icon

Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej

aida9
4. máj 2012

Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂

zalka
12. jún 2014

@lenca5555 pracovala si na dohodu, v roku 2012 sa s dohody neplatili odvody do SP, takže ti nevznikol nárok na podporu ...

lenca5555
12. jún 2014

@zalka určite platil za mna zamestnávatel odvody...lebo i ja som si priplácala na väčšiu matersku aby som mala...tak čast za mna platil zamestnávatel a čast som si doplácala ja...

zalka
12. jún 2014

@lenca5555 určite nie ... to by si musela mať pracovnú zmluvu a nie dohodu ...
a aj keby si si platila poistenie v nezamestnanosti ... tak by si to vedela využiť do 1 roka od skončenia platieb, a už prešli 2 roky ...

lenca5555
12. jún 2014

@zalka Prosím ta ja som uplný antitalent čo sa týka papierov a vybavovania....mam aj zápočtové listy....ja som mala prac.zmluvu,ale na určito....to by som mala splnat?

zalka
12. jún 2014

@lenca5555 už prešli 2 roky už nesplnaš... :( to trebalo riešiť do 1 roka od skončenia PP.

lenca5555
12. jún 2014

@zalka Ja niesom na takéto vybavovačky :( zajtra chcem ist na socialku či mam narok na podporu... lebo toho 30.6.2014 to budú dva roky čo som nezamestananá .....a ak som sa správne dozvedela ja by som mohla pol roka poberat podporu a rodičovský dat napísat na manžela....aj to neviem či sa bude dat,lebo je živnostník.....ja som vela nezarábala...papierovo som mala len minimalku..ostatné žial na ruku,ale priplácala som si asi 8mesiacov na tu vyššiu matersku...tak neviem či to tam bude hrat nejaku rolu....ale potešilo by každá koruna navyše ;)

zalka
12. jún 2014

@lenca5555 nechápeš písanému slovu?
Ti hovorím nárok nemáš ....
na podporu musí byť splnená podmienka 730 dní ( 2 roky ) poistenia v posledných 3 rokoch .... tj. 1 rok môžeš byť bez poistenia. A ty si bez poistenia už 2 roky podľa toho čo píšeš. Takže nárok na podporu nemáš. Ešte pred rokom by si možno mala ked si pred MD robila 2 roky .. ale teraz už nemáš ....

lenca5555
12. jún 2014

Ja som mala rozpísanú správu a až po jej odoslaní som si prečítala tvoj koment....a už som ho nemazala....
inak tu som našla toto:

Nárok na dávku má pritom každý, kto si v posledných troch rokoch aspoň dva roky, teda 730 dní, platil poistenie v nezamestnanosti. Pri zamestnancovi, ktorému sa končí pracovný pomer na dobu určitú je táto podmienka trochu miernejšia. Jemu sa 730 dní spočítava za posledné štyri roky a nie tri.

Čítajte viac: http://poradna.sme.sk/c/7149191/podpora-v-nezam...

zalka
12. jún 2014

@lenca5555 a mala si na dobu určitú? ale podpora je len 4 mesiace potom ... nie 6 mesiacov ...
napíš normálne od kedy do kedy si mala pracovný pomer .. dátum .. takto len tápeme ...
a tiež či máš nikoho ochotného ťa zamestnať ... napr. na pár dní.

lenca5555
12. jún 2014

@zalka 23.7.2008 - 31.12.2009 ,1.1.2010-8.1.2012, 9.1.2012-30.6.2012 ten istý majitel,menil stále firmu....kvoli zmluvám,aby nam nemusel dat na neurčito...

zalka
12. jún 2014

@lenca5555 tak to potom by si mohla mať nárok na dávku na 4 mesiace ...
ale počas júna nezmeníš poberateľa RP .. a keby si teraz zmenila spätne k 1.6.14 poberanie RP na mng. tak do dnešného dňa by si si musela zaplatiť odvody do ZP sama.
A ked sa nahlásiš na UP 1.7.14 tak už nárok mať nebudeš, resp. bude to na tesno.

Preto som sa pýtala či máš v okolí niekoho ochotného ťa zamestnať a nedostala som na to odpoved.

lenca5555
12. jún 2014

@zalka Možno by som mala...možno nie...ja viem o niekom,ale musela by som sa popýtat či by bol ochotný...tak radšej to beriem tak že nie.....takže by som si len zaplatila odvody do zdravotnej poistovne....Zajtra si to skusim pobehat...aj ked to nebude vela...bude to stat za to...dnes nikto nič nedá zadarmo ;)

zalka
12. jún 2014

@lenca5555 proste ak sa zaeviduješ od 1.7.14 na UP .. tak budú brať obdobie od 1.7.2010 do 30.6.2014 .. píšeš že si mala minimálnu mzdu ... z tej je podpora 50% takže možno 160e
Ak nájdeš ochotného zamestnávateľa, tak možno by sa dalo dopracovať k 800e podpore.
Ak nenájdeš ochotného zamestnávateľa, tak možno by bolo fajn sa poistiť na pár dní na DNP .. a podpora bude 200e

