icon

Po siedmich rokoch do práce

vintage_lady
7. jún 2015

Ahojte ženy 😊 mám menší problém. V auguste mi končí predlzeny rodičovský príspevok. Bola som rok navyše doma, Niko mal zdravotné problémy. A teraz je cas ísť do práce. Vlastne som už sedem rokov doma. Predtym som bola na RD so staršou dcérou. Prácu si už hľadám dlhšie, bývame pri Rakúsku, ale aj tam, keď poviem, že mám dve deti, ako by som mala lepru 😱 som kaderníčka, v obore som nepracovala, po pravde nechcem to robiť. Ako ste to zvládli vy ostatné,? Manžel robí na smeny, svokra tiež pracuje. Takže nejaké 12ky a poobedne nemôžem. A keď dieťa ochorie, dajú mi voľno? Toho sa bojím, že poletim, keď budú chorí. A vôbec, kde sa ja zamestnam? No som z toho na nervy. Ešte k tomu materská demencia 😆😆😆 sa bojím, že to nedám. budem rada, ak mi poviete vaše skúsenosti, alebo dobre rady. Ďakujem 😘

eeffka
17. jún 2015

@bubelko mal by 🙂 ak nie moralne tak financne
predpokladam ze si v zahranici, ale realita SK zeny, rano uteka s detmi, poobede uteka po deti, deti deti deti.... co sa vyliahli z vajca?

dadis
17. jún 2015

@eeffka mas pravdu, deti patria obom - ja som deti do skolky rano vodila, muz poobede zo skolky a skoly.(do 16.00 musel stihnut) On si mohol upravit pracovnu dobu, rano chodi na cca 6.30 ( niekedy skor, niekedy neskor).
V mnohom si SK zeny pritazuju same, ved sme rovnocenne - chodime na rovnake skoly, mame rovnake pozicie - zenam sa da a muzom nie?

dadis
17. jún 2015

@eeffka a to nerobi za pasom 🙂 robi vo financnej institucii

mircalla
17. jún 2015

@bubelko urcite ho zaujima, kolko rokov na zena realnu skusenost na nejakej pozicii, ak z toho bolo vacsinu doma, tak je to podstatne

bubelko
17. jún 2015

@eeffka hej, som...no ohodnotili to - dostala som vypoved - bez udania dovodu... v podstate napadnutelnu, ale to by bolo na inu temu...
hej slovenska realita - ale taka ista realita je aj tu v zahranici, pokial zena nie je doma (ako momentalne ja)... rano vypusti deti do skoly/skolky, kazdy koniec roka sa modli, aby mali pre nu miesto v druzine (kedze nie je sucastou skoly), pripadne, aby jej opatrovatelka (au-pair) neskoncila.
konicky? deti robia to, co je v dosahu - ziadne kruzky mimo... skola ale neponuka nic...
prazdniny - taky isty problem ako na svk - v lete su sice 5 tyzdnov, ale su jesenne...
viem, ze my sme prazdniny na rok 2015 museli planovat do polovice novembra - a teda ak by som ostala robit, tak by sme museli deti prepravovat viac krat na svk, nehovoriac o tom, ze ked som nastupila, tak sa k nam musela na 2m nastahovat svokra, lebo ja som robila do 13.00, ale deti boli o 12.00 doma (uz som pisala)...

ono ani v zahranici to nie je ruzove...
plus - financne ohodnotenie zeny a muza na rovnakej pozicii - co si budeme hovorit... rozdiely su ca. 20%...

bubelko
17. jún 2015

@mircalla mne je to jasne, ze ho to zaujima... ale je naozaj diskriminacia, ak mam vedla seba 2 CV a rozdiel je len v detoch, ze pozvem na pohovor len tu osobu, ktora tie deti nema ... (miesto deti si mozes dat meno, vek....) 😉

mircalla
17. jún 2015

@bubelko zamestnavatela nezaujimaju deti, ale pracovne skusenosti....

