icon

Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej

aida9
4. máj 2012

Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂

janabanana
12. dec 2013

@zalka lebo som si našla novu prácu.... len ma poprosili či bych sa nevedela zahlásiť na úp lebo by dostali na mňa nejaké tie peniažky a to mi problém nerobí lebo do starej roboty som ani neuvažovala že sa vrátim aj tak so mou nerataju.... dala som výpoveď a od nového roku na pracovný a tak som si povedala že prečo to nevyužiť a nečerpať z podpory.... a trocha si neprilepšiť rodičovský prepíšem na manžela. do novej roboty nastupujem až vo februari príp. marci tak aspoň niečo....

zalka
12. dec 2013

@janabanana tak to je potom iné 🙂 ak to máš premyslené ... po vyčerpaní 3 mesiacov podpory si vieš požiadať o jednorazové vyplatenie zvyšných 3 mesiacov .. dajú 50% z toho ...

janabanana
12. dec 2013

@zalka wau super vedieť ďakujem za tip..... naviac druhé babo zatial ani v sne neplánujeme.... treba zas nejaké tie peňažné zásoby narobiť 😀

zalka
12. dec 2013

@janabanana rado sa stalo , ale keby ti skončil ten 2 PP skôr ako po dvoch rokoch tak by si nárok na podporu už nemala ...

janabanana
12. dec 2013

tak hádam tam 2 roky vydržím
@zalka

zalka
12. dec 2013

@janabanana držím palec....

lenuliatko
15. dec 2013

žienky, spýtam sa... Ak RD skončila 10.6, za jún bola vyplatená len pomeraná časť podpory, t.j. nie za celý mesiac, ale za 20 dní. Tých 6 mesicov vyplácania podpory je za proste 6 mesiacov, teda tých 10 dní mi akože prepadlo, alebo sa 6 mesiacov ráta v mojom prípade od 11.6 . -11.12? Teda, že ešte aj za december dostanem v januári? Ďakujem

priadka
16. dec 2013

@zalka uz som Ta ziadala o radu pred 2 tyzdnami ohladne ukoncenia pracovneho pomeru pocas trvania rodicovskej dovolenky.
Pracovny pomer mi naozaj skonci 31.12.2013. Rodicovska dovolenka trva do 15.03.2014, avsak s najvyssou pravdepodobnostou - vlastne 100% - bude mi rodicovska dovolenka predlzena na dalsie 3 roky z dovodu pretrvavajuceho nepriazniveho zdravotneho stavu dietata. V r. 2014 si planujem "vybrat" davku v nezamestnanosti, planovala som vsak s tym pockat a poziadat o nu az v case, ked uz bude schvalene predlzenie rodicovskej dovolenky, cize niekedy v aprili 2014. Aby sme to prilis neskomplikovali s prepisovanim rodicovskeho prispevku na manzela, sucasnym vybavovanim predlzenia atd.
Ale aky bude moj status od 1.januara 2014? Ak sa neprihlasim na urad prace, budem automaticky dobrovolne nezamestnana osoba na rodicovskej dovolenke? A nemam sa radsej 2.januara na tom urade prace prihlasit, akoze mam zaujem o hladanie prace? Ci to je uplne zbytocne, ked davku v nezamestnanosti mozem cerpat aj neskor v buducom roku?
A nemeni sa nahodou od jula 2014 vyska davky v nezamestnanosti, ze by bolo vyhodnejsie pockat si na vyssiu az v 2.polroku 2014?

zalka
16. dec 2013

@priadka no ak ti PP skončí 31.12. tak čakanie na podporu do júla nič nezmení, lebo ti ju vypočítajú z príjmu roku 2013. Od 1.1.14 budeš matka na RP , ked ti skončí PP chod na ZP a nahlás tam starostlivosť o dieťa. A tiež chod na SP lebo ti vznikne hrubá mzda tj. vymeriavací základ. tak ti skončí vlastne poistenie dôchodkové čo ti platí štát .. takže chod hned 2.1. na SP a nahlás si znova to dôchodkové poistenie.
No a čo sa týka potom ako dieťa bude mať 3 roky , tak ty môžeš byť ako rodič sa starajúci o dieťa tj. na neplatenej RP.
Ináč pozor ked budete prepisovať RP, musí to byť k prvému v mesiaci ... ináč to neprepíše UP ... asi by bolo lepšie keby si prepísala na mng. RP od 1.1.14 a na neho vybavila predlžený nech je to v kuse , ... a potom od 1.7. prepísala RP na seba...

