Práca na dohodu a odvody v roku 2013 popri rodičovskej
Ahojte neviete ako to bude od noveho roka s platenim odovodov ked niekto pracuje na dohodu a pobera rodicovsky prispevok? Ake vysoke odvody bude platit zamestnavatel a ake dohodar? (teda zena dohodarka?), vsade sa pise len o dôchodcoch a studentoch..dakujem🙂
@niagara11 veľmi záleží od toho aké služby chceš ponúkať 😉
je potrebné si zvážiť náklady ohľadom sro ako vedenie podvojného účtovníctva, ako jediný spoločník sro sa v nej môžeš aj zamestnať a podľa toho aký si dáš plat tak budeš odvádzať odvody, existujú aj stupne náročnosti práce, takže minimálnu mzdu by si si nemala dať, minimálne stupeň náročnosti čo je hrubá mzda cca 405,- a odvody spolu by boli 196,82 + daň 7,48
Fico síce deklaruje, že podnikatelia platia najmenšie odvody, ale ono to nie je až tak celkom pravda
môžeš byť konateľka a dať si štvrťročnú odmenu a tam sú potom nižšie odmeny
a to najdôležitejšie sro by si nemala obchádzať závislú prácu definovanú v Zákonníku práce 😉
Dobrý to akože sa už neda pracovať na dohodu popri rodičovskej?
@martina1205 samozrejme dá sa pracovať na dohodu popri rodičovskej a o rodičovský príspevok neprídeš.
keďže sa zmenila odvodová politika z dohôd, tak po novom sa z dohody platia odvody ako aj pri pracovnej zmluve, teda ak po skončení dohody by si išla na PN alebo na úrad práce tak sa ti dávky počítajú z tejto dohody. takýto príjem na dohody ti ovplyvní aj výšku dôchodku skôr negatívne ako pozitívne.
ak pracuješ na dohodu musíš sa na sociálnej poisťovni odhlásiť z dôchodkového poistenia 😉
bola som na soc. tak uz viem trosicka viacej...ty si nemusis zakladat zivnost ked robis pod cislom DIC ... platit zdravotku teda urcite musim...a buduci rok na zaklade prijmu sa bude platit socka..tak mi to bolo vysvetlene...
a dakujem aj t ak..
@catharinaa ako sa dá pracovať pod DIČ pokiaľ viem tak v preklade je to daňové identifikačné číslo, akú prácu chceš vykonávať bez živnostenského listu, pretože bez živnostenského listu môžeš vykonávať prácu len podľa osobitného predpisu ako sú napr. súdny znalci, právnici, ...
to si sa mala ísť informovať na daňový úrad nie na sociálnu či práca, ktorú chceš vykonávať spadá do tejto kategórie 🙂
ano anooo ako sprostredkovatelka..ja som bola do teraz ako zamestnanec ale chcem to vykonavat uz inak 🙂
Ahojte, ja este stale dumam ako to vymysiet s tymi dohodami ci sa mi oplati aj ist pracovat na dohodu. Neviete mi prosim poradit, ked som na rodicovskej dovolenke 🙂 tak za mna odvadza stat odvody ... nemocenske, dochodkove a neviem este ake zo zakladu 400E alebo ako to je. Kebyze pracujem na dohodu tak to je iba z toho co si zarobim ja, cize ked iba nejak privirobenie si cca 200e tak to je ovela nevyhodnejsie. vdaka
@niagara11 nevýhodné je to hlavne vtedy, ked hrozí po RD skončenie prac, pomeru a podpora, pretože potom sa podpora bude rátať z príjmu spred dvoch rokov pred zaevidovaním, a vtedy ak je dohoda, tak sa príjem z nej bude brať ako vymer. základ.. to dôchodkové nejak ešte doženiete 🙂
@evita68 ahoj, chcem sa opýtať-lebo sa ja teda v práci na dohodu vôbec nevyznám. Bola som sa v jednom obchode opýtať na miesto predavačky. Ale samozrejme -je to opäť len miesto na dohodu. Ibaže nerozumiem tomu , že vraj sa na dohodu môže odrobiť iba 10 hodin týždenne. Ibaže v tom obchode chcú aby som chodila do práce normálne každý den. Klasika -ako pri trvalom pracovnom pomere. Môže sa to????
A tiež ma zaujíma- ak sa po novom budú aj z dohod platiť odvody- tie odvody si budem musieť odvádzať sama,alebo ich bude odvádzať zamestnávatel????
@evita68 posim o radu, citam to tu dokola a chyba mi tu taka info... Momentalne som na RD, som svojim zamestnavatelom som mala v roku 2012 aj DoPC. Po skonceni RD by som mala opat nastupit do zamestnania, ale ... nikto nevie co bude a preto ma zaujima ci sa mi oplati pracovat na dohodu aj v tomto roku, resp. ako sa vyhnut tomu odhlasovaniu zo SP z dochodkoveho poistenia a tomu aby sa mi po skonceni RD a ak nahodou budem nezamestnana nepocitala podpora z dohody... Da sa to vobec? Stacilo by viest DoPC ako dohodu s nepravidelnym prijmom?
ahojte,ja mam tiez problem....bola som na PN-rizikove tehotenstvo.pred tym som pracovala na dohodu,ale od zajtra idem na MD,počas PN som prerušila dohodu,ktoru som vykonavala.chcela by som sa od 1.2.2013 teda vratiť pracovat na dohodu s nepravidelnym prijmom.minuly rok som však bola aj DNP,z čoho mi vyjde MD okolo 550eur.ak budem popri tom aj pracovať na dohodu,nepridem o MD?ake vyhody-nevyhody budem mat?oplati sa mi to vobec?
