icon

Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej

aida9
4. máj 2012

Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂

ykul
29. nov 2013

@zalka Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. A ak som správne pochopila, ak by som nastúpila na jeden deň do práce , ale dovolenku mám všetku vyčerpanú a dostanem len odstupné, tak to sa do VZ neráta, že ?

zalka
29. nov 2013

@ykul tak v tom prípade sa odstupné ráta do VZ ... lebo odpracovaním 1 dna ti vznikne VZ .. a z odstupného sa zaplatia odvody do SP a tým pádom to ovplyvní výšku podpory .. na max.
ak by si nič neodpracovala a dostala len odstupné tak len v tomto prípade by sa z odstupného neplatili odvody do SP a tým pádom by neovplyvnilo výšku podpory ...

mirkafi
29. nov 2013

ahojte, nasla som tuto temu a potrebovala by som poradit. minuly mesiac som poziadala zamestnavatela pisomne o navrat do prace - moje dieta ma momentalne 2 roky a 1 mesiac (cize na md som bola do marca - posledna davka v aprili a od aprila minuleho roka som na RD). Zamestnavatel nema pre mna miesto - miesto nebolo zrusene, ale pre nadbytocnost sa chce so mnou dohodnut na vpylateni odstupneho. mam este 3 dni nevycerpanej dovolenky. Poziadala som preto o navrat z RD k 28.12.2013 a do konca tohto roka chcem cerpat dovoelnku. V novom roku sa chcem prihlasit na urad prace, prerusit RD a poberat statne davky. Otazka je - aky mi vznikne narok na podporu a kedy prepisat RD na partnera (nemam manzela) - je to vobec mozne? je potrebne prepisat poberanie RD na partnera este v decembri co najskor a ako postupovat u zamestnavatela? mam ziadat nech ma prijme na tie tri dni, kedy budem cerpat dovolenku alebo si to nechat len vyplatit spolu s odtupnym? ak sa mi nepodari najst pracu v dobe ked budem na UP, tak sa mozem vrati do oktobra (kedy mala bude mat 3 roky) spat na RD? Dakujem vopred za rady. Pekny vecer, Mima

zalka
29. nov 2013

@mirkafi k sobote žiadaš návrat do práce? ...
môžeš prepísať na mng. RP, a ty sa zaevidovať od 1.1. na UP, RP prepíšu na mng. len k prvému v mesiaci ... takže kludne to tak môžeš urobiť a áno ak nenájdeš za 6m prácu môžeš sa vrátiť na RD na tie tri mesiace ..
ale podla mna to zbytočne unahluješ ... lebo ak ti skončí PP 31.12.13 a tebe RD skončí 10/2014 a vtedy pôjdeš na UP tak tiež budeš mať nárok na podporu ... ešte,

mirkafi
29. nov 2013

@zalka pomylila som si datum k 27.12. ja som chcela nastupit do prace kvoli tomu, ze malu davam do jasli. ked som sa informovala u jednej pani, ci budem mat narok na davku v nezamestnanosti aj po skonceni RD, tak mi povedala, ze nie. A ja viem, ze do prace naspat ma neprijmu, pretoze skrtali pracovne miesta, menilo sa vedenie a nadriadny moj taktiez, ktory mi povedal na rovinu, ze so mnou nerata. Preto si chcem postupne hladat pracu a nahlasit sa na UP a ak ju nenajdem, tak sa vratim na RD do oktobra. dohodli sme sa so zamestnavatelom na ukonceni pracovneho pomeru dohodu, mam tri dni nevycerpanej dovolenky, takze som to vymyslela takto ku koncu roka. Pre man je ale dolezite, ze kedy mam nahlasit mojho partnera na poberanie RD miesto mna, ci mam cerpat tie tri dni dovolenky (dostanem 5-6 mesacne odtupne - na tom sa mame dohodnut este buduci tyzden a plat som nemala nizky, pracovala som u zamestnavatela 8 rokov nepretrzite pred MD). Cize ak tomu spravne rozumiem, mala by som narok aj po 3 rokoch malej? na davku v nezamestnanosti? a ak sa teda definitivne dohodneme na ukonceni pracovneho pomeru ku koncu roka - mam ziadat aby ma prijali na tie tri dni, kedy budem cerpat dovolenku a potom vyplatili odstupne spolu s tou dovcou? asi je nevyhodne sa dohodnut a nechat vsetko vyplatit v jeden den, ze? partnera mam prihlasit na RD este v decembri? dakujem krasne za odpoved..

