Práca na dohodu a odvody
Ahojte. kto mi vie odpovedať na tuto otazku. Som evidovana na UP, nedostavam nič. Keby som sa zamestnala na dohodu, tak kolko percent mi budu sťahovať s platu. Lebo počula som že 30 percent. Ma niekto s tym skusenosti? Ďakujem za každu odpoved.
@zuzana909 Dobry deň ja by som sa chcela spytať som nezamestnana a nepoberam už žiadnu podporu takže bez akehokoľvek prijmu hľadam si pracu ale nemožem najsť chcem sa spytať mam ponuku ako typerka na sprostredkovanie poistiek /dakedy sa volal externy poradca/ nieje to dohoda ale sprostredkovateľska zmluva možem ostať vedena na urade prace keby som s tym začala to je tak že ja by tom bola typerka oslovovala by som klientov a niekto iny čo ma DIČ by uzatvaral zmluvy a delili by sme si proviziu da sa to alebo nie tak aby som nebola vyradena z uradu prace jeden mesiac by bolo iny nie dakujem za odpoved
Dobrý deň potrebujem poradiť.Mám možnosť pracovať z domu na dohodu alebo na trvalý pracovný pomer pre českú fy.Musím odvádzať u nás všetky tei poplatky?
@ejaeja áno je to tak ,je to normálne na Slovensku.KOnečne nech začnú aj postihovať zamestnávateľov ,ktorý prepustia matku po materskej....
Neviem, či ešte táto téma existuje..no skúsim sa opýtať otázku, ktorá mi dosť horí..
Som na predĺženej neplatenej RD, absolútne sa neorientujem v práci na dohodu, mám ale takú možnosť povedzme.
Odmietam ísť na Živnosť. Nie som ešte vedená na ÚP, pretože som stále na RD. (prac. pomer som mala ukončený dobou určitou pred nástupom na MD).
Za akých podmienok sa mi to oplatí, čo mi naopak hrozí v budúcnosti, ak takto začnem pracovať,ako je to s odvodmi- proste všetko praktické. Jedná sa o prácu učiteľa. ďakujem.
ahojte ludia mam trosku problém presiahla som limit 140 € takze ma vyradia asi z evidencie na urade prace neviete na ako dlho som v koncohc 🙂 dakujem za odpoved vopred 🙂
@zuzana909 ahoj zuzak, vsimla som si ze si zbehla v legislative, chcela by som ta velmi poprosit ci by si mi vedela poradit. Ak evidovany nezamestnany vezme pracu na dohodu, ktora zrejme presiahne tych povolenych 143,40eur, bude zrejme vyradeny z UP, vsak? ak som to spravne pochopila, odvody sa potom platia z hrubej zarobenej mzdy, prerozdelia sa medzi zamestnavatela a zamestnanca, ako si vysvetlovala na strane 1? (odvody z dohody sú zamestnávateľ 35,2 % a zamestnanec 13,4 %) - tieto udaje stale platia? Co ak zamestanec dostava mzdu na zaklade vykonu, teda moze kolisat - raz je vyssia, raz nizsia a napriklad klesne pod tych 143,30eur? existuje nejake minimum ktore moze dohodar zarobit? mam v tom chaos, budem ti velmi vdacna za odpoved, ak si najdes cas.
@suzzi_ ahoj, čo sa týka odmeny za prácu môže byť akákoľvek, nie je stanovené minimum, ak súhlasí s takou prácou tak môže zarobiť aj 50,-€ mesačne, problém je len v tom, že takýto nízky príjem ovplyvní v budúcnosti dôchodok, prípadne dávky počas práceneschopnosti.
to, že mohol popri evidencii na úrade aj pracovať v súčastnosti neplatí 😒 😒
pokiaľ uzavrie dohodu tak bude automaticky vyradený z evidencie na úrade práce
http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/infor...
čo sa týka odvodov tak percentá sa stále nezmenili a platia aj na dohodu 😉
@suzzi_ Nech si dáva pozor, aby nepresiahol tých 140€, ja radšej zaokrúhľujem nadol, aby ostala rezerva pre nejaké drobné centy. Ak mu bude plat kolísať, to nevadí, len nech nepresiahne tú sumu. Čiže úplne najlepšie by bolo, aby sa dohodol so zamestnávateľom, aby mu služby tak dával, aby bolo dobre najmä pre neho. Neviem poradiť, ak by sa nedalo dohodnúť, že mu povie, že mu nevýjde v ústrety a plat mu dá hoc tesne nad 144€. Chápem treba peniažky, ale na úrade práce radia nebrať takúto dohodu, pretože jednak ak ho vyradia z evidencie, znovu evidovanie až po 6 mesiacoch !!! a zamestnávateľ môže byť hajzel, že mu vzápätí povie, soráč, nie sú objednávky, choď domov, nepotrebujeme Ťa, tu je výpoveď. Alebo mu dá po vyradení z evidencie mesiac na to zárobok iba 40€. Proste mu nepridelí službu a je v keli. Stávajú sa aj takéto svinstvá. Radšej nech si nájde aktivačné práce, to je ako taká suma mesačne, cca 60€, ak je poberateľom dávky v hmotnej núdzi. AK nie je, žiaľ, nedá sa.
