icon

Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej

aida9
4. máj 2012

Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂

saskia2200
25. jún 2014

zalka este jeden priklad
pracovala som dostala som odstupne 5 mesiacov a podpora len 165 eur bolasom na materskej a rodicovskom porodila som 8 10 2010 odstupne a vypeved dhodou odstupne ako odmenu asi teda nebola tam ratana v tej podpore ked mi ddali taku malu a vy tu spominate maximalna
ak som proste bola na rodicovskom dostala som takuto a co isli rovno z prace mali okolo 500 eur
ze mi to nemali z coho vyratat vtedy ak by som tu dovolenku asi cerpala a nedala si preplatit asi mi to lepsie vyde ako kedsom prisla do prace ziadat o odstupne a vypevedmala som ist na nejkay den do prace to som netusila
ale staleto nechapem preco sa to v takomto pripade taktopocitalo ked tam bolo aj to odstupne vo formeodmeny to je dovod? tomi tamnepriemerili vy tu spominate ze i to sa pocita.

zalka
26. jún 2014

@saskia2200 nevadí že počas 2 rokov budeš na PN , to sa ráta takže ak 15.5.2015 budú 2 roky čo si zamestnaná 730 dní tak môžeš skončiť PP a ísť na podporu.
a podpora sa ráta z priemeru príjmov 2 rokov, takže je jedno v podstate či ti niekto dá pár dni vysoký plat .. ked si mala 24 mesiacov plat nizky moc to podporu neovplyvní teda jej výšku len o pár centov.

saskia2200
26. jún 2014

a ak je pn 3 mesiace tak pracovny pomer trva to sa zapocitava cas a ako sa to priemery vylucuje sa ten cas myslim priemer peniazov je mi jasne ze cas sa nevylucuje pracovny cas 730 dni to sa zapocitava aj ta PN ze?
a negativne alebo je to jedno na vysku podpory

zalka
26. jún 2014

@saskia2200 PN neovplyvní negatívne podporu ...
ak si zo 730 dní na PN 90 dní ... tak tvoje hrubé mzdy za dva roky sa vydelia počtom dní poistenia teda ak si zarobila za 2 roky 10000 e v hrubom .. a bola si na PN 90 dní .. tak sa podpora vypočíta ako 10000 / 640 = DVZ 15,625 e a podpora je 50% z DVZ

saskia2200
26. jún 2014

DVZ mam na vyplatnej paske ze VZ pre nemocenske davky z toho si pocitam PN da satak i podpora ? alebo 55% je nemocenska a50 je podpora?

zalka
26. jún 2014

@saskia2200 no akurát podpora sa ráta z posledných 2 rokov a nemocenské z predošlého roka ... ale tak nejako to je ako si napísala

timcsi777
3. aug 2014

Ahojte Pracovala som v Madarsku od 2006,2007 mi narodil syncek a potom 2011 dcérka,teraz v decembri 2013 mi bola prerusená práca,takze 1.1.2014 uz tu som poberala rod.prisp. do 6.7.2014,13.7.2014 som isla na úrad práce a podala som ziadost na dávku v nezam.Na papier,ze kolko som vyrábala napisali mi 0 eur.To uz viem ze budem dostat dávku ale podla vás kolko,asi minimálne ze?

miska2311
27. aug 2014

Ahojte,poradite niekto...mam narok na podporu no poberam este rodicak do februara.kedze sucasne sa obe nedaju poberat ,mohla by som rodicak nahlasit na manzela.no ja som rozvedena...je tam ina moznost,zakon,kt.hovori ze mozem nahlasit rodicak aj na inu osobu napr.rodica mojho ci nie?dakujem vopred.

alenah31
27. aug 2014

@miska2311 nie, zákon hovorí, že rodičovský príspevok je soc. dávka pre toho kto sa celodenne stará o vlastné alebo súdom zverené dieťa do 3 rokov resp. 6 rokov ak to vyžaduje jeho zdravotný stav. Takže ho môžeš poberať buď ty alebo otec dieťaťa ak žijete v spoločnej domácnosti, ale starý rodič ani nikto iný nie pokiaľ mu nebolo toto dieťa zverené do starostlivosti. Má to svoju logiku.

miska2311
27. aug 2014

@alenah31 ved ma,len je to skoda.lebo by mi to pomohlo:(

alyze
3. sep 2014

Ahojte baby, potrebujem poradit 🙂
Uz mi konci podpora a tak sa chcem opytat, ako naspat na rodicovsky prispevfk ?mam ist najskor na urad prace, alebo na socialku a co k tomu potrebujem ?
Dakujem pekne za rady.

miselka007
9. okt 2014

@alyze ahoj prosim ta ti si mala prepisany rodicak na manzela a poberala si podporu? Lebo ak hej tak by som potrebovala poradit ak budes ochotna..dakujem 😊

mbavlsikova
11. dec 2014

Ahojte kočky vie mi tu prosím niekto poradiť, ohľadom výšky podpory v nezamestnanosti? V roku 2011 som bola zamestnaná plat 800€ brutto, cca v marci 2011 som nastupila PN na rizikové tehu, od septembra 2011 som presla na matersku tá bola augusta 2012 ( mala som ju dlhsie ako slobodna matka s dvojickami) a potom az do 3 rokov deti na rodičovskom do 19.10.2014. Samozrejme som skoncila s výpovedou bez odstupneho. Podporu v nezamestnanosti mi vypocitali na 194€. Prosím o radu či to je urcite spravne, lebo som cakala 50% z platu, teda aspon 400€. Veľmi pekne dakujem za akukolvek odpoved DAKUJEM pri dvoch detoch som z tej sumy dost nesvoja, a neviem ani ako sa zamestnam ked som kazdy druhy tyzden doma s detmi ☹

zalka
11. dec 2014

@mbavlsikova pracovala si počas RD, alebo platila dobrovolne poistenie aj s poistením v nezamestnanosti? čerpala si po skončení RD dovolenku? preplatili ti zvyšok dovolenky?

