Práca asistenta v základnej škole
dobrý deň, mám možnosť ísť pracovať na základnú školu ako asistentka triedneho učiteľa resp. učiteľa, deti sú tam dysgrafik a dyslektik žiadny autista alebo niečo podobné, nikdy som túto prácu nerobila to teraz som bola iba ako učiteľka materskej škôlky ale vyhovuje mi tam viacmenej čas a vyhovuje mi tá práca nakoľko je veľmi blízko k domu kde bývame doteraz som dochádzala, chcela som sa len opýtať čo to všetko obnáša nakoľko tá pani mi povedala len tak v Š strane a ja som túto prácu nikdy nerobila či sú to deti náročné alebo teda samozrejme chápem že sa musím tomu dieťaťu venovať ale povedala mi že sa dosť často zastupuje v tej škole aj ako u prvákov ale aj ako na na druhom stupni siedmaci atď. neviem či to bude niečo iné viacej náuky nakoľko škôlke to už poznám a som zabehnutá ale teda neviem či mám spraviť tú výnimku alebo nie nakoľko hľadám prácu hlavne preto aby som to stíhala s časom kvôli deťom
@mama4444 po mojich skusenostiach s asistentkami byt dobrou asistentkou je narocne, pretoze ty musis ziaka navigovat aby splnil ulohy tak ako ostatni (samozrejme maju iny typ uloh, ale obsahvo rovnake) aby sam pochopil a sam spravil. Teda treba aj chapat ucivo aj byt tym navigatorom, ktory ho navedie na to aby ho pochopil a spravil. U dislektikov je problem s porozumenim citaneho textu, tam sa treba dopracovat k tomu aby pochopil co cita. Disgrafici zas maju problem napisat to co vedia, tych treba tiez navigovat.
@viestta dyslektik, dysgrafik. V ostatnom súhlasím
@mama4444 ahoj, áno je pravda, že sa aj zastupuje v rámci vyučovania.
Keďže si asistent pre viac deti v triede , na hlavne predmety ich obehaš toľko, koľko máš.
Je to myslím náročná práca.
My máme veľké šťastie na škole.
Veľmi šikovná špeciálna pedagogička aj asistentka
Sme v úzkom kontakte
Ja pracujem ako PA síce na strednej škole, ale podstata je rovnaká. Určite by si mala dostať k nahliadnutiu osobný spis žiaka, kde sú spísané odporúčania z cccp. Tam máš v podstate spísané všetko. No a za ďalšie a to je podstatné - komunikácia s učiteľmi. Spýtala by som sa ich, akú majú predstavu, každý učiteľ si totiž spoluprácu s tebou predstavuje inak. Pravdepodobne budeš sedieť pri deťoch a uistovat sa, či porozumeli zadaniu, udržiavať ich pozornosť, kontrolovať, možno aj pracovať s ním individuálne. Všetko záleží od učiteľa. No a samozrejme komunikácia s rodičmi, tiež veľmi dôležité. Spýtala by som sa na ich predstavu. Ja si s rodičmi napríklad každý deň píšem (ale zase my už máme priateľský vzťah 🙂) a podávam informácie, čo bolo v škole, aké majú úlohy, no proste čo treba.
A áno, môžeš suplovať, môžeš mať dozor, môžu ťa poslať na školskú akciu. Nesmieš však vyučovať. Maximálne ti učiteľ nechá materiály, ktoré si majú žiaci vypracovať.
Ja pracujem ako PA síce na strednej škole, ale podstata je rovnaká. Určite by si mala dostať k nahliadnutiu osobný spis žiaka, kde sú spísané odporúčania z cccp. Tam máš v podstate spísané všetko. No a za ďalšie a to je podstatné - komunikácia s učiteľmi. Spýtala by som sa ich, akú majú predstavu, každý učiteľ si totiž spoluprácu s tebou predstavuje inak. Pravdepodobne budeš sedieť pri deťoch a uistovat sa, či porozumeli zadaniu, udržiavať ich pozornosť, kontrolovať, možno aj pracovať s ním individuálne. Všetko záleží od učiteľa. No a samozrejme komunikácia s rodičmi, tiež veľmi dôležité. Spýtala by som sa na ich predstavu. Ja si s rodičmi napríklad každý deň píšem (ale zase my už máme priateľský vzťah 🙂) a podávam informácie, čo bolo v škole, aké majú úlohy, no proste čo treba.
