Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej
Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂
nič som nepočula iba tu som čítala čo si odpisovala aide9 na prvej strane:Ciže by stačilo ak by som sa vratila naspat do prace, dostala na ten 1 den hrubu mzdu 100 evri a mam max podporu? Vypocet 100 x 0,5 x 30dni = 1500 evri.
To nemoze byt take jednoduche, ved to by potom robilo vela mamiciek Ci?
6. máj 2012 o 22:43 • Odpovedz • Páči sa mi to • •
zalka @aida9
Ano tak nejako sa to ráta, a tak nejako ak sú šikovné mamičky tak také podpory majú. Resp. z toho zárobku a z počtu dní dovolenky zostávajúcej a z odstupného ... lebo sa skúma pri výpočte podpory posledné tri roky. No kedže mamičky sú na MD a potom RD, tak tá doba sa im zarátava ale kedže príjem je 0 tak je to vylučiteľnou dobou, a podpora sa vyráta len z toho jedného odpracovaného dňa alebo potom, ak niekto neodpracuje ani jeden deň tak s hrubej mzdy v zamestnaní.
6. máj 2012 o 22:53 • Odpovedz • Páči sa mi to • •
@nikolino
No nemysli si, podpora je obmedzená na max. výšku .. viac ako 770-800 e nedostaneš bezohľadu na výšku VZ .
A na to aby si mohla mať takú podporu musíš mať chápavého zamestnávateľa čo ti výjde v ústrety... a ani na to mamičky šťastie občas nemajú ...
Osobne by som nedávala výpoved byť na tvojom mieste ...
mám zamestnávateľa v pohode tie dohady o mojom mieste boli iba fámy od závistlivej dievčiny ak by som to urobila tak že na konci MD pôjdem na 3 dni dovolenka zvišok mi zamestnávatel preplatí bez odstupného pôjdem na podporu a po nej sa vrátim na RD pred skončením RD zostanem tehu nárok na ďalšiu MD zo zamestnania mať nebudem ale ak by som si platila balík dnp tak by mi nárok vznikol nie?
@zalka zatiaľ len hľadám možnosti ako od tohto štátu dostať niečo viac keď už človek maká v práci nech aj niečo s toho má. ak by som to nechala tak a znova by som otehu pred skončením alebo po skončení RD (čo je pre mňa lepšie) zamestnanie bude teda stále trvať ako dlho by som musela platiť balík dnp keď som prihlásená od 11.2.2013?
ale musela by som otehu do dvoch rokov ako som si založila nové dnp aby sa mi tých cca 3 mesiace čo som prihlásená ale neplatím lebo to ukončím na konci MD rátalo.potom sa znova prihlásim keď otehu či ako to je.
Ahoj kočky, potrebovala by som poradiť: 8.3.2013 mi skončila RD, chcela som nastúpiť do práce, ale zamestnávateľ mi povedal, že som mnou už nepočíta, dostala som výpoveď podľa §63 z nadbytočnosti, nakoniec sme sa dohodli a podpísali dohodu podľa §63 s tým, že dostanem 2-mesačné odstupné. Ukončenie je podpísané k 31.3.2013, do vtedy si čerpám dovolenku a zvyšok dovolenky mi preplatí spolu s odstupným. Teraz kočky moja otázka: bude sa mi do výpočtu podpory v nezamestnanosti rátať práve tento mesiac marec, za ktorý dostanem 2mesiace odstupného a preplatenú dovolenku, tým pádom by mi malá byť pridelená max.podpora tých 770-800€ ? Zároveň mám dieťa, ktoré má celiakiu a mám teda nárok na predĺženie si RD s zo zdravotných dôvodov, ale viem, že keď budem poberať podporu tak nemôžem zároveň poberať aj rodičovský príspevok..myslíte, že by sa mohol dať prehodiť rodičák na manžela a po ukončení podpory si rodičák prehodím opäť na seba ? Ďakujem veľmi pekne za všetky rady.... 🙂
babenky ja mam iný problem potrebovala som nastupiť do prace skor ako mi skončil rodičkovsky z finančných dovodov v praci nemali pre mna miesto a tak som si hladala novu, našla som si ju a preto som dala vypoved v bývalej a v novej praci som mala mať mesačne skolenie ale po týždni školenia zistili že sa na tuto pracu nehodim a tak som dostala výpoved počas skušobenj doby. Čo mam teraz robiť to mam isť na urad a nahlasiť že som nezamestnana? Aj ked vlastne rodičovsky som nezrušila a poberala rodičovsky popri praci nadalej ale kvoli odvodom do poistovni a dochodok by som sa mala hlasit na urade a kde presne?
