icon

Po siedmich rokoch do práce

vintage_lady
7. jún 2015

Ahojte ženy 😊 mám menší problém. V auguste mi končí predlzeny rodičovský príspevok. Bola som rok navyše doma, Niko mal zdravotné problémy. A teraz je cas ísť do práce. Vlastne som už sedem rokov doma. Predtym som bola na RD so staršou dcérou. Prácu si už hľadám dlhšie, bývame pri Rakúsku, ale aj tam, keď poviem, že mám dve deti, ako by som mala lepru 😱 som kaderníčka, v obore som nepracovala, po pravde nechcem to robiť. Ako ste to zvládli vy ostatné,? Manžel robí na smeny, svokra tiež pracuje. Takže nejaké 12ky a poobedne nemôžem. A keď dieťa ochorie, dajú mi voľno? Toho sa bojím, že poletim, keď budú chorí. A vôbec, kde sa ja zamestnam? No som z toho na nervy. Ešte k tomu materská demencia 😆😆😆 sa bojím, že to nedám. budem rada, ak mi poviete vaše skúsenosti, alebo dobre rady. Ďakujem 😘

sardinka333
15. jún 2015

@amouramour tak toto aj mna trapilo - kolko rokov budem mať odrobených na ,,starobu,,...muž sa sice smial, že to už dochodky nebudu ale čo ja viem.... 🙂

libka1
15. jún 2015

@jolinka tak teba tazko zaradit medzi hnidy a lemry. Prave naopak, si dokonala ukazka toho ako dokaze matka na materskej rast a realizovat sa 😉

sardinka32
15. jún 2015

@vintage_lady Neboj, nieco sa Ti casom ukaze...ono to nie je len o zamestnavatelovi ako takom, ale aj o vlastnom sebavedomi a tym, ze si bola dlhsie doma, mozno az tak neveris v svoje schopnosti...mozno aj kvoli tomu, ze je to tak v spolocnosti zauzivane hovorievat, ze zena, ktora bola doma niekolko rokov na materskych, ma IQ hojdacieho kona. Je to generalizacia, ale s tym asi nic nenarobime...dnes je doba mamony...vsetko sa rata cez peniaze. Ja mam kolegynu, ktora sa vratila po 15 rokoch (mala 5 deti) do pracovneho kolotoca...zapracovala sa rychlo. Tak drzim prsty. 🙂

siska53
15. jún 2015

@sardinka333 aj ja som sa snazila mat..akonahle mal maly urcity rezim,co prislo s prikrmami,tak som.mala rozdeleny cas,v ktory den co robim a az na niekolko vynimiek (choroba,lekar..) som to dodrziavala..trosku chaos bol,ked sa narodila mala a ta teda bola dlho uplakana,maly len 2r.zivy,najskor chodila mama,potom uz sama,nejak som si to tiez zadelila,vysavala s malou v nosici za asistencie maleho..opat,jedine choroby ci lekari to narusali a po operacii zlcnika zas mama nejaku dobu pomahala,kedze som mala skoro 2m.zakazane sa namahat (aj pruh mi robili)..
Nejak som to mala tak pekne zavedene..ale teraz..uz robim a nejak si ten rezim neviem najst..je pekne radi travime cas vonku...ked mam silu,co-to porobim aj vecer,ale muz uz velmi nechce,aby som nejak poletovala po byte..a zas,ked aj nejdeme von po praci a skolke,tak sa zas venujem detom doma...netusim fakt,kedy si nejaky reail nastolim,lebo soboty travievame na zahrade,kde pomahame svokrovcom..jedine,ze sa vzdam nedele doobedia,ktoru nebudem travit s rodinou...
Po deti sice chodia i nasi ale ti zvacsa uz potom idu domov a najma mala,ktora si este nezvykla,chce mna...asi tak... ...
Ja osobne som teda nikdy nemala pocit,ze sa flakam,ano,chodili sme von,ale teda malokedy sa mi stalo,ze som nevidela jedno z deti..s jednym (dakedy s obomi ked syn nemal kamosov) som sa hrala a druheho druhym okom sledovala.. A mimo toho do toho nakupy,varenie, snaha o aky-taky poriadok,cistotu,riesenie aj sporov deti,ak neasistovali,kazdu chvilu kontrola,ci nerobia nieco co nesmu.. Ak asistovali,oci na stopkach tiez,aby sa nic nerozlialo,oni si nechtiac neublizili a pod.. S malou vyse roka raz do tyzdna pol dna akoby v kybli,ale kvoli slabsiemu tonusu sme plavali,ci cvicili,cizr ten cas bol zas velmi zmysluplne straveny,ale s tym,ze k malemu zas niekoho zo starych rodicov..ked bolo treba k lekarovi,to zas take 2-3hodinky z dna prec,lebo cesta,nejake ro cakanie,zvacsa postupne vysetrenie oboch deti...