@fajnova pisem vam ss
uff nevies do coho ides a chces to robit?? za mna blbost. robim 10 rokov asistenta, teraz som specilany pedagog. ak nevies pracovat s detmi s poruchami ak nemas skusenosti co tie deti dokazu a kde su ich hranice bude to tazke, treba vela trpezlivost. taktko sa praca nehlada ze mne to vyhovuje... toto je praca s postihnutymi detmi a tam treba mat na to pracovat s nimi. a ano vela sa supluje od 1 ročníka az do 9teho treba mat zvladnute vsetko ucivo a vediet ho dietatu vysvetlit od matiky, sloviny az po chemiu. drzim palceky v sprvnom rozhodovani
@fajnova pisem vam ss
@kacena4 nik nepadol uceny z neba. Ja po výške som pár rokov "skúšala", hľadala spôsoby výučby. A musím meniť dodnes. Pritom teórie plno, školení ešte viac, ale každé dieťa je špecifické, a keď prídu kombinácie postihov... Bude sa musieť zaučiť. Snáď ju niekto v začiatkoch bude navigovať, nech to nie je pokus-omyl.
@mama4444 Ako prvé by som vypichla, či máš dobrý vzťah k deťom aj vo vyššej vekovej kategórii a trpezlivosť. Prip. aj určitú autoritu, nie agresívnu.
uff nevies do coho ides a chces to robit?? za mna blbost. robim 10 rokov asistenta, teraz som specilany pedagog. ak nevies pracovat s detmi s poruchami ak nemas skusenosti co tie deti dokazu a kde su ich hranice bude to tazke, treba vela trpezlivost. taktko sa praca nehlada ze mne to vyhovuje... toto je praca s postihnutymi detmi a tam treba mat na to pracovat s nimi. a ano vela sa supluje od 1 ročníka az do 9teho treba mat zvladnute vsetko ucivo a vediet ho dietatu vysvetlit od matiky, sloviny az po chemiu. drzim palceky v sprvnom rozhodovani
@kacena4 deti s dys nie sú postihnuté. Ty si posledná v tejto debate aby si ju poúčala. Tieto “postihnuté” deti majú normointelekt, s dobrou podporou urobia aj VS.
Kazda ZS to bude mat inac, na nasej asistenti pomahaju spravidla na matematike a slovencine, takze nie su cely den v jednej triede (je ich malo a deti, ktore ich potrebuju je vela). V triede v ktorej su s detmi pracuju oddelene, vyklad, pomocky su na nich, niekde maju jedno dieta inde aj 2-3. Niekedy praca s takym jednym dys je narocnejsia ako s 20 ziakmi bez dys. Takze nie je to jednoducha praca, podla mojho nazoru este narocnejsia ako praca samotneho ucitela, ktori vysvetluje ucivo detom bez poruchy - tym, ktore to lahsie pochopia. Okrem toho mavaju dozor na chodbe, obede, chodia na skolske akcie, skoly v prirode ale nesupluju. Podla zakona mozu suplovat, ale u nas to nerobia.

@mama4444 po mojich skusenostiach s asistentkami byt dobrou asistentkou je narocne, pretoze ty musis ziaka navigovat aby splnil ulohy tak ako ostatni (samozrejme maju iny typ uloh, ale obsahvo rovnake) aby sam pochopil a sam spravil. Teda treba aj chapat ucivo aj byt tym navigatorom, ktory ho navedie na to aby ho pochopil a spravil. U dislektikov je problem s porozumenim citaneho textu, tam sa treba dopracovat k tomu aby pochopil co cita. Disgrafici zas maju problem napisat to co vedia, tych treba tiez navigovat.