icon

Platy v školstve

19. aug 2022

Ucitelia roky ziadaju zvysenie platov. V roku 2021 bol priemerny hruby plat zaokruhlene 1200 eur. V cistom to moze byt priblizne 914 eur (cista mzda sa moze individualne odlisovat). Kolko by podla vas - rodicov mali ucitelia zarabat? Ak su tu aj ucitelia, aka by mala byt hruba mzda, aby ste kazdy rok neziadali zvysenie. Skusme v hrubej mzde.

breeenda
22. aug 2022

@sinusoida ale aj v školstve sa vyžaduje VŠ pre činnosti ktoré robí nepedagogický pracovník, nerobí iba čisto mzdy ale aj iné činnosti podľa ktorých je zaradený do platovej triedy... No a potom napr. v 6. platovej triede kde sa už vyžaduje VŠ 2.supna ani po 40 rokoch praxe nedosiahne človek ani len nástupný plat absolventa-učiteľa, tak kto bude tie činnosti za 600€ plat v školstve robiť, s VŠ, ktorá sa vyžaduje? 🤔

terezka1947
22. aug 2022

@breeenda presne na to som narážala v podobnych témach. Že platy nezodpovedajú VS.
A nie sú na Slovensku iba učitelia a zdravotníci.
Celý systém je zlý. Absolútna anarchia.

moni73
22. aug 2022

@terezka1947 platy nemaju zodpovedat vzdelaniu, ale pozicii, na ktorej clovek pracuje.

keira
22. aug 2022

@breeenda pls, VS 2 stupna nekvalifikovany, znamena, ze nema dostudovane, ci ma len inu skolu vysoku, teda nie orpavnenie ucit predmety?

terezka1947
22. aug 2022

@moni73 no áno,samozrejme. Ale malo by to ísť ruka v ruke.

breeenda
22. aug 2022

@moni73 no a to je ten problém, že nezodpovedajú nielen vzdelaniu ale ani pozícii a pracovnej náplni... Minimálne u nepedagogických pracovníkov polovica tabuľky je pod úrovňou minimálnej mzdy a potom to vyzerá tak, že upratovačka ktorej sa zo zákona musí do minimálnej mzdy doplacať má mzdu rovnakú ako VŠ vzdelaný človek, ktorý aj robí činnosti kde sa VŠ vyžaduje... A toto kým sa neupraví, nikto s VŠ do školstva ísť robiť nechce, ale sú činnosti, kde sa VŠ už vyžaduje... 🤷

valeria_h
22. aug 2022

Ja pracujem ako opatrovateľka a ten plat je biedny. Ale práca ma baví. Je pravda, že na túto prácu som nemusela roky študovať, ale práca je to potrebná a tiež nemá každý povahu ju robiť. Nepáči sa mi škatuľkovanie ľudí na základe vzdelania či profesie.

haluska20
13. okt 2022

@blondinka95 a co robis prosim za pracu ?

tortelinka
10. feb 2024

@adkalu tak tu musím povedať že to je tvoja chyba. Áno, robím v škole, ale nehrozí že mi večer bude volať kvôli projektu? Prepáč, ale to je tvoja chyba, že si to necháš. Veď skúsia, jasne vysvetlím nie je to

susann80
3. máj 2024

Je to presne tak, pytat pytat viac, ale vykon 0 . Nech si idu skusit sukromnu sferu;)) mali ist na medicinu, ked chcu mat taky plat ako dr. Myslim, ze ked maju zodpovednost 0, tak mozu byt radi za taky vysoky plat.

susann80
3. máj 2024

@elementissa lenze zial tu neucia top ucitelia. Oni by chceli mat top plat, ale ucia podpriemerny ucitelia. Predstavte si , ze 3kar na strednej ide na vs, skonci ucitelstvo a ide ucit vase deti. Takze taka “elita” uci nase deti. Cest vynimkam, ktore uz treba hladat lupou. Niekedy bol vyber za ucitelov, teraz beru hlava nehlava.

susann80
3. máj 2024

Pretoze v tejto skorumpovanej sfere, je brutalne rodinkarstvo, a ucitelia su mimo reality, chceli by mat plat ako IT sektor, doktori..ale na taketo VS je riadne sito, cize skoncia len ti co na to skutocne splnaju kriteria, ale ako je mozne ze na VS - jazyky a uciteltsvo sa beru ziaci s 3,4 na strednej??? No tak podla toho aj vyzera uroven v skolstve. Cest vynimkam, ale tych je uz ako safranu. Cize oni by chceli len platy.. ale zodpovednost 0, motivacia deti 0, rodicia robia za nich kopec prace.. ale velke oci pre peniaze by mali. Ja som sklamana z ucitelov ako z ludi. Kedysi zastncovia pravdy, dnes poskokovia vedenia a VIP rodicov, myslim, ze mozu doookola trepat o ucte.. ale sami sa takto degradovali. Ze su ako patolizaci bez chrbtovej kosti. Takze 1200 je az az.. ako tu uz niekto spominal, su aj ine prace … kde sa ludia nAdru za menej … takze trebalo by ich supnut asi na 2-3 roky do sukromnej sferi a potom by ucili s radostou za taky plat.

sinusoida
3. máj 2024

Každý, kto závidí učiteľom...hajde učiť do školy a potom ich ohovárať a prácu sestričiek obdivujem, to je práca, ktorú by som naozaj s láskou robila, hoci si viem aj to predstaviť, ako by ma po čase pacienti otravovali 😀.

