Po ukončení rodičovskej mi chcú dať výpoveď. Čo robiť?
ahojte. potrebovala by som radu co robit? maly bude mat 3.2. 3roky. v praci na osobnom pohovore sme sa dohodli ze mozem nastupit. avsak vcera vecer mi volali ze maju pre mba smutnu spravu a davaju mi vypoved. vsetko uz mam zariadene...nastup maleho do skolky opatrovatelku oblecenie do prace... navrhuju mi vypoved dohodou s 3 mesacnym odstupnym...vraj ak by som chcela vypoved zrusenie miesta...co je vraj dovod preco nemozem nadtupit..tak mi daju odstupne len 2 mediace a vraj budem musiet chodit este do prace... co robit? mate niekto s tym sksenosti? je to maximalne nefer 3 pac dni pred nastupom mi telefonicky oznamit ze mam vypoved....
@canama ja nemam ani v najmensom zaujme si robit s niekym prieky..ale ked mi niekto ponukne najskor dohodu s 3mi mesiacmi odstupnymi a tvari sa, ze to je ferove potom uz su ferove 4.. potom 5...a zastrasuju, ze ked to nezoberiem budem mat nizku podporu, budem musiet chodit do prace.. volaju mi denne 8x ci to teda podpisem a posielaju sms a pisu maily, pocas toho ako cerpam dovolenku..doma deti chore..a nakoniec sa dovalia k nam domov.. toto nie je psychicky natlak? :( ja uz som z toho na nervy .. nakoniec sme sa mailom dohodli, ze teda 5 platov + preplatena dovolenka a doniesli mi realnu dohodu v ktorej boli platy len 4??? to je korektne toto? nehovoriac o tom, ze 4 dni pred nastupom do prace mi vraveli, ze vsetko plati maju pre mna miesto a 2 dni pred nastupom mi zavolaju, ze miesto nemaju? ach jaj
@errilo Ak mas na to nervy, tak trvaj na povodnej ustnej dohode, cize 3 plus tri, takze nech ti vyplatia 6 mesiacov v dohode. Ale riskujes, ze potom budu trvat na vypovedi a budes este musiet chodit do prace. Ak mas dokazy, ze to miesto chcu obsadit, odkladaj si, pisomne im pred skoncenim pracovneho pomeru oznamis, ze vypoved povazujes za neplatnu tychto dovodov... a mozes ich dat aj nasud. Mozes vysudit dalsich 9 platov. len na to treba nervy a zaludok...
@zuzka4444 Ano, zakonnik prace nie je dobry, zamestnavatel taha v niektorich situaciach za kratsi koniec, a su aj zamestnanci, ktori to zneuzivaju...koniec koncov aj tu v diskusii zaznelo, hod sa na PNku. 😉 Na druhej strane, diskriminacia matiek alebo buducich matiek ako zamestnancov sa deje v SR prakticky celoplosne. Zena s detmi je automaticky brana ako rizikovy zamestnanec, pritom moze mat skvele predpoklady alebo vysledky v praci, nikto sa nezaujima o jej situaciu objektivne...zamestnavatelia maju nulovu snahu zabezpecit svojim zamestnancom vyhovujuci balans medzi pracovnym a rodinnym zivotom. (to sa mimochodom tyka aj chlapov, ved aj otec je potrebny a teda neviem si predstavit ze by moj muz chodil domov s prace ked uz dieta spi a bol k dispozicii len cez vikend aj to s obmedzeniami, lebo ved treba aj okolo domacnosti co to porobit, aj si oddychnut). Spomenula tie skratene uvazky...tie umoznuje aj slovensky zakonnik prace, su sice naformulovane velmi nekonkretne ale aj tak neviem preco, zamestnavatelia ich takmer vobec nevyuzivaju...pritom pre matku s malymi detmi by to mala byt jasna volba...a zamestnavatel by bol tiez v konecnom dosledku spokojnejsi.
@evita68 @zuzka4444 na dohode mam 5 platov cize to iste ako pri vypovedi 3 + 2... aj ked mailom sme sa dohodli na 5 + preplatena dovolenka (co je skoro dalsi cely mesiac) ale nervy a zaludok na taketo natahovacky asi nemam.. neviem ci to vobec stoji za to...
dokazy, ze miesto obsadzuju ale nazyvaju ho inak mam, aj vytlacene zverejnene prac ponuky ktore maju aktualne zavesene a maju taku napln prace aku som mala ja.. ale teda s tym sudom to je na dlho :/ a hlavne na nervy...
a ja sa neztazujem, len proste zvazujem vsetky strany a moznosti a snad tu aj touto debatou vela babam pomozeme.. urcite je nas vela, ktore taketo veci riesime 🙂
@canama Ja ked som si hladala pred skoncenim materskej pracu (pocas materskej som sa stahovala do ineho mesta), oznamila som pri pohovore, ze mam sice 2male deti, ale nebudem nikdy ostavat na OCR, ze to mam zariadene. Pracu som dostala, najalasom som si studentky, co mi deti zo skolky vyberali a cakali s nimi do vecera, nez som z prace prisla a ked boli chore, tak boli s nimi... Bolo to pre mna niekedy tazke, ale dokazala som viac, ako len sama uzivit 2 deti. Uz som pisala, vsetko je o prioritach...
@canama myslim ze sudne napadnutelne t je, nakolko maju uz 2hu zodpovedajucu pracovnu poziciu ktora by mne vyhovovala zavesenu, ze hladaju niekoho noveho, len sa inak vola... a mozno su uz realne obsadene a len proforma zavesene este akoze hladaju... len sa inak volaju ako ta moja pozicia.. no.. ale prac napln rovnaka ...
ale mne na dohodu uviedli 4 platy a k tomu preplatena dovolenka.. lenze tak zvlstne to spravili, ze ked to cele spocitam tak je to suma spolu za 5 rovnych platov co by som mala pri 63... lebo cislo ktore je odmena neseni ked ho vydelim 4mi tak je to viac ako bola moja hruba mzda, a ked 5timi tak je to menej ako bola moja hruba mzda.. cize takto to podla mna zakamuflovali... ze mi tu dovolenku preplatit nemusia lebo ju akoze preplatia

@evita68 ano ano plat mam v platovom dektrete, len teda nemam na papieri kolko by mi platili pocas vypovednej lehoty, ci by mi to nejako kratili alebo dali len nejake percenta pri najhorsom minimalnu mzdu.. ja neviem co vsetko mi mozu urobit :(