dadis
17. jún 2015

@mircalla ano ,teraz je moderne ludi posudzovat podla CV, podmieka min 2 r praxe. Ten co to robil 1rok je tym padom de facto bez skusenosti? Lahko sa robia uzavery podla cv. Aha matka - bola na RD 6 rokov - automaticky same ocr a dovolenky, ziadne pracovne cesty a nadcasy. Ale to ze si tuto cestu vybralo par zien, neznamena automaticky, ze tak to je v kazdej rodine a kazda matka=neziaduci pracovnik :-/

eeffka
17. jún 2015

@bubelko fuha co robia deti uz o 12,00 doma?
keby som bola v takej situacii ako ty platila by som si gazdinu, kvôli detom nie upratovaniu, pisem gazdinu lebo mlade auperky do vetra ja nemusim 🙂 samozrejme ak by mi vysiel financny plus
u nas deti nosim ja, vybera manzel, kruzky ma tie co sa organizuju v budove nasej skoly , nemienim robit taxikarku... choroby ked bola starsia mensia a nemohla som si dovolit v praci velmi vyskakovat bola svokra ( teraz by som radsej zaplatila cudzeimu) , pri druhej to latam platam ja+muz+moja mama ale to je tiez na prd 🙂 myslim z povedzme rozneho pohladu na zivot.

byvam v Ke, deti statna skolka,skola, oboje otvorene od 6,00 do 17,00 do 400m od bytu, mam velke plany az budem velka a bohata kupim si Jakabov Palac, moj detsky sen, co uz... 🙂 ale v podstate sme sa zhodli s muzom ze aj ked ten byt nie je idealny, vyvazuje to vzdialenost od skol/skolok a komplet sluzby na sidlisku.
Tie otvaracie hodiny su v 90% zariadeni v KE, tak nech mi nikto nehovori ze nemoze byt v praci do 16,30 lebo dieta nestihne vybrat ... ( za 30min som autom na druhom konci mesta v uplnej pohode, teraz nie su rozkopavky ale standardne)

bubelko
17. jún 2015

@eeffka co robia? pridu na obed, kedze skolka konci o 11.45 a skola tiez. starsi ma 2x do tyzdna skolu aj po obede - t.j. o 13.30 musi byt v skole spät. mladsi nema - ten je doma. az buduci rok budeme raz do tyzdna skolku aj po obede.
skola a skolka su bez obeda...
tu skoly kruzky neponukaju... mame v obci akurat "gymnasticky sportovy klub", ale chalai hraju hokej - takze ich vozim 2x do tyzdna 80km hore-dole...
starsi hra na cello - hudobka je zrovna cez ulicu, ale ako na potvoru, cello uci pan ucitel v dome u svojich rodicov - co je na druhom konci obce. syn by tam trafil aj zvladol cestu, ale cello je stale trocha väcsie ako on a tazko sa s nim chodi... takze zas ja...
chlap robi v meste...ako pisem, rano ide o 8.00 z domu, vecer chodi domov ca. 19.00-20.00... v zime ma k tomu este hokej (popri praci sa venuje rozhodovaniu) - co je dalsi uväzok na ca. 30%...
co sa gazdinej tyka - jasne... ale taka, co by mi tie deti odviezla stoji viac ako ja zarobim... plus este musim platit dane. a tu sa zdanuje nie kazdy zamestnanec zvlast, ale rodina spolu. takze ak ja zarobim x a muz y, tak dane platime zo sumy X+Y.. a tym padom vyssie... v mojom pripade je to naozaj o tom, ze sa mi financne neoplati ist do prace... a ist tam kvoli sebarealizacii musi sediet s tym, aby sme na to ako rodina financne nedoplacali... co je ciastocne vyhoda, na druhej strane nevyhoda...
a mozem ti povedat, ze hoci rozpravam 4 jazykmi, mam rozne kurzy a prakticke skusenosti vdaka dobrovolnej praci (robim uctovnicku sportovemu klubu) najst si robotu ako zena s 2 detmi nie je hracka... a je to kvoli detom. konkretne v pripade musim volit - bud ja a moja praca a deti pojdu do druziny a konicky nebudu, alebo umoznim rozlet im a ja budem doma a hladat nieco idealne, co sa bude dat sklbit s tym vsetkym - financne aj casovo. t.j. zarobim viac ako zaplatim za starostlivost o deti... ale aby bolo jasne - ja sa nestazujem. toto je len priklad z nasej rodiny, ako to moze v tom "idealizovanom" zahranici realne vyzerat...

