Potrebujem poradiť s bossingom

30. nov 2019

Ahojte.Prišla som si po radu.Nebudem popisovať podrobnosti o popise práce
.Jedná sa o šikanu, neprimerané osočovanie.Komunikácia prebieha dosť ostro a veľmi manipulatívne.Som diskriminovaná kvôli veku.Boli mi vyčítané dovolenky taktiež dobrovoľne určené voľno na ktoré mám právo.Bolo verejne riešené moje súkromie.Dotyčná osoba je psychicky labilná, rozplače sa ak jej niekto niečo povie čo je pravda.Komplikuje všetko ako sa len dá.Dozvedela som sa, že sa pokúša o môj vyhadzov.Robí to vždy keď s tou osobou niekto nesúhlasí.Táto osoba nie je priamo nadriadená.Ani raz som nebola chorá, svoju prácu si robím poriadne.Na pracovisku mám partnera.V práci fungujeme ako kolegovia.To, že máme úmyselne opačné zmeny písať asi ani netreba.Ale vadí tejto osobe aj to,že spolu chceme mať voľno.Ľudia ktorý s touto osobou vychádzajú nadpriemerne dobre majú benefity.Boli určené pravidlá a títo ľudia ich nemusia dodržiavať.Návštevy lekára si musíme vraj plánovať.Dovolenky máme plánované.Ajtak táto osoba podotkla, že prečo musím mať voľno s mojím partnerom.Ozvala som sa.Je to náš osobný život ktorý nijak nezasahuje do tvojho života.Máme také isté právo na voľno.Plánujeme mesiac vopred.Bolo zakázané si brať dovolenku v strede mesiaca.Ale pre niektorých to evidentne neplatí.Môj partner potrebuje ísť k lekárovilekárovy.Táto osoba ho označila klamárom.Keď som sa ozvala, že toleruje to, že niekto počas PN pracuje

kylie1983
30. nov 2019

Ahoj, nie je to v poriadku ale to isto vies. Ta osoba ma určite svojho nadriadeného, za tym by som šla, povedala mu co mám na srdci. A ak by si uňho nenasla pochopenie, tak chod este vyššie. Nenechaj to tak. Držím palce!

malebiele
30. nov 2019

Ak nie je priamo nadriadena, isla by som za nadriadenim, pripadne ak sa nestretnes s pochopenim, tak nadriadeny nadriadeneho. Pripadne zvazovala presun na inu poziciu, aby si nemusela trpiet takeho cloveka? Ja som zazila nieco podobne v starej praci, ohovarania, klamstva, riesila som to s nadriadenou, dokonca som zvazovala inu poziciu, ale nakoniec som sa rozhodla pre odchod z danej firmy. Dodatocne som sa dozvedela, ze dotycna co robila problemy mne, robila problemy aj inym a nakoniec jej nepredlzili zmluvu a poslali ju kade lahsie

autor
30. nov 2019

tak táto osoba tvrdí, že mám byť ticho a starať sa o seba.Na môjho partnera si nedovolí.Všetko s čím ma problém rieši len somnou.
Keď som pripomenula ako táto osoba riešila moje súkromie a urobila haló z výmeny zmeny.Odpoveď bola... Hmm ja si nepamätám čo bolo včera.
Hocičo čo poviem je zlé.Vybuchne, rozplače sa, mám byť ticho, hľadať si inú robotu keď sa mi nepáči.
Nadriadení sú somnou spokojní.Táto osoba je niečo ako vedúci skupiny ľudí.Ale dokopy to nie je nič.Nie je to žiadna právomoc robí to isté čo ja.Až na to, že ma na starosti zmenovku.

Nie som jediná ktorú takto šikanuje.Dovoľuje si na viacero ľudí.Kolegyňa sa zrútila a chcela odísť.

Nie je zo slovenska.A príde mi cez čiaru aby si šikanovaní mali hľadať inú prácu.Má nižšie vzdelanie ako ja.Komanduje každého pri tom každý má svoj spôsob práce.Vždy je práca hotová.

