Podpísanie výpovede počas PN a tehotná, poraďte prosím

ivankomonika
24. sep 2018

Ahojte maminky, nemaminky, potrebujem poradit. Mala som trvaly pracovny pomer, potom materska a rodicovska dovolenka po 7 rokoch odpracovania. Od 1. septembra som nastupila do novej prace, kde som zial z rodinnych a hlavne zdravotnych dovodov pracovala len jeden tyzden, odvtedy som na PN plus tehotna .....zamestnavatel ma ziada podpisat vypoved nakolko nasiel novu silu a vraj jej nevie dat zmluvu na neurcito kym nepodpisem vypoved. Vypoved som chcela podat po ukonceni PN, dokedy bude trvat este neviem, podla zdravotneho stavu, potom som chcela podat vypoved a hlasit sa na urade - podpora v nezamestnanosti......ak podpisem vypoved, stratim narok na podporu ? alebo ziskam tym nejake nevyhody alebo je to vlastne jedno ? dostalo sa mi do usi ze nemusim dostat podporu tak som mu oznamila ze vypoved nepodpisem a zacal sa mi vyhrazat, ze nahraval moje telefonaty kde som mu slubila ze podpisem vypoved, ze bude kontaktovat mojho lekara ci mam narok tolko marodit atd atd (dost trapne ale to vlastne nie je ani podstatne,)........dakujem za kazdu odbornu pravnu radu. Ide o to ze ak ja tym nic nestratim, teda budem mat narok na matersku aj podporu v nezamestnanosti, nemam najmensi problem mu vypoved podpisat, len nechcem urobit krok, ktory olutujem.

linda03
24. sep 2018

@ivankomonika zvlastne.. zalezi ak si v skusobnej, co teda asi si, tak Ti ukoncenie PP moze dat aj napriek tomu ze si PN. No ak si tehu, spadas do ochrannej lehoty a ak splnas podmienky mas narok na matersku. Takze mozes byt dalej PN a potom prejst na matersku (8-6 tyzdnov pred porodom). Co sa tyka podpory vycerpala by som ju po materskej..

linda03
24. sep 2018

@ivankomonika a ak nemas narok na matersku, tak po ukonceni PN mozes cerpat podporu, ale treba si zistit ci splnas podmienky..

jana005
24. sep 2018

@ivankomonika ahoj,milé zienky,určite radi poradia
@ewittam @zalka

evittam
24. sep 2018

@ivankomonika Co povodny PP. Kedy skoncil? Tento PP mas na dobu neurčitú a bez skúšobnej doby? Kedy mas TP? Ak ano tak nič nepodpisuj. A to,ze nemôže dať inej osobe zmluvu na dobu neurcitu je len blud ako sa ta zbaviť. Nech ti uvedie zákon.

ivankomonika
autor
25. sep 2018

@evittam ahoj, napisala som ti sukromnu spravu, dakujem

kaporka
25. sep 2018

@ivankomonika ja mam nieco podovne nastúpila som do noveho zamestnania odrobila mesiac a z dovodu rizikoveho isla na pn ktora bude trvat do porodu... zamestnavatel na mna tlacil preco nedam vypoved no nedam preco by som dala jedine ak by isiel priatel na matersku a ja do prace ale tam isto nie... potom by som s nim riesila vypoved ale nenastupila by som tam ani na jeden den uz... k tomu ma donutit nemoze...a prinajhorsom na urad prace a na podporu v nezamestnanosti, ved preco nie ked mame na to narok

evittam
25. sep 2018

@kaporka Preco by si mala nastúpiť do prace ak by isiel na MD otec dietata?! Zostavas na RD.

ivankomonika
autor
25. sep 2018

@kaporka ano ani ja by som tam uz nenastupila urcite aj keby sa situacia zmenila, mne len ide o to ci je to pre mna nevyhoda podpisat vypoved alebo v mojom pripade ci je to vlastne jedno ak je to jedno, podpisala by som vypoved hoci aj teraz.......

titla
25. sep 2018

@ivankomonika S tvojim hlavný problém Ti neporadím, ale tie vyhrážky považujem za absurdné a veľmi by som sa nimi nezaťažovala. Ak nahrával vaše telefonické rozhovory bez tvoho vedomia a súhlasu, tak je to dokonca protizákonné.

