icon

Potvrdenie od lekára: Môže ho šéfka vyžadovať?

20. jan 2025

Ahojte potrebujem poradiť ohľadom jednej veci v rámci práce ..nastúpila som do novej práce kde mame ranné pooboedne nocne smeny..smeny máme dopredu rozrvrhnute ja som teraz cely víkend pracovala a mám mať od zajtra voľno až do piatku.( Podla môjho harmonogramu zmien).volala mi dnes šéfka že či môžem zajtra prísť za kolegyňu na smenu lebo ochorela..povedala že nemôžem lebo som objednaná k lekárovi..tak mi povedala že ok ale že si prosí poslať potvrdenie že som u lekára naozaj bola..to môže toto ?..

Strana
z3
nelca84
21. jan 2025

@mogaa ja som mala pocit, ze sa tu bavime o zakone, lebo ako to funguje u niekoho v praci autorke asi nepomoze, navyse tam robi iba 4 dni, takze asi nevie ake su tam pomery a ani nevieme o aky typ prevadzky ide, ci ma zamestnavatel aj ine moznosti, mozno ini zamestnanci tahali sviatky... nevies. Preto vzdy radim len to, co hovori zakon.

michelle567
21. jan 2025

Ja si tiež nemyslím že vedúca to robí z vypočítavosti aby nejako trestala novú a stanovovala neviem aké hranice.... Ale nevieš pozadie minulých mesiacov možno mali kolegyne už veľa nadčasov lebo ťahali počas chorôb od novembra. Ak mali nariadené vybrať dovolenky do konca roka možno sa striedali aby ich vybrali a zvyšok sa striedal a za nich pracoval. Možno preto si bola oslovená prvá. Ale to ti vysvetľovať možno ani nebudú. Treba rátať s tým že keď nejaká kolegyňa vypadne vždy budú hľadať náhradu a vo veľa prípadoch ťa budú aj volať. To sa priprav na leto kedy sa budete všetky chcieť prestriedať na dovolenku

simca06022011
21. jan 2025

@mogaa áno, ja som písala k tomu, ze sa u lekára za ich vystavenie platí.

michelle567
21. jan 2025

@simca06022011 to je jedno. Určite má v zmluve aj nadčasy a keďže zmluvu podpísala a určili jej nadčas tiež by som čakala adekvátne ospravedlnenie prečo na ten nadčas nepríde.

michelle567
21. jan 2025

A teda volala ti že na zajtra napísala teba. Čiže ostatné dni tiež niekomu pridelila. Vobec nemusíš byť vzťahovačna lebo ďalším kolegyniam boli pripísané ďalšie dni. Ak si chceš prácu udržať, nestanovovala by som si počas skúšobnej doby hranice. Radšej sa vecne informuj ako je u vás riešené toto zastupovanie aby si vedela do budúcna

jana_eyre_2
21. jan 2025

Ja pracujem na smeny, máme rozpis vždy mesiac dopredu.. zmenu mi môžu oznámiť 7dni pred a tak na to majú pravo, ak sa vyskytne niečo nečakané, že na druhý deň potrebujú zaskok - mám nárok odmietnuť a nemôžu ma nútiť prísť, ani dokladovať čo v ten deň robím, pretože podľa rozpisu mám jednoducho voľno..

Šéf mi tieto info normálne vždy zopakuje ak sa pyta či prídem za niekoho, že mám nárok odmietnuť.. lenže on je normálny a keď vidím normálny prístup, rada pomôžem vždy keď môžem..

ysseba
21. jan 2025

Autorka- kolegyňa ti to vysvetlila “medzi riadkami”, v jej odpovedi to mas vysvetlene. Ona si taketo veci vysvetlila so sefkou uz v minulosti a preto jej nevolala. Takze vidis…. Sefka taketo srandy skusa na novych. Treba si to vyjasnit hned. Povedala by som jej, ze lekara si si naplanovala na den svojho volna, aby si nemusela vymeskat z prace a nesposobila tym problemy. Ale ze stale je to oficiálne tvoj volny den a preto nevidis dovod preco by si jej mala nosit potvrdenie o tom co robis pocas svojho volna. Dodala by som, ze ak budes nutena ist k lekarovi pocas toho ako si mala mat sluzbu, ze vtedy jej samozrejme v zmysle zakona priepustku prinesies. Nedaj sa, lebo bude s tebou nacvičovat ✊

michelle567
21. jan 2025

@ysseba kolegyňa môže mať malé deti a s mužom robiť na striedačku tak si to mohli vysvetliť že jednoducho nepríde len tak zo dňa na deň preto ani neskúšajú. Nevieme. Ale niekto za tú kolegyňu prísť musí 😃 jasné že vyskúšajú aj novú a keď uvidia že vymýšľa už počas skúšobnej doby tak by som ju za zamestnankyňu teda nechcela 😄 veď to môže každá jedna povedať že má voľno a nepríde

jana_eyre_2
21. jan 2025

@michelle567 lenze ona má na to voľno nárok, pretože už odpracovala 4ri smeny.. to nie je predsa žiadne vymýšľanie 😏

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
diaamax
21. jan 2025

Mojej kolegyni to spravili tiez. dosla robit vo volne lebo ved pomozem… utahana znicena… spravila si manko 250€ ktore jej strhli z platu. Cize nie nedosla bych… oki po jednej max 2och nocnych ale nie po styroch!!!

tiika
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3