Platy v školstve
Ucitelia roky ziadaju zvysenie platov. V roku 2021 bol priemerny hruby plat zaokruhlene 1200 eur. V cistom to moze byt priblizne 914 eur (cista mzda sa moze individualne odlisovat). Kolko by podla vas - rodicov mali ucitelia zarabat? Ak su tu aj ucitelia, aka by mala byt hruba mzda, aby ste kazdy rok neziadali zvysenie. Skusme v hrubej mzde.
@zuzanockamt dam ti 2 realne priklady.. a mozes si vytvorit nazor: znama dostala od kamartky 2 typy presne na svoju kombinaciu na 2 skoly- rozne.. p. Ucitelky isli do dochodku na tychto skolach. Odniesla zivotopisy.. uz pri dverach ju riaditelia odbili, ze na nasej skole najblizsich 10 rokov nebude ziadne volne miesto. vsak ok, zivotopis mozu mat . Nezavolali ju ani na pohovor ani ju nijako nekontaktovali. Si povedala, ok.. vsak nie je jedina ucka na svete. Nasli si mozno vhodnejsieho adepta. A ked v septembri stretla kamosku ze co a ako? Odpoved bola: p. Riaditelka nam na porade tvrdila, ze nikto sa taky nenasiel a tak “musela” zobrat len 1 odborovu p. Ucitelku ( podptykam- znamu milej p. Dochodkyne- zase nahoda…), a ten druhy predmet preroszdelila medzi uz uciacich kolegov, ktori uz mali vyplazene jazyky z uvazku.. ale vsak jej to moze byt uplne jedno nie? Takze 2 uplne identicke nahody na 2 roznych skolach. Takze aka je pravda s tym nedostatkom? Vies , vzdy je zaujimave .. ze prave na miesto .. kde pride znamy- nekvalifikovany.. sa neda nikto najst.. a o nejkacyh zivotopisoch p. Riaditel(ka) nemusel ani ceknut. Ani mna by to nikdy nenapadlo, ze takto sa to da robit, nebyt skutocnych osob v danom pribehu, lebo ja pribehy jedna baba povedala neuznavam..
@susann80 O akú ap.išlo? Jedno- alebo dvojhodinovky sa bežne rozhadzujú medzi ostatných, takže ak mala vyštudované niečo také, ani sa nečudujem. Ako píšem, mám iné skúsenosti. A nie od kadejakých "jedna známa povedala", ale vlastné.
@zuzanockamt pisala som, ze mat - fyz ano, mozno aj sj, ale pre ine aprobacie to neplati…. Neviem preco si tu niektori stale len vyberaju z kontextu… ved ludia svet nie je len cierny a biely.. ja som tiez pisala o vynimkach medzi ucitelmi.. ako vravim, ak je ucitel spravodlivy aj deti si ho vazia.. ale ked deti vidia ze na hodine sa niekomu prilepsuje, lebo rodicia su vareni peceni na skole, tak tiez nemaju v hlave seno .
@zuzanockamt ja tiez pisem na zaklade realnych skusenosti a nie jedna pani povedala 😉
@mamina7070 Aké predmety učíš?
@zuzanockamt
kolega zemepis prirodopis (hlada zdiar a okolie)
byv spoluziacka anglictina hudobna hlada vychod michalovce a pod
ja som chcela sa vratit k uceniu cca desat rokov dozadu (kvoli dietatu) a nevedela som si najst v priamom okoli okres galanta aprobaciu mam matematiku biologiu
a cestovat do Ba to som rovno ostala v IT (mam aj FEI)
A poznam aj pripady ze boli v skostve a isli do sukromnej sfery a zutekali naspat do skolatva, lebo ze to je brutal tempo..takze? Kazdu pracu si treba vazit, ak sa robi poriadne!!!! Ako sa mozu porovnavat s lekarmi?? Ze chcu mat take platy??? Vsak uz len studium je omnoho tazsie. Tiez nie je VS ako VS. Alebo so zahranicim??? Vsak vsetci tu mame vychodoeuropske platy, aj predavacka v agre. Tak ja neviem v akej bubline to ziju?? Mozno v Nemecku maju 3tis , ale tam im to je tiez malo na ich pomery. Verim, ze v Ba je to o inom, zit z tabulkoveho platu, ale na vychode si mastia bruska🙃. Takze tiez to nie je cierno biele.
