Povinná vysoká škola pre učiteľky v škôlke
Ahojte, mám tu ešte niekoho, kto učí v mš so strednou pedagogickou, aký máte názor na to, že bude povinná vš od 2029?? Ja mám z toho trochu obavy, nakoľko si vysokú robiť nechcem, zaujíma ma aj iný názor 🙂
@bosorkabb presne tak, kurzy a školenia podľa potrieb konkrétnej materskej školy, nie more teoretických vedomostí. A viac ako VŠ učiteliek v škôlke by pomohlo, keby bol maximálny počet detí 20 bez ohľadu na vek a s učiteľkou vola v každej triede ešte asistentka. Učiteľka si totiž tiež musí odbehnúť na toaletu a niekedy nie je koho zavokať k deťom, ak je napríklad upratovačka PN a ona nechá tých pár minút deti samé. Tiež sú samé, keď ide s jedným na WC, viem, že sú to možno dve, tri minúty, ale kto má malé deti, vie, čoho sú za tie dve, tri minúty shopné.
@anonym_079d7a presne. Stanoviť maximálny počet detí do 20 ( aj tu záleží od veku) + asistent.
Moje dieťa malo úraz a nevedeli podať prvú pomoc aj keď majú VŠ. Musela pribehnut druhá učiteľka tá žiadnu VŠ nemá ale je skúsená,vie čo má robiť. Nezačala panikáriť a plakať ako tá prvá. A to je pre mňa ako rodiča podstatné.
@anonym_079d7a presne. Stanoviť maximálny počet detí do 20 ( aj tu záleží od veku) + asistent.
Moje dieťa malo úraz a nevedeli podať prvú pomoc aj keď majú VŠ. Musela pribehnut druhá učiteľka tá žiadnu VŠ nemá ale je skúsená,vie čo má robiť. Nezačala panikáriť a plakať ako tá prvá. A to je pre mňa ako rodiča podstatné.
@bosorkabb kurz prvej pomoci by mal byť pre všetky učiteľky či v škôlke, alebo škole povinný a pravidelne by h mali napr. každý druhý rok obnovovať.
@nikki1055 robila som učiteľku v škôlke len s nadstavbou. Ale ja som chcela byť asistentka, nie učiteľka, takže som len pol roka zastupovala niekoho na MD. Súhlasím s tým, že nadstavba je málo, ale rozhodne som proti tomu, že tam treba VS. Úplne stačí mať normálne strednú školu. Tie štyri roky veľa dajú tiež. Tiež sú tam praxe rovnako ako na vysokej. A pre tie deti tieto vedomosti bohato stačia. Človek sa aj tak učí najlepšie keď je v danej práci. Doteraz to tam fungovalo a zo žiadneho dieťaťa neubudlo a zrazu to musí byť inak. Potom zbytočne ísť na strednú pedagogickú.
@nikki1055 ja síce nie som p. učiteľka vo škôlke,no nedá mi nevyjadriť sa k tomu.Vo škôlke,kde chodil môj syn boli 4pani učiteľky :
3 mali VŠ- vzdelanie ,a 1 nemala. Čuduj sa svete,najobľúbenejšia medzi deťmi bola tá,ktorá mala "len" externe vyštudovanú SŠ pedag.
zamerania.Tým chcem povedať toľko,že neznamená,že ak má staršia p.uč. ukončenú VŠ pomaly 30rokov a má už z detí ponorkovú chorobu,je totálne vyhorená- bude lepšou p.učitelkou pre naše deti ako tá,ktorá si dorobila neskôr aj keď síce iba SŠ vzdelanie,no zistila po rokoch,že je to jediná práca ,ktorá ju baví, a ktorú robí s láskou .