ono - naozaj ani v tom zahranici to tie zeny nemaju lahsie ako slovenky. je pravda v tom, ze ak zena nastupuje po materskej do firmy kde robila, tak jej dokazu vyjst viac v ustrety - skrateny uväzok, homeoffice - ale nie vsade. ale - ak nastupuje po dlhsej materskej na nove miesto, tak pravdepodobnost kratkeho uväzku je velmi mala, plus - nizke uväzky su viazane na zastupovanie pocas prazdnin... cize sice robis rok 20-40%, ale cez prazdniny 100%... cize nie je to ani v zahranici uplne idealne...
plus napr. vo sui ta nevezmu trebars vykladat tovar, ak mas vysoku skolu - si pre nich prekvalifikovany... je im jedno, ze si ochotny robit za menej...😉

baryana
17. jún 2015

@eeffka citam, ze mas "vsetko" idealne. poruke.skola, skolka,kruzky v skole, mama, svokra, manzel...tak ma ani neprekvapuje, ze si taka neempaticka a striktna voci pracujucim matkam malých deti.

eeffka
17. jún 2015

@baryana jaj tak teraz si zabila, ze neempaticka... OK, aj to je pohlad na vec. Este si nepochopila ze ja som jedna z "vas" ci "nas" ci ako to mam napisat?
Vies ono je to o tom ze ked chcem priklad: odist z prace o 16,00 preco neprist o 30min skor a naozaj odvtedy robit ( robim v kancli takze kontrola spociva v dovere)
ked chcem dovolenku na jarne prázdniny, preco sa neprestriedat s kolegynami ked vsetky maju deti

naposledy bola moznost u nas vo firme sa zamestnanat na kancelárskom mieste, pevna doba 8-16,30 ziadne vikendy... nukala som to 2znamym.... hmm sa nedaaaaaaaaa, joooj to je dlhooooo ( do 16,30) pricom mam pocit ze vacsina firiem na zapad od BB prechadza na officetime 9-18,00, a to nemozem si odskocit cez pracovnu dobu z budovy? ( rozumej nakup) ....

ale ok, kazdy mame svoje. Ze mam manzela je snad normalne, a ze mam babky je bonus taky ze keby si mala tu moznost ty , vedela by si ze je to zaplatene mozno nie peniazmi ale "starostou" do rodiny.
A este k ideálnemu byvaniu, ked som ho kupovala vyberala som podla skol, skolok a sluzieb... to mi pripada normalne a prakticke, nie ze sa odstahujem niekam na horniaky lebo super priroda ( to len priklad) a potom logisticky problem

natalym
17. jún 2015

@bubelko Všetky ideálne predstavy o zahraničí sú fuč. 😀

bubelko
17. jún 2015

@natalym no tak to ma mrzi...ale ja som zastanca toho, ze ked sa povie A, nech sa povie aj B.... zivot v zahranici ma svoje pre a proti, tak isto ako na slovensku... 😉

baryana
17. jún 2015

@eeffka ja neviem, kto je "z nas, z vas". chcem odist skor, tak pridem skor? to je snad samozrejme ci u matky, alebo nematky. nie? striedat sa s "detnymi" kolegynami tiez samozrejmost.
len mi pride sebecke napisat, ze je zena "vypocitava, lebo moze robit len od do, lebo skolka je od do". no su take.napr, co nemaju manzela, mamu, svokru. realne a bez nejakej inej moznost. "deti nemaju otca?" no niektore nemaju."dovod - manzel nemoze,pre mna neexistuje" no niekde je aj toto realita. alebo som tvoj príspevok pochopila zle?

ja mam tiez vsetko poruke, manzela, dokonca aj tie bonusy ako je mama, svokra. ale dokazem pochopit, ze niekedy zena nema na vyber a potrebuje "vyhodu", alebo akoby som to nazvala. alebo skor "vyjst v ustrety.

eeffka
17. jún 2015

@baryana pekne si to nakonci zhrnula.... "vyjst v ustrety" ale nie "si narokovat" a to bohuzial mnohe robia.

