Pokuta od zamestnávateľa

smejkuskaa
5. mar 2024

Dobrý deň, chcem sa spýtať, mám TPP na neurčito , pracujem vo firme asi 5 rokov. Zamestnávateľ mi dal okamžitú výpoveď z dôvodu :
firma má niekoľko prevádzok, niekedy som bola na prevádzke A a po čase má preradili po dohode na prevádzku B. Pracujem klasicky dlhy krátky týždeň .
po Krátkom čase ako som bola na prevádzke B , na prevádzke A zacali problémy a nemal tam kto robiť ( problémy so zamestnancom ) , tak sa má manažér opýtal že či pôjdem na záskok lebo nemá kto robiť. Lenže ten týždeň som mala aj dlhy týždeň na svojej prevádzke ( to je 2 dni voľna za týždeň) tak preto slm povedala že na prevádzku A nejdem , mám program osobne veci atď.
A zamestnávateľ mi dal ku dnešnému dnu výpoveď a preplatenie škody cca 400€ za to že 2 dni bola zatvorená prevádzka údajne mojou vinou . Má na toto zamestnávateľ nárok ? Veď predsa to nie je moja vina že zamestnavatel ma bordel na prevádzkach a ze ostatní mu nechodia do prace tal ako majú .

zalka
5. mar 2024

@smejkuskaa nerieš to sama, oslov právnika.

pribinak
5. mar 2024

@smejkuskaa nie, nie je to tvoja vina. Čím skôr právnika a telefonát na inšpektorát prace

smejkuskaa
autor
5. mar 2024

ešte dodám že v skladoch bol bordel , nikdy nič nesedelo reálne fyzicky a systémovo , v dodatku mám preplatenie inventury cca 2000€ a všetko to rátal v predajnej sume nie v nákupnej , má na to vôbec právo ? keďže reálne mi nebolo nič dokázané

zalka
5. mar 2024

@smejkuskaa sama sa neubrániš, treba preto právnika kontaktovať.

simca06022011
5. mar 2024

Nie nemá ak si nemala plánovanú službu, nič si neporušila. Dufam ze aspoň máš v zmluve miesto vykonania práce.
Co s atyka inventúr, nerobí sa z brucha. Neviem aky dodatok mas na mysli. Ale jednoznačne musia byť určené zodpovedne osoby, pravidelne inventúry. V inventúre sa vycisli manko, podľa zodpovednosti rozdelí v skladovej cene všetkým zodpovedným. Chodili zamestnanci rôzni na prevádzky? Nemôžeš zodpovedať za to, co mohlo zmiznúť ich zavinenim. Dokonca aj šéf zodpovedá za stav zásob ak má prístup do prevádzky:D takto som ja pred rokmi dala dole pána manažéra keď riešil manko (a vedela som ze cez víkend chodí s kamarátmi na "nakup"), ktoré som mu ja vyskladnovala následne ako reklamný tovar :D
Nájdi si právnika a daj toho frajera dole. Pekne sa ta asi chce zbaviť a ešte aj zarobiť. Aj ten inšpektorát je dobrý nápad.

zuzanazu85
5. mar 2024

To je asi všade,keď je majiteľ zahraničný... 😁. Zdreť lacnú pracovnú silu Sk. Nikdy viac 😏

bale1rinka
6. mar 2024

@smejkuskaa preradenie zamestnanca na inú prevádzku je možné iba s jeho písomným súhlasom o presne stanovenom prac.čase a na presne stanovený výkon práce.
Na tvrdenie, že tvojou vinou - musí dokázať písomne, a ty sa sa mozrejme odvoláš...
výpoveď by som nepodpisovala, nič si neurobila, ani si tam nebola...

bale1rinka
6. mar 2024

@smejkuskaa to je čo konkrétne za dodatok? nerozumiem ako si to mohla podpísať...preplatenie inventúry a 2000eúr? nechápem
ak mám dáku zodpovednosť za niečo podpísať, tak si sakra dávam pozor, aby mi nič nechýbalo ,ako keď máš manko v pokladnici...
zle položená otázka, málo konkrétnych informácií, nedá sa to objektívne posúdiť...

gabika0825
6. mar 2024

@smejkuskaa v tomto prípade by som určite riesila toto s právnikom.

moonlight1210
6. mar 2024

Preradil ta po ustnej dohode? Ci pisomnej?
Kde mas definovane miesto prace? Ako su v zmluve definovane tvoje pravovne povinnosti? Co zahrnaju? Nie je k nim pridane naviac nieco, co uz dana pracovna pozicia podla oficialnej definicie nezahrna?

Toto su veci, ktore by pri kontrole IP pokutoval keby sa stavil na random kontrolu (vacsinou len narychlo pozru socialku vs. tvoj OP, aby pozreli, ci si prihlasena a idu prec. Pripadne si daju kavu. Niekedy aj zbezne obidu prevadzku. Ale obcas idu hlbsie a pozru prac zmluvy, atd.).