@nikki1055 ja som za skvalitnenie vzdelania , dúfam , že zákon prejde . Mám vysokú školu Bc. A žiaľ v dnešnej dobe je to tak nešťastne nastavené , že sa zamestnávajú učiteľky , ktoré si z cukrárskej školy alebo z upratovačky urobia minimum a hrnú sa učiť , lebo prázdniny , lebo víkendy a sviatky voľné lebo ľahká dostupnosť sa dostať na miesto , ktoré niekedy niečo znamenalo v spoločnosti. Každé zamestnanie si vážim , len ženské z presne takýchto učňovskej sa stanú učiteľky a je to dosť vidieť , robia to častokrát len pre to aby sa ukázali , že sú v školstve ale záujem o toto povolanie skutočne nemajú , nemajú vzťah k deťom , k práci a presne potom takto špekulujú ohľadom vysokej školy a používajú argument kto im to zaplatí ? A kto to platil mne alebo xy kolegyniam ? Raz keď tu prácu robíš srdcom a chcem ju ďalej vykonávať proste si tú vysokú školu spravíš , lebo ťa to posunie na vyššiu úroveň a lebo chceš ostať v školstve . Keď si porovnám seba , čo mám 15 r praxe a poctivo študovanú strednú školu a vysokú školu prvého stupňa a chcem ísť ďalej na Mgr . lebo ma to baví , nikdy som neuvažovala , že škola je na príťaž a v tomto povolaní sa musíš vzdelávať , je to prínos . Nehnevajte sa na mňa ale ja tie učiteľky , ktoré si urobia na rýchlo diaľkové štúdium , ktoré býva raz za týždeň po 5 hodín, nedokážem zniesť lebo sú to presne tie , ktoré najviac vyskakuju ohľadom vysokej školy .
@anonym_697072 Ja musím s týmto súhlasiť. Ja študujem PEP, nebudem písať školu ani ročník, ale musím povedať, že pár ich je tam vyslovene hlúpych a v žiadnom prípade nemjú predpoklady na to byť učiteľkou. To sú zrejme tie nastavbárky, ktoré pôvodne mali SOU s maturitou.. Niekedy mi je trápne za nich, keď otvoria ústa na prednáške.. takže ja si myslím, že akýkoľvek pedagogický zamestnanec má mať adekvátne vzdelanie. To zamestnávanie nekvalifikovaných pracovníkov je v školstve pre mňa nepochopiteľné.
@anonym_079d7a tuším aj je. Len jedna vec je teória a druhá prax.
@bosorkabb nie, nie je
@anonym_697072 Ja musím s týmto súhlasiť. Ja študujem PEP, nebudem písať školu ani ročník, ale musím povedať, že pár ich je tam vyslovene hlúpych a v žiadnom prípade nemjú predpoklady na to byť učiteľkou. To sú zrejme tie nastavbárky, ktoré pôvodne mali SOU s maturitou.. Niekedy mi je trápne za nich, keď otvoria ústa na prednáške.. takže ja si myslím, že akýkoľvek pedagogický zamestnanec má mať adekvátne vzdelanie. To zamestnávanie nekvalifikovaných pracovníkov je v školstve pre mňa nepochopiteľné.
@anonym_8fdcd1 pre mňa je to úplne logické. Práca učiteľky v materskej škole je biedne ohodnotená, veď si vezmi, koľko berie na hodinu opatrovateľka a to tie deti nemusí nič naučiť a má na starosti jedno, dve. To je prvá chyba, platové ohodnotenie by malo byť také, aby sa o tú prácu pobili tie najlepšie, riaditeľka si mohla vyberať a nie, že do škôlky idú ženy preto, lebo im vyhovuje pracovná doba a dlhšia dovolenka, nič viac. Úroveň VŠ je taká, aká je, sama si písala, že sú tam študentky, ktoré tam nemajú čo hľadať. Nechápem, ako sa na tú školu dostali, žiaľ veľa z nich tam je preto, že by inú VŠ nezvládla. Len veľmi málo z nich skutočne túži stať sa učiteľkou a má vzťah k deťom. Takže to je druhá chyba. Poznala som dve fantastické učiteľky v MŠ, jednu s VŠ? druhú bez, jedna sa rozviedla, už si nemohla dovoliť v BA robiť túto prácu, nedalo sa z toho príjmu s deťmi slušne vyžiť, chodí robiť opatrovateľku v Rakúsku. Druhá si urobila VŠ, ale išla učiť na ZŠ
@nikki1055 je mi jedno kto moje deti učí, či vysokoskolacka ci dvojrocacka. Veď v škôlke ta neučia jadrovú fyziku, ani písať ani čítať ani nič extra podstatné. To sa učí na základnej škole. Základy. V škôlke je hodina vzdelávacej aktivity, zvyšok sa hrajú, spia, jedia, behajú po vonku. Len proste niekto zistil že hocikto môže byť učiteľ lebo si spraví dva roky alebo štyri strednej, no a niekto chudáčik musel vyštudovať vysokú školu. 🤦
@nikki1055 ja milujem keď niekto vystuduje vysokú školu a sťažuje sa na niekoho kto ma len strednú že oni túto prácu mozu robiť, no a oni museli vyštudovať vysokú. Prosím? Nikto nikoho nenútil študovať vysokú školu. To že máte ale plat vyšši, to nevidíte. Kvôli takýmto ľuďom si teraz 40 a viac ročné učiteľky musia robiť vysokú školu. Choré. Keby som učiteľka v škôlke tak ma jebne.
