icon

Povinná vysoká škola pre učiteľky v škôlke

nikki1055
5. okt 2025

Ahojte, mám tu ešte niekoho, kto učí v mš so strednou pedagogickou, aký máte názor na to, že bude povinná vš od 2029?? Ja mám z toho trochu obavy, nakoľko si vysokú robiť nechcem, zaujíma ma aj iný názor 🙂

Strana
z4
anonym_e3a78c
9. okt 2025
@anonym_8fdcd1

@anonym_697072 Ja musím s týmto súhlasiť. Ja študujem PEP, nebudem písať školu ani ročník, ale musím povedať, že pár ich je tam vyslovene hlúpych a v žiadnom prípade nemjú predpoklady na to byť učiteľkou. To sú zrejme tie nastavbárky, ktoré pôvodne mali SOU s maturitou.. Niekedy mi je trápne za nich, keď otvoria ústa na prednáške.. takže ja si myslím, že akýkoľvek pedagogický zamestnanec má mať adekvátne vzdelanie. To zamestnávanie nekvalifikovaných pracovníkov je v školstve pre mňa nepochopiteľné.

@anonym_8fdcd1
no... tiez mam sou s nadstavbou napriklad. A napriek tomu uz par ludi sa ma po vzajomnoych rozhovoroch opytalo, aku VS mam vystudovanu. Napriklad architekt, lekarka a pod.
Netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca. Nie vsetci s tymto vzdeladim su "blbi" len nemali zial inu moznost.
Ake chapem o com hovoris. Kamoska studovala externe pedagogiku a ked mi obcas porozpravala o spoluziackach, stacilo mi. Uhrizena som bola, ze ta chodiaca sprostost ma vyucovat deti 🫣. Len ozaj pozor na oznacenie jefnej skupiny ludi za blbych do buducna 😉

petronelka1303
10. okt 2025
@anonym_5ca0ab

@nikki1055 mam skoncenu strednu pedagogicku skolu- denne studium, od skoncenia pracujem v MŠ, mam 15 rokov praxe, z mojho pohladu je to diskriminujuce, aby bola tato praca podmienovana VŠ, nakolko nieje pravda, ze vas lesie pripravia na pracu s detmi.Najlepsie to dokaze stredna skola s dennym studium(niesom za tie 2 rocne externe studia strednej skoly).Mala som uz nie jednu praktikantku z VŠ aj zo strednej a je to neporovnatelne, ta z VŠ by mala mat strednu pegecku...Z VŠ niesu pripravene tak, ako zo strednej a v neposladnem rade treba brat do uvahy aj to, ze ked si zacnu robit vsetky ucitelky so strednou skolou VŠ padne system, nemusia vsetky prijat, nie kazdy ma na VŠ, mame rodiny, hypoteky atd...toto je moj pohlad a nazor

@anonym_5ca0ab nie ste za tie externé 2 ročné? Tak potom nie ste ani za VŠ externé 🫣 to je aká hlúposť... veď iná možnosť nie je, tak z čoho si mali vyberať 🤦🏼‍♀️ trošku sa aj zamyslite, nie každý išiel po ZŠ študovať pedagogiku...

petronelka1303
10. okt 2025
@martin96321

@anonym_079d7a Je Ti zahadou ako moze ucit,ked si este len robi skolu? 😬 Ako je mozne ze za asistentky vezmu ludi bez akehokolvek pedagogickeho vzdelania a nevezmu vystudovane? Ze do dvoch rokov by mala nastupit na skolu,ale potom jej aj tak daju novu zmluvu a robi veselo dalej asistentku. Bez zodpovednosti,bez robenia priprav za skoro tie iste peniazr ako ucitelka.