@matulda09 klobúk dole si šikovná, kludne si mohla byť zamestnancom v prvej práci na RD, a popri tom si nájsť 2 prácu... a keby dieťa malo 3 roky tak by si sa rozhodla kde budeš robiť ... toto sa TI podarilo.
A nikam sa hlásiť nemusíš, si na RD nemusíš byť evidovaná na UP .. akurát si obehaj ZP a SP ...
@barla počas poberania podpory nesmieš poberať RP.
A ktohovie či ti výjde maximálna podpora... kedže od 8.3. do 31.3 je dosť veľa dní ... mala si sa dohodnúť na skoršom skončení PP .. čím menej dní tým vyšší VZ ...
čím viac dní tak na tým viac dní sa rozpočíta aj to odstupné aj preplatenie dovolenky ... takže nemusí výjsť max. podpora. Všetko záleží od výšky príjmu aký si mala pred MD a od výšky odstupného. Bez čísel sa dá ťažko povedať ... ale teoreticky ak ti odstupné + dovolenka .. výjde na deň cca 60 eur tak podpora bude maximálna .
Teda suma ( odstupné + preplatená dovolenka + dovolenka čerpaná ) deleno počet kalendárnych dní od nástupu do práce po skončenie PP ... = denný vymeriavací základ a z toho je potom podpora 50%
@zalka no to som netušila že možem byť zamestnana inde čo už hladam si novu pracu a uvidim takže teda musim ist na socialne a uviesť že som nezamestnana? Aj ked pred nastupom do novej prace som na socialnej neuviedla vystup v bývalej prace a nastup do novej prace
Inak sa mi to celkom nezda vystup som dala lebo ked som nastupovala do prace tak dostavas zmluvu kde je uvedene den nastupu a potom započet by si ako dostala? Aj ked už započet sa tak nebere pri počitani dovolenky ale k dochodku to budeš potrebovat
@matulda09 nie nikde nič nehlásiš , vznik a zánik zamestnania hlási zamestnávateľ na SP a ZP . Ty musíš ísť na ZP a oznámiť že stále poberáš RP a staráš sa o dieťa ... a to isté ti treba oznámiť na SP.
Na UP nechodíš nemáš dôvod ... jedine že by si prepísala RP na manžela a prihlásila sa na UP a poberala podporu v nezamestnanosti .
@zalka
dik za radu len ja v skratkach nie som moc doma 🙂 ok ZP je iste zdravotna poistovna a SP socialna?
Aj ked nechapúem prečo to mam ist tam oznamit ved ked raz zamestnavatel ma nahlasil tak je jasne že som doma a staram sa o dieta? Na HN poradni som sa pred nastupom do prace pytala či treba ist na socialku a hlasit sa že som sa zamestnala bolo mi povedane že nikam nemusim chodit takže mam v tom uz hokej
@matulda09 hm... ale zamestnávateľ ťa prepustil.. a ak chceš aby za teba štát platil dôchodkové poistenie kedže si na RD tak nahlásiť sa musíš ísť ...
a tiež ZP musí vedieť že si sa vrátila na rodičovský ...
ale nikam nechod nič nerob a ked ti príde výzva o 10 rokov že máš zaplatiť poistné za to obdobie do ZP tak potom si lámaj hlavu čo bolo a a ako bolo
Mimochodom každá zmena sa hlási na štátnych úradoch do 8 dní ...
@zalka
vdaka ok radsej tram iste zajdem takže na socialne a aj na zdravotnu aj ked v ba socialne je na zahradnickej 31 asi a aj na 135 a teraz neviem kam to mam ist hlasit alebo podla bydliska kedže to je už rodičovsky lebo na socialnej som viedla len matersku a ked som nastupovala na rodičovsky tak som to hlasila na urade v petržalke 🙂
ahojte nájde sa niekto aj na môj prípad ? k 4.3. som dostala výpoveď ( samozrejme dohodou ) podporu začnem brať až od mája nakolko v apríli ešte dostanem rodičovský a súbežne nie je dovolené dostávať 2 dávky naraz ( tak povedala teta za okienkom ) , moja otázka znie : vybavujem si ale predĺžený rodičovský kvôli zlému zdravotnému stavu dieťaťa ak mi ho odklepnú tak mi pozastavia podporu ? alebo sa dá tento predĺžený tiež prepísať na otca dieťaťa ( je zamestnaný ale to viem že nevadí ) ?
takže tú žiadosť mám už v jeho mene podávať ?

@zalka chcela som nejakým spôsobom využiť tu lepšiu podporu.