Práca iba na živnosť

cecil36
17. nov 2015

Baby, zakladám túto diskusiu, aby som vedela či je to tak všade alebo iba v mojom okolí. Mám kamošku, ktorá si momentálne hľadá prácu a keď už ju zavolajú na pohovor (administratíva), prvé čo sa spýtajú je či je ochotná pracovať na živnosť. Čiže všetky nevýhody SZČO (dane, žiadna dovolenka, odvody, žiadne stravné lístky, splatnosti faktúry viac ako 30 dní...) + klasická pracovná doba, nemožnosť flexi času atď. Samozrejme plat ako pri Tpp s oznamením, že prvý rok si aj tak sociálku platiť nemusí. Doteraz som si myslela, že je jediná. Ale čoraz viac známych mi hovorí, že nájsť klasicky TPP je takmer nemožné. Zaujíma ma či je to len v mojom okolí a ide skôr o náhody alebo s tým máte skúsenosť aj vy. A čo vlastne s tým? Pristúpiť radšej na SZČO alebo má ešte čakať a hľadať ďalej?

katarinamarkova
17. nov 2015

@cecil36 staci si na vyplatnej paske pozriet cenu prace.....prave preto to dnes vela zamestnvatelov riesi ZL....
jedine co sa mi nezda - plat ako by pani robila na zmluvu.
kazdeho co poznam co robi na ZL ma automaticky x € viac k platu - lebo odvody, lebo ziadna dovolenka, lebo ziadne listky, lebo prac. odev.........

cecil36
autor
17. nov 2015

@katarinamarkova no ja neviem, ale podla toho co mi hovorila jej ponukli sice vyssi plat, ale po odratani poistneho a zaplateni si uctovnicky by bola na tom horsie ako na Tpp. A to ani nehovorim o tych gastracoch a dovolenke, ocr,pn. Ja chapem preco to zamestnavatel robi, ale potom nech su k tomu nejake bonusy vo forme flexi casu a pod. Nie ze zamestnanec dostane "viac", ale za to si tak leda zaplati minimalne odvody.

hradnapani
17. nov 2015

@cecil36 a ja som si naivne myslela, ze tato vlada ide bojovat proti tymto praktikam. Nebrala by som to, nakolko odvody sa kazdy rok zvysuju a zvysuju a jedneho dna bude chciet ist napriklad na matersku alebo pn a zaplace...
ale k veci: ano v mojom okoli je to bezne, ale nepohybujem sa v klasickej administrative. Ale mam s tym osobnu skusenost a uz by som do toho nesla.

cecil36
autor
17. nov 2015

@hradnapani dakujem za nazor, tiez mam rovnaky. teda nesla by som do toho...

hradnapani
17. nov 2015

@cecil36 a myslim si, ze najma zeny v tomto pripade doplacaju na tento sposob "zamestnavania". Predsa len, muzi tych materskych a ocr zase az tak vela neabsolvuju...

cecil36
autor
17. nov 2015

@hradnapani ved to, ja ak by som mala ist do zivnosti (a to uz deti mam),musel by to byt pre mna väcsi benefit, nie len to, ze mam vobec nejaku pracu. Napríklad ten fexi cas, praca z domu, radikalne vyssi prijem oproti tpp a podobne. Aby mi to vykompenzovalo to co na to stracam, ze som zivnostnik. Lebo takto si pomaha len zamestnavatel urco nie zamestnanec. No a kamosku tie materske casom len budu cakat... (aspon teda do buducnosti planuje).

hradnapani
17. nov 2015

@cecil36 no nech hlada dalej. alebo nech to zoberie len ako docasne riesenie, kym najde inu robotu a kym nemusi platit socialku. urcite nie natrvalo. Alebo, a aj to je moznost, nech sa ozve a urobi pokus a nech trva na vyhodach, ked uz ma zaplatit takuto dan. Ked sme pri daniach, tak oni jej v konecnom vysledku asi vyjdu velmi nizke alebo ziadne, ale tie odvody su vaznejsia vec. su vysoke a ich efekt je maly.