Taktiez napr. keby sa ti stal prac uraz na prevadzke, ktoru nemas v zmluve (ani dodatku), tak ti nemusi zamestnavatel nic preplatit, lebo jednoducho povie, ze si tam bola bez jeho vedomia, este dokonca v pracovnej dobe, porusenie prac discipliny, vypoved, dovidenia.
(Na dlhe lakte dokazovat na sude, cez vypovede kolegov, atd. ze ta tam on poslal. Hlavne, ak si tam bola este kratko pred urazom. Nebodaj prvy den.).
Na taketo veci bud opatrna.

V tomto pripade mi pride, ze velmi vláčne definoval dovody vypovede a nie su preukazatelne, ani dovodne. S pravnikom taku vypoved podla mna vies sudne dat prehlasit za neplatnu a tym padom by ti musel zamestnavatel doplatit vsetku uslu mzdu a odvody od dna, kedy ju prestal platit do dna sudneho rozhodnutia, plus by si bola stale u neho zamestnana.

Este mozes ist za nim ty, povedat mu, ze s jeho bordelom na prevadzkach a v skladovej evidencii a pri neexistujucich inventurach, mu urobis laskavost, ked nedas podnet na IP, ani na danovy urad, pripadne colny urad, ak predava napr. alkohol, lebo vsetky tie urady by taketo laxné vedenie prevadzok dost zaujimalo.
Takze ty mu predkladas dohodu o ukonceni k dnesnemu datumu a dohodnete sa, ze si tu vymyslenu sumu manka zase stornuje. Pretoze ak na nej trva, budes sa voci takej vypovedi pre zmenu branit sudnou cestou, kedze nemienis byt ani zodpovedna, ani platit za jeho nezodpovedne vedenie jeho podnikania.

bosorkabb
7. mar 2024

@zuzanazu85 zaujímavé že slovenský zamestnávateľ mňa osobne zdieral a zahraničný v pohode. Ide podľa zmluvy, platí ako má.
@smejkuskaa kontaktuj inšpektorát práce a právnika. Nájdeš aj bezplatného napríklad na úrade práce.

katulienkax
7. mar 2024

Moj byvaly kolega v byvalej firme vysudil za okamzitu vypoved 1.5 nasobok rocneho platu, tak si najdi pravnika a urcite to vyhras, kolega sa taktto sufdil za neopravnenu vypoved

mirkaa12u
8. mar 2024

Váš prípad je zložitý a vyžaduje si podrobné preskúmanie relevantných právnych predpisov a judikatúry. Na základe informácií, ktoré ste poskytli, sa však javí, že zamestnávateľ nemusel mať opodstatnenie na okamžité skončenie vášho pracovného pomeru.

Okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa je možné len z dôvodov taxatívne uvedených v Zákonníku práce. V tomto prípade by musel zamestnávateľ preukázať, že ste závažne porušili pracovnú disciplínu. Z vášho opisu sa však nejaví, že by ste sa dopustili akéhokoľvek závažného porušenia.

Zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi okamžitú výpoveď len preto, že nevyhovel jeho požiadavke na prácu nad rámec jeho pracovnej zmluvy. Váš pracovný pomer je viazaný na pracovnú zmluvu, ktorá vymedzuje vaše pracovné povinnosti. Ak ste odmietli prácu na inej prevádzke, ktorá nebola súčasťou vašej pracovnej zmluvy, nemôže vám to byť kladené za vinu.

Zamestnávateľ taktiež nemôže požadovať od zamestnanca náhradu škody za to, že prevádzka bola zatvorená z dôvodu, že zamestnanec odmietol prácu nad rámec svojej pracovnej zmluvy. Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť chod prevádzky a nemôže prenášať túto zodpovednosť na zamestnanca.

Odporúčam vám preto obrátiť sa na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý vám poskytne bezplatnú právnu pomoc a poradí vám, ako ďalej postupovať. Môžete sa taktiež obrátiť na odborovú organizáciu, ktorá vám môže pomôcť pri riešení vášho sporu so zamestnávateľom.

Toto nie je právne poradenstvo a nenahrádza konzultáciu s kvalifikovaným právnikom. Vždy je vhodné obrátiť sa na právnika, aby vám pomohol posúdiť váš konkrétny prípad a navrhol vám najvhodnejší postup.

Tu je zoznam relevantných právnych predpisov a judikatúry:

Zákonník práce
Zákon o odborových organizáciách
Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR sp. zn. 2 Cdo 131/2014
Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR sp. zn. 2 Cdo 253/2015
Tu je zoznam inštitúcií, ktoré vám môžu pomôcť:

-Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR
-Inšpektorát práce
-Odborová organizácia
Dúfam, že vám tieto informácie pomohli.

Prajem vám veľa šťastia!