@mamina7070 Tak to majú o ničom ap. Angličtinárov je dosť. S matikou nehrozí, aby si nenašla miesto kdekoľvek. Niet nás.
@susann80 Ja som s platom spokojná. Učiteľ neopúšťa svoju prácu kvôli platu ani kvôli deťom, ale kvôli rodičom - to je katastrofa.
@mamina7070 anglictina .. tiez by som povedala vsak vyhra.. tym ze dali povinne aj od 1. Rocnika, ale ked naberaju nekontrolovatelne studentov je to blud… niekedy to bolo regulovane statom, mali prehlad kolko ludi ide do dochodku s akou aprobaciou, tolko vzali na VS- tym padom bola tiez selekcia najlepsich!!! A nie teraz do dochdoku pojde 100 anglictinarov ale rocne skoncia 2000, tak sak ucitelia na VS maju koho ucit, su zahojeni .. a po mne potopa.. a potom je x nezamestnanych z vyskou. Detto lekari- kazdy chce byt alergolog a zubar, bo prvy ani nepolieci ani neposkodi a druhy je neodkontrovatelny. Ale hlavne ze chybaju pediatri , neurologovia.. vsak co stat ich neprinuti po skonceni skoly si mozte vybrat len z tychto atestacii, ine nie.. lebo uz je toho mega.. ale to si tiez nechcu vyberat, lebo vseobecny ma inu zopovednost ako alergolog
Segra uci, studovala ucitelstvo pre primarne vzdelavanie,uci prvakov teraz. s,platom je spokojna. No ma dorobeny rozsirujuce studuum Anglicky jazyk, tusim aj nformatiku, kadejake skolenia, druhu atestacku. Uci 20 rokov. Nememila,by, praca ju naplna. Ja.som studovala cisto anglicky kazyk, matematiku. Ale po par rokoch som s ucenim skoncila.
@zuzanockamt no a zober si ze som nevedela ako jasne dochadzat 30 km by som nasla ale tak to mi uz nevyhovovalo kvoli dochadzaniu
@zuzanockamt rozumiem, lebo aj na rodicku si clovek urobi obraz ohladom dospelych. Ja sa tiez spravam s uctou, ak to citim aj z opacnej strany. Ale ked je ucitel arogantny alebo si robi z deti dobry den.. ze “niekto” ma opravne terminy a iny ma smolu, tak zial tu je v mojich ociach degradovany a na jeho obhajobu zial nemam co povedat ani detom, takze asi tak. Ale niekde su aj primitivi zo strany rodicov, len ucitelia by s nemali dat a vtedy by sa za nich postavili aj ti z “normalnych” rodicov. Aspon ja to tak vnimam aj na rodickach.
@mamina7070 Tak to je zvláštne. Ja som si tu na severe vždy mohla vyberať. V školstve som od r.2005.
@zuzanockamt mozno to je aj tym, ze vychod ma presovsku univerzitu.. cize tu je ucitelov kopa + kto je zo sniny, tak uz ostane radsej PO-KE, ale toto je ako BA pre Zapad🙃. Cize tu rocne skonci kopa ucitelov, niektori sa vratia ale vacsina z vychodnejsich casti sa vratit nehce.
@zuzanockamt a ty mas vlastne matiku s niecim, cize v tom je ten figel😂
@susann80 Áno, ja mám mega kombináciu mat-sjl. Myslela som na naplnenie úväzku a uplatnenie už pri výbere VŠ.
Na ZŠ tak cca 1400 v čistom na SŠ aspoň 1700 v čistom a výška no stačí im aj tých 1700 lebo z mojich skúseností väčšina aj tak čaká že sa všetko naučia študenti sami . Česť výnimkám na takýchto platoch by som začala a potom by som chcela vidieť výsledky žiakov. Lebo narovinu svoje dieťa som musela pripravovať na monitor z väčšej časti sama a ako jediný ho normálne spravil z celej jeho triedy.