priadka
16. dec 2013

@zalka dakujem. Myslela som si, ze ked sa prihlasim 1.januara na urad prace, nebudem musiet vobec riesit nahlasovanie skoncenia PP pocas trvania rodicovskej dovolenky ani ZP, ani SP. ZP a SP si informaciu automaticky neprevezmu od uradu prace? Cize treba ist osobne aj do SP, aj do ZP... aj na urad prace.
Po dovrseni 3 rokov dietata by som nadalej mala dostavat RP, kedze mi bude schvalene predlzenie poberania RP z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu dietata. Aj takyto stav sa vola "neplatena rodicovska dovolenka" - rodic starajuci sa o dieta?
Ten prepis RP teda spravime od 1.januara, kedy sa aj prihlasim na UP. Nedalo by sa to vsetko obehnut este v decembri, medzi sviatkami? Pripadne do kolkych dni by som to mala stihnut v januari (UP, SP, ZP)?

zalka
17. dec 2013

@priadka no na UP ťa zaevidujú až ked ti skončí PP ... a čo sa týka prepisu to môžeš vybehať aj teraz ... a ak prepíšu RP na mng. tak máš 8 dní na zaevidovanie sa na UP .. a potom ked ti dajú papiere z UP tak pôjdeš do ZP a SP ... skôr je tam zbytočné ísť.

meggy10
2. jan 2014

ahojte na zavciatok vsetko dobre v novom roku... ja cerpam podporu z uradu od 1.9.13, dieta este nedovrsilo 3roky, kedze som sa so zamestnavatelom dohodla o skonceni PP pocas trvania RD. chcem sa spytat co dalej kedze k 1.3.14 uz narok nebudem mat, co vsetko potom vybavit? pojdem pocas febr ziadat naspat rodicovsky, kt teraz pobera otec dietata a co vsetko je potrebne este vybavit? zostavam stale zaevidovana UP alebo sa odhlasujem? dakujem za radu

petraadam
18. jan 2014

DD, chcela by som sa opýtať poberam RP a zvazujem ist do prace v ktorej chcem ukoncit prac.pomer a najst si inu...dieta by som musela dat do jasli ...co by ste mi poradili aby som mala co najvyssiu podporu a neprisla o RP? ? Ďakujem

veronika9995
22. jan 2014

zdravím maminky 🙂 prosím viete mi niekto poradit? od 15.7.2013 som čerpala uz rodičovský príspevok, a malý bude mat tri roky 16.12.2015, neviem ako to je kedy mam nastupit do prace resp. si hladat prácu bo predtým som vykonávala len absolventsku prax. Ako to spravím aj so skolkou bo skorej mi ho určite nezoberu, viem este mam na také veci čas ale uz teraz mam z toho depku, a navyse chodím este do skoly, kt. dúfam uz tento rok dokončím. Bola by som rada ak by ste mi niekto v tejto veci poradili..... dakujem pekne

alyze
10. feb 2014

@zalka Ahoj mam na teba otazocku, ked ze da neda poberat naraz aj RP a Podpora, kedy je najlepsie ist prehlasit RP na mm a zahlasit sa na urade prace ? dakujem

zalka
10. feb 2014

@alyze RP sa dá zmeniť k prvému v mesiaci .. takže najbližší možný termín je 1.3.14

zalka
10. feb 2014

@petraadam nemôžeš poberať podporu a RP.
Prepíš RP na mng. a tak sa zaeviduj po skončení PP na UP ...

alyze
11. feb 2014

@zalka a este otazocka, kedze 1 marca pripada na sobotu, nebude lepsie odhlasit rodicák koncom mesiaca ? Aby som za marec brala uz podporu ? Dakujem🙂

lili_mia
11. feb 2014

@janabanana Ahoj, podarilo sa využiť zaevidovanie na UP na poberanie príspevku za prijatie človeka z evidencie? Ja mám info, že je to možné až po 3 mesiacoch v evidencii a rada by som vedela aká je realita.

