Potvrdenie od lekára: Môže ho šéfka vyžadovať?
Ahojte potrebujem poradiť ohľadom jednej veci v rámci práce ..nastúpila som do novej práce kde mame ranné pooboedne nocne smeny..smeny máme dopredu rozrvrhnute ja som teraz cely víkend pracovala a mám mať od zajtra voľno až do piatku.( Podla môjho harmonogramu zmien).volala mi dnes šéfka že či môžem zajtra prísť za kolegyňu na smenu lebo ochorela..povedala že nemôžem lebo som objednaná k lekárovi..tak mi povedala že ok ale že si prosí poslať potvrdenie že som u lekára naozaj bola..to môže toto ?..
Ešte doplním že pracujeme 12 hodinové smeny
Opýtaj sa jej, na základe akého zákona a akého paragrafu od teba žiada potvrdenie o návšteve lekára v čase, kedy máš voľno.
a je problém jej ten papier dať?
@biba_18 nieje ja len chcem vedieť či vždy keď odmakam 4 dvanástky nočných a bude chcieť odomna ďalšie lebo ktosi vypadne a ja poviem že nemôžem tak to musím preukázať že prečo nemôžem
@biba_18 tu ide o princíp, ak si svoje odmakala a ma makať za druhých má právo sa rozhodnúť či chce alebo nechce. A nie že dokladovať že nemôže. Chápeš? kludne mohla povedať že nemôže lebo ma naplánovanú návštevu, výlet, iný program alebo sa jej nechce, má na to právo, ale ako vidím slečna je mladá, tak to idu na nej skúšať. Autorka nemusíš nikomu nič dokladovať v čase svojho voľna, nič si neporušila, svoje si si odrobila a dotyčná pani nemá predsa ako dokazať že si niečo porušila., je to jej problém a jej robota hľadať náhradu, nie tvoja.
Povedz jej nech ti posle oficialny mail, ze ziada potvrdenie od lekara v case tvojho volna, kedze to je dost nestandardna ziadost. 🙂 bude chapat, preco to od nej ziadas a uz nebude vyuzivat, ze si este mlada a neskusena… ;)
V čase voľna môžeš ísť kam chceš, hlavne jej nič nedaj lebo sa ti to odráta z celého počtu priepustiek.
Hlavne jej nič nedavaj , čo si o sebe myslí ved máš voľno 😁😁
@januska12323 @mirka17 - ja rozumiem o čo ide - a moja odpoveď nebola o tom, či rozumiem alebo nie. ja sa pýtam či s tým má autorka problém. to mi autorka vysvetlila.
tak vyvstáva iná otázka, nie že či má ona povinnosť dokladovať niečo - ale či má zamestnávateľ nejaké zákonné právo od nej vyžadovať aby nastúpila na zmenu ako zástup... lebo keď má, mohol by aj žiadať potvrdenie od lekára. ak nemá, tak ani ten papier nie je dôležitý ...
Zodvihni telefón a rovno zavolaj na inšpektorát práce. Ochotne, radi Ti odpovedia.
@biba_18 či má zamestnávateľ nejaké zákonné právo od nej vyžadovať aby nastúpila na zmenu ako zástup - má aj nemá. Môže jej nariadiť nadčas, písomne. Zamestnanec je povinný prijať to, ak je na to vážny prevádzkový dôvod. Ak odpracovala 4 nočné za sebou, tak vážnym dôvodom by bolo to, že by bola jediná, kto môže prísť do práce ako zástup. A to zrejme nie je.
@melanta samozrejme že nie som jediná je nás tam dosť
je vás tam dosť - ale nejako to zamestnávateľ musí mať ošetrené, kedy je vás dosť a kedy nie. lebo ak každá donesie papier od lekára - a iba ty nie - bola si jediná dostupná v podstate - a naopak - ty máš papier, tak iná už nemohla odmietnuť...
@biba_18 fakt si myslíš, že firma stojí na jednom zamestnancovi? Že ak ten jeden nepríde na zástup, tak firma padne? A keby autorka ochorela? Tak firma padne? Ešte raz - môže byť nariadený nadčas, ak sú na to vážne prevádzkové dôvody. Ochorenie jednej kolegyne nie je vážnym prevádzkovým dôvodom. Tým by bolo, ak by došlo k nejakej pandémii, že s 10 zamestnancov 6 ostane doma. Na 100% si dovolím predpokladať, že autorka bola oslovená preto, že je mladá a robí tam krátko. Tak je najjednoduchší cieľ.
Za mňa autorka papier nosiť nemá a má sa zachovať asertívne. Nie je dôvod, aby žiadali zástup po človeku, ktorý práve odrobil 4 nočné za sebou.
