Povinná vojenská služba
Ahojte, akurat bezala tato tema v radiu..
Skor otazka na muzov.
Co vam dala?
Manzel mal modru knizku ci ako sa to volalo.
Nebol na vojencine..
Bolo to pre vas skor utrpenie, alebo plusy do buducna.
Piste aj zienky a manzelky ak poznate nazor poloviciek
@danica2711 kedy ste si povedali,že Blava Vás bude nasierať? ..možno niekto napíše preto tak,lebo je to kratšie ..je to vlastne skratka,prečo Vás to tak nasiera a hned ten ,kto tak napíše /povie je závistlivý sedlaák?..nerypem,len ma to udivuje,že to niekoho dokáže rozčúliť 🙂
Lajk máš iba za druhú časť statusu 😀
@jaja20 to je o výchove.. Máme 3 synov, najstarší je ZTP, najmladší bábätko, ale stredný (5) už funguje.. Mycku naplni, povysava, pracku vie pustiť.. A teda ako mama chlapcov som proti povinnej vojencine. Muža to už obislo a vie sa lepšie postarať o domácnosť ako ja 😁 svokor bol a teda sikany si tam užili..
@danica2711 Citaj s porozumenim.Ten vyraz som dala do uvodzoviek,teda bol mysleny ako priklad/ ironia,a odhadla som to cca iba na 2% vsetkych zien na Slovensku,pozri si to este raz. A prepac,ale ano,zlatokopectvo je specialita hlavne BRATISLAVY,lebo prave tam smeruje vacsina mladych babeniek z ostatnych krajov,pre ktore je to lahky sposob zivota.
@majkeel ....neprehanaj.....🙄
A co na toto vsetko povie autorka temy? Ci sa len smeje na tom,ako sme sa tu rozohnili? 🙂
No... stalo to cca 8%hdp... (teda priame náklady plus straty z toho že na dva roky zavries cely ročník a robí neproduktivnu prácu)...
A keďže sa ru veľa ľudí oháňa rovnosťou a pod... tak ak znovu, tak obe pohlavia... určite aj ženám by pomohlo vedieť vyčistiť wc zubnou kefkou...
@miskooo1987 Misko,teraz sa este aj viac % HDP pouziva na podporovanie kvanta lenivych ludi,ktori nerobia ani len tu neproduktivnu pracu...vid. štatistiku nezamestnanosti...
U nas v Ke su v centre mesta vojenske budovy.Pamatam sa ako to tam zilo a nikdy by som si nepomyslela ze mi to bude chybat....ano,ale nie pokrikovanie s piskanie vojacikov,ale ta atmosfera celkovo......teraz to uz roky chatra a je to obrovsky objekt.....skoda.
@miskakyska "Blava" ma nasiera odjakživa, pretože ja svoje mesto milujem ako BRATISLAVU. A vadia mi aj všetky ostatné skomoleniny názvov, mien, čohokoľvek...
@jaja20 asi máš veľmi nereálny pohľad koľko sú sociálne dávky tých nezamestnaných... ak teda myslíš len dávky, nie výplatu poistnej udalosti z poistenia nezamestnanosti...
Inak cely sociálny systém robí 18%hdp.... z toho ani zďaleka nie sú dlhodobo nezamestnaný zásadnou skupinou....
Vojsko pomahalo aj v polnohospodarstve(zber zemiakov),pri katastrofach(zaplavy),aj inde kde bolo treba,neboli to darmozraci......
@miskooo1987 zeny stracaju cas na materskych dovolenkach, chlapi mozu pre zmenu na vojne 😉
@miskooo1987 Pracujem na pošte,takze tie sumy kazdy mesiac realne vidim a vyplacam...a to nie su zdaleka vsetky socialne a nezamestnanecke davky,lebo niektori si ich davaju posielat na ucet.Staci ti taketo zdovodnenie? A ver tomu,ze vacsina z nich ich pobera dlhe roky bez akejkolvek snahy o najdenie si prace.