lenca5555
12. jún 2014

@zalka dakujem pekne 🙂

zalka
12. jún 2014

@lenca5555 rado sa stalo

skoricaxx
12. jún 2014

@zalka
ahoj ako pozeram celkom sa vyznas, skusiš poradiť aj mne u zametnávateľa som zamestnaná od 30.10.2006 v súčastnosti je v stave platobnej neschopnosti - ukončená reštruktúra a činnosť ďalej nevykonáva.............vzniká mi po ukončení MD nárok na podporu????? alebo je lepšie zotrvať ako zamestnanec čo najdlhší možný čas????
19.09/09-03/2010MD, 04/2010-02/2012RD,
17.02 -11.10.2012MD, 10-2012-12/2013 RD ,06-12/2013PP,
12/2013MD...............
Rozmýšľam, že po ukončení MD sa dohodnem so zamestnávateľom o ukončení pracovnej zmluvy vyčerpám podporu a následne by som si začala hadať nové zamestnanie

zalka
12. jún 2014

@skoricaxx ťažko radiť ... nárok na podporu ti vzniká .. akurát jej výšku vypočítajú z príjmu 6-12/2013 ... poprípade ak po MD budeš pracovať a preplatia ti dovolenku a odstupné tak ešte to sa hodí do priemeru ...

skoricaxx
12. jún 2014

@zalka s tou prácou po MD to možné nebude ale ta podpora by mi mala výsť niečo vyše cca500EUR
proste neviem sa rozhodnuť či je lepšie si nechať zamestnanecký pomer pokiaľ bude možné alebo vybrať podporu?????

zalka
12. jún 2014

@skoricaxx no PP je lepšie mať aj s ohladom na dalšie tehotenstvo ... ak by náhodou ..
ale zase ked firma zle stojí tak možno je otázkou času kedy sa zruší ... no ozaj ťažko radiť

skoricaxx
13. jún 2014

@zalka dik za radu ....Dalsei tehotenstvo touz nie 😒 ale človek nikdy nevie 😎

zalka
13. jún 2014

@skoricaxx rado sa stalo

anachan
24. jún 2014

@zalka ahoj, možno by si aj mne poradila...8.júna mi skončila RD, k tomuto dátumu mi dohodou rozviazali PP, a až neskôr som zistila, že som mala nárok na max.podporu...takže od tohto dátumu som na predlženej neplatenej RD, tak ma napadlo, ak mám niekoho kto by ma zamestnal na pár dní, tak by sa tá max. podpora ešte dala vybaviť? myslím, že ak som teraz na tej predlženej, tak nárok na podporu mi nezanikol, a ak by som sa zamestanala čo i len na pár dní, tak či by sa mi VZ rátal z toho? ďakujem za opoveď

zalka
24. jún 2014

@anachan to ti neviem povedať ... možno áno ... za vyskúšanie nič nedáš ...

anachan
24. jún 2014

@zalka ďakujem pekne, na sociálke mi povedali, že sa zaratáva príjem za posledné 2 roky, takže by sa to ak dobre chápem dalo, zajtra chcem skočiť ešte pre istotu na úrad práce, či ozaj sa môžem nahlásiť, keďže mám teraz predlženú rodičovskú, som teda sama zvedavá....ešte raz ďakujem ;)

zalka
24. jún 2014

@anachan ak nkemáš predlženú RD viac ako rok .. teda že ti PP skončil pred menej ako 364 dnami tak nárok na MD mať budeš .. otázna je výška podpory ... možno pomôže zamestnať sa na pár dní z maxima .. a tak sa zaevidovať na UP

anachan
25. jún 2014

@zalka presne tak som to myslela, len som si nebola istá z čoho by sa mi rátal VZ....a na predlženej som len dva týždne... ďakujem veľmi pekne 🙂

zalka
25. jún 2014

@anachan vyskúšaj to zamestnanie podla mna nemáš čo stratiť

anachan
25. jún 2014

@zalka ďakujem ;)

saskia2200
25. jún 2014

@zalka prosim ta porad i mne teraz mame rok odrobeny a chcem sa spitat 15 maja 2015 budeme mat 2 roky podpora v nezamestnanosti bude 6 mesiacov a ak bola PN pocas tych 2 rokov ako sa to pocita vylucuje sa tato suma a dni ktore boli pn sa posuva datum naroku napodporu aleboproateak 15 maja 2013 nastup do prace tak koncom maja jun by mohla vyjst podpora? dakujem vopred a este otazka ako by sa dala navysit ??
dobrovolne nejake aspon na par dni to uz nefunguje vyuzili sme v PN ale uz prepadlo a v nezamestnanosti ak by bolo par dni samozrejme v tom baliku ale 2 dni a tak nepomohlo by to pri navysení

saskia2200
25. jún 2014

a este sa spitam zalka ak by prerusil po 2 rokoch pracovny pomer a zamestnal by sa na par dni na zvysenie kolko by mu to mohlo spravit na podpore ? ako sa torobi priklad lebo neviem .
myslim 2 roky odrobim a potom na zvysenie sa zamestnam u niekoho a kolko by ma stali tie odvody ktore by za mna dal a ako by sa to spriemerilo?
pisali ste o1 den dovolenky na zvysenie podporyak sa dava vypoved alebo 1 den zamestnat kolko to spravi by ma zaujimalo.