zalka
29. nov 2013

@mirkafi zbytočne je čerpať toľko dovolenky ... stačí 1 den .. alebo 2 dni ... 30 a 31.12. bohate ... a ak pôjdeš na podporu do 1 roka po skončení PP tak nárok na podporu mať budeš ... čiže ak ti skončí PP 31.12.13 tak v 10/2014 ešte furt môžeš sa zaevidovať na UP a požiadať o podporu ...
A RP žiadosti ti dajú na UP, takže tam sa treba s pracovníčkou dohodnúť čo a ako ...

mirkafi
29. nov 2013

@zalka dakujem za odpoved, velmi mi to pomohlo

mirkafi
29. nov 2013

@zalka a este jedna otazka, odporucas mi zostat stlae na RD a prestat to riesit aj s tym vedomim, ze to takto skonci aj o rok? ja som v tom taka zamotana, ze az. vratit sa tam nemozem lebo sa zmenili pomery a nie je to mozne a malu davam do jasli.. tak neviem co robit, co by bolo pre mna lepsie..

zalka
29. nov 2013

@mirkafi no neviem čo je pre teba najlepšie ... a jasle nie sú drahé?
ako čo ja ti viem ... možno by som počkala do toho oktobra .. alebo skúšala druhé dieťa, a máš na dalšie 3 roky pokoj čo zo životom a prácou ... ako rozhodnut sa musíš sama ...

mirkafi
29. nov 2013

dalsie dieta mat urcite nebudem, jasle su platene, chcem vlastne poziadat nie uplne o RD, ale cez partnera o podporu na jasle. preto uvazujem, co je lepsie

mirkafi
29. nov 2013

@zalka oprava - nie o rodicovsky prispevok, ale prispevok na jasle

zalka
29. nov 2013

@mirkafi no tak to môžeš, mng. požiadať o príspevok o starostlivoť ... tebe zrušia RD k 31.12. aj PP ti skončí 31.12. a môžeš ísť na UP ... dieťa bude chodiť do jaslí a ty budeš doma nezamestnaná ... samozrejme že sa tá potom príspevok zrušiť a znova požiadať o RP.
Aj ked no čo ja viem, asi by som osobne si nechala RP a dieťa doma ... teda RP na mng. a dieťa doma a nie do jaslí.

westina
30. nov 2013

@zalka dobrý deň, potrebovala by som poradiť. pokúsim sa opísať moju situáciu. Do augusta 2010 som pracovala u jedného zamestnávateľa na minimálku. potom od septembra som nastúpila k druhému za 1000 Eur Brutto. odpracovala som jeden mesiac a išla som na PN, až do januára 2011, kedy som išla na materskú dovolenku. Teraz vo februári 2014 mi končí rodičák. a so 100% pravdepodobnosťou dostanem výpoveď.Na odstupné a preplatenie dovolenky môžem asi zabudnúť. z čoho sa mi bude počítať vymeriavací základ pre podporu? alebo sa mám hodiť na PN?dopredu ďakujem za odpoveď

zalka
30. nov 2013

@westina z obdobia pred MD ... a môže sa stať že ti spriemerujú tú minimálnu mzdu s to vyššou ...
alebo odpracuj 1 deň ... a bude sa podpora počítať z toho 1 dňa a keby bola mzda 52 eur tak by bola podpora max.

westina
1. dec 2013

@zalka ďakujem za odpoveď, čiže radšej odpracovať jeden deň a potom výpoveď, alebo si môžem dať preplatiť dovolenku? vzniká mi nárok na dovolenku aj počas materskej a rodičáku? lebo pred nástupom som si všetku vybrala. A max. podpora znamená 50% z platu?Chceli by sme bábo. v takom prípade by asi bolo dobré sa po rodičáku hodiť na PN aby bola potom materská vyššia.veľa otázok na nedeľu, ale keď tvoje rady sú nad ZLATO🙂

zalka
1. dec 2013

@westina no ak chceš mať MD ... tak sa snaž otehotnieť ešte počas RD a doručiť oznámenie zamestnávateľovi, potom ťa nebude môcť vyhodiť.
A pre max. podporu treba čerpať 1 -2 dni dovolenku ( alebo pracovať) a zvyšnú si nechať preplatiť... len tak bude max. podpora. A max. podpora je 800 eur ..
A čo sa týkia dovolenky za rok 2011 za čas na MD ti dovolenka vznikla za čas na RD nie.