@martin96321 záleží od toho kde, u nas musí mať asistenta uz aj prax a takisto bezpochyby pedagogické vzdelanie a dokonca chcú uz aby mala aj Bc. Takže ozaj záleží od školy a regiónu...

martin96321
10. okt 2025
@anonym_079d7a

@martin96321 hrozne, ale viem, že v niektorých lokalitách učiteľky chýbajú

@anonym_079d7a Keby to tak bolo,tak nepoviem nic. Chapal by som to. Ale ak maju zaujem o pravu styri ucitelky s ukoncenou vš a nevezmu ich,lebo nieje miesto a o par dni vezmu tri bez akehokolvek vzdelania.........to mi pride chore,ze sa dostanu po znamosti do prace

martin96321
10. okt 2025
@petronelka1303

@martin96321 záleží od toho kde, u nas musí mať asistenta uz aj prax a takisto bezpochyby pedagogické vzdelanie a dokonca chcú uz aby mala aj Bc. Takže ozaj záleží od školy a regiónu...

@petronelka1303 A hlavne od zriadovatela zariadenia........ak sa rozhodne ze zamestna manzelky kamaratov

anonym_a7d267
10. okt 2025
@anonym_c1a2d9

Dcéra mala učiteľku v MŠ ktorá titul nemala a myslím že stále nemá, výborná učiteľka, ktorá nejednu svoju kolegyňu s VŠ strčí do vačku.

@anonym_c1a2d9 takyto koment som ocakavala 😅 je ale kopec ucitelov, ktori svoju pracu so srdcom na dlani nerobia, ci uz maju vs, alebo nie. V dnesnej dobe kadejakych poruch spravania, hyperaktivity je dokonca nevyhnutne, aby mali ucitelky vacsi prehlad, a nohuzial, na to dvojrocna nadstavba v mohych pripadoch nestaci. Ani to srdiecko na dlani

anonym_8fdcd1
10. okt 2025
@timeahav

@nikki1055 ja to poviem z vlastnej skúsenosti- robím si VŠ - externe (co je asi aj jediná možnosť pre už pracujúce učiteľky) momentálne som v treťom ročníku. V prvom ročníku som este nepracovala - škola mi nedala absolutne nič, až na tie 2 týždne praxe ktorú som si sama vybavila (lebo škola ju externistom nezabezpecuje) a teda mala som šťastie sa dostať k super učiteľke, niektoré spolužiačky to šťastie nemali.
V druhom ročníku som začala v MŠ pracovať a zistila som že VŠ mi nedáva absolutne nič, teda okrem teoretických blbosti ktoré v praxi s detmi nikdy nevyužijem (syntax, odborné pojmy a poučky,...nič užitočné pre prax) a najviac mi dáva reálna práca- učenie sa od skúsenejších kolegyn a ani aj tých bez VŠ...
Takže ak VŠ povinne tak najprv zmeniť systém a ucit viac prakticky, inak tie kopy nepoužiteľnej teórie zmysel nemajú

@timeahav napises nam, aku konkretne skolu studujes..? Lebo ja chodim tiez na VS PEP a v ziadnom pripade si nemyslim, ze skola mi nic nedala. Kazdy jeden predmet, ktory som doteraz absolvovala povazujem za uzitocny. Jedna vec je byt empaticky ale formovat deti by mal clovek, ktory pozna vyvinove specifika deti, ma za sebou co-to z psychologie a ma samozrejme velmi dobry vseobecny rozhlad, lebo ak sa dieta ucitelky spyta, preco vznika duha a preco vsetko pada na zem a nelieta, nemala by povedat "neviem" (hovorim o predmete prirodna propedeutika). Cize mozno su to pre Teba len zbytocne poucky, co sa ucis v skole, ale ja si myslim, ze by sme od vychovavateliek, uciteliek v MS a na ZS mali chciet a ocakavat trochu viac, ako v roku 1970.. a ak by si sa nad tymi odbornymi pojmami a pouckami trochu zamyslela a zamyslela sa nad ich vyznamom, zistila by si, ze Ti do praxe mozu dat vela 😉

anonym_8fdcd1
10. okt 2025
@anonym_e3a78c

@anonym_8fdcd1
no... tiez mam sou s nadstavbou napriklad. A napriek tomu uz par ludi sa ma po vzajomnoych rozhovoroch opytalo, aku VS mam vystudovanu. Napriklad architekt, lekarka a pod.
Netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca. Nie vsetci s tymto vzdeladim su "blbi" len nemali zial inu moznost.
Ake chapem o com hovoris. Kamoska studovala externe pedagogiku a ked mi obcas porozpravala o spoluziackach, stacilo mi. Uhrizena som bola, ze ta chodiaca sprostost ma vyucovat deti 🫣. Len ozaj pozor na oznacenie jefnej skupiny ludi za blbych do buducna 😉