@jaja20 Takto. Na vojnu treba penezi, penaze, love, dengy,... Dnes mame 6 letuschopnych stihaciek a 3 tanky ,... Cize o 2 rocnej vojne sa bavime uz len v cisto teoretickej rovine. alebo zrusime rodicaky, aby mladi sli na vojnu. ;)
2 rocna vojna bola preto, lebo sme drzali "velku" armadu a boli "pripraveni" ist do vojny s kapitalistami. Postupne po 1989 sa osekavali roky z 2 na 1, potom na pol roka.
Dnes mame iba tolko prachov, aby par dobrodruhov si mohlo privyrobit v Bosne, Afganistane na dietach a SNS si mohla dobre nahrabat na zakazkach na Obrane.
Bavil som sa so spoluziakom z VS, co bol na vojne okolo r. 2000. Hrali futbal, lezali na izbe, vymyslali pic..iny, lebo uz ani na vycvik neboli peniaze a cakali na dalsie jedlo.
Naucili ich akurat cistit ha*zle a umyvat chodbu a pochodovat.
Kto nevedel robit, nevedel to ani po navrate.
Nebol by som proti 2 tyzdnom, 1 mesiacu vycviku, strelby, taktika, strategia. Na upratovanie su upratovacky z civilneho sektora.
@jaja20 a aby som ta náhodou neklamal, tak úplne presne čísla sú:
V pomere k HDP má Slovensko sociálne výdaje na úrovni približne 16,9 %, pričom priemer EU je 26%. Krajiny ako Nemecko, Francúzsko a pod. majú 32-34% z HDP na sociálne výdaje. Čiže na sociálne výdaje dávame zhruba o polovicu menej (vzhľadom k HDP) ako vyspelejšie krajiny EU a zhruba o tretinu menej ako je priemer EU. Z čoho sa tieto sociálne výdaje skladajú (Slovensko má HDP na úrovni 66 miliárd Eur (v stálych cenách r. 2000 to je cca 62 miliárd):
Zdravotníctvo 6,7% HDP (vláda a odvody 5,8%+priame platby obyvateľstva 0,9%) cca 4,442 mld Eur
Dôchodky 7,8% HDP(starobné+predčasné+invalidné+sirôtske) 5,245 mld Eur
Prídavky na deti 0,44% HDP cca 0,29 mld Eur
Podpora v nezamestnanosti cca 0,4% HDP cca 0,26 mld Eur (dostavávajú len tí, čo ziskali nárok, boli už zamestananí)
Ostatné soc. dávky 1,56% HDP(dotácie bývania+pomoc rodinám+dávky v hmotnej núdzi) cca 1,02 mld Eur Dohromady to činí 16,9% HDP.
@mareka49 ja si myslím že to bolo aj na niečo dobré.Poznam názor môjho otca..manžela... aj brata .Ani jeden to nemal na ružiach ustlané ale žiaden nepovedal že to bola úplná strata času. Naučilo ich to minimálne disciplíne ,,zodpovednosti či rešpektu k autorite. Čo nanešťastie mnoho dnešných chlapov nepozná. Ako sa vravelo z chlapcov sa stali chlapi. Nehnevajte sa ale mnohím dnešným ,,chlapom,,by to len prospelo...
@jaja20 nie nestačí... je to tvoj pocit... daj výpoveď a dostaneš od štátu rovnako... keď máš pocit že je to výhodné...
Moj ex bol na slovensko - rakuskej hranici,vela mi o tom rozpraval,nebolo to tam lahke,ale aj tak hovori ze toto dnesnym chlapcom chyba,ze vojencinu potrebuju.
moj nebol na vojne, ale v praci mu hovorili, ze si pomylil povolanie...vraj bol by vynikajucim generalom 😀
@miskooo1987 Dakujem za to,ze si si dal pracu s pridanim obsiahlej statistiky,ale verim,ze ostatni pochopili,kam mojim prispevkom mierim...Pre niektore socialne skupiny to veru vyhodne je,a to som si nevymyslela z brucha,ale vidime to ( takmer ) denne v televiznych novinach,to nemozes popriet...
