali ucitelia zarabat? Ak su tu aj ucitelia, aka by mala byt hruba mzda, aby ste kazdy rok neziadali zvysenie. Skusme v hrubej mzde.
@zuzanockamt nevysvetľuj ide si svoje . Učiteľ má cvakať z vlastného , nemať z toho nič a potom zo seba robiť onú v žltom tričku na námestí . Len aby mohol žiť dôstojnejšie ....
Ja som vystudovala ucitelstvo SJ. Este som ju neucila. Po 8 rokoch na MD so 4 detmi som nastupila do prace ako ucitelka v materskej skole. Pracujem u nas v obci,co mi vyhovuje. Aby som si to udrzala,musim si este dorobit prislusne vzdelanie. Manzel roky pracuje na strednej skole ako ucitel ekonomickych predmetov a zaroven je veduci ekonom. a personal. useku skoly. Ako slovencinarka u nich miesto nemam,tych maju dost. Muz mi vravi: Dorob si informatiku,fyziku,anglictinu a berieme ta hned. Asi tak.
@zuzanockamt No ono to je tak, aspoň u nás v dedine. Teta s poľnohospodárskou školou a pedagogickým minimom môže učiť aj fyziku, aj chémiu aj tu biológiu jej dali. Citujem veď ona ma všestranné vzdelanie. 😀 kam by som sa ja hrabala so štúdiom ďalšieho predmetu. 😀 nikdy nebudem až taká všestranná
@zuzanockamt No vidíš a u nás samá kaderníčka, čašníčka, kozmetička s maturitou a rýchla externá VŠ Ružomberok. 😀
Kombináciu mám dobrú, sme na dedine tam je problém ,s tretím takým predmetom perfektnú ale mám dve deti , manžel robí práve v tom súkromnom sektore pre zahraničné firmy,je často preč, prac.doba mi veľmi vyhovuje -v živote nepotreboval žiadne kurzy,má vysoko nadštandardný plat
Na východe je to s uc. miestami ťažké,človek si veľmi nemôže vyberať ,ako som písala ja si nesťažujem, nik ma nenúti zotrvať v školstve , k platu sa neviem vyjadriť lebo manžel má vysoky,môj je oproti nemu smiešny ,pýtala si sa koľko , neviem to napísať objektívne , ale keď niekto povie že cez 800€ je veľa tak ďakujem pekne ,nato všetko čo musím absolvovať , aké mám vzdelanie atď nieje
Aj 1500€. Učia budúce generácie, sú veľmi dôležití v rozvoji detí. Správny učiteľ vie dieťaťu dodať sebavedomie, naopak zlý učiteľ vie dieťaťu úplne znechutiť nejaký predmet. Preto je dôležité, aby boli v školstve kvalitní ľudia s motiváciou učiť
Najprv by som im dala spraviť test z vedomostí a potom by som navrhla mzdu, nakoľko v dnešnej dobe je úroveň vedomostí učiteľov na zaplakanie. Niektorí by si nezaslúžili ani minimálnu mzdu.
No,ja by som dopísala,že ľudia s VS sú celkovo podhodnotení.
A to nie je iba záležitosť školstva,či zdravotníctva.
Nech sa na mňa nikto nehnevá,ale nemôžu ľudia bez maturity,či s ucnovkou mať plat vyšší ako ľudia s VS.
Odhliadnuc teraz od rôznych súkromných a rychkokvasenych VS.
A ešte dopisem,ľudia s praxou v jednotlivých odboroch tiež by mali mať plat inde,ako začínajúci absolvent.
@irusa Presne. Ja by som napríklad brala do úvahy aj úroveň absolvovanej školy a typ štúdia. Niekto, kto chodil externe a školu videl 4x za semester, nemá šancu vedieť tolko, čo denný študent. A aj tie 2-ročné rozširovacie kurzy sú na smiech. Nepoviem, ak ide o výchovy, ale fyzika, matematika, jazyky... Mnohí rodičia si mohli vypočuť takéto odborníčky cez dištančné vzdelávanie. Toto by vôbec nemalo byť povolené, nieto ešte zaplatené ako riadne vyštudovaný predmet.
@heleninamama riaditeľka našej ZŠ ma v jednom príspevku pre rodičov minimálne tri chyby.... Taká trúba má učiť detí ????
@irusa A bude to ešte horšie. Ja som zhrozená, keď tu čítam príspevky od žien - často s učňovkami, alebo úplné od veci školami, ktoré robili čašníčky, vo výrobe a pod. A po RD si chcú dorobiť externe školu a ísť učiť kvôli pracovnej dobe. Alebo robiť asistentky, vychovávateľky... Čo už naučí decko taká žena, ktorá nevie bez chyby napísať krátky príspevok? A ešte hľadajú školy, kde sa dá isť bez prijímačiek a kde za smiešny poplatok dajú diplom aj opici.
Ja by som nastavila od 1300 vyššie, to vyššie by som dávala za odpracované roky, profesionálny rast, školenia, aktivity nad rámec výučby, sútaže a celkovo pre takého pedagóga, ktorý sa tým deckám naozaj venuje a nepreplava školským rokom len tak, ze učí, urobí administratívu a padla. A okrem toho by som zvýšila náročnosť prij. pohovorov na fakultu a potom aj do zamestnania a celkovo na fakulte by si mali dať pozor a prax nebrať ako formalítu. Som učiteľka a po poslednom školskom roku som prvý krát pripustila, ze odídem zo školstva. Nechala som si to ešte prejsť hlavou a uvidím co tento školský rok prinesie. Minulý mesiac som mala stretnutie po 10 rokov so svojimi študentmi v meste a ja jediná som prišla na autobuse, som pyšná, ze sa im darí, ale aj to odráža to naše financne ohodnotenie. Ale mňa skôr trápia iné veci v školstve ako moje financne ohodnotenie, aj ked aj to je pre mňa dôležité.
@zuzanockamt no ja nemám 1100€, mam obidve atestáciu, 2 VS, 100 % úväzok a 15 ročnú prax🤷♀️
@terezka1947 prečo by ľudia bez VŠ nemali mať dobrý plat ??????
Sú to často šikovnejší ľudia ako tí s titulom.
Remeslo ma zlate dno
@zuzanockamt nemusia to uznať, o príplatky máš požiadať , vedenie môže zamietnuť napr kredity , toto je bežná prax, druhu atestáciu nemá u nás uznanu jedna kolegyna-dovod neviem
@zuzanockamt kredity áno, triednictvo som nemala až nasledovný školský rok.

@didi2102 na to, aby som vo Vašom príspevku videla chyby, ani nemusím byť vyštudovaný slovenčinár.