icon

Po ukončení rodičovskej mi chcú dať výpoveď. Čo robiť?

errilo
30. jan 2015

ahojte. potrebovala by som radu co robit? maly bude mat 3.2. 3roky. v praci na osobnom pohovore sme sa dohodli ze mozem nastupit. avsak vcera vecer mi volali ze maju pre mba smutnu spravu a davaju mi vypoved. vsetko uz mam zariadene...nastup maleho do skolky opatrovatelku oblecenie do prace... navrhuju mi vypoved dohodou s 3 mesacnym odstupnym...vraj ak by som chcela vypoved zrusenie miesta...co je vraj dovod preco nemozem nadtupit..tak mi daju odstupne len 2 mediace a vraj budem musiet chodit este do prace... co robit? mate niekto s tym sksenosti? je to maximalne nefer 3 pac dni pred nastupom mi telefonicky oznamit ze mam vypoved....

zuzka4444
26. feb 2015

@errilo tak s tym nesuhlas. Min 5 platov a dovolenka , vzhladom na to, ze uz maju alebo hladaju nahradu pytala by som 6 pkatov a preplatenie dovolenky... potrebuju aby si podpisala dohodu tak tu situaciu vyuzi.

errilo
autor
26. feb 2015

@evita68 to ci mi to bude aj realne vyplatene ked je tu zaroven uvedeny par 76 a tam su 3 mesiace

canama
26. feb 2015

@zuzka4444 jasne, vsetko je o prioritach, da sa ist spat do prace aj hned po sestonedeli, zakon matke neprikazuje byt na MD a uz vobec nie na RD. U mna osobne, ak nam to financna situacia dovoli a samozrejme zamestnavatel 😉 , chcem pracovat do cca skolopovinneho veku deti len na pol uvazku, mozno max. na 3/4 uvidime...nechcem byt ta nervozna a strhana matka, ktora na vlastne deti nema cas...kazdeho situacia je ina, u samozivitelky nie je o com, ale poznam rodiny ktorym by tento model naramne pomohol.

a inak pravdu mas v tom ze je dobre moct sa o rodinnej situacii na pohovore otvorene pobavit, to ze je to "zakazane" situacii vobec neprospieva, lebo ako inak si dohodnut pracovne podmienky tak aby vyhovovali obom stranam?

evita68
26. feb 2015

@errilo ved to bude v tej dohode, a dohoda sa musí dodržať..
@zuzka4444 a ty ju navádzaj ešte na 10 platov, nech sa naserú a dajú jej výpoved aj s výpovednou dobou a nebodaj má v zmluve min. mzdu, tak potom bude mať podporu 150 evri a bude spokojná

errilo
autor
26. feb 2015

baby, zacina sa mi tato debata pacit...
aj ked radsej by som bola, keby ma normalne prijali do prace tak ako sme sa na zaciatku dohodli. uz som sa na to tak tesila, ze nastupim, konecne nieco nove, nie len deti stale dokola... a zrazu bum, 2 dni pred nastupom ma zrusili.. a este teraz taketo dotahovacky a natahovacky :P

zuzka4444
26. feb 2015

@errilo to sa neda ti poradit ked nepozname presnu formulaciu. Mozno to je vyhodnejsie ako si myslus, mozno nevyhodne...

canama
26. feb 2015

@errilo ok, a aka je teda realita? mas realne zaujem o niektoru z tych volnych pozicii, alebo tam uz pracovat nechces a ide ti ide len o to vytazit zo situacie maximum?

errilo
autor
26. feb 2015

presnu formulaciu v dohode?
@zuzka4444

zuzka4444
26. feb 2015

@errilo ano

zuzka4444
26. feb 2015

@errilo ano. A aky paragraf je na dohode

errilo
autor
26. feb 2015

@canama pokojne by som niektoru z tych 2 pozicii brala... ale tie mi neponukli vobec.. a tvrdia, ze ziadnu volnu poziciu nemaju.. a pritom vysia obe na profesii... dokonca ta jedna bola zverejnena pred par dnami...
na osobnom stretku mi ponukli uplne inu poziciu ako som mala s ovela nizsim platom a aj s poziciou ovela nizsie...
akurat coho sa bojim, ze po tomto vsetkom, by mi tam dali akurat tak zabrat a vysupli ma odtial tak ci tak :/

brady1
26. feb 2015

@errilo halooo zobud sa život nie je fer,bud rada že ťa nechcu obabrat aj o odstupne. je to šok nie je to fer ale možu to urobit, existuju nejake pravne klučky a ak mas dost finaci a chut par rokov sa sudit hor sa do toho nieco možno vysudiš ak maš dobreho pravnika 😉

errilo
autor
26. feb 2015

@zuzka4444 na dohe je ze dohoda o skonceni prac pomeru uzatvorena v sulade podla par 60 podla zp

a v bode 1 ze zamestnanec bol dna 3.2. oboznameny s tym ze v dosledku rozhodnutia zamestnavatela o organizacnej zmene rusi jeho prac miesto s ucinnostou k 1.3.2015. So zamestnancom bola organizacna zmena prerokovana v sulade s par 63 odst 2 ZP ...zamestnavatel aj zamestnanec prehlasuju ze tento dovod ukoncenia prac pomeru nastal...
2. zamestnavatel aj zamestnanec sa v zmysle par 60 ZP dohodli, ze prac pomer konci z dovodov nadbytocnosti zamestnanca v dosledku org zmien podla par 63 odst 1 pism b ZP