@melanta ja neviem v akej firme pracuje, takže nemôžem odpovedať - lebo si o tom nemyslím nič. ja som odpovedala na otázku, nie na moje hypotetické dohady.
neviem ani ako veľmi chce autorka pracovať v danej firme, ako jej záleží na tej práci, ako veľmi potrebuje plat - to sú všetko veci ktoré majú vplyv na odpoveď...
@biba_18 nedala si autorke žiadnu dobrú radu, zato si tu dala kopec zbytočných komentárov. A že nevieme ako veľmi chce autorka v danej firme pracovať? Je mladá, je potrebné ju nasmerovať k tomu, aby nenechala so sebou mávať. Pretože preto to na Slovensku vyzerá s niektorými zamestnávateľmi tak, ako to vyzerá. Že si ľudia nechajú skákať po hlave. Takže bez ohľadu na to, v akej firme pracuje, koľko ľudí tam pracuje - jediná správna rada je, aj naslepo, že ak odrobila 4 nočné po sebe, nemá dôvod preukazovať, kde je v čase voľna, na ktoré má podľa rozpisu nárok.
Klasická hra o moc. Nemá nijaké oprávnenie od teba žiadať papier že si mimo pracovnej doby bola u lekára - práve naopak, je to neprimeraný zásah do súkromia. Ona ten papier ani nechce, ona ti tým chcela povedať, že vždy keď ťa o niečo také požiada tak musíš mať veľmi dobrý objektívny dôvod jej to odmietnuť, a to len preto že ona má moc. Chce aby si si nabudúce dobre rozmyslela či to odmietnes a aby ti to odmietanie čo najviac znepríjemnila. Ty si však môžeš v tomto momente nastaviť hranice, chvíľu to bude nepríjemné ale do budúcna ti to zaistí pokoj a rešpekt. Žiadny papier nedávaj, a ak by ho znovu pýtala tak povedz že to chces od nej písomne pretože nemá na to právo a chces si tú požiadavku preveriť či je ok. Buď ťa vyhodí (ak je krava stále je to výhra) alebo ti dá pokoj a bude otravovať submisivnejsie povahy.
@quaxi ďakujem
Omylom som vymazala svoju odpoved, tak uz len v skratke znova 🙈 autorka nenapisala podstatnu informaciu od ktorej zavisi spravna odpoved a to, ci pracuje v nepretrzitej prevadzke. Zamestnavatel totiz moze nariadit pracu nadcas aj na den nepretrziteho odpocinku zamestnanca v tyzdni, ak ide o prace vykonavane v nepretrzitej prevadzke za zamestnanca, ktory sa nedostavil na zmenu.
Neviem na zaklade akych ustanoveni odzneli predchadzajuce rady, ale odporucam pozriet si par. 97 ods. 5 v nadvaznosti na par. 94 ods. 3, pism. d) Zakonnika prace.
@nelca84 áno je to nepretržitá prevádzka
No, dokazovať že ideš k lekárovi v čase volna nemusíš....ono skôr ide o to že si v skúšobnej dobe, takže zrejme aj chce vidieť že ak nastane podobná situácia na budúce, či budeš ochotná prísť alebo nie....ak by si bola po skúšobnej dobe a povieš jej nie, musí to rešpektovať...ale ak uvidí že nie si ochotná prísť mimo pôvodný prehlad určených služieb, môže sa s tebou ešte rozlúčiť nakoľko si v skúšobnej dobe....lebo takéto veci sa bežne stávajú a kolegyne sa musia vedieť zastúpiť aj v takýchto prípadoch....
@nelca84 takže keď som odrobila 4 dní nočné za sebou tak my môže nariadiť ďalší týždeň nočných bez prestávky?..až kým sa dotyčná nevráti z PN
@mogaa som v skúšobnej a na začiatku mesiaca som takto už jednu sme u zobrala na vyše za inú kolegyňu
podsatne veci tu uz odzneli, len ti napisem tolko, ze ono je toto zastupovenia sa bezna vec v nepretrzitych prevadzkach = niekto tam byt musi. A hocikto moze vypadnut / ochoriet. Kludne aj ty. Alebo neochories, ale budes z nejakeho dovodu prave potrebovat volno = a povedia ti kolegovia, sorry... nic take.
Ale chapem, tolko nocnych za sebou je dost. Na druhej strane, ak ziada potvrdenie od lekara? to ti ako planuje preplatit ten cas? Cize normalne ti naplanuje smenu a nasledne ti das Pcko a bude ti to platit? Lbeo jedine vtedy mi to dava ako taky zmysel, nosit jej doklad.
Ona mi zavolala s tým že ma tam už napísala na zajtra..bez môjho vedomia a že teda dobre ak mám lekára mám doniesť potvrdenie

Ja sa pýtam preto lebo mám 21 rokov a nemám ešte veľa pracovných skúseností