Práca a odvody
Ahojte, chcem sa opýtať. V máji som si zrušila živnosť a od vtedy som bez práce. Bola som na par pohovoroch no bohužiaľ to nevyšlo, na každú možnú ponuku práce sa ozývam no teraz je toľko nezamestnaných ľudí a ja nemám moc skúsenosti ( ozývam sa aj na predavačky, upratovačky, všetko možné) no a nič nevychádza. Bývam ešte u rodičov, som 3 roky po škole a z toho 2 roky som mala kozmetický salón no nevychádzalo mi to s peniazmi, potom prišla korona a hotovo... Chcem už peniaze, s priateľom by sme radi plánovali bývanie, za nejaký čas aj bábo no nemôžeme keďže ja nezarabam.On zarobí slušne ale nechcem aby všetko ťahal sám. Som z toho už smutná, momentálne si pri vyrábam strážením psov ale to je len málo. Chcem sa opýtať, keby si nájdem niečo asoň na dohodu aj keď aj toho je veľmi málo v našom meste, ráta sa mi to do odvodov? Mám aj z dohody nárok na materskú? Ďakujem
Myslim ze u teba je cas zmenit lokal.tzn pracu hladat v sirsom az sirokom okoli od tvoho bydliska. Nic lepsie sa neda ocividne robit
@siska012
Na to, či sa ti budú z dohody platiť odvody t.j. Sociálne poistenie, zdravotné poistenie a nemocenské poistenie sa musíš opýtať mzdovej účtovníčky ale so skúsenosti ti môžem povedať, že väčšinou sa neplatia.
A keďže píšeš, že si si neplatila nemocenské, tak nárok na materskú mať nebudeš.

@siska012 V pripade, ze to bude dohoda, z ktorej sa odvadzaju odvody, tak ano, budu odvadzane. Pre narok na matersku potrebujes v poslednych 2 rokoch pred porodom aspon 270 dni nemocenskeho poistenia a zaroven musi byt toto poistenie aktivne alebo musis byt v ochrannej lehote.
Pocas zivnosti si si platila odvody do SP?