Považovanie výpovede za prevzatú
Ahojte, poprosím vás o radu, keďže s našim šéfom je to veľmi komplikované a každý jeden človek má problém sa z tej firmy dostať preč bez toho, aby mu to nejak predlžoval..
Kolegyňa posielala výpoveď ( ktorú samozrejme neprevzal). Povedal jej, že teraz vyšiel nejaký nový zákon a že "za doručenú" sa považuje až vtedy, keď sa jej pošta vráti späť a teda je platná až od nasledujúce mesiaca. ( Niekedy sa za "prevzatú " považovala v deň odoslania , pokiaľ dobre viem. Ak sa mýlim opravte ma )
Ako to teda je ? Odkedy sa považuje výpoveď za prevzatú? Pretože má 2 mesačnú výpovednú lehotu a teraz jej to vychádzať, že musí tam byť kvôli tomu novému paragrafu skoro 4 mesiace navyše.
Podotýkam, že šéf osobne výpoveď nechce prevziať a podpísať.
Ďakujem krásne za odpoveď!
Jak nechce podpisat? Na inspekciu s nim.
@lenkahorny šéf je zároveň aj majiteľ, nikto iný nemá splnomocnenie preberať poštu, ktorú posiela na firmu. Opeciatkovat výpoveď nechce nikto. Ani naša vedúca, ani ekonómka, proste nikto. Každý od toho dáva ruky preč.
@buducamama už toľko ľudí to tak riešilo a nič sa neporiesilo. Má kontakty.
Ved ak pošle poštou výpoved, poslala by som doporučene do vlastných rúk majiteľa a dala by som skrátenú lehotu odberu nie 18 dní ale 5 dní. Len to už ti nič neporieši, lebo je koniec mesiaca. A poslala by som dnes. Ako neviem na čo ste čakali teda kolegyňa. Vie ako to tam chodí, tak mala poslať výpoved v polovici novembra.
Teraz PP skončí 28.2.2022 ak stihne poslať včas výpoved, a nečakať do konca roka.
@zalka ona ju už poslala, neprevzal ju..len jej povedal, že ak teda poslala výpoveď , tak ok, ale že on ju považuje za prebratu až vtedy, keď sa jej pošta vráti späť domov. ( A teda to bolo už v tento mesiac, keďže ju posielala koncom októbra). Samozrejme, posielala to doporučene.
A ešte malá otázka, ktorá zaujíma mňa. Po 5. Rokoch PP sa predlžuje výpovedná lehota na 3m? Ďakujem za info 🙂
(3) Písomnosti zamestnanca týkajúce sa vzniku zmeny a zániku pracovného pomeru alebo vzniku, zmeny a zániku povinností zamestnanca vyplývajúcich z pracovnej zmluvy alebo z dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru doručuje zamestnanec na pracovisku alebo ako doporučenú zásielku.
(4)
Povinnosť zamestnávateľa alebo zamestnanca doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec alebo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju poštový podnik vrátil zamestnávateľovi alebo zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca alebo zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.
Autor,
tú poštu má doma neotvorenú obálku?
Tak nech neotvára, zamestnýávatelovi nech hodí do schránky len obyčajnú obálku s výpovedou. To nech spraví dnes ešte. Musíš presnejšie písať.
A dávala že jej končí ku koncu roka?
Kedy sa jej vrátilo, že je nedoručiteľné dátum?
S III, s. 44: Účinky doručenia výpovede nastanú aj v tom prípade, ak adresát odmietne doručovanú písomnosť prevziať alebo ak svojím počínaním jej doručenie zmarí. O odmietnutie doručovanej výpovede pôjde nielen vtedy, keď ju adresát odmietne prevziať pri osobnom odovzdávaní, ale aj vtedy, keď odoprie prijatie poštovej zásielky.
Doručenie výpovede je adresátom marené napríklad vtedy, keď si adresát riadne oznámenú poštovú zásielku v odbernej lehote bez vážnych dôvodov nevyzdvihol, keď spôsobil nedoručiteľnosť zásielky neoznámením zmeny adresy apod. Či išlo o marenie doručenia výpovede, treba posudzovať podľa všetkých okolností konkrétneho prípadu. O marenie však nepôjde a výpoveď nebude možné považovať za doručenú, ak tu bola možnosť priameho doručenia výpovede adresátovi.
a ak by si ju poslala faxom? napr. z pošty, tam ti vytlačia aj potvrdenie o odoslaní, ak teda ešte čisi také existuje
@dundulica ktora firma teraz pouziva fax? :D
@simca06022011 ja neviem😂
Ako pardon za vyraz ale to je teda pekny, no radsej ani nejdem pisat ze co. Taketo problemy robit ludom, ked chcu odist, to je na co dobre? By som to povazovala za dorucene, ked som mu to poslala a posta by mi dala potvrdenie o poslani a bodka.
nemas eDesk schranku nascanuj a posli v prilohe

Ahoj, zámestnávateľ nemôže neprebrať výpoveď danú zamestnancom, ten ju môže podať bez udania dôvodu. Výpovedná lehota do 1roka je 1 mesiac, neskôr 2, začína plynúť od ďalšieho mesiaca. Treba to podať dnes aby nestratila ďalší mesiac, ale to vieš. Ak ju nechce prebrať šéf, išla by som za HR ak máte, teamleadrom, iným nadriadeným, nadriadeným šéfa. Prinahjoršom by som si to nechala opečiatkovať niektym kto preberá poštu (asistenka, recepčná, niekto s pečiatkou). Tam je dátum prebratia spoločnosťou, ideálne aby mala so sebou svedka. Držím palce. L.