mbavlsikova
11. dec 2014

@zalka ahoj, nepracovala som počas RD, neplatila ani poistenie dobrovolne, nečerpala, dovolenku mi preplatili.

zalka
11. dec 2014

@mbavlsikova museli ti zdôvodniť prečo takú výšku podpory vyrátali... na základe čoho rátali ...

mbavlsikova
12. dec 2014

@zalka vraj ze kvôli tej PN, čo sa mi zdá dosť divné, nuž čakám kým mi príde rozhodutie, lebo to stále nemám ale peniaze už poslali. ☹

zalka
12. dec 2014

@mbavlsikova kvôli PN? Pn je vylučiteľná doba, to neovplyvnuje ani výšku podpory ani výšku fMD ... tak nechápem ... naozaj.

mbavlsikova
12. dec 2014

@zalka asi sa teda odvolám proti rozhodnutiu, len už aby mi prišlo konečne.

zalka
12. dec 2014

@mbavlsikova no ked príde rozhodnutie tak pozri poriadne ... že prečo tak málo ...

gabrielakin
13. feb 2015

zalka@ Ahoj potrebovala by som poradit.Mam narok na podporu a ak ano z coho bude vypocitana.?Pred nastupom na matersku som pracovala cez slovensku agenturu v cechach od 20.9.2010 do 28.2.2013 kde bol pracovny pomer na dobu urcitu s minimalnou mzdou 8200 kc.Od 26.6.2012 som poberala matersku v cechach do 7.1.2013 v dennej vyske 189 kc. rodicovsky prispevok som zacala poberat od 1.3.2013 a dcerka bude mat tri roky 23.7.2015.Do poistovne som dobrovolne neprispievala. Dakujem

zalka
13. feb 2015

@gabrielakin nie nárok na podporu mať nebudeš už si bez poistenia viac ako 12 mesiacov, možno ale nemám skúsenosť .. pre kratšiu podporu, pre ludí čo pracovali na dobu určitú platia trošku iné podmienky .. tj. za 4 roky treba mať odrobené 2 roky ... a to do konca mesiaca relatívne stíhaš ... ale zase asi by pár dní trebalo zaplatiť dobrovolné poistenie ... lebo RP sa dá prepísať na mng. len k prvému v mesiaci .. a pre teba bude 1.3.15 sa evidovať na UP neskoro.

gabrielakin
13. feb 2015

@zalka Dakujem za odpoved,prave som nieco o tom nasla,ale teraz tomu nerozumiem.Skopirujem to,zrejme som si musela platit dva roky dobrovolne poistenie.

V prípade, že ste pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov boli zamestnaní na dobu určitú, máte nárok na dávku, ak ste v posledných štyroch rokoch* pred zaradením do evidencie boli:

poistení v nezamestnanosti,
tzn. platili poistné na poistenie v nezamestnanosti, či už ako zamestnanec (zamestnaný na dobu určitú), alebo dobrovoľne a to najmenej dva roky (730 dní).
a zároveň ste neboli povinne poistení v nezamestnanosti z iného výkonu činnosti zamestnanca

zalka
15. feb 2015

@gabrielakin ty si mala dobu určitú , ak si mala tam 2 roky zamestnania ... tak môžeš požiadať o podporu .. ale kedže to máš také na hrane, tak by bolo pre teba vhodné nájsť si dalšie zamestnanie teraz na dobu určitú na pár dní ... s platom 55e na deň, po pár dnoch skončiť PP a tak prepísať RP na mng. k 1.3. a ísť od 1.3. na UP a mali by ti vyplácať podporu 4 mesiace ...

gabrielakin
15. feb 2015

@zalka no to bude asi problem kedze nie som vydata,mozem to napisat na otca dietata aj ked niesme zosobaseny?

zalka
15. feb 2015

@gabrielakin ale áno, aj ked nie ste manželia otec si môže uplatniť RP.

timka6
7. apr 2015

@zalka chcem ta poprosiť o radu ohľadom poberania podpory, ak som bola zamestnaná počas posledných troch rokov ( alebo neviem ako presne tam znejú pravidla, aby som mala nárok) a mam zmluvu len na minimum, a chcem dať výpoveď, je mozne si predtým zvýšiť tu podporu, ze by som si nieco priplácala, ak by to bolo mozne ako to urobiť , dakujem za odpoved....

zalka
7. apr 2015

@timka6 nie nemáš možnosť si zvýšiť podporu, ak dáš ty výpoved nemáš nárok na odstupné a odstupné vie trošku navýšiť podporu. A trošku aj nevyčerpaná dovolenka preplatená, ale to je o pár eur ... resp. pár centov.

adulla2
26. sep 2015

@zalka môžem poprosiť o radu...27.8.2013 som nastúpila na materskú, momentálne som už viac ako dva roky na MD (MD+RD), týždeň pred nástupom na MD som sa zamestnala,predtým som v inej firme pracovala len na dohodu, ktorá mi skončila pred MD, teraz po dvoch rokoch, kebyže presuniem RD na manžela, odrobím 1 deň a dám žiadosť o podporu, tak z čoho, z akého obdobia mi budú podporu vyratávať, z VZ za ten jeden deň, čo odrobím? Alebo z príjmu za posledné tri roky? Ďakujem pekne za odpoveď.

zalka
26. sep 2015

@adulla2 budú brať v úvahu príjem od 1.10.13 do 30.9.15 ak by si na mng. prepísala RP k 1.10. berú príjem za posledné dva roky ...