Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej
Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂
@zalka jasne, ale maly bude mat len 2 roky v january a to mam cely rok RD a podpora je len 6 mesiacov a ked budem brat podporu co potom ked skonci? Ja uz nedostanem nic a manzel tu RD do 3 rokov dietata? Prepac, ale rozmyslam dopredu a neviem v tom chodit...dakujem za trpezlivost so mnou 🙂
@1maruska po novom roku bude neskoro ... lebo tebe skončil PP 31.12.12 a v priebehu mesiaca RP nikto neprepíše ... máš poslednú šancu .. prepísať RP na mng. od 1.12 a ísť 1.12 na UP ako nezamestnaná ...
ja neviem či píšem jak talian abo tatar že nechápeš ...
proste nabehni v pondelok na UP a tam im oznám, že chceš aby RP poberal mng. a ti povedia čo treba všetko ...
@matkamirko pri prvej otazke som dala zly rok, uz mi asi sibe z materskej. Takze nestiham. Uz budem doma 2 roky a nie rok 🙂 tym to bude ze som to nepochopila 🙂
@matkamirko hej 31.12.2011. Skoda nevedela som o tomto, maly bude mat 2 roky a teraz sa zacinam informovat co bude po 3 rrokoch s peniazmi, kedze teraz snazilkujeme a este nie som tehu...
Ahojte potrebovala by som poradiť. Pracovala som, potom som bola od 1.6.2010 - 30.9.2011 na MD a následne na RD. 1.10.2011 som nastúpila späť do práce a 15.5.2012 som išla opäť na MD s druhým dieťaťom. Momentálne som na RD, ale chcela som sa vrátiť do práce. Tam mi povedali, že by bolo lepšie keby sme sa dohodli na výpovedi, dali by mi aj odstupné. Chcela by som ale dostávať aj podporu. Čítala som tu, že je to možné ak RD prepíšem na manžela. Chcela by som vedieť, či ak budem mať výpoveď k 31.12.2013, treba aj RD prepísať na muža k dátumu 1.1.2014? Ide mi o to, aby som mala zaplatené všetky odvody. Následne, či si mám dať všetku dovolenku preplatiť, alebo je nutné aby som aj nejakú čerpala kvôli vyplácaniu podpory. Ďakujem za každú radu.
A ak by som tú dovolenku nečerpala nedostanem nič? Ako to je? A s tým prepisom RD na muža je to ako, musí to byť k dňu mojej výpovede?
@leah3 nie ty výpoved môžeš dať aj skôr ... a dokonca máš rok čas od výpovede aby si šla na podporu teda na UP ... a ked si nečerpala dovolenku tak dostaneš podporu z platu pred MD :.. napr. ak si mala pred MD plat 400 e dostaneš podporu 200 e
a ak budeš čerpať 1 den dovolenky tak dostaneš 800 e podporu ...
@zalka prosim o radu.
Na matersku dovolenku som zo zamestnania nastupila 05.01.2011. Rodicovsku dovolenku mam mat ukoncenu 16.03.2014. Avsak 31.12.2013 mi skonci pracovny pomer na dobu urcitu (docasna statna sluzba). Z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu dcerky budem v primeranom case ziadat o predlzenie poberania rodicovskeho prispevku do 6 rokov veku dietata. Je samozrejme, ze mi od 01.01.2014 vznika narok na davku v nezamestnanosti, no zaujima ma:
1. ako dlho mozem jej cerpanie odkladat (to je tych 270 odpracovanych dni za posledne 4 roky). Kedy najneskor by som mohla poziadat o priznanie davky v nezamestnanosti? (Asi by bolo vhodnejsie vybavit si v marci 2014 predlzenie naroku na rodicovsky prispevok a az potom sa uchadzat o podporu v nezamestnanosti, pricom rodicovsky prispevok prepiseme na manzela).
2. Za akych okolnosti je vyhodne postupovat tak, ze nastupim na 1 den do zamestnania a zvysok dovolenky si necham preplatit? Ak dobre pocitam, z obdobia materskej dovolenky mi zostalo nevycerpanych 18 dni dovolenky: Ide mi o to, ze nastup do zamestnania zrejme musi byt v den, kedy je zaroven pracovny pomer ukonceny, t.j. 31.12.2013. Niet divu, ze tento datum mi z rodinnych dovodov nevyhovuje. Je to mozne vyriesit nejako inak - napr. nastupit na jeden den do prace povedzme 11.12.2013? Je vobec nutne postupovat takto, ak som mala plat v takej vyske, ze by som mala narok na max. vymeriavaci zaklad pre vypocet davky v nezamestnanosti? Neviem... mozno je hacik v tej dva roky plynucej rodicovskej dovolenke.
Kedze pracujem v statnej sprave, som na statnozamestnaneckom mieste a moje pracovno-pravne vztahy upravuje okrem Zakonnika prace aj Zakon o statnej sluzbe.
@priadka zákon o štátnej službe nepoznám ...
čo sa týka ostatného skúsim odpovedať ...
1) o podporu je potrebné požiadať do 1 roka od skončenia PP .. čiže do 30.12.14 v tvojom prípade ,
skúma sa splnená podmienka 2 roky poistenia v posledných 3 rokoch ...
2) 31.12. čerpaj dovolenku, nemusíš fyzicky odpracovať ten den ... resp. môžeš čerpať dovolenku dva dni ... 30 a 31.12. a ukonči sa PP ...
vieš ono by bolo divné aby si sa vrátila do práce na 11.12. a potom čo? žiadala by si zase o vrátenie sa na RD? nie je to divné? ...
a mala si plat vo výške cca 1600 eur mesačne pred nástupom na MD? ak áno tak nemusíš čerpať dovolenku ... podpora bude vypočítaná z platu pred nástupom na MD.
Podpora je 50% z hrubej mzdy.
@zalka dakujem.
Uz som pochopila, sama seba som zmiatla s tym jednodnovym nastupom do prace - predsa cerpam dovolenku, takze do prace fyzicky nemusim... uz som si predstavovala, ako vstavam o siestej, ufff, ale mi odlahlo 😀
K platu sa tu pre istotu vyjadrovat nebudem, ale dakujem velmi pekne za usmernenie.
@ykul z jednoduchého už som to písala mnoho krát na fore ...
pr. mamička má 15 dn í dovolenky .. za 1 den dovolenky dostane napr. 10e
1 var) 1 den čerpe dovolenku 14 jej preplatia .. mzda = 1x10 + 14x10 = 150 eur za 1 den
2 var) vyčerpe 15 dní dovolenky ... mzda 15x10 = 150 eur mzda za ( 15 dní dovolenky + 3 víkendy čiže za 21 dní ) = 150 / 21 = 7,14 eur na den ..
preto z 1 varianty je podpora rátaná z maxima a podpora je 800 e ... lebo tam je mzda 150 eur na den tj. denný VZ .. ( na max. podporu treba 52eur )
a preto z 2 variantu je podpora 110 eur na mesiac lebo denný VZ je 7,14 eur

@1maruska môžeš k 1.12 prepísať na mng. lebo prepísať sa dá len k začiatku mesiaca a ty sa 1.12.2013 zaeviduj na UP ... a požiadaj o podporu ...