@evita68 ano, tak to chapem aj ja. mna zaujima co sa deje ked zarobok tuto sumu presiahne. bruzdim internet, natrafila som na dobru stranku ohladom odvodov, mozno niekomu pomoze: http://www.monarex.sk/info/spracovali-sme-pre-v...
zdravím baby , takže ako je to s tou dohodou?
naskytla sa mi totiž možnosť pracovať na dohodu, kde by príjem presiahol danú sumu 148 Eur mesačne /som v evidencii na UP/, takže UP by ma vyradil - čo to pre mňa znamená?
Musela by som si doplácať ešte nejaké odvody do zdrav. poisťovne /mimo tých čo mi stiahnu z dohody?/
A ako je to potom s opätovnou evidenociou na UP -kedže neviem ako dlho by táto dohoda trvala - možno len 2-3 mesiace
zuzana909
Ahoj,chcela by som sa ťa opýtať keď sa v tom tak vyznáš, lebo ja som úplne dutá do tohoto.
Som zamestnaná a pracovný pomer mi končí v marci , ale vyskytla sa mi robota ale tam to chcú urobiť formou zmluva dohodou a teraz neviem ako to je že ak budem na tú dohodu potom vlastne nebudem zamestnaná a potom vlastne sa mám hlásiť na úrad práce alebo ako to je ? Lebo som to hľadala aj na internete len dajako som sa k ničomu nedopátrala.
prosím vás😉 to 13 percent odvody a aj 20 percent daň sa platí z dohody? Ďakujem
robi niekto na dohodu? Len sa chcem niečo opýtat🙂
@zuzlicek44 ak je dohoda na pravidelnýn príjem, tak áno, odvody sú 13,4 %.. daň je 19 %, ale ak podpíšeš v práci vyhlásenie na nezdanitelnú časť /ak ju nemáš v inom zamestnaní podpísanú/, tak 316 eur bude nezdaniľné
@evita68 ďakujem si zlata🙂 jedna sa o robotu dispečerky a je na dohodu tak som sa snažila si to nejak už prepočítať aspoň približnale až zajtra sa dozviem bližšie info. Čo sa týka platu 🙂🙂
@zuzlicek44 ale na takúto dohodu môžeš robiť iba 10 hodín týždenne
@evita68 dobre ale vsak existujú aj ine dohody či nie?
@evita68 a prečo vlastne ako si nato prišla? Predtým som robila 12ky a dobre bolo🙂🙂
@zuzlicek44 no lebo je to tak zákonom dané 🙂 12-ky si robila, ale účtovne si určite mala iba 10 hod týždenne.. je to nelegálne takto robiť
áno, je ešte jedna dohoda, dohoda o vykonaní práce, ale tá nie je na sústavne opakujúcu sa činnosť.. je to dohoda na vykonanie určitej práce, napr. upraceš priestory a končíš..
fiha o tomto prvý raz počujem🙂 robila som normálne legálne mala som dohodu a robila som kazdy deň 8hodín a na vypl. Sba na výplatnej páske bol normálne pocet dni a aj hodín.. Veď tak o bežné fungovali dohody..
@zuzlicek44 nikdy takto dohody neboli..
§ 226
Dohoda o vykonaní práce
Na začiatok
(1) Dohodu o vykonaní práce zamestnávateľ môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Do rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce.
§ 228a
Dohoda o pracovnej činnosti
(1) Na základe dohody o pracovnej činnosti možno vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 10 hodín týždenne.
@evita68 no to som vedela že 350h, to som aj myslela *🙂
@zuzlicek44 no ale na takúto dohodu nemôžeš vykonávať prácu dispečera.. táto dohoda je na vykonanie úlohy, ako som písala... ale ak ti ju dá zamestnávateľ, riskuje..
to este neviem že čo, na tuto dohodu 350h som predtým robila na recepcii a v call centre.
aký je rozdiel medzi dispečerkou a call centrom? 🙂
@zuzlicek44 žiadny, ani na jednu túto činnosť nemôže byť dohoda o vyk. práce..

ahoj, ak pracujem na dohodu, ktorú mám do júna tohto roku, a platia teda odvody z nej, mám narok na nejaké peniaze, keby som bola na PN???Ak sa mi sťahuje teda nemocenské???