U nas vo firme mame viacere "slobodne mamicky" ked ich mam takto kategorizovat a popravde to su tie najmenej problemove zamestnankyne. Vedia si veci zariadit su flexibilne.
Narokuju si tie u ktorých naozaj nevidim objektivny dovod, len to ze je "matka".

a naozaj nerozumiem tvojmu argumentu skus mi vysvetlit, ak je skolka realne otvorena od 6,00 do 17,00. Preco zena odmieta pracovat / resp pracuje s frflanim do 16,30 ale len do 15,30 chce lebo skolka..... ? to co je za zdovodnenie?

sardinka333
17. jún 2015

@eeffka ja mam dobru kamošku, ktorá poprosila o vyhodu, pracuje ako redaktorka - jazykový korektor. Kedže manžel je v praci do 18:00 nestihala vyberat deti a chodiť s nimi na kružky a pod. Vyšli jej v ustrety s 3/4 uväzkom a je v praci do 15:00 ale svoju robotu si musí urobiť celu, žiadne že 3/4 roboty....plat samozrejme za 3/4 uväzok. Ale robí to koli detom, koli časovej vyhode, ked su deti choré tak može robiť aj z domu a nikto nič nenamieta aj ked viem si predstaviť aký ma klud na pracu ked má ,,decko,, za zadkom...ale nesťažuje sa, proste niekedy človek musi aj zatnuť zuby, uvidieť tie vyhody, prižmuriť oči nad nevyhodami...

Ak niekto nemá naozaj že 100% nikoho (aj takí su) babky, dedkov..tak je problém pracovať do 16:30 ked školku zatvaraju o 17:00 - to bol presne pripad tejto mojej kamošky...z mesta nebola schopná sa MHD doterigať na 17:00 do školky...denne nervy ako to stihne. Ale tak uvedomila si to a poprosila o možnosť či už skrateneho uväzku alebo chodiť o hodinu skor. Takže može sa to zdať malicherný dovod ale važne existuje...
A podotýkam že nejde o nijaku ,,leňochu,, čo sa chce doma valať...pracovala aj popri materskej a vzorne sa o rodinu stará. Ja som si tiež hladala zamestnanie výhodné hlavne z časového hladiska - koli rodine. Samozrejme nie každá to može tak mať, ja som za to velmi vdačná lebo moj muž zabezpečuje to hlavné a ja ,,peniaz čo poteší ale z biedy nevytrhne,, a plus deti a domacnost cez týžden. Našťastie mam aj rodičov pri sebe takže OČR som mala len 1 týžden z celeho roka.

eeffka
17. jún 2015

@sardinka333 no ano ale ona si to zratala a nasla riesenie a aj ked je to ako vravis 3/4platu a 4/4prace je to docasne a 1/4 spokojnosti ma v ramci rodinného benefitu, ked to mam takto napisat, naschvál som pisala odkial som nakolko 30min presun v KE je mozny, v BA zrejme nerealny v takom Sabinove aj peso obehnes cele mesto...

