icon

Povinná vojenská služba

mareka49
11. sep 2020

Ahojte, akurat bezala tato tema v radiu..
Skor otazka na muzov.
Co vam dala?
Manzel mal modru knizku ci ako sa to volalo.
Nebol na vojencine..
Bolo to pre vas skor utrpenie, alebo plusy do buducna.
Piste aj zienky a manzelky ak poznate nazor poloviciek

miskooo1987
11. sep 2020

@jaja20 nie, sklamem ta, dôchodok im nikdy nevypocitaju... a ani minimálny a ani žiaden, ak máš tento pocit tak naozaj žiješ v skreslenej ilúzii...a naozaj o tomto nie je táto diskusia, ale žiješ zjavne v inom svete, lebo si nejakému spoluobčanovi videla 600 EUR na seku od štátu... ale v jeho situácii dostaneš úplne rovnako... ani o cent menej...

jaja20
11. sep 2020

@miskooo1987 Akurát pred chvíľou bola zaujímavá reportáž na JOJ-ke,tam bolo vidno, čo tie tvoje chudata "vylúčené komunity " stvárajú...🙁

anickaaa6aaa
11. sep 2020

Moj muz bol rok na vojne. A sam povedal ze by mladym doprial aspon primac alebo ako sa to vola. Deti mozeme vychovávať ako dobre vieme ale proste kamarati a doba urobia svoje. Uz zalezi od povahy dieťaťa ci sa zlakat da alebo nie...

thoughtfulweirdo
11. sep 2020

Mám staršieho muža, vojenčinu ešte stihol. Hovorí, že nijako mu neublížila, ale ani ho nič nenaučila. Stratený čas. Postarať o seba sa naučil, keď sa potom nevrátil domov a začal bývať sám.

jaja20
11. sep 2020

@miskooo1987 Vieš čo, napíš nám,kde vlastne pracuješ,keď máš také skreslené informácie,lebo ako vravím,ja sa s tým stretávam každý mesiac už roky,nebol to zďaleka len jeden šek...tak tu nepíš blbosti... ďakujem.

jaja20
11. sep 2020

@miskooo1987 Lebo narok na dochodok ma v nasom state kazdy obcan,tak to co pises,je uplna somarina...😖

anita1978
Odpoveď bola odstránená
miskooo1987
11. sep 2020

@jaja20

Citujem zo stránky soc. Poisťovne:
Nárok na starobný dôchodok má poistenec, ktorý
získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia a
dovŕšil dôchodkový vek.

Takze tvoja veta že na dôchodok má nárok každý, je somarina...

kristiii
11. sep 2020

@miskooo1987 hádaj ako sa počíta dôchodok žene, ktorá nikdy nerobila, ale zato odrodila kopec detí. Raz keď som sa bola prihlásiť na soc.poistovni kvôli brigáde sa mi dostal náhodou do rúk letáčik...skoro ma .eblo

jaja20
11. sep 2020

@miskooo1987 Ver tomu,ze bez penazi nikto z nich nezostane.Ak nepoberaju klasicky starobny dochodok,tak invalidny,ak nie na seba,tak na deti. Pozyvam ta presne o tyzden,18.9. k nam na poštu,aby si sa presvedcil,ako to v tento den chodi... Otvarame o 8 hod.,ale uz od pol 8 sa robia pred budovou rady,lebo samozrejme,kazdy chce peniaze ako prvy. A to uz nastastie nie su obmedzenia,ake platili na zaciatku pandemie,ze rozostupy 2 metre a podobne...to bola šou... 🙈 Radi ta u nas privitame,uvidis,ako to v skutocnej realite chodi...A tymto svoje prispevky k tejto teme koncim,lebo nechcem autorke v jej diskusii spamovat.

miskooo1987
11. sep 2020

@kristiii áno... to sa jej počíta... tak ako inej žene... takze dôchodok dostane takze ak strávi na rodicaku aspoň 15 rokov a najviac 30 dostane dôchodok 334 EUR (najnižší možný tento rok)... okrem toho ho bude v priemere ho poberať o 8 rokov kratšie...

miskooo1987
11. sep 2020

@jaja20 tak konci... napis jediný konkrétny prípad že Dana osoba dostala presne toľkoto EUR a z skladá sa z presne týchto dávok... lebo potom pochopíš... že je to almužna...

jaja20
11. sep 2020

@miskooo1987 Ak je to pre nu almuzna,ako pises,tak co jej brani v tom,aby sa normalne nezamestnala a nezarabala normalne peniaze??? Ale oni radsej zoberu tu almuznu bez roboty,ako kazdy den vstavat a robit.

77daniela77
11. sep 2020

@miskooo1987 Almuzna?Za nicnerobenie?Kolko z tych jej deti pracuje,prispieva statu?Aky narok?!Preco?!

miskooo1987
11. sep 2020

@jaja20 želám ti aby si sa v budúcom živote narodila v generačnej chudobe niekde v sociálne vylúčenom spoločenstve... potom pochopíš prečo sa nezamestnajú...

miskooo1987
11. sep 2020

@77daniela77 skús si zo srandy poslať náhodne 5 životopisov, s porovnateľnými parametrami... jednu skupinu pošli s tvojim menom, druhé skús s menom napríklad Henrieta Lakatosova... a porovnaj si odozvy...

jaja20
11. sep 2020

@miskooo1987 Tak mi to vysvetli,lebo ja nechapem,preco nechodia do roboty,ked maju zdrave ruky a nohy? A obzvlast,ked niektori z nich - naozaj česť vynimkam - sa normalne zaradili do nasej spolocnosti a su uspešni a študovani. Ved im to udajne socialne vylucene spolocenstvo len vyhovuje,aspon sa maju na co vyhovarat. Prave preto,ze to uz trva generacie,by sa mali snazit zaradit do "majority",ale to nejde,lebo im sa ani do skoly nechce chodit,aj ked maju zadarmo obedy,pomocky a kadejake ine vyhody... Howgh.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
majkeel
11. sep 2020

Baby, sorry. Ale mudrovat o vojne, kde ste nikdy neboli, je, ako keby sme my muzi zacali mudrovat, ake je to rodit. Vieme o tom velke h... ;)

miskooo1987
11. sep 2020

@jaja20 z medzigeneracnej chudoby sa človek sám nedostane... na veľmi malé vinimky... nie je to možné...