errilo
autor
26. feb 2015

@brady1 no odstupne mi na dohodu chceli dat ovela nizsie ale tym, ze sa s nimi natahujeme a bojujeme za kazde eruro sme sa posunuli vyssie... ale uz to trva mesiac

canama
26. feb 2015

@errilo no tak ja by som to riesila osobnym stretnutim, kde by som sa narovinu spytala na tie pozicie ktore ti vyhovuju a ktore su de facto identicke s tym co si robila predtym. neviem aka je to firma kde si zamestnana, niekedy vo velkych firmach prava ruka nevie co robi lava...ale z doterajsieho priebehu je asi zrejme ze ta tam nechcu, ale aj to je treba vediet si povedat narovinu, korektne. zaroven tym, ze oni budu vediet ze ty vies co maju vyvesene na internete, a mas o tom dokaz, sa podstatne vylepsi tvoja vyjednavacia pozicia, nakolko uz bude obom stranam jasne ze je mozna len dohoda, nie vypoved.

errilo
autor
26. feb 2015

@canama tiez uz mam pocit, ze tolko veci sa uz udialo a popisali mi, keby to so mnou riesil jeden clovek, ale riesia 3ja a jeden nevie co povedal druhy.. este k tomu "matka" je v inom meste ako pobocka.. a personalne oddelenie je na oboch a komunikuju so mnou obe personalistky jedna nevie co mi napisala druha.. ja uz mam z nich dost..
aj mne je zrejme, ze ma tam nechcu. .na jednej strane ich chapem, ano ako matka 2ch deti som menej perspektivny zamestnanec ako slobodna baba..
ale mali mi to povedat hned, nie slubit, ze ma vazmu po rodicovskej a dva dni pred nastupom mi vecer o 7 zavolaju ze miesto nemaju, pritom zverejnuju ponuky, ktore by zodpovedali mojej prac naplni, ale tie mi neponuknu
a este sa tvaria strasne fer...

zuzka4444
26. feb 2015

@errilo a o tej premii a odstupnom je to ako naformulovane?

errilo
autor
26. feb 2015

@zuzka4444 po ukonceni prac pomeru patri zamestnancovi odstupne podla tejto dohody vo vyske (a toto cislo nesedi ani so 4mi platmi ani s 5timi .. na 4 je to viac a na 5 menej ale cela suma ked to spocitamaj so sumou za dovolenku, tak sedi s mojim zakladnym platom x 5) .. odstupne vyplati zamestnavatel zamestnancovi podla par 76 ZP. Zaroven bude zamestnancovi preplatenych ... dni nevycerpanej dovolenky vo vyske...

zuzka4444
26. feb 2015

@errilo ale tu organizacnu zmenu tam dali taj asi to maju podlozene...

canama
26. feb 2015

@errilo ano, to ze ti miesto slubili a potom ti ho nedali, je naozaj nefer, keby si to vedela dostatocne dlho dopredu, mohla si sa podla toho zariadit, takze aj toto by som pouzila ako argument..na pripadne dalsie zvysenie odstupneho. ak ta tam nechcu, tak asi zbytocne by si sa natiskala...dalsia vec, preco komunikujes s personalistkami a nie s tvojim priamym nadriadenym? personalista je predsa clovek ktory ma na starosti administrativu ohladom HR, skutocnu rozhodovaciu pravomoct, kto sadne na aku stolicku maju predsa manazeri jednotlivych oddeleni.

errilo
autor
26. feb 2015

@canama pretoze ked som pisala priamo generalnemu, s ktorym si tykame este od cias pred materskou mi povedal ze to nebolo jeho rozhodnutie nech sa dotazujem na personalnom

beatrixka77
26. feb 2015

Ahojte, aj ja by som vas chcela poprosit o radu. Pred materskou som pracovala na živnost, platila som si dobrovolné poistenie. Po nastupení na matersku som poberala matersku davku a teraz rodičovské. Živnost som zrušila ked mal maly 4 mesiace. Ked bude mat malý 3, pojdem na urad prace. Mam narok na nejaku davku v nezamestnanosti alebo nie? Dakujem pekne za info.

errilo
autor
26. feb 2015

@zuzka4444 ano organizacna zmena tam je uvedena.. ci je aj realne urobena neviem, ked som sa pytala aby mi ukazali organizacnu strukturu napriklad tak mi povedali, ze to este nemaju..

zuzka4444
26. feb 2015

@errilo odstupne sa pocita s priemeru nie zo zakladu. Takze ti davaju len 4 plary. Dovolenku ti preplatit musia to ti nedavaju navyse. Ja vy som tevala na min 5 platoch...

canama
26. feb 2015

@errilo generalny je tvoj priamy nadriadeny?

errilo
autor
26. feb 2015

@zuzka4444 aha tak uz rozumiem, preco mi to cislo tak nesedi. dakujem 🙂

errilo
autor
26. feb 2015

@canama generalny je zaroven ceo a moja priama nadriadena je nova tu som doteraz nevidela, v piatok minuly tyzden ju vymenovali

zuzka4444
26. feb 2015

@beatrixka77 toto netusim ako je to pri zivnosti.

evita68
26. feb 2015

@beatrixka77 nemáš nárok, lebo v posledných troch rokoch pred zaevidovaním nebudeš 730 dní poistená v nezamestnanosti

errilo
autor
26. feb 2015

@zuzka4444 v maili mi napisali, ze do dohody daju odstupne 5 platov + preplatena dovolenka s tym som suhlasila, ze dobre a potom, ked mi priniesli realne dohodu na podpis tak tam boli platy (to cislo, ktore mi nesedi ani na 4 platy ani na 5) + dovolenka
cize take zavadzanie