Vsetky situacie ktore som pisala mam odzite a naozaj niekedy usta dokoran co nase kreativne zamestnankyne dokazu "si narokovat". Tehotne cakatelky su dalsi level ale nie o tom je tato debata.

siska53
17. jún 2015

@amouramour ja som odrobila omnoho viac ako som bola na RD.
Len moja osobna skusenost je,ze ak to tam je,tak vas ani na pohovor nezavolaju a nie je sanca sa odprezentovat a dokazat,ze na to mam. Pri pohovore aj tak ta skutocnost vyplynie,ale uz zavisi odo mna,ako sa prejavim a ci potencialny zamestnavatel da sancu. A na deti sa nema pravo pytat tak ci tak. Lebo to s vykonom povolania nema nic spolocne.

sardinka333
17. jún 2015

@eeffka a tak ja ti poviem že z mojho pohladu ako zamestnankyne to beriem tak, že chcem ja ustupok tak musim aj ja v niečom samozrejme ustupiť, vyhovieť...blbe je ked koli jednemu ustupku robíš otočinu, zdieračinu a zamestnavatel to patrične využiva, že ti ustupil a dava to pocitit aj ked sa snažíš a si ochotná.
Takže tak to niekedy býva aj ked nechcem krivdit.
V BA je to s dopravou nonsens v istých časoch...to neni šanca za 30 minut prejst do polky mesta MHD...zapchy a zapchy....a je jedno ako ideš či autom, MHD...ešte električka ta ma vlastne kolaje... 🙂
A tehotné? To tiež asi zavisí od zamestnavatela, pozicie kde dotyčná robí...vieš kolko krát som mala chut s tým seknuť že som unavena, nevladzem a 2x žiadost o dovolenku napisanu ale nepodala som....robota ma bavila a vtedy človek aj niečo prekusne, super kolektív...mna museli metlou vyhanať aby som už isla na MD. Také zamestnanie prajem každemu.

siska53
17. jún 2015

@dadis tak u nas malu vodim ja maleho muz,lebo mala zatial musi chodit do sukromnej... Vyzdvihujem ich zvacsa ja alebo stari rodicia,lebo drahy pracuje dost dlho.. Kebyze sa po RD vratim do povodnzj prace,vyzdvihovat by museli len stari rodicia..ja by som stihla len dceru,lebo tam maju do 17:30..syna asi len s maxi odretymi usami..a to by s musela presne o 16:30skoncit,co je skor nerealne tam..

mircalla
17. jún 2015

@eeffka uplne s tebou suhlasimmmmm

moni73
17. jún 2015

hmmm... vsetko sa tu zhruba vyriesilo, tak poprosim vyriesit aj toto: slobodna matka (s uplne nefungujucim otcom) s "problemovym" skolopovinnym dietatom - prvy stupen. stredoskolacka s 20 rocnou praxou v administrative (nic nejako specialne), este bohuzial bez cudzieho jazyka. Nijaka obchodnicka, manualne lava 😒 . su dni, ked dieta nemoze ist do skoly, prichadza do skoly neskor, resp. odchadza skor (vopred sa zvycajne nevie). druzina nedoporucena, tzn. kazdy den max do 13.00 hod. rodicia v case choroby postrazia, do skoly neodvedu, nevyzdvihnu... bratislava, opatrovatelka cca 5eur/hod. aj tak by sa asi uuuuplne flexibilna nenasla. tak babo rad 😕

siska53
17. jún 2015

@amouramour aj ked by mal niekto len rok praxe..boze!,vsak vsetci sme dakedy zacinali a bolibdokonca bez praxe (napr.pocas mojho VS studia sa dalo dost tazko brigadovat lebo sme mavali uplne nemozne rozvrhy,kolegyne brigadovali tak maximalne obcas cez vikendy,ale tak my sme koncili pred 17.rokmi).
Ide o to,kto sa ako prejavi na pohovore a ak je prijaty,neskor aj v praxi..na to je skusobna doba predsa.. Ja som pred nastupom do mojho uz byvaleho zamestnania sice mala uz rok aj nieco odrobene..ale v uplne inej oblasti.. Napriek tomu sme to riskli a stravila som tam 8,5r.aktivneho pracovneho zivota.plus 5r.MD/RD.. Teraz robim pracu podobneho typu,ale z uplne inej oblasti,kde sme sa vsetci novi,vratane bezdetnych kolegov,museli zaucit a vsetko si nastudovat..
A aj v byvalej robote sa veelmi casto stavalo ze ludia vyleteli pocas skusobnej doby..
Je ale jasne,ze su povolania,kde je lepsie robit predtym v rovnakej oblasti..ale nie vsade to tak musi byt... Niekto prosto nieco robi a zrazu ma toho po krk a hlada si prcu diametralne odlisnu od tej povodnej.. Spravi si kurz.. Akurat,ze nema prax v danom odbore.. A teraz ako nedostane sancu? Len.preto,ze predtym lepila gelove nechty,no spravila si uctovnicky kurz a hlasi sa na miesto uctovnicky,tak ju ani na pohovor nepozveme,vsak nema pozadovanu prax v odbore.