@nikki1055 ja milujem keď niekto vystuduje vysokú školu a sťažuje sa na niekoho kto ma len strednú že oni túto prácu mozu robiť, no a oni museli vyštudovať vysokú. Prosím? Nikto nikoho nenútil študovať vysokú školu. To že máte ale plat vyšši, to nevidíte. Kvôli takýmto ľuďom si teraz 40 a viac ročné učiteľky musia robiť vysokú školu. Choré. Keby som učiteľka v škôlke tak ma jebne.
@rozkvet1 no rovnakú predstavu ako ty, som mala kedysi tiež. Vieš o tom, že každým rokom pribúda v tredach detí so špeciálnymi potrebami a ty si tam sama aj pre tieto deti, aj pre ostatné? Vzdelávanie je len časťou tej práce, ďalšou je výchova tých detí. Prečítak si tu zopár tém, kde sa matky rúcajú z dvoch svojich detí, niekedy len z jedného, mantinely doma žiadne, návyky nula bodov a aj také deti ti tam prídu. VŠ PEP to nezachráni, lepšia by bola špeciálna pedagogika. Mimochodom, ak odučíš v škôlke rok dva, potom napíš. Ináč mne nebolo jedno, kto moje dieča učil, ale ja som mala šťastie
@anonym_32400b skutočne si myslíš, že požiadavka na to, aby mali učiteľky v MŠ VŠ je preto, lebo niektoré ju majú? 😂
@rozkvet1 no rovnakú predstavu ako ty, som mala kedysi tiež. Vieš o tom, že každým rokom pribúda v tredach detí so špeciálnymi potrebami a ty si tam sama aj pre tieto deti, aj pre ostatné? Vzdelávanie je len časťou tej práce, ďalšou je výchova tých detí. Prečítak si tu zopár tém, kde sa matky rúcajú z dvoch svojich detí, niekedy len z jedného, mantinely doma žiadne, návyky nula bodov a aj také deti ti tam prídu. VŠ PEP to nezachráni, lepšia by bola špeciálna pedagogika. Mimochodom, ak odučíš v škôlke rok dva, potom napíš. Ináč mne nebolo jedno, kto moje dieča učil, ale ja som mala šťastie
@anonym_32400b skutočne si myslíš, že požiadavka na to, aby mali učiteľky v MŠ VŠ je preto, lebo niektoré ju majú? 😂
@anonym_079d7a učila som takmer rok. Potom som to nechala a už by som nechcela lebo ma to nebavilo. Ale stojím si za svojím že VS tam netreba. Niektoré učiteľky bez vs boli šikovnejšie. Všetko záviselo od toho ako dlho kto tu prácu robil. A áno, sú tam aj také deti ale od toho má byť špeciálny pedagóg, ktorý pomôže, odporučí, a v mnohých školkach už je
Podľa mňa je to extrémna zbytočnosť aby učiteľky v MŠ mali vysokú školu. Učiteľka v predprimárnom vzdelávaní by mali mať iné kvality, hlavne osobnostné, VŠ mi tu dôležitá nepríde.
Som ale názoru že by sa mali priebežne vzdelávať a rozširovať si vedomosti - kurzy, školania, konzultácie s odborníkmi.
