Platy v školstve
Ucitelia roky ziadaju zvysenie platov. V roku 2021 bol priemerny hruby plat zaokruhlene 1200 eur. V cistom to moze byt priblizne 914 eur (cista mzda sa moze individualne odlisovat). Kolko by podla vas - rodicov mali ucitelia zarabat? Ak su tu aj ucitelia, aka by mala byt hruba mzda, aby ste kazdy rok neziadali zvysenie. Skusme v hrubej mzde.
@stanulienkat
Je to extremne malo!!
V BA v kauflande, v lidl maju ludia tisicku v cistom a staci im mat stredoskoslke vzdelanie, beru hocikoho. A clovek co ma na starosti 20-25 deti (uplne sialenstvo), ma za ne zdpovendost, musi ich naucit, zaroven ukocirovat, o polnoci este riesit maily rodicov... neustale sa vzdelavat, stresovat, celit argoancii upistanych rodicov, ktori neraz maju nizsie vzdelanie ale zarobia dvojnasobok... tak zarobi 1100 eur?
Realne kamoska sa zamestnala do call centra na 6 h. denne a ma mesacne 900 v cistom... a ucitel, vzdelanyc clovek, ktoremu zverujeme nase deti ma zarobit o 200 eur viac?
Ved to je na ZAPLAKANIE.
Aj vy zdravotnici, preto dnes nam sestricky kolabuju, odchadzaju...
@zmrzlinka2021 áno, aj zdravotníctvo kolabuje. Ale keby som zarábala 1200 eur v čistom, tak skacem po plafon. Majú aspoň výhody -kratší pracovný čas a ostatné veci, ktoré k tomu prislúchajú. Áno je to veľmi psychicky náročná práca a učiteľov za to obdivujem, ale tiež by som ti mohla hovoriť historky z nemocnice, čo nám robili príbuzní.. pacienti. Niekoľkokrát aj v ohrození života sme boli.
Preco by ste preboha zvysovali poziadavky na prijatie? Zvysit treba poziadavky na vystudovanie a urcite kvalitu obsahu. Co sa tyka platu, neviem sa vyjadrit. Zvysit by potrebovali vsetci. Povedzme ale, ze by mohli zarabat 150% priemerneho platu.
@stanulienkat pre teba ako zdravotnu sestru by mal byt ten plat aspon 1400 v cistom.. vy zdravotnici a ucitelia mate narocne povolanie, celit ludom, starat sa o nich, ta zodpovednost... vas ked nebude, tak sme v riti. A realne aspon ze mame tych zahranicnych a ukrajinvoc... asi by sme uz boli v riti.
Nástupný tabuľkový plat uradnika je cca 720 eur v hrubom... Po 16 rokoch v hrubom 890... 😉
@zuzanockamt ja mam par kamosiek uciteliek. Jazykarky. Plat slusny.
Ja som učiteľka , mám VS , skončila som s červeným diplomom,urobila som si ďalšie 2vzdelavania kt má stali 300€-za nich mám príplatok kt mi o dva roky konci,mám triednictvo , mám v čistom niečo cez 800€, od septembra nastupujem na 2r vzdelávanie kt vyžaduje zamestnávateľ,nepreplatí mi ho,bude má stať cez 2000€, dochádzať budem musieť každú sobotu 2roky 130km, nebudem mať z toho nič,žiaden príplatok , samozrejme skúšky atď len tak no, na skúšky si budem musieť brat paragraf, u nás je v škole napr zákaz ocr na deti atď atď
Platy učiteľov na Slovensku, najmä tých začínajúcich, sú na ZAPLAKANIE. CISTA KATASTROFA. To sa radšej oplatí makať v Lidli. Bodaj by všetci naraz odišli a vybodli sa na to, nech sa ti tam "hore" spamätajú a zvýšia aspoň o 700 eur mesačne
@didi2102 2r. vzdelavanie bude zrejme rozsirujuce studium. Vdaka nemu budes kvalifikovana na dalsi predmet a neprides o pracu. Tolko k tomu, ze nebudes mat z toho nic. Ludia sa vzdelavaju v kazdom zamestnani.
Aka ma byt motivacia vzdelavat sa v zamestnani, kde clovek zarobi menej ako dedinsky bulo, co trikrat prepadol?
Ja som už vyštudovala dvojkombinaciu, áno ide o rozširujúce štúdium tretieho predmetu z kt platovo nemám nič , vyžaduje to zamestnávateľ lebo nemá učiteľa , uved kde sa ľudia vzdelávajú za 2000€ po VŠ a nemajú z toho nič prosím
@mandzula nie ale samozrejme vy ste vyštudovaná slovencinarka 🙏 ešte že vás mame
No stále tu narážajú učitelia, že v Kauflande zarobia predavačky, či robotníci vo fabrikách viac... Áno, lebo majú príplatky za sviatky, smeny, nadčasy, 12-tky a k tomu iba 20 dní dovolenky... Základný plat majú cca na úrovni minimálnej mzdy, príplatky im robia vyššiu mzdu! Ale to ťažko vysvetliť niekomu, kto sa mzdám nerozumie a vidí a porovnáva iba číslo 🤔
@stanulienkat každá práca má svoje... Tak to je ...
Ale upresnim , ja sa na plat nesťažujem , vyštudovala som čo som chcela , je to práca kt chcem robit, vzhľadom na manželovu prácu a vyťaženosť mi to veľmi vyhovuje , každý máme možnosť si vybrať , študovať atď
@didi2102 aj v sukromnom sektore si ludia platia drahe kurzy aby ziskali poznatky a mali pracu. Ak od teba riafitel ziada studium dalsieho predmetu, zrejme mas neperspektivnu kombinaciu predmetov alebo je na skole vela ucitelov s danou kombinaciou predmetov. Ak by si nesla studovat, mala by si nizsi uväzok alebo by ta prepustili. Cize riaditel chce pre teba dobre.
Zaraza ma vsak tvoj pristup. Nemusis to ist vobec studovat, kedze ocividne nechces. Mozes si hladat pracu na inej skole.
@zuzanockamt ja mam BIO-NJ. NJ ide do úzadia málo sa už učí a BIO učí na každej škole jeden učiteľ do dôchodku
@zuzanockamt aj v sukrom sektore si ludia casto platia kurzy samy ak chcu karierne postupit a mat vyssi plat
Myslím si, že platy učiteľov niesu až také smiešne……
Vezmime si, koľko zarobia zdravotne sestry a pracujú aj nočné aj víkendy. A netvarme sa že praca učiteľov je naj naj najdôležitejšia. Oni zachraňujú životy. A aj ja som učiteľka 😊😉

Tu v Bratislave majú učitelia bežne minimalne1100, 1200 až 1300 plat v čistom. Ja si myslim, že to veľmi slušný plat. Robím 25 rokov zdravotníctve, nemám ani 1000 v cistom. A som rada, že šúcham nohami. Ja si myslím, že keby mali aj 2000e, stále by pišťali, že je málo.