romanovic
17. jún 2015

@moni73 som z BA a za uuzasnu flexi tetu opatrovatelku platim 3,50/hod. a to cgcela 3,33 (ekvivalent 100,-Sk). S ostatnym ti bohuzial neviem pomoct.

lenkove
17. jún 2015

Baby, ja reagujem.. na to, že práca do 16:30 hod. a škôlka do 17 hod. a sa nedáá. Ja mám prácu do 17 hod. a škôlka je tu 16:30 hod. , k tomu časté služobky... a musí sa dať... A to robím v inom meste ako bývame a deti majú inštitúcie... Babka 40 km, mama 370 km. Muž viac v práci ako doma 😕 a tiež časté služobky... Ako toto stíhať, netuším... Len si najať pani, čo mi bude deti varovať a dám jej za tých 10-12 hodín týždenne polovicu môjho mesačného platu.

Do práce som napriek tomu šla, po prvej materskej. Dcéra mala práve tri roky a ja som si hľadala prácu na úplne novom mieste, keďže sme sa sťahovali. Dieťa som do CV neuvádzala, ale keď sa opýtali /jasné im to bolo/ tak som povedala. A zobrali mňa, napriek tomu, že tam bolo pár mladších, dravejších a bezdetných. Lebo sa im práve hodil môj profil. K tomu to bola roky moja vysnená práca - aj som tým argumentovala a asi aj to zavážilo 😵 Z práce sa teším a rada sa do nej po 2,5 roku druhej MD vrátim. Dá sa tam skvelo oddýchnuť, pracovný nápor sa s tým, čo mám doma nedá ani len porovnať... Ale ak by sa našla možnosť byť doma s deťmi - home office, skrátený úväzok, beriem všetkými desiatimi 😔 😔

natalym
17. jún 2015

@lenkove Jedine zohnať dobrú tetu čo bude vyberať decká zo škôlky.

lenkove
17. jún 2015

@bubelko presne tak ako píšeš to fungovalo v Nemecku /žila som dva roky v Bavorsku/. ženy boli väčšinou v domácnosti, nie pre lenivosť, ale preto, že školy nemali jedálne a deti už o 12 hod. boli doma. Družina žiadna samozrejme... Ale na druhej strane sú tam možnosti skráteného úväzku, či deleného pracovného miesta omnoho bežnejšie ako na SVK, plus... z jedného platu sa tam dá krásne vyžiť 😔 čo tu ozaj nehrozí 😔 😔

lenkove
17. jún 2015

@natalym veď hej 😔 zatiaľ som na dobrú nenarazila 😔 Neviem ako sa pohybujú sumy za cca 2 hod. denne inde, ale tu chceli 250 e , čo sa mi zdalo moc.. to by som už radšej mojej mame, vdove, kúpila byt na úver a presvedčila ju, nech sa presťahuje k nám. 😝 Ešte máme v podstate 4 mesiace (2 mesiace prázdniny, potom čerpám dovolenku), tak uvidíme 😔 😔

natalym
17. jún 2015

@lenkove Ja mám väčšie deti a mám flexi čas takže by som sa aj kľudne ponúka takto pomôcť niekomu, ale zatiaľ nikto nemal záujem. 😉
Lebo veľmi dobre túto situáciu poznám.