Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej
Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂
@zalka Ja niesom na takéto vybavovačky :( zajtra chcem ist na socialku či mam narok na podporu... lebo toho 30.6.2014 to budú dva roky čo som nezamestananá .....a ak som sa správne dozvedela ja by som mohla pol roka poberat podporu a rodičovský dat napísat na manžela....aj to neviem či sa bude dat,lebo je živnostník.....ja som vela nezarábala...papierovo som mala len minimalku..ostatné žial na ruku,ale priplácala som si asi 8mesiacov na tu vyššiu matersku...tak neviem či to tam bude hrat nejaku rolu....ale potešilo by každá koruna navyše ;)
@lenca5555 nechápeš písanému slovu?
Ti hovorím nárok nemáš ....
na podporu musí byť splnená podmienka 730 dní ( 2 roky ) poistenia v posledných 3 rokoch .... tj. 1 rok môžeš byť bez poistenia. A ty si bez poistenia už 2 roky podľa toho čo píšeš. Takže nárok na podporu nemáš. Ešte pred rokom by si možno mala ked si pred MD robila 2 roky .. ale teraz už nemáš ....
Ja som mala rozpísanú správu a až po jej odoslaní som si prečítala tvoj koment....a už som ho nemazala....
inak tu som našla toto:
Nárok na dávku má pritom každý, kto si v posledných troch rokoch aspoň dva roky, teda 730 dní, platil poistenie v nezamestnanosti. Pri zamestnancovi, ktorému sa končí pracovný pomer na dobu určitú je táto podmienka trochu miernejšia. Jemu sa 730 dní spočítava za posledné štyri roky a nie tri.
Čítajte viac: http://poradna.sme.sk/c/7149191/podpora-v-nezam...
@lenca5555 tak to potom by si mohla mať nárok na dávku na 4 mesiace ...
ale počas júna nezmeníš poberateľa RP .. a keby si teraz zmenila spätne k 1.6.14 poberanie RP na mng. tak do dnešného dňa by si si musela zaplatiť odvody do ZP sama.
A ked sa nahlásiš na UP 1.7.14 tak už nárok mať nebudeš, resp. bude to na tesno.
Preto som sa pýtala či máš v okolí niekoho ochotného ťa zamestnať a nedostala som na to odpoved.
@zalka Možno by som mala...možno nie...ja viem o niekom,ale musela by som sa popýtat či by bol ochotný...tak radšej to beriem tak že nie.....takže by som si len zaplatila odvody do zdravotnej poistovne....Zajtra si to skusim pobehat...aj ked to nebude vela...bude to stat za to...dnes nikto nič nedá zadarmo ;)
@lenca5555 proste ak sa zaeviduješ od 1.7.14 na UP .. tak budú brať obdobie od 1.7.2010 do 30.6.2014 .. píšeš že si mala minimálnu mzdu ... z tej je podpora 50% takže možno 160e
Ak nájdeš ochotného zamestnávateľa, tak možno by sa dalo dopracovať k 800e podpore.
Ak nenájdeš ochotného zamestnávateľa, tak možno by bolo fajn sa poistiť na pár dní na DNP .. a podpora bude 200e
@zalka
ahoj ako pozeram celkom sa vyznas, skusiš poradiť aj mne u zametnávateľa som zamestnaná od 30.10.2006 v súčastnosti je v stave platobnej neschopnosti - ukončená reštruktúra a činnosť ďalej nevykonáva.............vzniká mi po ukončení MD nárok na podporu????? alebo je lepšie zotrvať ako zamestnanec čo najdlhší možný čas????
19.09/09-03/2010MD, 04/2010-02/2012RD,
17.02 -11.10.2012MD, 10-2012-12/2013 RD ,06-12/2013PP,
12/2013MD...............
Rozmýšľam, že po ukončení MD sa dohodnem so zamestnávateľom o ukončení pracovnej zmluvy vyčerpám podporu a následne by som si začala hadať nové zamestnanie
@zalka ahoj, možno by si aj mne poradila...8.júna mi skončila RD, k tomuto dátumu mi dohodou rozviazali PP, a až neskôr som zistila, že som mala nárok na max.podporu...takže od tohto dátumu som na predlženej neplatenej RD, tak ma napadlo, ak mám niekoho kto by ma zamestnal na pár dní, tak by sa tá max. podpora ešte dala vybaviť? myslím, že ak som teraz na tej predlženej, tak nárok na podporu mi nezanikol, a ak by som sa zamestanala čo i len na pár dní, tak či by sa mi VZ rátal z toho? ďakujem za opoveď
@zalka ďakujem pekne, na sociálke mi povedali, že sa zaratáva príjem za posledné 2 roky, takže by sa to ak dobre chápem dalo, zajtra chcem skočiť ešte pre istotu na úrad práce, či ozaj sa môžem nahlásiť, keďže mám teraz predlženú rodičovskú, som teda sama zvedavá....ešte raz ďakujem ;)
@zalka prosim ta porad i mne teraz mame rok odrobeny a chcem sa spitat 15 maja 2015 budeme mat 2 roky podpora v nezamestnanosti bude 6 mesiacov a ak bola PN pocas tych 2 rokov ako sa to pocita vylucuje sa tato suma a dni ktore boli pn sa posuva datum naroku napodporu aleboproateak 15 maja 2013 nastup do prace tak koncom maja jun by mohla vyjst podpora? dakujem vopred a este otazka ako by sa dala navysit ??
dobrovolne nejake aspon na par dni to uz nefunguje vyuzili sme v PN ale uz prepadlo a v nezamestnanosti ak by bolo par dni samozrejme v tom baliku ale 2 dni a tak nepomohlo by to pri navysení
a este sa spitam zalka ak by prerusil po 2 rokoch pracovny pomer a zamestnal by sa na par dni na zvysenie kolko by mu to mohlo spravit na podpore ? ako sa torobi priklad lebo neviem .
myslim 2 roky odrobim a potom na zvysenie sa zamestnam u niekoho a kolko by ma stali tie odvody ktore by za mna dal a ako by sa to spriemerilo?
pisali ste o1 den dovolenky na zvysenie podporyak sa dava vypoved alebo 1 den zamestnat kolko to spravi by ma zaujimalo.

@lenca5555 pracovala si na dohodu, v roku 2012 sa s dohody neplatili odvody do SP, takže ti nevznikol nárok na podporu ...