jana005
25. sep 2018

@ivankomonika ja by som výpoveď nepodpísala,pekne buď na materskej,potom na rodicaku a keď nebudeš mať za tie tri roky žiaden iný príjem a pracovný pomer ti bude trvať,tak ak sa zákon nezmení,tak potom môžeš mať aj maximálnu podporu. A nezáleží na tom,aký máš teraz plat.
Takže na jeho vyhrážky sa vykašli

mogaa
25. sep 2018

@ivankomonika tak ale počítaj s tým že ti stále bude až do materskej posielať kontroly. Takže ak budeš mať vychádzky, tak ich dodržiavaj v opačnom prípade ak ti príde kontrola a nebudeš doma, prídeš o celú PN , teda za celé obdobie trvania PN). Neviem či by sa mi chcelo 8 mesiacov sedieť len doma a chodiť von len ak idem k lekárovi alebo len v čase počas vychádzok....A kontroly chodia aj cez víkendy, takže žiadny welnes či návšteva rodiny počas sviatkov a pod.(teda mimo mesto). Prvých 10dní platí PN on, takže vtedy ti môžu chodiť kontroly od neho a potom Sociálka, ale tam stačí ak zamestnávateľ nahlási aby ti chodili kontroly a chodiť ti budú.

mogaa
25. sep 2018

@ivankomonika a ďalšia vec, teda k tým komentárom čo ti radia ostať PN až do materskej je, či ťa lekár nechá PN až do materskej...máš rizikové tehotenstvo?lebo ak nie tak ťa pravdepodobne nenechá doma 8mesiacov a ešte s vychádzkami....aj jemu chodí kontrola od revízneho lekára ktorý kontroluje dlhšie trvajúce PN-ky či sú oprávnené.

kaporka
25. sep 2018

@evittam a to sa vobec tak da??

evittam
25. sep 2018

@mogaa Veľmi zla informacia. Nikto jej nevezme PN za cele obdobie. Ak sa napr.stane,ze ta kontrola nenajde doma v case kedy máš byť a ty to adekvátne nezdovodnis tak tu nevyplatia PN za dany mesiac a ukonci sa PN.

evittam
25. sep 2018

@kaporka Asi by som to tu nepisala keby nie. Otec ide na MD, matka zostava na RD bez nároku na RP,na ZP sa prihlási ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. So zamestnávateľom nic neriesi.

mogaa
25. sep 2018

@evittam no kolegyňa bola na PN na prelome 2 mesiacov a po kontrole ked nebola doma nedostala vyplatenú PN ani za jeden mesiac....v zákone som to nepozerala len podľa kolegyni viem že jej nevyplatili ani za jeden mesiac...

ivankomonika
autor
25. sep 2018

@mogaa ano mam momentalne rizikove, pn mam opravnenu nie vymyslenu, ale ako dlho to bude trvat a co sa casom zmeni neviem, ak skonci pn jasne ze chcem ist na podporu kym zacne materska, ja sa kontrol nebojim, vsetko dodrziavam ako ma byt.....to je pre mna najmensi problem, teda ziadny vlastne

ivankomonika
autor
25. sep 2018

@mogaa ide len o to, ze kym budem na pn, co moze trvat mesiac, dva a potom sa to skonci, proste netusim, zalezi od stavu, chcem ist na podporu ale dovtedy podpisat vypoved nechcem, ak ma na to pravo nech mi on da, ja uz na neho kaslem , za to ze on si najsiel novu silu a ze urgentne nech podam vypoved a vystupim z pn (to som kukala ako puk do telefonu, ze snad nemysli vazne co hovori, ze on chce aby som ja ukoncila pn a nevie dovody konkretne, nepride mi normalny a som rada ze u neho robit nebudem)

evittam
25. sep 2018

@mogaa Ak si PN a ta napr.nenajdu doma ci 3.9.alebo 27.9.tak ti nevyplatia PN za cely september a zrusia PN a nemusia povolit pokračovať.

evittam
25. sep 2018

@ivankomonika Hlavne nic nepodpisuj. Po RD si mozes zariadit max.podporu ak sa nezmenia zakony.

ivankomonika
autor
25. sep 2018

@evittam ono v case kontroly mozes byt u lekara a doniest dovod preco ta doma nenasli, ze si bola u lekarky a vtedy pn pokracuje normalne...............napr ked budem mat kontrolu a v ten den budem u lekara a dojde kontrola tak jasne ze ma doma nenajdu a ja dodatocne potvrdim ze som bola u lekara.....a myslim ze ak je zena na rizikovovm ze velmi taketo pripady neriesia

evittam
25. sep 2018

@ivankomonika A prečo to pises mne. Ja to viem...
A riesia kazdu PN rovnako, ty si na normálnej PN a mas dodrziavat liečebný rezim, ich nezaujíma tvoja diagnoza. Práveže cim ďalej tým viac kontrolujú tehotne na PN,nakolko niektore (nepisem o tebe) su PN hned ako maju dve čiarky na teste a nic im nie je....

kaporka
25. sep 2018

@evittam dakujem moc za info

kaporka
25. sep 2018

@evittam mas pravdu, hej kontrola moze prist aj o 10 vecer ja som tiez na rizikovom odvtedy co som zacala krvacat a mala dalsie problemy a isto clovek nestoji o problemy... ak potrebujem do obchodu idem kedy su vychadzky.. a netrebs pokusat stastie ved teraz sa kazdy peniaz zide