Ako fakt neviem,ja som sa nikdy nenudila..ale asi take su... Mozno nudu zazijem v nejakom dalsom zivote..alebo na starobu,ak sa dozijem a bude prazdny dom,co by som nerada zazila..

natalym
15. jún 2015

@siska53 Ja tiež nechápem ako sa niekto môže nudiť. Ja som sa tiež nikdy nenudila.

alusiatko
16. jún 2015

Kdesi tu v predu niekto napísal ze,neuvadzat počet deti a rokov na meterskej.Co tam u viest aby tam nebola do oči bijuca diera?

natalym
16. jún 2015

@alusiatko vysoko stresová, namáhavá, kreatívna práca? 😀
Možno by taký životopis aj skutočne čítali.

rainee
16. jún 2015

@alusiatko pokial ti pocas rd/md prac.pomer stale trva, urcite by som to neuvadzala v zivotopise. Horsie je, ak si vo firme skoncila pred/pocas md a tym padom sa to neda inak vykryt, musis uviest matersku. Lebo aj tak by sa ta opytali co si robila tie roky pauzy.

siska53
16. jún 2015

@alusiatko presne ako pise @rainee . Pocet deti ich aj tak nema co zaujimat a veru je to ine,ked ti PP trva aj pocas MD/RD,ine je,ked nie.

tigri
16. jún 2015

Ja som nastupovala do prace po 8 rokoch doma, 3 retazove materske. Nikdy som nemala pocit, ze by som "degenerovala". Nastupila som na poziciu HR manazera, je to popri detoch velmi narocne, ale nemenila by som. Na pohovory som sa vzdy dokladne pripravovala, zaplatila som si kurz konverzacnej anglictiny, nastudovala novy Zakonnik prace, pospominala si na povodnu napln prace. V zivotopise som netajila, ze som na rodicovskej, ale nebolo z neho jasne, ako dlho. Mala som tam uvedeneho povodneho zamestnavatela a poznamku "toho casu na RD". Ak to tam neuvedies, aj tak to vyjde na najavo na pohovore, podla mna je lepsie neklamat. Dolezite je, ako sa prezentujes. Ak je v zivotopise "diera", nie je problem si vyratat, ci to bolo detmi. Staci si pozriet datum ukoncenia skoly a z toho sa da lahko urcit vek. A treba mat dopredu vyriesene, co s detmi, ked budu chore. Par dni OCR toleruje vacsina zamestnavatelov, ale ked ma byt niekto na OCR kazdy mesiac 10 dni, je logicke, ze sa to zamestnavatelovi nepaci. Ja byvam na OCR tak 3 dni a ked je lepsie, nastupuju babky. A striedam sa aj s manzelom. Samozrejme pocas OCR ciastocne pracujem aj z domu a doteraz mi nebolo nic vytknute. Vsetko sa da, len treba najst ten spravny sulad 🙂

alusiatko
16. jún 2015

@siska53 @rainee vďaka za radu, len zistujem co a ako ak by musela riešiť podobnu situaciu v buducnosti 😉

amouramour
17. jún 2015

@siska53 takze podla vas je suverenne uvadzat pri pracovnom pomere, kde ste napr. odrobili rok a potom boli 6 doma, ze mate 7 rokov skusenosti?

sardinka333
17. jún 2015

@amouramour to važne niekto tak píše? 😨
ja som nikdy do CV nepisala udaje o deťoch a materských...nevidím v tom zmysel a ani dovod...kto chce sa opýta a nemám problém povedať. Uvadzam ,,len,, zamestnania a pozicie a jsne že kvalifikáciu. Nestretla som sa s tým, že by to bol takto problém...ale samozrejme to neznamená, že to problém nemože byť.