@nikki1055 len tolko, ze ucitelky v rokoch 1990 - 2010, boli vacsinou otrasne.... ak VS pomoze aby boli empatickejsie a mudrejsie, to by bolo super, len ktovie , niektore VS su nekvalitne...
budem asi za divnu, ale myslim, ze na dobru ucitelku ms vobec netreba vysoku skolu, lebo tak ako aj v kope inych profesii, treba skor pristup riesit, vztah k detom, inspiraciu, motivaciu... ak tammozu pracovat, tak asi maju strene skoly a nadstavby dostatocne. Za mna je to nezmysel. Ked tak , nech urobia nejake testy/skusky, ktore clovek urobi, osvedci sa a moze to robit. Tak ako kedysi napr ucto bola viazana zivnost, bola prax = nik neriesil ci ma clovek OA, gympel, alebo vysoku skolu, prax bola nad vsetko. Zbytocne bude mat ucitelka v ms vysoku ked bude medzi detmi menej zrucna ako ta bez vs.
@nikki1055 len tolko, ze ucitelky v rokoch 1990 - 2010, boli vacsinou otrasne.... ak VS pomoze aby boli empatickejsie a mudrejsie, to by bolo super, len ktovie , niektore VS su nekvalitne...
@anonym_40fc9a ziadna vs nepomoze k empatii nikomu, prave naopak. Ja mam byvalu kolegynu co vystudovala pedagogikua to bola taka empaticka osoba, ze by postihnte deti napr. utracala ako macence a do doslova povedala.. nezartujem a ani sa nikoho nechcem dotkunu. EMPATIA nula a tato bezcitna osoba, ktora lasku prechovavala iba ku svojmu psovi, by sa mala starat o deti, len preto, ze ma vs? :D AK niekto v sebe ma cit, vztah k tej praci = tak ho ma. Vzdelanim ho neziska, len sa nauci nejake poucky, postupy a tym to hasne.
Nie je to tak davno, ked vsetky sestry so stredoskolskym vzdelanim ak chceli nadalej pracovat na svojich miestach si museli dorabat Bc. alebo Mgr. Mnohe s dlhorocnou praxou to zvladli. Zvladnes aj ty ak to bude nutne. Ak nezvladnes, tak budes musiet hladat pracu mimo odboru.
@viestta nemuseli si dorabať vš.
@anonym_079d7a učila som takmer rok. Potom som to nechala a už by som nechcela lebo ma to nebavilo. Ale stojím si za svojím že VS tam netreba. Niektoré učiteľky bez vs boli šikovnejšie. Všetko záviselo od toho ako dlho kto tu prácu robil. A áno, sú tam aj také deti ale od toho má byť špeciálny pedagóg, ktorý pomôže, odporučí, a v mnohých školkach už je
@rozkvet1 v máloktorých žiaľ je špeciálny pedagóg, zase to je žiaľ otázka platu
@anonym_40fc9a moje dieťa práve v týchto rokoch chodilo do materskej školy a ja mám na jeho učiteľky tie najlepšie spomienky. VŠ z otrasnej učiteľky lepšiu určite neurobí, empatia v človeku alebo je alebo nie je, nezískava sa na VŠ
@nikki1055 ja som za skvalitnenie vzdelania , dúfam , že zákon prejde . Mám vysokú školu Bc. A žiaľ v dnešnej dobe je to tak nešťastne nastavené , že sa zamestnávajú učiteľky , ktoré si z cukrárskej školy alebo z upratovačky urobia minimum a hrnú sa učiť , lebo prázdniny , lebo víkendy a sviatky voľné lebo ľahká dostupnosť sa dostať na miesto , ktoré niekedy niečo znamenalo v spoločnosti. Každé zamestnanie si vážim , len ženské z presne takýchto učňovskej sa stanú učiteľky a je to dosť vidieť , robia to častokrát len pre to aby sa ukázali , že sú v školstve ale záujem o toto povolanie skutočne nemajú , nemajú vzťah k deťom , k práci a presne potom takto špekulujú ohľadom vysokej školy a používajú argument kto im to zaplatí ? A kto to platil mne alebo xy kolegyniam ? Raz keď tu prácu robíš srdcom a chcem ju ďalej vykonávať proste si tú vysokú školu spravíš , lebo ťa to posunie na vyššiu úroveň a lebo chceš ostať v školstve . Keď si porovnám seba , čo mám 15 r praxe a poctivo študovanú strednú školu a vysokú školu prvého stupňa a chcem ísť ďalej na Mgr . lebo ma to baví , nikdy som neuvažovala , že škola je na príťaž a v tomto povolaní sa musíš vzdelávať , je to prínos . Nehnevajte sa na mňa ale ja tie učiteľky , ktoré si urobia na rýchlo diaľkové štúdium , ktoré býva raz za týždeň po 5 hodín, nedokážem zniesť lebo sú to presne tie , ktoré najviac vyskakuju ohľadom vysokej školy .