@anonym_e3a78c Ty si ma vobec nepochopila. Ja som samozrejme ziadnu skupinu nikdy za blbych neoznacila a ani to neurobim. Taketo vnimanie sveta naozaj nemam. Mam vsak za to, ze to, ze student, ktory ukonci studium na VS (nie rychlokvasena sukromna ale s historiou a dorazom na kvalitne vzdelanie), ma iste povedzme intelektualne schopnosti. To nedokaze hocikto. Samozrejme, aj cukrarka ktora si urobi na SOU maturitu a nasledne si urobi externu 2r nadstavbu moze mat IQ 130, toto nespochybnujem. Ale zrovna tak moze mat aj 102...rozumies co myslim? Mali by sme mat nejake minimalne kriteria na ludi, vychovajucich a formujucich dalsie generacie. Nie len ze vie prezliect ocikane teplaky, utriet slzy a postrazit na dvore... snad ma chapes lepsie.. ano aj cukrarka a dorobenou nadstavbou moze byt dobra ucitelka, ale nemusi. Snad som to vyjadrila jasnejsie..

kiki68
10. okt 2025
@anonym_8fdcd1

@anonym_e3a78c Ty si ma vobec nepochopila. Ja som samozrejme ziadnu skupinu nikdy za blbych neoznacila a ani to neurobim. Taketo vnimanie sveta naozaj nemam. Mam vsak za to, ze to, ze student, ktory ukonci studium na VS (nie rychlokvasena sukromna ale s historiou a dorazom na kvalitne vzdelanie), ma iste povedzme intelektualne schopnosti. To nedokaze hocikto. Samozrejme, aj cukrarka ktora si urobi na SOU maturitu a nasledne si urobi externu 2r nadstavbu moze mat IQ 130, toto nespochybnujem. Ale zrovna tak moze mat aj 102...rozumies co myslim? Mali by sme mat nejake minimalne kriteria na ludi, vychovajucich a formujucich dalsie generacie. Nie len ze vie prezliect ocikane teplaky, utriet slzy a postrazit na dvore... snad ma chapes lepsie.. ano aj cukrarka a dorobenou nadstavbou moze byt dobra ucitelka, ale nemusi. Snad som to vyjadrila jasnejsie..

@anonym_8fdcd1 hlavne nechapem preco to nedaju ako ucitel ( VS), asistent ( max 2 roky studia), bolo by to efektivne. Takto to ma AT a to je jedine ako zvladat platit tych ludi. Lebo mat vsetkych s VS je skoro nerealne.

anonym_8fdcd1
10. okt 2025

@anonym_e3a78c Ale aby som povedala aj B, samozrejme nie kazdy absolvent VS ma predpoklady na to stat sa dobrym ucitelom a vychovavatelom. Velmi vela zavisi aj od jeho vnutornej motivacie. A ak je nou "lebo prazdniny", ani so 6timi VS nebude dobrym ucitelom a vychovavatelom a naopak, laska k detom a snaha byt im dobrym sprievodcom tymto svetom moze byt lepsim nastrojom, to bezpochyby..

svetlonos
10. okt 2025
@kiki68

@anonym_8fdcd1 hlavne nechapem preco to nedaju ako ucitel ( VS), asistent ( max 2 roky studia), bolo by to efektivne. Takto to ma AT a to je jedine ako zvladat platit tych ludi. Lebo mat vsetkych s VS je skoro nerealne.