janabanana
11. feb 2014

@lili_mia bohužial neviem kedže ešte nerobim nejak sa im to odsunulo. ale buduci zamestnavatel povedal že to maju vybavené....tak neviem ako to poriešili....

lili_mia
11. feb 2014

@janabanana A nechcela si vedieť viac? Čo ked to znamená, že vzali niekoho iného? So mnou nejak podobne vybabrali.

zalka
11. feb 2014

@alyze môžeš tak urobiť ... ale ak sa ti dieťa narodilo 1.3. tak za marec ti ešte patrí RP a tým pádom ti nedajú podporu ... to by ste museli na ten 1 den presunúť RP na mng.

janabanana
11. feb 2014

@lili_mia nie ja ich tak trochu poznam, vidam ich pravidelne ja viem čo v tom je ide o to že maju predajnu ktorá je ich ale patrí pod jednu velku firmu a tu teraz kupil niekdo iný a tak chvilku bude trvat nez sa to právne porieši a aj keby mne to nesuri lebo som práve začala poberat podporu.... aj tak na nich nespolieham stále pozerám nové roboty len som momentálne v situaci že nemusím zobrat každu ale možem si vyberat kedže mam rodičiak (na mm), podporu a ešte aj manželov plat 😀

alyze
11. feb 2014

@zalka a to suvisi s narodenim dietata ?

zalka
11. feb 2014

@alyze samozrejme, a ak máš nárok na RP nemáš nárok na podporu. Posunie sa ti vyplácanie o mesiac ...

zuzanaca
14. feb 2014

Chcela by som vas poprosit o radu. Poberam rp od 20.2.2012, chcela som nastupit do prace, no zamestmavatel zrusil moje miesto. Chcem sa s nim dohodnut na ukonceni pp dohodou. Nastup do prace 17.2.2014 a hned aj toho 17.2. ukoncenie pp. VZ za ten 1 den mi da 53 eur. Nemozem ist hned 18.2. na podporu, lebo chcem najskor previest rp na manzela. Takže 1.3. prehlasim rp na manzela a hned sa aj zaregistrujem na up. Za tých pár dní od ukoncenia pp do nastupu na podporu musim niečo vybavovat? Mám to dobre premyslené? Ide mi o najvyššiu dávku podpory v nezamest. 🙂. Ešte niečo....musim mat v dohode napisane, že mi preplatia nevyčerpanu dovolenku, alebo to automaticky musia urobit? Poslali mi už návrh dohody a nebolo to tam.... Dakujem 🙂

zuzanaca
14. feb 2014

@zalka prosim ta o radu 🙂

tehulka2011
14. feb 2014

Ahojte, mam otazku na zienky znale problematiky 🙂

Ten "trik" s maximalnou podporou pri vypovedi po skonceni RD, ze si vycerpaju len 1 den dovolenky a zvysok si daju preplatit - da sa to vyuzit aj v nejakej inej zivotnej situacii (okrem tohto specifickeho pripadu RD)? Cize, da sa nejakym sposobom/trikom ziskat vyssiu podporu, aj ked niekto zaraba iba min. mzdu? Napr. ze dostane nejaku extra odmenu v posledny den roka alebo neviemco? 😕 Vdaka

zalka
14. feb 2014

@zuzanaca máš to dobre premyslené , akurát 17.2. sa musíš odhlásiť z dôchodkového poistenia štátu ... , a v dohode nemusí byť napísané, že preplatia dovolenku, zo zákona by to mali urobiť automaticky ...
@tehulka2011 nie ten trik sa dá pouužiť len pri špecifickom prípade, návratu z RD do zamestnania ... pretože len vtedy nie sú VZ počas 2 rokov a podpora sa vypočíta z toho 1 dna ...
ináč vždy máš VZ celých 730 dní takže ináč sa ten "trik" nedá použiť

tehulka2011
14. feb 2014

@zalka vdaka za odpoved. Len aby to nezrusili ked sa to takto hufne vyuziva 🙂