@anonym_697072 máte pravdu, koľko je takých...vyučená cukrárka z núdze, lebo ju nikde indena.strednú neprijali a zrazu je z nej majsterka odborného výcviku, bez VŠ, ale učí. Lebo prázdniny, lebo v takej cukrárenskej výrobe by musela máknuť. Stačí, aby mala známosti.
@nikki1055 Treba si doštudovať aké vzdelanie majú v iných krajinách učiteľky v MŠ.To len na Slovensku sa budeme sťažovať ako stačí stredná škola na učenie. A potom sme na chvoste vzdelávania.Ale ak máš 10 r prax VŠ ti nebude treba. Myslím,že tam budú odmedzenia.Tie učiteľky čo nemajú VŠ nebudú môcť učiť predškolákov.
a to si ozaj všetci myslia, že VŠ pripraví tie učiteľky a ukáže im ako učiť v dnešnej dobe deti a s rôznymi diagnózami? Jeden teoretický predmet za druhým, tu máš titul, dovidenia.
@nikki1055 ja mám strednú školu, mám,atestaciu, mám funkčné vzdelávanie. Mala som kolegyňu, ktorá mala vysokú školu - bc. Vyštudovaná zdravotná sestra, ale toto je vraj napĺňa - total blud, školu si robila kvôli deťom, prázdniny a tak- viac voľna, deti zabezpečené. Nemala ani šajnu, ale že fakt ani šajnu. Ale veľmi ju to bavilo a napĺňalo. 300x sme jej dokola vysvetľovali veci a bola stratená. Stredná škola - kedysi - nehovorím o terajších, bola alfa a omega. Dala nám všetko. Dnes vysoká škola dá čo??? Profesorka povie urobíte si to a to, doneste to,vybavte si. A potom sa čudujeme, že prídu nové kolegyne, čo nemajú ani šajnu. Za mňa je to nefér, pretože si dovolím tvrdiť, že som kvalifikovanejsia bez titulu ako tá s titulom. Som zvedavá kto bude potom učiť deti. Si zoberte,ze niekde na dedine je riaditeľka, ktorá si len urobila nadstavbu, funkčné, ktoré už dávno neplatí, ale nemá tam kto byť,tak je tam. Takto to totiž funguje v mnohých prípadoch. Kto bude učiť? Čítala som minule mnohé komentáre ako sa dá VŠ zvládnuť aj finančne, ale ako sama matka zivitelka s nájmom alebo hypotekou a detmi bude ďalej fungovať ,to uz nikoho nezaujíma. Povie deťom,ze sorry deti, ale nemôžem vám zaplatiť to alebo to, pretože si potrebujem zaplatiť školu?! Nie je to premyslené .

Pre mňa je podstatné či učiteľka v MŠ je schopná a ochotná učiť deti. Lebo máme v MŠ aj také ktoré majú strednú pedagogickú aj také ktoré majú VŠ. Bohužiaľ lepšie sú tie so strednou školou.
Ja som skôr za rôzne kurzy na aktuálne témy.
@bosorkabb presne tak, kurzy a školenia podľa potrieb konkrétnej materskej školy, nie more teoretických vedomostí. A viac ako VŠ učiteliek v škôlke by pomohlo, keby bol maximálny počet detí 20 bez ohľadu na vek a s učiteľkou vola v každej triede ešte asistentka. Učiteľka si totiž tiež musí odbehnúť na toaletu a niekedy nie je koho zavokať k deťom, ak je napríklad upratovačka PN a ona nechá tých pár minút deti samé. Tiež sú samé, keď ide s jedným na WC, viem, že sú to možno dve, tri minúty, ale kto má malé deti, vie, čoho sú za tie dve, tri minúty shopné.