@kiki68
a vies ze zetaz myslim sa da aj pedagogika urobit za 2 roky denneho studia? Zrovna do skolky. Na asistentku ti staci 3mesacny kurz.

kiki68
10. okt 2025
@svetlonos

@kiki68
a vies ze zetaz myslim sa da aj pedagogika urobit za 2 roky denneho studia? Zrovna do skolky. Na asistentku ti staci 3mesacny kurz.

@svetlonos ne ne, kurz je v AT uz min na 6 mes ( boli 3), Kolleg je na 2-4 roky ako kde, klasika bakip/ bafep je 4 a ked mas uz ped vzdelanie napr ako Lehramt, tak mozes spravit elementarnu za 1 rok, nakolko tam iba dozbieras kredity. Potom je este popri zamestnani na dva roky, ale plati iba pre dany Bundesland. Ono sa to dost pomenilo.

kiki68
10. okt 2025
@svetlonos

@kiki68

@svetlonos na sk ked mas napr ped minimum a ucitelstvo, mozes dorobit VS elementarnu za 1 rok. Max 2 . To je tiez vyhoda, ze mas vacsinu kreditov zo studia. To je ten pripad, co je asi najvyhodnejsi. Ze to mozes spravit velmi rychlo

akje
10. okt 2025

@nikki1055 ahoj. Myslim si, že je to nezmysel.
V dnešnej dobe, keď je malo učiteliek, tak im to ideme ešte sťažovať. Aby už ozaj nikto o to nemal záujem.

Najlepšie učiteľky v MS majú srdce na správnom mieste, nie diplom v kapse.

Ak sa požiadavky na vzdelanie učiteliek v MS zvyšujú, mali by sa skvalitniť osnovy pre stredne pedagogicke školy alebo sa počas roka vzdelávať. Ja v tomto zamestnaní nevidím dôvod na VS štúdium.

anonym_f1511e
10. okt 2025
@anonym_697072

@nikki1055 ja som za skvalitnenie vzdelania , dúfam , že zákon prejde . Mám vysokú školu Bc. A žiaľ v dnešnej dobe je to tak nešťastne nastavené , že sa zamestnávajú učiteľky , ktoré si z cukrárskej školy alebo z upratovačky urobia minimum a hrnú sa učiť , lebo prázdniny , lebo víkendy a sviatky voľné lebo ľahká dostupnosť sa dostať na miesto , ktoré niekedy niečo znamenalo v spoločnosti. Každé zamestnanie si vážim , len ženské z presne takýchto učňovskej sa stanú učiteľky a je to dosť vidieť , robia to častokrát len pre to aby sa ukázali , že sú v školstve ale záujem o toto povolanie skutočne nemajú , nemajú vzťah k deťom , k práci a presne potom takto špekulujú ohľadom vysokej školy a používajú argument kto im to zaplatí ? A kto to platil mne alebo xy kolegyniam ? Raz keď tu prácu robíš srdcom a chcem ju ďalej vykonávať proste si tú vysokú školu spravíš , lebo ťa to posunie na vyššiu úroveň a lebo chceš ostať v školstve . Keď si porovnám seba , čo mám 15 r praxe a poctivo študovanú strednú školu a vysokú školu prvého stupňa a chcem ísť ďalej na Mgr . lebo ma to baví , nikdy som neuvažovala , že škola je na príťaž a v tomto povolaní sa musíš vzdelávať , je to prínos . Nehnevajte sa na mňa ale ja tie učiteľky , ktoré si urobia na rýchlo diaľkové štúdium , ktoré býva raz za týždeň po 5 hodín, nedokážem zniesť lebo sú to presne tie , ktoré najviac vyskakuju ohľadom vysokej školy .