amouramour
17. jún 2015

@sardinka333 ja som sa stretla nastastie skor s opacnym pripadom, mamicky v pohodke matersku priznali, uz v cv, ja som to ocenila, ze su uprimne na nic sa nehraju a v pohode som nemala problem takuto zeny pozvat na pohovor a kludne aj prijat🙂ak by avsak niekto nebodaj deti zatajoval, to by mi vadilo, uz tak osobnostne, ze by som taketo podvodiky uz ocakavala aj neskor

sardinka333
17. jún 2015

@amouramour ako ja to vnímam tak, alebo teda vzdy som vnimala pred pohovorm, že v prvom rade ide o kvalifikáciu a to kde som pracovala (ja som ale štátna krysa takže tam zase nerobia nejake cavyky aj ked jasne že sa pýtaju kade čo) a CV píšem max na 1A4 v bodoch lebo nikto vraj litánie čítať nechce... 🙂 a že to potom ide rovno do koša. Ale ak sa spytaju tak kludne odpoviem bez zatajovania počet detí a podobne, ja sa toho vazne nejako nebojim nakolko mam vždy možnosť stráženia - moja mama je doma, otec na dochodku takže deti som v pripade potreby šupla im a ja som išla do roboty. Podla mna je blbost zatajovat ale taktiež robiť zo seba nejakeho ,,super,, pracovníka. Na pohovore človeka aj tak prekuknu, jasne že sa ,,snažim o seriozny dojem,, a aj sa za serioznu pvoažujem, ale iste nie krčovito, na silu. V pripade neuspechu na pohovore som samozrejme smutná, rozmýšlam čo bolo zle ale ked sa ukludním tak si poviem ,,čaká ma ešte lepšie miesto,, tak dobre že ma tam nezobrali 😀

alaguema
17. jún 2015

@amouramour profesný životopis má obsahovať údaje týkajúce sa profesného života. Roky strávené na MD, RD nemajú s profesným životom nič spoločné. Ak potencionálny zamestnávateľ vidí niekoľkoročnú pauzu medzi jednotlivými pozíciami, tak sa buď opýta, alebo si domyslí...ale podvod to rozhodne nie je. Žena má právo si tieto údaje ponechať ako súkromné, ak to tak chce. Sú ľudia, ktorí si dajú sabatické obdobie, majú zarobené, chcú cestovať, u nás to síce nie je také bežné, ale existuje to. Tí majú tiež "dieru" v cv a v podstate nikoho do toho nič nie je, kde ten človek bol rok alebo dva. Obvykle by nemal byť problém na tieto otázky odpovedať, ale ja zastávam názor, že zamestnávateľ nemá nárok vedieť o svojom zamestnancovi všetko. Nie je to stroj, ktorého parametre potrebuje poznať predtým, než ho zakúpi, ale človek, ktorý má okrem pracovného aj osobný život.

amouramour
17. jún 2015

@alaguema nehovorime o diere, ale ak si niekto uvedie, ze pracuje pre firmu 7 rokov a realne je 6 rokov na materskej, je to zavadzajuce....lebo nie je ta zena napr. uctovnicka so 7 rocnymi skusenostami, ale len s napr. 1 rocnymi....chapes co tym chcem povedat????

alaguema
17. jún 2015

@amouramour ako jasné, to je už zavádzanie až klamstvo. Ale reagovala som na tvoje slová, že niektoré mamičky "priznajú" MD, RD už v cv. Podľa mňa nie je dôvod.

sardinka333
17. jún 2015

@amouramour a nemyslela to tak, že robila napr. z domu popri MD? to by mi ešte logiku davalo...

mircalla
17. jún 2015

@alaguema nemusi vediet vsetko - ale realne skusenosti su podstatna info a je to zavadzajuce ako neuvediem realny stav...aj teba ako zamestnavatela by ta to zaujimalo

alusiatko
17. jún 2015

Ja som sa pytala hlavne preto,aby som aspon priblizne vedela ako to tam v tom zivotopise uviest,ak by so mnou zamestnavatel pracovny pomer rozviazal,kedze momentalne som sa rodicov.dovolenke,ale do buducnosti ratam uz so vsetkymi moznostami,tak aby som bola pripravena 😉

alaguema
17. jún 2015

@mircalla mám pocit, že som to napísala jasne. V profesnom cv majú byť všetky údaje týkajúce sa profesionálneho života, takže aj reálne skúsenosti, čiže prax. Ostatné zamestnávateľa nemá prečo zaujímať. Prax samozrejme nezahŕňa MD a RD. Reálny stav v prípade človeka, ktorý hľadá prácu je - uchádzač o pracovnú pozíciu. Či sa predchádzajúcich 5 rokov venoval cestovaniu, alebo výchove svojich detí je jeho súkromná vec.

rainee
17. jún 2015

@amouramour vies to je diskutabilne, ak to tam uvedie, tak jej sance dostat sa na pohovor su mizivejsie a prac.pomer trva,takze sa nejedna o klamstvo. Tiez sa da debatovat o tom, ci je fer zrusit mamicke pocas rd miesto a je jedno ci je doma rok alebo 8... Zamestnavatelia si velmi zakladaju na ferovosti a lojalite voci firme, ale naopak to casto neplati. Okrem toho niekto s rocnou praxou moze byt sikovnejsi ako niekto s desatrocnou praxou, zalezi od cloveka. A aj tak sa na kazdu novu pracu zaucas, ide len o to, ci ti niekto da vobec sancu. A mamickam po md tych moznosti zamestnavatelia moc nedavaju, vsetci vieme ako to realne chodi...