westina
1. dec 2013

@zalka ešte nerozumiem tomu, prečo by mi vyšla max. podpora 800, ked plat som mala len 1000 Eur. inak bolo by to super🙂

zalka
1. dec 2013

@westina kvôli čerpaniu dovolenky a preplateniu dovolenky ... na max. podporu potrebuje mať človek hrubú mzdu na kalendárny deň 52 eur ... ak ju má tak podpora bude max.

pozor ak sa nečerpe dovolenka aspon 1 den, tak z preplatenej dovolenky ani odstupného sa neplatia odvody do SP a tým pádom to neovplyvní výšku podpory
preto je potrebné čerpať 1-2 dni dovolenky pred skončením PP po RD ...

westina
1. dec 2013

@zalka veľmi pekne ďakujem

zalka
1. dec 2013

@westina rado sa stalo

darinkazv
1. dec 2013

@zalka ahoj, ja mám síce ešte čas, lebo RD mi končí v apríli 2015, ale už teraz riešim, že tam po skončení RD dám výpoveď. hrubú mzdu som v zamestnaní mala 414eur. keď by som pred podaním výpovede po skončení RD čerpala dovolenku, ktorá mi vznikla počas MD, koľko by som potom poberala cca podporu? aj keď teda radšej by som sa dovtedy zamestnala na novom pracovnom mieste, ale tak ak nie, tak to takto poriešiť.

zalka
1. dec 2013

@darinkazv ak sa zákony nezmenia dovtedy ... tak 1 den čerpania dovolenky a zvyšné dni preplatenej dovolenky by ti urobili max. podporu.

darinkazv
1. dec 2013

@zalka to myslíš vážne? aj keď som mala taký nízky plat? tak to už len dúfať, že zákony ostanú také, aké sú 🙂

zalka
1. dec 2013

@darinkazv samozrejme, že to myslím vážne ... a pozor nečerpať všetku dovolenku vtedy nevýjde taká podpora ...
max. výjde pri čerpaní 1-2 dní a preplatení zvyšných dní dovolenky ...

darinkazv
1. dec 2013

@zalka super. ešte mi poraď prosím ťa. ako to spraviť papierovo, aby to sedelo. malá sa mi narodila 24.4.2012, takže rodičák skončí 24.4.2015. tak od ktorého dňa čerpať dovolenku a od ktorého dňa dať teda výpoveď?

zalka
1. dec 2013

@darinkazv kedže je to o dva roky a vychádza koniec na piatok ... tak dovču čerpať 27 a 28 .4. 2015 a PP skončiť 28.4.
Nepreháňaš to s tou aktivitou? Ved o tie dva roky môžeš byť tehu ... a tešiť sa na další prírastok .. a nie na výpoved. ....

darinkazv
2. dec 2013

@zalka no nieeeee 🙂 ja už mám okrem tejto 1,5 ročnej doma 7 ročnú 🙂 ďalšie dieťatko už nebude 🙂 a ja som taká, že ja potrebujem mať prehľad dopredu, aby ma nič neprekvapilo 🙂

zalka
2. dec 2013

@darinkazv tak potom sleduj zákony a zmeny....

janabanana
11. dec 2013

@zalka ahoj pozerám že sa rozumieš, prosím ťa mam nárok na podporu? prac pomer. na neurčito od 14.7.2010, od 27.7.2012 MD, od marca 2013 RD, k 31.12. dohoda o ukončení prac. pomeru ďakujem

zalka
11. dec 2013

@janabanana áno máš nárok na podporu, a vysvetlíš mi prečo si sa dohodla na ukončení prac. pomeru? ved je to nevýhodné pre teba .. čo ak znova otehu ?