Vraj nemá problém s našou prácou ale s našou netolerantnosťou.Nič v zlom ale ja toho tolerujem dosť.Ťahala som za človeka ktorý ani nechodí do práce.A vraj sa nemám starať.Chodila som o hodinu skôr keď bolo treba.Zatiaľ čo oni boli doma.

Ozvala som sa lebo jeho prívrženec ma nazval chorou na hlavu.Ako si to vôbec dovoľujú nejaký kolegovia takto komunikovať s podstate cudzou osobou.Kde je rešpekt.
Upozornila som ho.

Je to celé ako manipulatórstvo aby som sa ja cítila ako zlá, že nechcem robiť na niekoho kto je non stop viac mimo práce než v nej.A je mi vyčítané ako si dovoľujem chodiť niekam počas os.voľna s partnerom a za rodinou.Ako si partner dovoľuje ísť k lekárovy keď to nemal mesiac vopred nahlásené.

Ale to, že je niekto dokopy týždeň v práci a dopisuje si dovolenky v strede mesiaca to je už v poriadku.

Mám toho dosť aby sa mi niekto vyhrážal.Nemá právo riešiť moje súkromie.Chcem to riešiť.Prácu mám rada ale ničí mi to zdravie tento teror.

vierka0508
30. nov 2019

Za nadriadeným opisat mu situaciu, povedz ze sa citis diskriminovana a sikanovana, ak nepomoze treba poslať list, oficiálnu staznost, tu uz ignorovat nemozu, najvyssi stupen ako sa branit je podat podnet na inšpektorát práce. Drzim palce

missdiva
30. nov 2019

mam uplne rovnaku kolegynu (akoby si pisala o nej - este mi povedala, ze si nezala aby som chodila na dovolenky 😂 vramci mojej dovolenky, hlavne, ze ona je pravidelne kazdy mesiac na PNke - ja som za tri roky nebola ani raz... a podotykam, ze u nas pracuje sotva rok), no neporadim ti, nevsimam si ju, uplne ju ignorujem, jednym uchom dnu a druhym von, to ju este viac stve ale co narobis. nadriadena je len jedna a ta sa jej boji, jediny dovod preco ju nevyhodi je, ze robi vysoky profit.

autor
30. nov 2019

Dopočula som sa, že keď sa neukludním vyhodí ma.Ale tá osoba na to nemá právo.Nie je šéf.Len zodpovedná za zmeny.Len evidentne jej to vstúplo do hlavy.Jeden kolega už odišiel.Nezvládal to.
Že vraj nesúhlasí s tým aby partneri boli na jednom pracovisku.Ale veď my spolu ani nepracujeme.A keď áno všetko je super.Vieme sa dohodnúť na práci.Všetci sú spokojní.
Ja zas nesúhlasim s tým aby lacná pracovná sila šikanovala domácich.Ja v tejto krajine žijem oveľa dlhšie a nikdy by som si nedovolila osočovať niekoho kto na danom mieste pracuje xy rokov.
Ona s tým problém nemá.

Píše sms na súkromné čísla.Určuje si porady o ktorých vedenie nevie.Pravidlá o ktorých vedenie nevie.A zároveň ich porušuje.
Snažila som sa komunikovať slušne ale urobila zomňa hlupaňu.Čo sa starám.Nech sa starám o seba.Nasrala som si do huby a pod.Neriešila by som nič pokiaľ by ona nezačala osočovať a vyťahovať moje súkromie.A neoznačila môjho partnera klamárom.
Iný človek klame non stop.Namiesto choroby nie je ani doma a obaja sa mi vysmiali do tváre.Že mňa do toho nič kde oni chodia.

