Po ukončení rodičovskej mi chcú dať výpoveď. Čo robiť?
ahojte. potrebovala by som radu co robit? maly bude mat 3.2. 3roky. v praci na osobnom pohovore sme sa dohodli ze mozem nastupit. avsak vcera vecer mi volali ze maju pre mba smutnu spravu a davaju mi vypoved. vsetko uz mam zariadene...nastup maleho do skolky opatrovatelku oblecenie do prace... navrhuju mi vypoved dohodou s 3 mesacnym odstupnym...vraj ak by som chcela vypoved zrusenie miesta...co je vraj dovod preco nemozem nadtupit..tak mi daju odstupne len 2 mediace a vraj budem musiet chodit este do prace... co robit? mate niekto s tym sksenosti? je to maximalne nefer 3 pac dni pred nastupom mi telefonicky oznamit ze mam vypoved....
@evita68 Ano, to mas pravdu. Ale nie je vela firiem, co chce dat viac. A hlavne tomu, kto robi problemy, nedaju vacsinou nad ramec zakona ani cent. Pre nich robi problemy kazdy, kto nesuhlasi s ich nazorom, resp.rozhodnutim. Ak sa rozhodnu niekoho prepustit, tak to urobia. A mamicky s malymi detmi, co su kazdu chvilu na OCR, nemozu ostavat v praci dlhsie, behaju po lekraroch - to je pre zamestnavatela velka zataz. A v kolektive to tiez robi sarapatu, lebo ti bez deti musia tahat za mamicky. Vsetko je o prioritach...
@zuzka4444 iste u niektorých zamestnávatelov sa vždy dôvod nájde, no ak porovnám výpoved a dohodu, tak pri výpovedi sú ešte platy za tie 3mesiace (odstupné býva o 1mesiac nižšie??? neviem) a pri odpracovaní tých 3mesiacov ešte vznikne nárok na dalšiu dovolenku (ak by trval pp do 31.7.2015 a neodpraocvala by len obdobie do 6.4., tak nárok na 7/12tin celoročného nároku)+stranvé listky, čo je asi o niečo viac, aj ked nerátam.
@zuzka4444 k tomuto som sa pytala 🙂 @errilo Nie, vypoved by ani nedostal a za chvilu by sa nasiel dovod porusenia pracovnej discipliny...
ze co este sa moze stat? prip ako moze zamestnavatel "uskodit" zamestnancovi pocas napriklad vypovednej lehoty v praci.. alebo teda ak by nebola dorucena vypoved...
@evita68 cize pri dohode je o mesiac odstupneho viac ako pri vypovedi par 63?
tj ked mam pri vypovedi 63 narok na 3 mes vypovednej lehoty + 2 mesiace odstupne tak pti dohode je to odstupne 3 mesiace? ale suma sumarum je to v konecnom dosledku menej.. lebo 3 + 2 je 5 platov a pri dohode 3
@evita68 aj pocas vypovednej lehoty mpozu dat porusenie prac discipliny? ale tam je zase nejaky cas, pisomne upozornenia atd... nie?
a do prace nemusis chodit, ak je tam prekazka na strane zamestnavatela...
prepac, ze sa tak pytam, mozno to vyzera, ze nejako rypem, ale nie.. len chcem vediet, co by ma mohlo postretnut pocas plynutia vypovednej lehoty napriklad.. aby som sa vedela pripravit, prip este rychlo podpisat tu dohodu do zajtra. dakujem 🙂
@evita68 a ak pocas vypovednej lehoty chodis do prace, tak su tie 3 platy k dobru lebo pri dohode to standardne ttolk onebude a plus narok na stravne listky, myslim, ze nabieha aj dalsia dovolenka + musi zamestnavatel poskytnu aj nejaky cas myslim ze je to pol den tyzdenne na hladanie novej prace
@evita68 tiez ma zaujima ako je mozne dat zamestnancovi okamzitu vypoved pre zavazne porusenie pracovnej discipliny len tak...teda predpokladame ze zamestnanec do prace chodit bude a bude si aj podla moznosti plnit svoje pracovne povinnosti...to keby bolo take lahke dat zamestnancovi okamzitu vypoved, tak by sa predsa vobec neobtazovali s navrhom dohody a s nejakym odstupnym, prijali by ju po RD spat do prace a o 2 dni by dostala na minutu padaka, ci??
@evita68 co hocico? chapem, su pozicie, kde sa pracuje trebars s hotovostou alebo s tovarom...viem si predstavit ze by tam mohli na niekoho nieco akoze "nasit", ale vacsinou si to dost dobre neviem predstavit...ako pisem, keby sa to dalo, zamestnavatelia by to zrejme vyuzivali vo velkom.
netvrdim ze zakladatelka temy nema podpisat dohodu, to je na jej vztahu so zamestnavatelom, robit si prieky za kazdu cenu nema zmysel, energiu treba minat konstruktivne...len sa mi dost nepaci, ze zeny beru dohody o ukonceni prac. pomeru po navrate do prace akosi automaticky, nechaju sa doslova vydierat a kolko krat je dana aj vypoved, ktora je protizakonna a oni s tym nic nespravia, lebo ich povedomie o pracovno pravnych vztahoch je mizerne....vsetko toto potom vplyva na to ze tu mame take pracovne prostredie ake mame a zamestnavatelia denne upieraju zamestnancom prava vyplyvajuce zo zakonnika prace. 😒
@canama No ani zamestnanci u nas nie su korektni. V zahranici - napr. Rakusko - maju mamicky moznost pracovat na skrateny uvazok zo zakona. Musia to vsak zamestnavatelovi oznamit v predstihu, aby sa tento vedel pripravit. Ale potom si uz ziadna nedovoli chodit na OCR a behat cez pracovnu dobu po lekaroch, aj ked jej to zakon nezakazuje. U nas by chceli vsetko, aj plny plat, aj byt doma s detmi, resp.im byt vzdy k dispozicii, aj vyuzivat cely zakonny narok na navstevy lekara... Uz som sa stretla aj s poziadavkou mamicky, ktorej sme ponukli pocas rodicovskej ciastocny uvazok, ze nastupi za podmienky, ze bude robit len dva dni, ale dostavat 50 percent platu. No samozrejme sa nedohodli a urcite sa ani po materskej nebude mat kam vratit...

@zuzka4444 a je niekde zakázané, že nesmie dať firma viac?? v zákonníku je predsa napísané, na čo majú zamestnanci nárok, čiže pod to firma nesmie ísť.. ale keď firma chce, dá aj 10 platov a nikto im to nezakáže..