Postup pri skončení pracovného pomeru dohodou
Ahojte zienky, ako mám postupovať? Mám si napísať žiadosť o skončenie pracovného pomeru alebo vyhotoviť celú dohodu a s tým ísť za nadriadeným? Čítala som, ze ja ako zamestnanec mám napisat len žiadosť a zamestnávateľ už vyhotovi dohodu. Netuším ako mám postupovať, čo urobiť, viete mi poradiť?
žiadosť podávaš ty....takže ju aj vypíšeš ako žiadosť o rozviazanie PP dohodou
Dohoda môže mať aj formu obyčajnej A4 - napíšeš tam, kto si (meno, adresu...), napíšeš komu je to adresované (zamestnávateľ), a napíšeš jednou vetou, že žiadaš o ukončenie PP dohodou k dátumu ...... Ak s tým zamestnávateľ súhlasí, stačí, že tam napíše "súhlasím" a dohoda je hotová.
Ak zamestnávateľ chce, môže vyhotoviť dlhšiu verziu dohody, kde popíše podrobnejšie podmienky skončenia PP.
@chrobak7 a ked sa rusi prevadzka, nemam narok na odstupne? robim tam 1,5roka. tam by sa mali uvadzat paragfrafy ze? nemam narok na mesacne odstupne? neviete niekto? lebo firma sa stahuje do ineho mesta.vie mi dakto poradit? dakujem
lebo sa obavam ze u nas sefka toto vobec nespominala len ze sa preplati zbyla dovolenka
@chrobak7 a ako to je keď som zamestnaná len na zastup ? Myslím si že zamestnávateľ keď je ľudsky a chápavý tak by mal chápať že zamestnanec si môže nájsť prácu na dobu neurčitú a mu odíde a skôr pristúpi na tu dohodu nie ? Lebo ja nemienim premrhať pracovnú príležitosť kvoli 2 mesačnej výpovednej lehote.
Aj keď máš PP na dobu určitú - na zástup, platia určité pravidlá. tiež nemôžeš odísť zo dňa na deň a nedať zamestnávateľovi priestor na nájdenie nového človeka za teba. Záleží od povahy práce, či je vás viac, či si len sama na danú agendu, či ťa vie niekto na pár mesiacov zastúpiť a pod.
Ak sú v novej práci seriózni, tak musia pochopiť, že máš nejaký pracovný pomer, ktorý musíš legitímne ukončiť a to trvá tie 2 mesiace. Ak ťa naozaj chcú, tak by na teba mali počkať tie 2 mesiace. Ak ťa nútia nastúpiť okamžite, alebo sa vyhrážajú, že nebudú čakať tie 2 mesiace, tak tam ani nechoď. Rovnako budú s tebou jednať aj po nastúpení. To nie je seriózny zamestnávateľ. Takú pracovnú príležitosť môžeš kľudne premrhať.
Vždy, keď som končil PP z mojej strany, tak v novej práci som dal vedieť, že nastúpim až keď ukončím starý pracovný pomer. A v starej práci som seriózne a pocitov dokončil rozrobené veci počas tých 2 mesiacov. Nemal s tým problém ani starý zamestnávateľ ani nový.
@balerina2025 Toto je ale iná situácia - tu nenavrhuješ ty dohodu na skončenie PP, ale zamestnávateľ.
Toto je skončenie PP podľa § 78 ods. 1 písm. a) bod 2.
§ 63 Výpoveď daná zamestnávateľom
(1) Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak:
a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť
1. zrušuje alebo
2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,...
On mení miesto práce, ty s tým nesúhlasíš, tak zamestnávateľ ti musí dať výpoveď, alebo navrhnúť dohodu o skončení PP z toho istého dôvodu. Vtedy máš nárok na odstupné.
Ak dohodu navrhneš ty, tak nemáš nárok na odstupné.
Treba presne popísať situáciu.
@chrobak7 oni navrhli. a na kolko mesacne odstupne? nasla som 1 mesiac. no pochybujem ze nam daju, je to sukromnicka

Treba napísať žiadosť o skončenie PP dohodou podľa § 60ZP.
Ak ti zamestnávateľ vyhovie, tak on potom vyhotoví Dohodu o skončení PP.