Ale mňa sa to týka keď ťahám za iných.A mne je vyčítané voľno na ktoré mám nárok.Ja si neberiem pnky a neklamem.Ja mám vždy dopredu nahláseně voľno.A dostanem otázku... Prečo idete spolu? A kam idete? To musíš ísť s ním?
Máte si plánovať svoj osobný život.
A čo asi tak robím.Rok dopredu máme vraj vedieť kde ideme a kedy.A keď si to naplánujeme tak prečo musíme ísť spolu.
Všetci vedeli, že sme pár pred mojím nástupom.Ostatní kolegovia to neriešia.
Prišiel nový je tam 2 týżdne aj s topánkami a začal riešiť moje súkromie a referovať to ďalej.
Sú si veľmi blízky.

Bolí ma už hlava.Mávam migrény.Nechuť jesť.Nechuť chodiť do práce pritom pracujem rada.

Nerobím nič zlé.S partnerom fungujeme ako kolegovia a oni riešia naše súkromie.
Dôležitá je práca nie to či sme niekomu sympatickí.

Ani nezačnem tému a dotyčná osoba vytiahne historku ktorá sa ani nestala len aby očniernila partnera.Ale do očí mu to nepovie len mne keď sme samy.

Každý nás má rád.Môžu sa na nás spoľahnúť.Keď niečo treba prídeme.

Len hiearchia je dosť divná.Mne nadriadený povie čo mám robiť.A príde táto osoba a vyvrieska sa na mňa čo robím.

Robí zo mňa chuderu.A pripomína mi, že som mladšia.
Ale iným nič nepovie len za chrbtom.

Zvýšila som hlas.Skála mi tá osoba do reči.Vraj sa mám rozprávať slušne.A hneď na to... Nasrala si si do huby.

A rešpekt voči mne?

Som zúfalá.

majah212
30. nov 2019

ries to s vedenim, robi to preto lebo moze, pretoze sa nikto neozval. tym ze kazdeho zastrasi a nikto sa neozve vedeniu, tak si vedenie mysli ze je vsetko v poriadku. predpokladam, ze ma obavy zo svojich schopnosti a sikovnejsích ludi vníma ako konkurenciu, tak sa k nim aj sprava, takto si to vybíja na druhých, pretoze "moze".

malebiele
30. nov 2019

Pripadne skus si nahravat vase rozhovory, aby si pred vedenim mala nejaky dokaz, slebo podajte staznost na danu osobu viaceri, ked je vas viac, koho sikanuje

ukulela
30. nov 2019

ale ved sti to tu uz napisala niekolko kratstale dokola - a mas jasnu odpoved - chod za vedenim/na personalne/odbory. ak je vas nespokojnych viac, spojte sa a chodte spolu.
mimochodom, narodnost do toho laskavo netahaj. a tvoj styl komunikacie tiez (podla pisaneho) nemusi byt celkom OK.

autor
30. nov 2019

@ukulela Môj štýl komunikácie nie je žiadny.Ja som šla preč a odčlenila som sa aby som mala pokoj.Ja komunikáciu nezačínam.Je snáď v poriadku keď sa ti zákazníci sťažujú upozorníš pekne kolegu na danú situáciu.Poprosíš ho aby túto prácu vykonával neskôr lebo ohrozuje zdravie ľudí ktorý tam sú.
A on na mňa vybehne... Ty si chorá na hlavu? Ako si to predstavuješ.Vždy sa táto činnosť vykonáva keď už sú ľudia preč.A odrazu je to jedno.
Ako by si reagovala? Lebo ja som mu povedala nech sa somnou rozpráva slušne.Že som mu nič zlé nepovedala.A on po mne začal kričať.

Nemáme personálne odbory.Nerobím vo výrobe ani v žiadnej korporácií a ani v súkromnom sektore.
A je to omnoho zložitejšie riešiť veci keď sa dá všetko ututlať.Priamo na pracovisku to riešiť neviem.Mala by som ešte väčšie peklo.A tá osoba by nebola nijako pokarhaná a naďalej by pokračovala v tom čo robí.
Tu je to o sile známostí.Preto chcem vedieť ako postupovať ak sa to vystupňuje.Vedenie povedalo pri inom probléme, že si to máme riešiť my.To sa netýkalo mňa.Dávajú od toho ruky preč.
Ututlalo sa aj viacero úrazov.Veď vedenie prichytilo zamestnanca na PN inde.A nič sa neriešilo.

