icon

Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej

aida9
4. máj 2012

Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂

adulla2
26. sep 2015

@zalka ďakujem za odpoveď 😉

zalka
26. sep 2015

@adulla2 rado sa stalo

aliwia
1. okt 2015

vedela by si mi povedať, či budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti. TPP som mala od roku 2006, v roku 2012 som išla na MD potom na RD, potom s druhym na MD a tá mi končí teraz 15.10. 2015 ale 30. 12. 2014 mi dali výpoveď z dôvodu rušenia prevádzky. Ešte v roku 2014 som pracovala aj na dohodu 6 mesiacov s pravidelny mesačný príjmom. Budem mať nárok na podporu ak požiadam hneď po skončení MD ( RP by som prepisala na manžela) a budu mi do výpočtu ratať aj tu dohodu?

zalka
1. okt 2015

@aliwia áno budu ti rátať podporu z dohody viac ako pravdepodobné ale nárok na podporu ešte máš.

aliwia
1. okt 2015

@zalka ďakujem a budu to rátať len z podpory alebo urobia nejaký priemer s platom z TPP

zalka
1. okt 2015

@aliwia môj názor len z dohody ... ale možno sa mýlim a vyrátajú ti ju s platu pred MD ... fakt netuším ...

domi1220
11. okt 2015

prosím o odpoveď, nie som si už istá :
1, dňa 22.10. 2015 mi končí RD, chcem sa so zamestnávateľom dohodnúť na výpovedi vlastne dohode o rozviazaní PP dňom 23.10., rodičovský však za október dostanem, však, ale budem mať nárok na podporu od 24.10. ? alebo až od 1.11. ?
2, ak by som skončila PP k 31.10. zmenilo by to nejako výšku podpory v nezamestnanosti ?
Mám ešte asi 6 dní dovolenky a mala by som dosťaj nejaké odstupné .
A čo so sociálnou poisťovňou , ked nastúpim do práce 23.10. mám sa ísť odhlásiť z poistenia štátu, alebo až potom na úrad práce ísť ?
Ďakujem vopred za odpovede .

makrelka123
27. nov 2015

ahojte baby,poprosila by som vas o radu...rozmyslala som ci sa da po skonceni md ist na podporu,pretoze PP mi konci asi mesiac pred koncom md ,potom dostavat podporu a potom sa dat na rd?
este som sa chcela spytat ako je to s tou rd na manzela?...cize rd moze poberat on a zaroven pracovat ale musi sa nejak vydokladovat ze ja som doma na podpore a staram sa o dieta?dobre chapem?dakujem za kazdu radu

domi1220
3. dec 2015

@aliwia chcem sa opýtať z či vám rátali podporu z dohody , ja mám podobný problém , ďakujem

aliwia
3. dec 2015

@domi1220 Ešte mi neprišlo vyrozumenie, tak zatiaľ čakám.

domi1220
8. dec 2015

@aliwia ja už rozhodnutie mám a veľmi nemilo som prekvapená, dohodu som mala na malú sumu, týmto upozorňujem všetky čo si takto privirábate na rodičovskej a mesačne máte malú sumu , potom sa to ráta do podpory, radšej sa aj 3x chodte pýtať na sociálnu , aby ste poom neboli ako ja nahnevaná a zúfalá zároveň.

evittam
8. dec 2015

@domi1220 Samozrejme, že ak máš dohodu na pravidelný príjem a platí sa z nej poistenie v nezamestnanosti tak to ovplyvní podporu - to je normálne a logické. Treba si len dať pozor a uzavrieť dohodu na nepravidelný príjem, kde sa toto poistenie neplatí. 😉
A pýtať sa na SP môžeš chodiť koľko len chceš - ak narazíš na nekompetentnú pracovníčku alebo takú, čo nechce poradiť, tak ti je to zbytočné "drať topánky" - a ver, že takých je tam teda dosť.