amouramour
17. jún 2015

@rainee jasne, ze je to individualne, ale proste vacsinou je to sakra rozdiel prax rok a 8 rokov...ja neviem nikdy nerobim rozdiely, ak ma cv zaujme zavolam aj mamicku aj nemamicku. Avsak ak by ma uz niekto vedome zavadzal, proste to by sa mi nepacilo. Tiez sa mi nepaci, ked matky ziadaju z tohto titulu vyhody oproti bezdetnym...

rainee
17. jún 2015

@alaguema tak to by bolo fajn keby to tak bolo, ale skor ich zaujima ta pauza ako x rocna prax a skusenosti.
Ja tak uvazujem ze zeny su vlastne stale znevyhodnene. Po skole nemaju prax, po materskej je zas problem kvoli detom a ked uz maju prax a deti odrastene,zas je problem vek 😉

rainee
17. jún 2015

@amouramour ja som sa zatial nestretla v ziadnej firme s vyhodami pre matky. Skratene uvazky, home office alebo uprava prac.casu je malokde mozna. Mozno by to chcelo viac flexibility z oboch stran a vsetci by boli spokojni.

eeffka
17. jún 2015

@rainee len idealny zamestnanec po skole uz ma nejaku prax aspon 1-2roky, bezne vysokoskolaci brigaduju v odbore aspon ti rozumnejsi, na materskej ziadani pracovnici nie su 3-6rokov ale po roku sa vratia a vedia si to zariadit...
Vies ono byt 3-X rokov dom aa potom dupkat nozickami ze ja nemozem robit od X do X lebo skolka je otvorena takto... to mi pride dost vypocitave a najma mna doraza bohorovnost matiek, obzvlast so skolkarskymi detmi ked pride na jarne a jesenne prázdniny , oni chcu volno sak su prázdniny!!! ( skolky nejdu podla skolskeho kalendara)
Deti nemaju otcov? Pre mna argument ze manzel nemoze neexistuje...

Aby nedoslo k omylu sama som matka 2deti, a mam na starosti oddelenie s 6zenami, z toho mame 5zien deti... to by si oci valila co su schopne vykombinovat...

bubelko
17. jún 2015

cisto teoreticky zamestnavatela nema co zaujimat, ci ma zena deti, alebo planuje... realita? kolkych z nich to naozaj neberu do uvahy?
dalej - ak moju sancu na pohovor v nejakej firme zvysuje to, ze neuvediem v osobnych udajoch pocet deti, ci to, ze som vydata (a teda mozno planujem deti), tak to diskriminacia je... alebo sa mylim?
a ak to teda neuvediem, tak to nakoniec aj vyplava na povrch - skor ci neskor - a to uz pre mna zavana podvodom alebo minimalne zavadzanim...

bubelko
17. jún 2015

@eeffka su... ja som tiez vo februari otocila za dva dni 1700km, aby som mohla chodit do prace... a preco to neurobil muz? no lebo bol cez ten vikend v praci...a same som ich lietadlom poslat nechcela... 😉 a potom ist o 2 tyzdne pre ne... a cely ten stres mi bol suma-sumarum na 2 veci... myslis, ze to niekto ocenil?

dadis
17. jún 2015

Ja som nastupoval pre dvoma rokmi tiez po 6 rokoch na RD do prace, na nove pracovne miesto (v CV som mala uvedene od kedy som na poslednej poziicii bola zamestnana, s poznamkou, t.c. na materskej dovolenke), pracu som nehladala dlho - cca mesiac-dva, na pohovore som na rovinu povedala, ze som bola 6 rokov doma (posledne 2 roky som sice 2x do tyzdna pracovala, ale to bol viac-menej moj konicek, mimo moju odbornost) Teraz po 2 rokoch opat hladam zmenu (btw na OCR som nebola za tie 2r ani raz, cez letne prazdniny som cerpala len 2t dovolenky ako kolegovia + niekolko predlzenych vikendov s 1d dovolenky, par dni okolo sviatkov atd - cize ziadne speci vyhody, okrem dodrziavania pracovnej doby som od zamestnavatela neziadala), poposielala som si par CV, mam uz par ponuk. Ale musim povedat, ze sa lahsie hlada teraz, nez po tej prestavke 🙂 Uz sa aj do novej prace tesim 🙂