Nič sa nikdy nerieši.Veď ja tiež s vedením nemám problém.Ale bojím sa, že sa na mňa hádže špina lebo som sa ozvala, že pre niekoho pravidlá platia a pre niekoho nie.A vie to aj vedenie.Ale neberú to vážne.Predošlí kolega tak skončil.Bol obvinení, že spôsobil niekomu úraz.To isté sa stalo aj mne, že iný človek pochybil a mne spôsobil bolesť.A neriešila som to.Beriem to tak, že sme ľudia a stane sa.

Bol introvertný nesadol tej osobe.A tak ho v skúšobnej vyrazili.Deň pred koncom.Chudák sa učil ešte len čo a jak.Keď sa opýtal ako má čo robiť bol skritizovaný, že je neschopný.

Toto je v poriadku? Sme ľudia.Nikto učený z neba nespadol.

Ľahko sa hovorí.Ale na pracoviskách to funguje inak.

lija22
30. nov 2019

joj normalne by som tej krave flasla po hube a nech sa deje co sa deje. Preco takto na tebe sedi?

alex49
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
30. nov 2019

@lija22 Aj ja ver mi.Závisť? Možno... Som mladá, zadaná.
Ale vôbec to nemám a ani som to nemala v živote ľahké.Stačilo povedať vopred, že ma tam nechce.Ostala by som v predošlej práci na tej istej pozícií.Aj keď by som dochádzala hodinu.

autor
30. nov 2019

@lija22 Nešlo mi o konflikty.Ale začalo sa to pár mesiacov dozadu.Podrazil mi ten človek nohy a mne sa usmieval do tváre.A postupne sa to začalo zhoršovať.
Opýtala som sa.Urobila som niečo zlé?Nie.
Tak prečo sa ku mne takto správaš?
Veď mám s partnerom rozdielne zmeny chceme mať len voľno spolu.

A načo?;Riešte si svoje súkromie mimo práce

lula313
30. nov 2019

Tu ti dávam z mojej diplomovky o mobbingu tabuľku, aké kroky sa môžu podniknúť pri rieseni takejto situácie. V prvom rade to riesit s dotyčným, ak nepomoze, tak s priamym nadriadeným. Čo sa týka dalsieho postupu, kaslala by som na to a nasla si prácu inde, lebo mám v rodine pripad, kedy sa diskriminovaný a mobbovany človek dovolaval na všetkých možných instanciach(až po sudy) a nikam to ani po dlhých rokoch na sudoch nedospelo, len sa prejavili negativne dopady na cloveka(po rokoch boja, zozierania sa, nervov - daný človek dostal onkologické ochorenie a verim tomu, že to je kvôli tým rokom zúfalstva a zozierania sa hnevom a zlostou kvôli neférovosti). Treba sa spytat samej seba, či ti tá praca stoji za to a či si radšej nenájdeš taku, kde budeš spokojna

autor
30. nov 2019

@lija22 Nerobíme spolu a ani voľno nemáme mať spolu? Nejde len o mňa.Všimla som si, že robí naschváli viacerero ľuďom.
Sama som navrhla rozdielne zmeny.A všetci to vidia ako výhodu lebo keď sme spolu oni majú voľno.Nemusia chodiţ o hodinu skôr.Poprosia nás keď treba lebo prídeme bez rečí.

Ja som tiež neriešila, že niekto sexoval počas prac.doby a načapali ich.
Prišlo mi to nechutné.A ešte sa s tým chvastali.Príde mi to ako závisť, že všetci sa handrkujú doma, vadia, majú nestabilné vzťahy, rozvody.
Sťažujú sa na prácu.