@anonym_697072 veď nech si spravia strednú pedagogickú 2 r hoc aj upratovačky posledné slovo o prijatí má riaditeľ MS.To oni znižujú úroveň, lebo zoberú kohokoľvek, lebo nemá kto učiť, kto robiť na ZŠ asistentov, dobre vieme, že celé školstvo je poddimenzované a trpia iba deti ako vždy.

anonym_4c0192
11. okt 2025
@kajka23

@nikki1055 Treba si doštudovať aké vzdelanie majú v iných krajinách učiteľky v MŠ.To len na Slovensku sa budeme sťažovať ako stačí stredná škola na učenie. A potom sme na chvoste vzdelávania.Ale ak máš 10 r prax VŠ ti nebude treba. Myslím,že tam budú odmedzenia.Tie učiteľky čo nemajú VŠ nebudú môcť učiť predškolákov.

@kajka23 ja som učila v MŠ v zahraničí, bola som riadne na vyberovom konani, prešla som a všetko si overili cez ministerstvo,ci som naozaj študovala,aky odbor a pod. A to som mala strednú školu. Moja zahraničné kolegyne mali akurát tak kurzy. Dokonca som bola poverená riadením MŠ, kým bola zástupkyňa PN. Nie je pravda, že študujú a len my sme na chvoste. To od nás a z čiech odchádza veľmi veľa učiteľov do zahraničia,oni majú väčšinou na všetko len kurzy.

anonym_079d7a
12. okt 2025
@anonym_f1511e

@anonym_697072 veď nech si spravia strednú pedagogickú 2 r hoc aj upratovačky posledné slovo o prijatí má riaditeľ MS.To oni znižujú úroveň, lebo zoberú kohokoľvek, lebo nemá kto učiť, kto robiť na ZŠ asistentov, dobre vieme, že celé školstvo je poddimenzované a trpia iba deti ako vždy.

@anonym_f1511e riaditeľ posledné slovo má, ten v 95% zoberiu tú, ktorá nemá VŠ, lebo má nižší plat a fianncie do školstva sú škrtané. Stále to je o tom istom, o peniazoch, žiaľ, šetríme na tom najcennejšom, čo máme, na deťoch

timeahav
12. okt 2025
@anonym_8fdcd1

@timeahav napises nam, aku konkretne skolu studujes..? Lebo ja chodim tiez na VS PEP a v ziadnom pripade si nemyslim, ze skola mi nic nedala. Kazdy jeden predmet, ktory som doteraz absolvovala povazujem za uzitocny. Jedna vec je byt empaticky ale formovat deti by mal clovek, ktory pozna vyvinove specifika deti, ma za sebou co-to z psychologie a ma samozrejme velmi dobry vseobecny rozhlad, lebo ak sa dieta ucitelky spyta, preco vznika duha a preco vsetko pada na zem a nelieta, nemala by povedat "neviem" (hovorim o predmete prirodna propedeutika). Cize mozno su to pre Teba len zbytocne poucky, co sa ucis v skole, ale ja si myslim, ze by sme od vychovavateliek, uciteliek v MS a na ZS mali chciet a ocakavat trochu viac, ako v roku 1970.. a ak by si sa nad tymi odbornymi pojmami a pouckami trochu zamyslela a zamyslela sa nad ich vyznamom, zistila by si, ze Ti do praxe mozu dat vela 😉

@anonym_8fdcd1 fakt neviem čo môže učiteľke mš dať do praxe vysokoškolská matematika, slovenčina s ktorou si ťažko poradi aj vyštudovaný slovencinar a povie ze od vysokej školy to nevidel 🙂

lenkapriezvisko
12. okt 2025
@anonym_779d6d

Doba sa meni, deti sa menia, vzdelávanie je potrebné. Keď sa nechceš vzdelávať a byt prínosom prw ďalšie generácie chod vykladať rožky do Tesca

@anonym_779d6d dosť hnusné napísané. Lebo keby boli taký múdry ako ty a prínosom pre tvoju spoločnosť asi by si si rožok nekúpil. Lebo by ti ho nemal kto upiecť, doviesť, VYLOŽIŤ , naučtovat.

anonym_eb2feb
14. okt 2025
@svetlonos

@anonym_779d6d
ano jasne, je špeciálny pedagóg aj na inkluziu. Ale okrem vzdelania je aj mila 🙂

@svetlonos cela inkluzia je pekna pi…a lrn brzdia normalne deti

Strana
z4