Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej
Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂
@zuzula86
podpora v nezamestnanosti sa ráta z príjmu za posledné 2 roky, ak nastúpiš do zamestnania na 1 deň a máš zvyšnú dovolenku, kt. si dáš preplatiť, tak Ti vznikne možno max. VZ a podpora bude maximálna.
Ak budeš robiť 5 dní a za minimálnu mzdu tak podpora bude vyrátaná z tých 5 dní.
zdravim 😉
v maji mi bude koncit RP.Chcem sa opytat ci ma narok na davku nezamestnanosti ak som si neplatila,alebo vlastne mozno nebol plateny prispevok v nezamestanosti (toe je tych 5 ci 6eur) mam odpracovany stabnoveny pocet dni teda aj viac a k tomu som cele tehotenstvo bola na marodke cize to je ako keby som bola dalej zamestnana.Dostanem ci nedostanem 😝 ?????Dakujem za odpoved
@bassenkask kedy bol skončený pracovný pomer? čo myslíš tým, že neboli platené odvody?
prosim vas neviete nahodou ako je to s podporou teraz a po novom roku sa to ma nejako menit? zaujima ma hlavne ked mm prepustia od 1.12 ci mu bude stale vyplacana podpora po starom alebo sa mu to po novom roku zmeni na tu nizsiu ? dakujem
už sa to tu riešilo, len sa chcem uistiť či som správne pochopila. Rodičovská mi skončí v januári 2013. Som zamestnaná vo firme viac ako 10.rokov a mám ešte 19 dní nevyčerpanej dovolenky. Vychádza mi teda, že by som mala dostať príspevok v nezamestnanosti v max. výške. Lenže po novom roku sa tento príspevok mení. Ak by som chcela dosiahnuť aby som dostala príspevok , ktorý platí do konca roka 2012 stačí mi urobiť nasledujúce kroky: prepíšem RP na môjho muža a zároveň preruším svoju RD. V práci dám výpoveď dohodou napríklad ku dňu 13.12.2012 s tým, že dňa 12.12.2012 si vyberiem 1.deň dovolenky a ostatných 18. dní si dám preplatiť a dňa 14.12.2012 sa zahlásim na ÚPSVaR.
Tým pádom budem dostávať príspevok v nezamestnanosti v aktuálnej výške aj keď mi RD končí až v Januári? Pochopila som to správne? Ďakujem pekne za odpovede.......... 😉
Ahojte, písala som už vyššie. Kedže rodičovská mi končí až v januári 2013 a ja by som sa na ÚP chcela prihlásiť ešte tento rok ,dohodla som sa zo zamestnávateľom na nasledovnom: 27.12.2012 nastúpim späť do práce a budem čerpať dovolenku, zvyšných 18 dní dovolenky mi preplatia a k tomu dátumu sme sa dohodli aj na výpovedi dohodou. Pred tým samozrejme plánujem previesť RP na muža a ukončiť RD. 28.12 2012 sa pôjdem zaevidovať na ÚP. Len som teraz na pochybách, či nebude problém v tom, že mám dovolenku a výpoveď k tomu istému dátumu . Som z toho teraz trochu celá nervózna. Ďakujem za odpovede 🙂
Ďakujem, už som teraz pokojná . Iste máme dohodu o skončení pracovného pomeru. Ja som to zle napísala 🙂
Ešte raz ďakujem. 🙂
baby ...ja to vsetko tiez "podnikam" dnes idem na urad prace mam uz aj dohodu o skonceni PP...len mam taky blby pocit ze sa na mna budu divat ze spekulujem...moja mala ma totiz este len dva roky...dufam ze sa ma nbebudu pytat preco som s nou neni doma na rodicovskom a hlasim sa na podporu...
no na mna sa na uradoch divaju ako na peknu spekulantku... 😒 a to preto ze moja mala bude mat 3 roky az cca o rok...ze preco som teda neni na rodicovskom ?? + na jeden den zamestnana...cista vypocitavost..neviem ci mi to stoji za to...ale uz som zaevidovana na UP. Myslite ze mi teraz schvalne najdu pracu ?
@chiquitita
nevšímaj si to, využívaš možnosť čo máš zo zákona, a myslíš že ti prácu nájdu? ved ju nevedia nájsť ani tým čo prácu chcú.