Začala som pracovať na dohodu 8.1.2013... odpracovala som doteraz 13 dní...musím zaplatiť za tento mesiac odvody alebo ako to je ? viem , že sa treba odniekiaľ odhlásiť ale som z toho jeleň 😀 Vie mi niekto poradiť ?
@polyana na dohodu o pracovnej činnost sa naozaj môže pracovať len 10 hodín za týždeň.. to, že chce od teba zamestnávateľ, aby si roblla celé dni, chce len ušetriť na odvodoch a takýmto konaním porušuje, a aj ty, zákonník práce.. pri prípadnej kontrole napr. z inšpektorátu práce by si pohorela aj ty.. nehovoriac o tom, že ked ti bude vyplácať peniaze na ruku, vážne si tým poškodíš ty - pretože z príjmu 10 hod za týžden by sa ti vyplácala prípadaná PN, podpora...
odvody by strhal zamestnávateľ z tvojho príjmu
@sass158 to ti už bude platit zamestnavatel
Baby,mne skoncila RD,nastup do práce,kedze som mala na dobu neurcitu,ale dali mi vypoved aj s odstupnym,kedze uz namiesto mna si vzali ineho a kedze som bola zamestnancom 9 rokov,patrila mi aj podpora a podpora sa mi vyratala z minimalnej mzdy,kedze som 2 roky bola na RD a nemala som ziaden prijem-cize jeden mesiac som mala podporu 180€ a teraz som mala viac 😀 AŽ 189€ 😉 A chcem tym povedat,ze ak niekto pracuje popri,nech pracuje a ma nejaky ten prijem,tak asi bude aj lepšia podpora :D
@adka_8 toto nie je dobrá rada, pretože nie vždy je dobré pracovať popri RD, najmä vtedy, ak je z dohody malý príjem.. dá sa to totiž riešiť tak, že po skončení RD sa dá dosiahnuť maximálna podpora, stačí mať jeden deň odpracovaný, resp. čerpať dovolenku /je tu toho popísané už veľa, aký postup po skončení RD je treba zvoliť/.. vtedy príjem z dohody podporu len pokazí
@evita68 ja som to myslela tak,ze,ak maju väcsi prijem ako je minimalna mzda tym,ze pracuju-tak by to malo byt logicky lepšie,nie?Tym padom sa im pocita z toho priemer a nie z minimalnej mzdy-aspon si to myslim-lebo mne sa pocita z minimalnej mzdy,lebo som bola RD a nemala som ziaden prijem (rodicovsky sa neráta)
@adka_8 ani tak to nie je dobre, aj ked majú väčší príjem, ako minimálka..pretože ak bude mať napr. po skončení RD jeden deň dovolenky a napr. 15 dní sa jej preplatí, a hned bude ukončený prac,pomer, tak bude mať max. podporu, čo je až 800 eur.. ak bude pracovať na dohodu s pravidelným príjmom napr. za 500 eur, tak podpora bude cca 250 eur..
ja som dostala odstupne 3 mesačne a mesiac preplatenej dovolenky (25 dni) a aj tak sa mi to pocitalo z minimalnej mzdy,ci niečo zle chápem?
nie,mne skoncila RD 29.10-pomer so mnou rozviazali 29.10 a vyplatili mi peniaze 15.11-20.11. som dostala papiere z prace a dokladovala ich na SP a cakala som cca 2 tyzdne za rozhodnutim
@adka_8 presne ako píše evita, keď si dostala výpoveď 29.10 čo bol posledný deň rodičovskej dovolenky, tak z tohto príjmu sa neodvádzajú odvody do sociálnej ani zdravotnej poisťovni, jediné čo sa stŕha je daň. jediný kto na tom ušetril bol zamestnávateľ 😒
mala by si si podať ročné zúčtovanie dani a strhnutú daň ti vrátia, môžeš požiadať aj bývalého zamestnávateľa máš čas do 15.2.2013 poslať žiadosť, inak si daňové priznanie podaj sama.
ak by si výpoveď dostala 30.10 čo by bol deň nástupu do zamestnania a napr. čerpanie dovolenky, z takéhoto príjmu teda odstupné + preplatenie dovolenky by sa povinne platili odvody a mala by si aj max. podporu.
keďže neboli z odstupného a dovolenky zaplatené odvody tak sa ti to nepremietne vo vymeriavacom základe, z ktorého sa určuje výška podpory.

caute tiez dufam nad tym co dalej, kedze mily Robko ma pripravil o moznost zarobku na dohodu popri rodicovskej dovolenke ... neviete ako to je pri zalozeni si sro?? v podstate ponukat svoju pracu ako sro a nejak sa vyhnut vsetkym tym odvodom. Nemate s tym skusenosti?