domi1220
8. dec 2015

@evittam no veď to pravidelný či nepravidelný príjem - veľa ľudí ani nevie čo to znamená , a nikto to na urade nevysvetlí, lebo každý sa stará o seba .

evittam
8. dec 2015

@domi1220 No vieš, ono to bude teraz možno znieť zle -ale bohužiaľ "neznalosť zákona neospravedlňuje" a keby mala každá úradníčka každej stránke vysvetlovať na čo všetko má a nemá nárok ako si to má a nemá zariadiť - tak vybaví pri ich rýchlosti tak možno 2-5 za deň....A oni to na SP ani väčšinou nevedia a ani ich to nezaujíma - česť výnimkám - ty ak niečo chceš tak si to musíš zariadiť a vybaviť sama - inak na toto som ja zvyknutá. Nečakám od niekoho, že mi niečo vybaví.... 😉

domi1220
8. dec 2015

preto som dala ten príspevok aby si ďaľšie dali pozor, lebo úradníčky sú také zaneprázdnené, tak aby sme my neboli , a odpovedať na naše otázky je ich prácou , to je jasné, že si musíme všetko vybaviť sami.

zalka
8. dec 2015

@domi1220 myslíš že niekto číta predošlé príspevky?
každý zadá otázku a čaká odpoved, sú baby čo ani príspevok nad svojou otázkou si neprečítajú ( nie raz, mali odpovede v príspevkoch vyššie, len každý čaká dátumy tie svoje, ... je jedno či je tam napísané 5 alebo 15.teho no nie ) ... takže myslím, že to k ničomu nepovedie bohužial ... pre smolu

evittam
9. dec 2015

@domi1220 No nehnevaj sa, ale určite nie je prácou pracovníčky na SP ťa upozorňovať a vysvetlovať ti na akú dohodu sa máš zamestnať aby si napríklad neprišla o výhodnú podporu v nezamestnanosti a podobne. Ony majú úpne inú náplň práce......

domi1220
9. dec 2015

evittam - za dobrotu na žobrotu, je to pravda, ... ak máš takýto prístup...

zalka - je to potom smola pre nás obyčajných ľudí .

zalka
9. dec 2015

@domi1220 vieš čo moja... pozri si koľko príspevkov som tu zverejnila a aké príspevky
ty ich máš 17 ja ich mám 11467 ... a čo myslíš o čom sú? ... ja tu baby upozornujem, ale ak nie sú schopné a ochotné si nič prečítať ... len to čo sa týka ich čo je pri ich mene, tak sorry .. taká baba si nezaslúži aby mala lepšiu materskú alebo lepšiu podporu ... ked je LENIVA
... či mám na ulici vyhladávať baby a upozornovať ich aby nerobili chyby?

Myslíš, že ja mám zlý prístup? Ty ho nemáš zlý? Koľkým kamarátkam si o tom povedala čo sa môže stať ... stavím sa že ani jednej, že ak zdochla koza tebe ta môže i im ...

domi1220
9. dec 2015

@zalka o tom prístupe som písala pre evittam nie tebe, viem aké máš príspevky, aj ja som chcela aspoň takto ostatným pomôcť , som len bežný človek, keby som bola taká tak nedám žiaden príspevok takto na internet , človek vás upozorní na to čo je pravda a ešte sa to nepáči , tak to fakt kam spejeme.

zalka
9. dec 2015

@domi1220 hej prepáč ... som sa rozvášnila a potom som si prečítala druhý krát tvoj príspevok a došlo mi .. ale už nešlo vymazať ten čo som napísala ...
ale aj ewittam pomáha, len napísala ako to je,.... a vieš dokáže človeka rozčarovať ak niekomu poradí a ten niekto ide na SP a sa pýta, samozrejme my skúsenejšie vieme, že na SP klamú... a potom pridu zase s prosíkom ako to je lebo na SP im povedali úplny opak ... proste je to smutné ako sa niektoré baby správajú ... a tiež niekedy strácam chuť sa tým tu zaoberať ... je toho veľa, všetko sa opakuje, a baby nie sú ochotné čítať nič kde nie je ich nick .. máloktorá má tému prelúskanú a máloktorá sa pýta len na veci , ktorým nerozumie ...
ako ked si nie sú isté, tak fajn nech sa opýtajú či môžu urobiť tak abo tak ... aby človek odsúhlasil abo upozornil na chyby ... ale mnohé toto neurobia a čakajú doslova zo založenými rukami ...