Dala by som im 3,000 nástupný plat…. S atestáciami do dôchodku 5,000. Zvyšovanie podľa inflácie. Výhody: káva a vitamíny zdarma, wellness, kúpele, rekreačné poukazy pre VŠETKÝCH bez ohľadu na počet zamestnancov, miesto prázdnin naozaj riadnu dovolenku. Stáže (platené) pre mk matky, aby si vyskúšali aspoň 1 týždeň učiť, a potom mohli vypisovať komenty. Výsluhový dôchodok po odrobených 20 rokoch🥰👍radosť učiť, nie…nakoľko učiteľ vykonáva súbežne oveľa viac povolaní, tak nech ich má aj zaplatené. Veľa z nás už robilo aj v inej sfére, veľa z nás práve preto odchádza….na Slovensku vie každý, kto, čo a ako má učiť. Ex. aj učky/ učitelia, ktorých náplňou práce je desiata, kávička a obedík😋 a rapotanie z učebnice, tam však treba súčinnosť vedenia a Rady školy.
@zuzanockamt v poriadku, ano je to tak, len nie kazdy ma k tomu vztah. Ja by som si nevybrala byt pravnicka lekarka len kvoli tomu, ze je to dobre platene.. proste musis mat k tomu vztah. Cize ak mas, a este je po tom dopyt, tak je to vyhra. Len si pisala, ze nerozumies ostatnym , co si nemozu najst uplatnenie… tak som ti napisala, ze nie je to nahoda, figel ani nic. Su to proste len tie predmety , ktore su kazdy den.. ale ak by zredukovali napr. Sj, mat, tak asi vtedy by si bola v tej istej situacii, ako niekto s biologiu, nemcinou, dejepisom, geografiou.
@eff007 a po dalsie, v celom rocniku su 2 ziaci s fyzikou???? Ved nemusi to byt uplne fyzika- matika, moze byt fyzika- hudobna, fyzika- anglina, je kopec kombinacii s fyzikou, nemyslim vyslovene mat - fyz. Lebo takto to bolo stale .. napr. Biologia-nemcina boli 2 ziaci , ale ked si vezmes, ze dalsi mali biologia- ekoogia, buologia - anglictina a td, tak nakoniec na biologii boo mohno 25 studentov.
@susann80 nemam uz silu ti to vysvetlovat. Jednoducho studujucich buducich ucitelov je vyrazne menej. Mozeme pokecat o 20 rokov...
Ja neviem povedat ine odbory. Viem len o konkretne odbore mat-fyz. Studovali tam 30 ludia pred cca 20 rokmi, teraz to studuju dvaja (neviem v ktorom rocniku). Zjavne si ucitelstvo nestudovala, lebo netusis ako funguje studium ucitelskych kombinacii.
A naozaj, aby zacinajuci ucitel s vysokoskolskym vzdelanim musel rozmyslat, ci nepojde radsej robit predavaca, lebo zarobi ako predavac o 200 eur viac a potrebuje platit najom, jedlo, oblecenie je cisty nonsens. A nebodaj ked si chce este zalozit rodinu.. poznam kopec ludi, ktori mohli ucit a boli velmi sikovni, ale kvoli platu museli odist.
@eff007 no musim ta sklamat, praveze studovala, a preto viem, ze pri tomto studiu neexistuje skupinka studentov ako na strojarine, ktorych je 30 a maju rovnaky rozvrh a chodia spolu do kruzku od rana do vecera, napr. Pred 20 rokmi boli kombinacie kde boli len 1-2 studenti. Preto vravim, nemozes brat iba vyslovene mat-fyz. Lebo celkovo fyz moze studovat v rocniku aj 20 studentov len v kombinacii s inymi predmetmi. Prave taky co nestudovali nechapu, ako to, ze tam nie je “kruzok” studentov napr. Skupine 20. Pretoze tym ze je x kombinacii, kazdy studuje akoby “podla” vlastneho rozvrhu. A iba sa stretavaju na konkretnych predmetoch. Takze neviem ci si ty studovala ucitelstvo, lebo presne tak uvazuju ludia z inych VS.
@eff007 ja tomu tiež nerozumiem roky sa hovorí aké sú platy vo verejnej a štátnej správe.Tak naco sú potom tie tabuľky?prečo sa to nezruší?prečo vyhoreny učiteľ po 25 r práce, ktorého to už nebaví, ale čo s ním, lebo zase pôjde len na inú školu robiť to iste má mať vyšší plat ako nejaký mladý s menšou praxou, ale možno lepším prístupom, chuťou atď....cele tabuľky sú o ničom.My nemáme na stavebnom úrade už pol roka pracovníka, lebo kto tam pôjde s VS za taký plat a veľa agendy.To isté u polície atď. .

@mamina7070 Ale je, mám reálnu skúsenosť.