Majú ruky zdravé... A? Kto ich zamestná? Nikto, a keď sa v 20tke nezamestnajú, tak končia trvalo v sociálnom systéme... na východe máš pár pekných príkladov, totiž tie vylúčené spoločenstva nevznikli teraz, boli tu aj počas sociku... vznikali najmä v obdobi klerifasistickeho štátu, kedy romov vysťahovali za dedinu, lebo aj tak mali skončiť v plyne... ale neskončili.... na východe je pár pekných príkladov, kde sa toto neudialo a dodnes je tam táto menšina včlenená do spoločnosti...

Takze tento problém spôsobili naši biely dedovia, či už ti fasisticki, alebo následne ti komunisticki vo ešte viac prehĺbili... toto budeme riešiť minimálne ďalšie 2-3 generácie..

miskooo1987
11. sep 2020

@majkeel to mi pripomína jak na mna žena zazerala keď som dostal loptou do vajec...

Toto som jej pustil:

https://www.youtube.com/watch?v=Y_cfgDk3848
77daniela77
11. sep 2020

@miskooo1987 No ak ma Henrieta Lakatosova take vzdelanie a znalosti ako ja,tak prijmu urcite ju,lebo sa to dnes presadzuje vsade...."farebnost".....

yellow28
11. sep 2020

@miskakyska ja viem, ze mimo temu, ale mna ako rodenu Bratislavcanku neskutocne vytaca oznacenie "Blava"...to je potok pri Trnave a nie moje rodne mesto... A skutocne toto oznacenie pouzuvaju hlavne mimobratislavski ludia...

77daniela77
11. sep 2020

@majkeel Ja tu momentalne preberam s mojim muzom tuto temu,pytam sa ho a on mi hovori ako to vidi aj on....ano,bol na vojencine.....takze asi tak 😎

jaja20
11. sep 2020

@miskooo1987 Pozri,nemudruj o takých veciach, ktoré si nezažil.Ja som od teba staršia,zažila som aj socializmus aj komunizmus a videla som,že robili VŠETCI. Kto nemal vzdelanie,robil pomocné práce,zametal ulice alebo robil vo fabrike pri páse a normálne to fungovalo. Plakať nad dalekou minulosťou dokáže každý,ale nehovor mi,že 30 rokov je málo na to,aby sa niečo zmenilo.Zvlast,keď je tu už odvtedy 3.generacia týchto ľudí. Všetko sú to len alibistické výhovorky.A pohodlnosť,lebo ako to tu už bolo x-krát spomenuté, ľahšie je brať peniaze bez roboty...A ešte poprosime to tvoje povolanie,aby sme vedeli,s akým expertom máme tu česť.

majkeel
11. sep 2020

@77daniela77 Pozri. Niekto je stoik, kam ho poslu, kam ho daju, tam pojde. Ja som mal ist na 1 rok a nemal som chut. Odchod do zahranicia, tam praca, odovzdat OP, o 2 roky ju zrusili. Vybavit novy OP, dakujem, tesilo ma. Ti co si vojnu uzili, boli asi spokojni, ti co nie, nadavali, ale nepomohli si. Ja som sa zariadil. Vedel som pracovat aj bez vojny.
Vies, mam spravit vzdelanie, rychlo prax, cely zivot praca, (ziadne, ze dam si pauzu 10 rokov, lebo ma praca nebavi). Zomriem este o 10 rokov skor ako baba v mojom veku a este aby ma niekto posielal na zasr.. vojnu na 1-2 roky? Nie, diky. ;) Komu sa tam chce, nech ide.

77daniela77
11. sep 2020

@majkeel Ale ved o teba tu uz nejde....pisali sme nazory na potrebu vojenciny pre sucasnych mladych muzov.....tak to neber osobne....uz je ina doba ako bola za tvojej mladosti.

miskooo1987
11. sep 2020

@77daniela77 Keďže mu zrušili službu 2r potom ako mal ísť, tak mal ísť v 2003 roku.... to nie je davno... je asi o nejakých 4-5 rokov starší odomna, teda predpokladám že má okolo 36-38 a ako sa muži odvtedy zmenili? Nijako...

majkeel
11. sep 2020

@77daniela77 ;) Vojna je vlastne, ze ta zavru na 2 roky do nejakeho arealu (kasarne), spis v miestnosti, kde spi dalsich 24 ludi, kazdy den na teba vrieskaju, vymyvaju Ti mozog a raz za 3 mesiace Ta pustia von.
Hovorit, ze toto nauci nejakeho mladeho chalana pracovat, je ako povedat, ze podme masovo zavriet kazdu 18 rocnu do podobneho zariadenia (analogia so polepsovacim zariadenim Cisty den) na 2 roky. Tam za mrezami bude varit, stopkat, prat, zehlit, ucit sa discipline a skromnosti. 🙂 Hned by boli zeny sikovnejsie, skromnejsie, vedeli sa postarat o seba, domacnost, deti, ..
Samozrejme, ze by ste hned povedali, ze je to pic..a ... 🙂

miskooo1987
11. sep 2020

@majkeel 🤣🤣🤣🤣👏👏👏👏👍👍👍👍👍