Ja mám prácu rada, vidia, že sa s partnerom nehádame a to ich asi štve.Vyrukovala táto osoba verejne kam chodíme.Asi závidí, že nemá nikoho.
Nemám nič proti nikomu.Ale fakt mi nie je čo závidieť.A naozaj nerozumiem prečo závidia.Veď ja som po dlhej dobe šťastná.Chodím do práce.Prišla som aj keď mi bolo zle.Aj keď trebalo zaskočiť.Neulievam sa.Rodinu si ani nevidím lebo som sa kvôli práci presťahovala.Všetko sa začalo keď som spomenula, že ideme s partnerom preč a vymenila som zmenu s kolegyňou ktorá ma doma dieťa.A tak mi prišlo vhod ju ukrátiť o zmenu v piatok.Mohla byť aspoň doma.Bola spokojná.Mne to vyhovovalo.Som ústretová aj voči ľuďom ktorý majú deti a robím poobede.Ale niekomu som evidetne prekazila plány urobiť zlobu.Aby som ani náhodou nemala predlžený víkend.Dotyčná osoba mi to schválila a v zápätí šla hore ako si to my dve predstavujeme.Popriala pekný víkend s úsmevom.Vedúci prepísal zmenu bez slov.O 5 minút na to si ma zastavil, že on nevedel o tom, že si nemôžeme meniť už zmeny.Takže nadriadený nevedel...aha.To je hiearchia, že podriadený si určuje pravidlá.Hneď som vedela kto sa bol sťažovať.Stačilo povedať.. nesúhlasím s výmenou.Výmeny boli bežné 30 rokov.Už nie.

autor
30. nov 2019

@lula313 Pri fyz.práci som skončila v nemocnici.Toto bola moja vysnívaná práca.A v tejto oblasti tu už nič nie je.Aj platovo som spokojná aj konečne nekolabujem od bolesti.Len tento jeden človek sa mi snaží zničiť život a ja nerozumiem prečo.Proste keď som si hľadala prácu bolo to tu ťažké.Robila som aj fyz.náročnú prácu kde mi skolabovalo zdravie a brala ma sanitka.2 mesiace som si nevedela nájsť prácu na zmluvu.Všade len dohoda.Skúsila som napísať do iného mesta bez inzerátu.Len som poslala email.Mala som šťastie.Presťahovala som sa a a ešte aj dochádzala kvôli milovanej práci.Nikto nechápal, že či mi šibe toľko dochádzať.Potom sa uvoľnilo miesto v meste kde som sa presťahovala.Neváhala som.Ušetrené peniaze za cestu.Vedeli, že sme partnermi.Napriek tomu im to nevadilo.A nevadí to nikomu.Len tej osobe.Ale požral sa ten človek aj s kolegyňou a taktiež ju označil za k***.Viackrát sa pohádali.Keby som vedela ostanem tam kde som bola.Riskovať a prísť o prácu nemôžem.Po poslednej skúsenosti s hľadaním práce si nedovolím riskovať.Prišla by som o bývanie a už by som si zas prácu nenašla z môjho bydliska.Na bývanie na začiatok som si musela požičať aby som sa mohla presťahovať.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
30. nov 2019

Pardón za chyby.Neviem to upraviť.

lula313
30. nov 2019

Veď je to na tebe, ale keď píšeš, že ju tam drzia známosti, budeš vzdy tahat za kratší koniec a to len by prišlo peklo, keby si podala podnet na inšpektorát prace. Jedine, čo mozes spravit, dotyčnú zavolať na kavu a vydiskutovať si s nou, kde je problem.. a dávaj si aj ty pozor na svoju rétoriku pred kolegami, lebo má prvky diskriminacie(ina narodnost, vzdelanie), aby sa to neotocilo proti tebe..
A čo sa týka vyhadzovu, vieš, na každého sa niečo najde, takze vôbec nemas istotu, čo na teba vytiahnu.. keď tam chceš zostať, musis to riesit zmierlivou formou.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz