Povinná vojenská služba
Ahojte, akurat bezala tato tema v radiu..
Skor otazka na muzov.
Co vam dala?
Manzel mal modru knizku ci ako sa to volalo.
Nebol na vojencine..
Bolo to pre vas skor utrpenie, alebo plusy do buducna.
Piste aj zienky a manzelky ak poznate nazor poloviciek
@jaja20 Takto donesu domov nejake peniaze, su tam aspon dobrovolne, na vojne ich niekto nutil zabijat cas, a niektorych aj strielat na utecencov na hranici.
Do zahranicia ti ludia mohli ist skor, spolu, kym nemali deti. Proste zle nacasovanie. Ked sa spamataju prilis neskoro, zobudia sa a zrazu si chcu zvysit zivotnu uroven a zeny s detmi nie su ochotne ist s nimi do zahranicia, tak sa holt nevidia ...
Na druhej strane, po rozvode ti muzi deti uvidia tiez len raz za cas, to tiez nie je dvakrat normalne. Ci? 🙂
@majkeel Ach, chlapče,veď už pochop,že aj keď ty možno si pacifista,tak vojny vždy boli a a aj bufuy,takže naučiť sa niečo na obranu sebe vlastnú, alebo štátu, hraníc a podobne,nie je nikdy na škodu. Je to dokonca potrebné.Co by za takúto prípravu dali chudáci chlapci, ktorí boli v 1.a 2.svetovej vojne len tak zrazu postavení do prvej línie...
@jaja20 Co tym chlapcom v 1 a 2 svet.vojne pomohla priprava proti krizovej gulometnej palbe, tankom, minometnej palbe, minam, ked ich nahnali do utoku a vzadu davala vojenska policia s vytiahnutymi zbranami pozor, aby nikto neusiel. Tam nikto nemal sancu v mlynceku na maso, musel mat stastie, ze nebol poslany do prvej linie.
Mas skreslene predstavy o vojne. 🙂 Keby Teba mal niekto poslat do boja, stanes sa pacifistkou. 🙂 Lahko je posielat inych na smrt (vojna je, ked stari (politici) posielaju mladych na smrt), ked clovek riskuje vlastnu kozu, tak mu nebude vsetko jedno.
Ked pride vojna, za tyzden im dostojnici vysvetlia co maju robit, ich zivotnost je aj tak max 15 minut v boji a hura. .)
A autorka témy stále nič...až sa čudujem,prečo to vôbec založila...🤔
@majkeel Prečítaj si príspevok od evica01, tá to dobre napísala 🙂 Ja len dodám,že na vojne sa chalani naučili aj rešpektovať autority a v praxi zažili zodpovednosť za seba aj druhych. A na margo tvojho príspevku,tak áno,pre mna, chlap, ktorý nebol na vojne,nie je poriadny chlap a za 45 rokov svojho života som sa o tom neraz presvedcila.Ver tomu,že je rozdiel medzi takým a tým, ktorý s modrou knižkou sedkal doma...
@jaja20 téma v rádiu skončila, komentujúci sa tu môžu naťahovať,ako guma v bombarďakoch do Vianoc🤣🤣to je tu bežné
@miskakyska To je jasne,ale aj tak zakladatelku nechapem,ze zalozi diskusiu,a potom sa o nu vobec nezaujima...
@hradnapani My sme boli znamkovani na telesnej.Vedeli sme cvky na naradiach,takeho co nevedel kotul do predu a vzad sme ani nemali....moja dcera uz mala telesne take ze im vzdy hodil telocvikar loptu ze hrajte sa a zmizol,prisiel na konci hodiny....tak ta mladez aj tak potom vyzera neduzivo...
snad sa pisalo o vojne tu na sk...a tu teda ti vojaci teraz...profi vojaci toho nazabijaju a nastrielaju....az sa clovek boji ist von. nic nieje cierne a biele...a kazde povolanie ma svoje uskalia a zapory aj klady,vsak? mnohim mladim by sa disciplina zisla...autoritu nema u nich nikto...hlavne slovo maju vzdy oni...tak to ale nefunguje....potom to je ako to je....
Ja som rodáčka z dediny na Gemeri a u nás keď chlapci išli na odvod to aj so starostom bol slávnostný obed. Sa mi zdalo že to chodil jeden ročník vždy na odvod.
A ešte jednu vec si pamätám brat je 77 ročník a on viem že pred vojnou zháňal všetky možné veci aby sa vyhol, nevyšlo mu to a narukoval. A si pamätám o týždeň došiel balík z kasárne ako narukoval to som mala 15 rokov. Zvedavá som ho otvorila a tam jeho oblečenie v čom odišiel.
Narukoval blízko do Jelšavy a sme boli na prísahe to aj na mňa urobilo dojem a on vtedy hrdý v uniforme😁 Dodnes sa nezbláznil a žije si svoj sen v Írsku a má 3 krásne detičky a vernú manželku.
@dajna11 Udaje nie su moc aktualne, ale ...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ozbrojené_síly_Sl...
Podla toho mame 17300 aktivnych vojakov, 12 migov (letuschopnych je tak 7-8), 30 tankov, 150 hufnic, 150 BVP, 110 aligatorov a tatrapanov....
Ked v 2006 spadol Antonov 24, co letel z Kosova, zomrelo 42 vojakov = 2,5 % slovenskej armady. Dostali pekne pomnicky a dnes po nich ani pes nestekne.
Opat, nechcem sa nikoho dotknut. Ale takto nejako asi hnali nacisticke nany svojich nemeckych muzov do vojny. Aby sa mohli pochvalit, ze maju/mali muza v armade a na fronte. Vysledok pozna kazdy. Koncentraky, na konci sami Nemci stratili 7,5 miliona ludi (11% obyvatelstva), prehrali uz druhu vojnu za sebou, ich muzi zahucali v Rusku, alebo prisli ako kripli a este aj tie hajlujuce fanaticke nany si potom tiez "uzili" bombardovanie, front, ozratych a nasratych ruskych vojakov ...
Za mna je vojna fuj. 🙂
@majkeel baviem sa snad stale o vojencine ....nie o vojne ci?nikto tu vojnu neobhajuje a nechvali. tiez vojencina nieco dala a nieco nie....ale aby niekto tich chlapov pausalizoval a vravel ze sa na vojencine vcyovavaju vrahovia ci nebodaj dnesni profi vojaci ze su misuge a vrahovia to je uz trosku cez nie?
@dajna11 a si aj z Gemeru? Asi z Jelšavy do Írska😁 vedie cesta.
Jelšava bolo hrdé mesto, najprv tam boli baníci teraz tam už fungujú 2 závody. Ešte keď tam boli kasárne tak to tam žilo lebo vojaci držali ekonomiku mesta. A teraz tam zostali iba rómovia a pár miestnych. Ale Gemer je už celý taký.
@anita1978 No ved prave, Ty makas cely zivot, dostanes par supov, chlapci sa hraju na vojacikov. V 40-45 tich idu oddychnuti na vysoky vysluhovy dochodok a ani len nezazili ziaden konflikt. Jedine co im hrozi, ze spadnu v nejakom starom zle udrziavanom srote alebo sa ozeru a postrelia
@dajna11 Preco su vacsina vrahov byvali policajti, zasahovka a vojaci. Stat ich vycvicil a ked skoncia, normalne robit nevedia a dochodok sa im mali. Nehovorim, ze vsetci, ale vela.

@meluela Ženatí vojaci, ktorí mali deti,neboli na vojne celé 2 roky...Teraz chlapi chodia po zárobkoch do zahraničia a decká a ženy si nevidia tiež niekoľko mesiacov a to je podľa teba v poriadku? 😝 To je dosť blbý argument...