A dalšia vec ak by ti aj prácu našli, tak pôjdeš na dva dni do práce a dáš im výpoved v skúšobnej dobe a pokračuješ dalej v poberaní tej istej podpory v nezamestnanosti, kt. ti vyrátali po rodičovskej až kým dočerpeš celú podporu.
@chiquitita povedz im, ze sa nemaju do toho co starat, ked tak im povedz ze na rodicovskom je s dietatom otec
tiez ma to caka teraz vybavit, cakam na zaradenie do evidencie..no ked mi najdu pracu, budem len rada :DD
@zalka presne tak este clovek plati poistenie v nezamestnanosti ked je zamestnany to ako ked bude pracovat cely zivot a nebude nikdy na UP tak preco ?? treba to vyuzit a vobec si ich nebudem vsimat mam na to narok a ci uz to robim vtedy alebo vtedy je moja sukromna vec...musim sa obrnit 😀
@ifkael s dietatom nie je otec lebo pracuje 😅 uz mas podanu ziadost a cakas na rozhodnutie ? aj ja...ale to snad daju kazdemu nie? by ma asi vystrelo 😝
@chiquitita tak ale rodicOvsky prispevok mozes napisat na muza ;) a nepridete o neho
baby a kolko treba byt na RP aby vysla taka vysoka podpora...
@chiquitita RP nema vplyv na podporu
@liz_lemon no myslela som ze ked budem kratsie (nepresiahne to dva roky) tak budu ratat vysku z toho zarobku pred nastupom na MD nie z toho posledneho zamestnania..1 dna
poprosím ešte o jednu radu, lebo v sociálnej poisťovni mi nevedeli poradiť ( buď nepochopili oni mňa alebo ja Ich) ☹
Ak mi RD končí až v januári 2013, ale zo zamestnávateľom som sa dohodla, že dňa 27.12.2012 budem čerpať dovolenku a zároveň máme aj k tomu dátumu dohodu o skončení pracovného pomeru a 28.12.2012 sa pôjdem evidovať na UP, musím sa v SP odhlásiť z dôchodkového ? Poprípade odhlásiť, zahlásiť ešte niekde inde ako napr. ZP ? Lebo si neviem celkom predstaviť, že v deň nástupu do práce ( čerpanie dovolenky) ktorý je zároveň aj ukončený dohodou ma zamestnávateľ aj prihlási aj odhlási. Mám v tom zmätok a dúfam, že som to napísala zrozumiteľne 😅
@112233 rodičovská dovolenka ti nekončí v januári, ale 26.12.2012.. do januára je len nárok na rodičovský príspevok, ktorý si prehlásila na manžela..
zamestnávateľ ti ukončí prerušenie poistenia z dôvodu rodičovskej ku dňu 26.12. a dňom 27.12. ukončí tvoj prac. pomer..
na SP sa neodhlasuj, odhlásiš sa až vtedy, keď ti z nejakého titulu vznikne povinné poistenie /napr, sa zamestnáš na dohodu alebo na trvalý prac. pomer/.. ak povinné poistenie nevznikne, do 6 rokov dieťaťa bude za teba dôch. poistenie platiť štát..
pôjdeš aj na ZP s tlačivom, ktorý ti dajú na úrade práce - vydokladuješ, že si evidovaná a štát bude za teba platiť zdr. odvody ďalej..
baby dokedy treba zaniest do soc.poistovne rozhodnutie o zaevidovni z UP

Ahojte ahojte 🙂 aj ja vas ziadam o radu 🙂 som z toho tu zmetena.. moj syn je narodeny 24.7. 2010, nastupila som na MD tradicne 6 tyzdnov pred terminom a ten bol 18.7.2010, na MD som bola klasicky pol roka a teraz poberam rodicak, ten chcem prepisat na otca dietata a ja sa chcem vratit do prace, chcem sa spytat ze ak by som nebola spokojna ci mozem potom ist na podporu a z coho sa mi to vyrata. ci sa mi to bude vyratavat z tych dni co budem teraz zamestnana alebo z nejakych dvoch rokov pred MD alebo ako to je???fakt sa tomu nerozumiem a prosim vas o radu..myslim tym ze ak odidem hned po prvom dni je to mozne?dakujeeem moc