keira
4. máj 2024

@susann80 z vlastnej skusenosti, realny pribeh?

zuzanockamt
4. máj 2024

@keira Ona dala rovnaký príspevok do viacerých tém. Potrebuje len vyvolať hádky, šíriť agresiu, nenávisť.

marcelka49
4. máj 2024

@nnnuuunnn preco v Ba? Myslite si,ze ucitel na vychode nema hypoteku, ze potraviny v obchode a sluzby su lacnejsie? Pre vsetkych rovnako…vsetci ucitelia na to maju pravo, nie je to lahka praca

marcelka49
4. máj 2024

@susann80 nehanbite sa? Zazili ste od ucitelov niekedy nejaku krivdu? Nehadzte prosim vsetkych do jedneho vreca…sama som ucitelka 17 rokov, maximalne sa snazim, ale ked vidim, ake maju nazory z domu, potom sa necudujem,ze ich musime vychovavat niekedy viac,ako vzdelavat

eff007
4. máj 2024

Preco studuju ucitelstvo ziaci s trojkami na vysvedceni? Lebo o studium ucitelstva nie je zaujem. Preco nie je zaujem? Lebo platy su velmi nizke a praca narocna.
Keby boli aspon platy vyssie, bol by vacsi zaujem a studovali by ucitelstvo len ti najlepsi. Takto zoberu vsetkych, ktori to chcu studovat.

portret7
4. máj 2024

Nedala by som im ani tolko, lebo si to nezasluzia (cest vynimkam). Len vyplakavaju. A to som bola VS pedagog. Povinne by som kazdeho pedagoga zaradila pracovne do “komercnej” sfery, aby videli, ze tam im nikto odflaknutu pracu tolerovat nebude. Ale v principe moze za to skolsky system ako taky, pretoze na pedagogicke skoly sa hlasia studenti, ktori sa absolutne nepriblizuju k minimalnym standardom, ktore boli v casoch, ked na VS isli skutocne iba ti, co na to mali. O predpotopnych sposoboch vyuky radsej pomlcim.

susann80
4. máj 2024

@marcelka49 mila pani neviem preco sa rozculujete, zial zazila som vela krivd, a to aj na cudzich detoch, akonahle nemal VIP rodica, tak si musel vsetko vydriet. A keby ste poriadne citali, je tam uvedene … cest vynimkam.. lenze takych uz zial stretavam asi v 10%. Takze ak ste ta vynimka , klobuk dole, bodaj by takych bolo viac. Pekny den.

susann80
4. máj 2024

@keira realny pribeh z okolia. X ludi..

susann80
4. máj 2024

@zuzanockamt ano dala, vsak neviem preco sa tu potom zakladaju podobne= rovnake temy🙃

susann80
4. máj 2024

@eff007 nesuhlasim… niekedy bola latka nastavvena aj na prijimackach na ucitelstvo, nevzali kazdeho.. cize bola selekcia vyber. A nie je to tak davno. Naco teraz beru kopu 3karov, ked potom je kopa nezamestnanych. Naco je nam tisice ucitelov ? Ked na nejaku aprobaciu je 1-2 miesta na skole? Cize tym padom vsetkych vychrlime, bez akejkolvek selekcie… aj sikovnych aj nie.. a nakoniec v skolstve zakotvia len taki po znamosti.. ale o vedomosti a vztah k praci vobec neide

zuzanockamt
4. máj 2024

@susann80 Po známosti? Ved je brutálny nedostatok učiteľov. Keďže také predmety ako mat,fyz nechcú študovať.

susann80
4. máj 2024

@marcelka49 viete preco je toto povolanie degradovane? Pretoze dnes sa vedeniu nepostavi 90% ucitelov, aj ked vidia ze sa deje krivda, ale radsej budu spokojni na svojom piesocku a nechcem nic vidiet a pocut. Lenze toto vsetko vidia aj deti.. a tie nie su veru hlupe. Ale zase upozornujem na vynimky.. treba citat s porozumenim, nie len vytahovat z kontextu. A to by tiez spravny ucitel mal vediet.

susann80
4. máj 2024

@zuzanockamt ano mas pravdu ale len ak sa jedna o tieto technicke predmety, a ten nedostatok co tlacia ludom do hlavy je max . BA. Mam vo svojom x skol a velmi dobre viem, aka je vsade tlacenka. Mame na skole matikarku, deti spokojne, dobre znamky, vie vysvetlit.. a predsa je niekomu “nepohodlna”.. ako pisala presne ta pani ucitelka mlada v inom prispevku… ziaden problem, deti rodicia spokojny, uvazok je stale.. ale zmluvu jej nechystaju predlzit.

zuzanockamt
4. máj 2024

@susann80 Nemáš pravdu, nie je to len v BA tento nedostatok.

susann80
4. máj 2024

@zuzanockamt fakt? Tak mna by zaujimalo aky kraj napr.

zuzanockamt
4. máj 2024

@susann80 napr ZA kraj, ja v školstve fungujem už veľmi dlho, mám skúsenosť, aj včera ma prehovárali na miesto matikárky, nevedia zohnať. Minulý rok tiež na inej škole mi dávali ponuku (plus rôzne benefity), stále nezohnali.

mamina7070
4. máj 2024

@zuzanockamt urcite nie jenbrutalny nedostatok ucitelov to je max v bratislave

v regionoch to tak nie je