ale zase som sa rozpísala ... i ja o hlúpostiach ..

domi1220
9. dec 2015

@zalka chcem sa ešte spýtať, som teda nezamestnaná, popri podpore si môžem zarobiť na dohodu do 148 €v hrubom ? Tu dohodu treba odniesť na úrad práce a aj na sociálnu poisťovňu ?

zalka
9. dec 2015

@domi1220 dohodu kopiu len na UP do 8 dní od začiatku ináč je to brané ako nespolupráca a vyradia ťa z UP... n a SP im netreba nič .. leda ak si prihlásená na SP ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 r ( na dôchodkové poistenie štátu ) tak z toho sa treba počas práce na dohodu odhlásiť ...

evittam
9. dec 2015

@domi1220 Moja zlatá, ja tu taktiež dievčatám pomáham keď viem - takže si svoje poznámky o mojom prístupe nechaj pre seba, rozumieme si?! Ja keď môžem pomôžem. Len som napísala pravdu a skutočnosť - mi povedz jeden dôvod prečo by ťa nejaká pani alebo slečna za okienkom v SP mala upozorniť, že máš zle uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti keby si náhodou išla napr. na MD? Trošku vytrhnuté z kontextu nemyslíš? Väčšina za tým okienkom to ani nevie a ak sa ich na to spýtaš tak buď "čučí ako tela na nové vráta" alebo ti povie ..."že chceš zneužívať systém" (osobná skúsenosť) - akoby to išlo z jej peňazí.
A krásne ti to vysvetlila @zalka - xy-krát tu ona alebo kočky čo vieme napíšeme a znovu sa tu koľkokrát objaví tá istá otázka rovno pod odpoveďou....

evittam
9. dec 2015

@zalka Ďakujem

domi1220
9. dec 2015

evittam : ja som nepísala nič o tom, že úradníčka ma má upozorniť, ale ak sa človek priamo spýta má niečo aspoň odpovedať, asi som upozornila na dobrú vec, ak ti to stojí za to ešte odpovedať

práca popri rodičovskej na sumy menšie ako cca 200 € za mesiac , určite sú aj také ktoré si zarobia napr. len 50 €, toto sa vôbec neoplatí a aby si dali pozor aku dohodu vlastne podpisujú - radšej ju napísať na niekoho iného - na to upozorňujem a na nič iné ! ja už viac odpovedať nebudem.

zalka
9. dec 2015

@domi1220 ako som písala vyššie, na SP strašne klamú a začalo to za éry Mihála ked bol ministrom, ako keby to prikázané mali .. a ako píše @evittam babenkam sa takáto dohoda za pár eur zišla .. ak plánovali dalšie tehu aby mali vyššie MD ... proste nie vždy sa všetko dá ... zosúladiť ..
nejde to o to že sa neozveš ... alebo že nebudeš odpovedať ... ale naozaj nezaslúžime si hubovej polievky aj ked ani ty si to nemyslela zle ... my to vieme 🙂

gabika783
13. jan 2016

@aliwia veľmi by ma zaujímalo z čoho ti nakoniec rátali podporu. Ale zrejme z platu z TPP a nie z dohody... nakoľko som si niekde vyčítala, že od 1.1.2014 ak vymeriavaci vyšiel lepšie z TPP pred materskou a rodičákom tak sa to bude rátať z toho a nie z dohody... kde sú len šušne. 😀

aliwia
14. jan 2016

@gabika783 rátali mi to z dohody mám 40 eur podpory

gabika783
15. jan 2016

@aliwia no pekne