Ja som jedna z tych poctivych ( blbych ? ) ludi,ktori od skoncenia skoly pracuju,takze dakujem za tvoju radu,ale socialku ani podporu nepotrebujem,a uz duplovane nie dlhorocnu 🙂 Ale niektore osoby a ich potomkovia uz od roku 1990 nemaju ziadnu pracovnu moralku.
@jaja20 áno, ale aj tak je tvoj pohľad skreslený a anekdotalny, a snaží sa navodiť nejaký pocit že niektoré nami v minulosti vytvorené vylúčené komunity majú viac než ini.... nie nemajú... majú presne rovnako ako ty v ich situácii...
@danica2711 ale to je obyčajná skratka,nič urážlivé,ani skomolené..🙂 fakt som o tom raz počúvala reláciu na regine 😀
@majkeel že ty máš potrebu svoje komplexy z nejakej svojej bývalej prenášať do každej druhej diskusie... Prečo neuvedies aj príklad chlapov, ktorí sa zdekujú od rodiny a nejavia záujem? A tie ženy naozaj nie vždy vedia toho chlapa v rodine vynahradiť (som si napríklad vedomá, že ani ja neviem). A práve preto by tá vojencina nebola vôbec odveci. Nedávno sme sa o tom akurát so známymi bavili a ti poviem, že práve starší chlapi, čo si ju zažili, boli 100%ne názoru, že by sa vojencina mala aspoň na rok obnoviť. A vôbec na ňu nespomínali v zlom
@danica2711 Mať tak tvoje problémy a prezidentkin plat...🤦 Veď to je obyčajná, všeobecne používaná skratka,a nie žiadna skomolenina 😅
@miskooo1987 Prajem ti,aby si sa niekedy z tohto sna zobudil 😆Tie komunity majú naozaj oveľa viac ako my,ktorí poctivo pracujeme,lebo oni sa na rozdiel od nás ani len nesnažia nájsť si prácu,ale len s natrčenou rukou čakajú 18. kazdy mesiac pred poštou na peniaze bez roboty. A dôchodok im vypočítavajú z priemernej mzdy,nie z toho,čo skutočne za život zarobili,takže ich majú vyššie,než ľudia,ktorí robili 40 rokov aj viac... Alebo si robia deti,aj keď sa o ne nedokážu adekvátne postarať.Ale nie o tomto je táto diskusia.
Celkovo aj podla tem ktore su tu caste si myslim ze z muzov sa stavaju babovky, prestavaju mat uplne muzske vlastnosti a zacinaju sa stazovat na vsetko horsie ako zeny niekedy, tam kde vychova zlyhavala tak aspon scasti to napravila vojna a urcite to nebolo len o sikanovani. A porovnat posledne roky ked uz sa chodilo na vojnu len aby sa chodilo na rok je somarina. Predtym to bolo o niecom inom.

@jaja20 neznášam označenie "Blava", také mesto neexistuje, Bratislave tak hovoria len - sorry - závistliví sedláci. Pipiny sa nájdu všade, predstav si, že prevažná väčšina Bratislavčaniek pracuje, stará sa o rodinu, má normálne starosti a radosti a asi nemáme v hlave vymetené, keď zarábame viac ako ľudia v iných regiónoch (to už tak obvykle chodí vo väčšine hlavných miest na svete). Nie sme všetky zlatokopky a táto "danosť" nie je vôbec špecialitou Bratislavy.
A k téme - podľa mňa je povinná vojenská služba blbosť. Schopný a dobre vychovaný chalan je životaschopný aj bez vojenčiny, neschopnému nepomôže. Tam si postieľal, lebo musel, príde domov a má zas tuleniu chorobu...